Kajri Irving (Kyrie Irving)

Kratke informacije

Ime i prezimeKajri Irving (Kyrie Irving)
Datum rođenja23. mart 1992.
Mesto rođenjaMelburn
DržavaSAD
PrebivališteDalas
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaBek / Plejmejker
Visina191 cm
Težina88 kg

Biografija

Kajri Irving (Kyrie Andrew Irving) je američki profesionalni košarkaš koji trenutno (avgust 2023. godine) nastupa na pozicijama beka i plejmejkera u NBA (En-Bi-Ej) klubu Dalas Maveriks (Dallas Mavericks). Rođen je 23. marta 1992. godine u Melburnu u Australiji. Ima ćerku Azuri Elizabet (Azurie Elizabeth Irving).

Košarkom je počeo da se bavi još u detinjstvu. Igrao je za školske klubove, pre nego što je zadužio dres Djuk Blu Devilsa (Duke Blu Devils), košarkaškog tima Univerziteta Djuk (Duke University).

Na NBA draftu 2011. godine izabran je za prvog pika Klivlend Kavalirsa (Cleveland Cavaliers). Na kraju sezone proglašen je debitantom godine NBA lige.

Osam puta je učestvovao na NBA Ol-Star meču. 2014. godine je proglašen najkorisnijim igračem Ol-Star meča, te uvršten u treću najbolju ekipu Lige.

Sa Kavalirsima je 2016. godine osvojio šampionski prsten NBA lige. Sledeće godine je postao član Boston Seltiksa.

Odatle je 2019. godine prešao u Bruklin Netse (Brooklyn Nets), a od 2023. godine nosi dres Dalasa.

Sa reprezentacijom SAD-a je osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2014. godine i Olimpijskim igrama 2016. godine.

Klupska karijera

S na to obzirom da je njegov otac Drederik Irving (Drederick Irving) takođe bio profesionalni košarkaš, ne čudi što je Kajri izabrao da se bavi baš tim sportom.

U osnovnoj školi je igrao za klub Roud Raners (Road Runners) s kojim se takmičio u Amaterskoj ligi (Amateur Athletic Union).

Upisavši Montkler Kimberli Akademiju (Montclair Kimberly Academy) postao je njihov prvotimac. Na kraju druge godine po meču je beležio 26,5 poena, 10,3 asistencije, 4,8 skokova i 3,6 ukradenih lopti.

Postao je tek drugi igrač u istoriji kluba kome je pošlo za rukom da postigne više od hiljadu poena.

U trećem razredu je prešao u Srednju školu Sent Patrik (St. Patrick High School). Treću godinu zaredom su postali šampioni Nju Džersija. Na turniru „Najki Global“ („Nike Global Challenge“) 2009. godine je proglašen najkorisnijim igračem. Neretko je na školskim takmičenjima proglašavan najkorisnijim igračem.

Po završetku srednje škole upisao se na Djuk, te postao član „Plavih đavola“. Već na prva tri meča postizao je u proseku 17,4 poena, 5,1 asistenciju i 3,8 skokova.

Bio je jedan od najozbiljnijih kandidata za nagradu „Debitant godine“ u NCAA (En-Si-Ej-Ej) ligi, ali ga je povreda sprečila da na terenu pokaže šta ume.

Već nakon prve godine Irving je objavio da će učestvovati na NBA draftu. Ispostavilo se da je to bila dobra odluka, jer je ubrzo izabran za prvog pika Klivlend Kavalirsa.

Na turniru „Rajzing Stars“ („Rising Stars Challenge“) je proglašen najkorisnijim igračem. Osim toga, izabran je za debitanta godine NBA lige, te uvršten u najbolji tim novajlija u Ligi.

Polovinom jula 2012. godine je na pripremama sa timom doživeo prelom desne šake zbog koje je morao da bude podvrgnut operaciji. U dresu Kavalirsa je debitovao na prvom meču sezone 2012/13 protiv Dalas Maveriksa (Dallas Mavercks).

Uprkos povredi nastavio je da igra, ali je potom bio primoran na pauzu od tri nedelje. Na parket se potom vratio noseći crnu masku preko lica. To ga ipak nije sprečilo da ubaci 41 koš u mrežu Niksa (New York Knicks).

Postao je najmlađi igrač u istoriji NBA lige koji je uspeo da postigne 40 poena u „Medison Skver Gardenu“ („Madison Square Garden“).

Iste godine je dobio priliku da nastupi na Ol-Star meču tokom koga je upisao 15 poena, četiri asistencije i tri skoka. Ponovo je igrao na „Rajzing Starsu“, gde je ubacio 32 koša u mrežu protivnika. Osvojio je i turnir u brzom pogađanju trojki.  Sezonu je priveo kraju sa prosekom od 22,5 poena, 5,9 asistencija, 3,7 skokova i 1,5 ukradenom loptom po meču.

Navijači su ga izabrali za člana tima Istoka na NBA Ol-Star meču 2014. godine. Sa 31 postignutim košem i 14 asistencija pomogao je svojoj ekipi da ostvari pobedu. Proglašen je najkorisnijim igračem utakmice.

Prvi tripl-dabl u karijeri je zabeležio 25. februara 2014. godine na susretu s ekipom Juta Džeza (Utah Jazz). Irving je sa 21 poenom, 12 asistencija i 10 skokova pomogao Kavalirsima da pobede protivnika. Početkom marta je na meču sa Šarlota Bobketsima (Charlotte Bobcats) postigao novi rekord od 44 poena.

Sezonu 2013/14 je priveo kraju sa prosekom od 20,8 koševa, 6,1 asistencijom i 3,6 skokova.

Polovinom jula 2014. godine je potpisao petogodišnji ugovor vredan 90 miliona dolara sa Klivlend Kavalirsima. Irving , Lebron Džejms (LeBron James) i Kevin Lov (Kevin Love) su najavljeni kao Klivlendova „Velika trojka“.

Posle razočaravajućeg starta sezone, postigli su mini seriju od osam pobeda zaredom, tokom kojih je Kajri beležio 19,3 poena.

Pošto su poraženi od Oklahome (Oklahoma City Thunder) Kavalirsi su u decembru upisali tek pet pobeda. Prvi deo sezone priveli su kraju sa 18 pobeda i 14 poraza. „Velika trojka“ nije ispunila očekivanja.

Oscilacije u igri su se nastavile i tokom januara. Od 4. do 13 januara su izgubili šest mečeva. Zajedno sa Lebronom Irving je predvodio svoj tim tokom sledećih 12 uspešnih mečeva, tako da su se „vratili u igru“.

Rekord karijere od 55 poena zabeležio je na susretu sa Portlandom (Portland Trail Blazers).

Sa 11 postignutih trojki oborio je klupski rekord. 12. marta 2015. godine su se sastali sa Sparsima (San Antonio Spurs), a Irving je sa rekordnih 57 koševa doneo svom timu pobedu u produžecima. Postavio je novi klupski rekord u broju postignutih poena na jednom meču.

Na 43 poslednja susreta sezone Kavalirsi su upisali 34 pobede, te su zauzeli drugo mesto u Istočnoj Diviziji. Irving je na prvom meču plej of-a u karijeri postigao 30 poena i doneo svom timu pobedu nad Seltiksima.

Drugi put u istoriji su, uprkos dva poraza uspeli da se plasiraju u finale Istočne Konferencije. Međutim, Kajri je na susretu sa Atlantom (Atlanta Hawks) doživeo frakturu kolena zbog koje je morao ponovo na operaciju.

Lekari su objavili da će oporavak trajati tri do četiri meseca. Klivlend je u finalu poražen od Golden Stejt Voriorsa (Golden State Warriors).

U sezoni 2015/16 debitovao je tek 20. decembra kada je za 17 minuta na parketu postigao 12 poena. 8. februara 2016. godine je „odbranio“ rekord sezone od 32 koša, te izjednačio lični rekord od 12 asistencija i pomogao svom timu da savlada Sakramento (Sacramento Kings).

Dva dana kasnije je na susretu sa Lejkersima (Los Angeles Lakers) postigao 35 koševa.

Regularni deo sezone su priveli kraju sa 57 pobeda i 25 poraza, te su zauzeli prvo mesto Istočne Konferencije. Upisavši 12 pobeda i samo dva poraza u plej of-u Kavalirsi su se plasirali u finale, gde su ih ponovo čekali Voriorsi.

Premda je tokom svih mečeva igrao dobro, heroj je postao na sedmom susretu kada je 53 sekunde pre kraja postigao koš koji im je doneo pobedu od 93:89. Kavalirsi su uspeli da se, uprkos seriji od tri poraza „dočepaju“ šampionskog prstena NBA lige.

Sezonu 2016/17 je „otvorio“ sjajnim partijama. Na deset uzastopnih mečeva je beležio preko 20 poena. Lični rekord u broju asistencija postigao je na susretu sa Milvoki Baksima kada je upisao 13 skokova i 31 koš.

Međutim, sreća im se okrenula u januaru kada su na sedam mečeva pretrpeli pet poraza. Tokom naredna dva meseca popravili su igru.

Irving je sa 43 poena pomogao timu da savlada Atlantu, a potom sa 46 koševa predvodio Klivlend u pobedi nad Lejkersima. Ipak, njegovih 45 poena nije bilo dovoljno da se tokom produžetaka ponovo savlada Atlanta.

Ubacivši 42 koša u mrežu Seltiksa, Kajri je postavio novi lični rekord u broju poena u doigravanju. Savladavši u seriji ekipu iz Bostona, ponovo su se našli u finalu. Nakon tri poraza od Voriorsa, zabeležili su jednu pobedu, ali to nije bilo dovoljno da ponovo osvoje šampionski prsten.

U julu 2017. godine je prešao u Boston Seltikse. Debitovao je na prvom meču sezone protiv bivšeg kluba, te upisao 22 koša i 10 asistencija.

To, ipak, nije bilo dovoljno da pobede Kavalirse. Sa 24 postignuta poena Irving je pomogao svom timu da prvi put od 2011. godine pobede Sparse.

Na prva četiri meča sezone Irving je postigao 128 koševa, te postao treći najbolji strelac u istoriji kluba. Prvu utakmicu sa preko 30 poena u dresu Seltiksa zabeležio je 6. novembra 2017. godine na susretu s Atlantom. Na prvih 11 mečeva upisao je više od 245 koševa, više od bilo kog drugog igrača Bostona.

Seriju od 16 pobeda zaustavio je poraz od Majamija (Miami Heat) 22. novembra. Polovinom januara su beležili odličan skor od 34 pobede i deset poraza.

Jedan od najboljih mečeva sezone Kajri je odigrao 27. januara 2018. godine kada je u mrežu Voriorsa ubacio pet trojki. Ipak, njegovih 37 poena nije bilo dovoljno da se savladaju „Ratnici“.

Nakon sjajne partije protiv Šarlota Hornetsa (Charlotte Hornets) morao je da napravi pauzu od šest nedelja zbog problema sa levim kolenom. Lekari su dve nedelje kasnije odlučili da nije vreme da se vrati na parket, te objavili da će zbog oporavka morati da propusti sve mečeve doigravanja.

Na prvom meču sezone 2018/19 postigao je sedam poena i sedam asistencija, te pomogao Seltiksima da savladaju Filadelfiju (Philadelphia 73ers). Polako se vraćao u formu, pa je na susretu sa Detroitom (Detroit Pistons) upisao 31 koš.

Rekord sezone od 39 poena zabeležio je 8. novembra u pobedi njegovog tima nad Finiksom (Phoenix Suns).

Oborio ga je osam dana kasnije kada je u mrežu Reptorsa (Toronto Raptors) ubacio 43 koša. Sa preko 40 poena i 11 asistencija Irving je postao prvi igrač Seltiksa od 2001. godine kome je nešto tako pošlo za rukom.

Usledile su dobre partije protiv Vizards (Washington Wizards), Filadelfije i Memfisa (Memphis Grizzlies). Novi lični rekord u broju asistencija postavio je 16. januara kada je na susretu sa Reptorsima upisao 18 uspešnih dodavanja. Rekord u broju ukradenih lopti postavio je 21. januara tokom duela sa Majamijem.

Ponovo je nadmašio sam sebe kada je pet dana kasnije zabeležio 21 poen i deset asistencija. To, nažalost, nije bilo dovoljno da Boston savlada Voriorse.

Ipak, Irving je postao prvi igrač Seltiksa od 1987. godine koji upisao više od 11 dabl-dablova (po broju poena i asistencija). Osim toga, šest mečeva zaredom je postizao dabl-dabl učinak.

Drugi tripl-dabl u karijeri je postigao 14. marta na utakmici sa Sakramento Kingsima. Kajri je upisao 31 poen, 12 asistencija i deset skokova, te postao prvi igrač Seltiksa od 2012. godine koji je sa preko 30 koševa ostvario tripl-dabl učinak.

Na prvom susretu doigravanja zabeležio je preko 20 poena, te više od pet asistencija i skokova i pomogao svojoj ekipi da pobedi Indijanu (Indiana Pacers). Postao je tek treći igrač u istoriji franšize sa takvom statistikom na prvom meču plej of-a.

U prvom susretu druge runde doigrava su se sastali sa Baksima (Milwaukee Bucks), a Kajri je predvodio svoj tim u pobedi od 112:90.

Irving je 7. jula 2019. godine potpisao ugovor sa Bruklin Netsima. Debitovao je 23. oktobra na meču sa Minesotom. Postigao je 50 poena, te zabeležio osam skokova i sedam asistencija, a njegov novi tim je posle produžetaka slavio rezultatom 127:126.

Postao je prvi igrač u istoriji NBA lige koji je na debitantskom meču sa nekim timom ubacio 50 koševa.

Osim toga, postao je tek sedmi igrač u istoriji franšize sa 50 ili više poena na jednoj utakmici.

Zbog povrede desnog ramena morao je da propusti čak 26 mečeva. Na teren se vratio 12. januara 2020. godine. Bruklin je pobedio Atlantu, a Irving je tome doprineo sa 21 poenom.

Sa 45 koševa, sedam skokova i sedam asistencija 25. januara 2021. godine je pomogao svom tim da savlada Detroit Pistonse.

Narednog dana je trebalo da u Medison Skver Gardenu (Madison Square Garden) igraju sa Niksima, međutim, Irving je propustio meč nakon što je saznao za smrt Kobija Brajanta (Kobe Bryant).

Rekord sezone od 54 koša postigao je 31. januara kada su savladali Čikago Bulse.

Rukovodstvo Netsa je 20. februara objavilo da će Kajri biti podvrgnut operaciji ramena.

Na početku sezone 2020/21 Netsi su se sastali sa Golden Stejt Voriorsima. Irving je upisao 25 poena, četiri asistencije i četiri skoka, a zabeležili su pobedu od 125:99.

Pomogao je svom timu da pobedi Seltikse 25. decembra tako što je ubacio 37 koševa i postigao osam asistencija.

Irving je 18. februara 2021. godine imenovan starterom Istočne Divizije na Ol Star meču.

Rekord sezone od 45 poena postigao je 6. maja kada su Netsi poraženi od Dalasa.

Tokom četvrte utakmice konferencijskog polufinala protiv Milvoki Baksa uganuo je desni gležanj, pa je propustio petu utakmicu. Netsi su poraženi, te su propustili priliku da zaigraju u finalu Istoka.

Generalni menadžer Netsa Šon Marks (Sean Marks) je 12. oktobra 2021. godine objavio da Irving neće moći da trenira niti da igra sa timom zbog toga što se nije vakcinisao protiv novog virusa korona.

Zbog manjka igrača, 17. decembra mu je dozvoljeno da se pridruži ekipi, ali da će moći da igra samo van područja Njujorka i Toronta.

U novoj sezoni je debitovao tek 5. januara 2022. godine. Netsi su savladali Indijanu, a Irving je za 31 minut postigao 22 poena, tri skoka i četiri asistencije.

Novi rekord sezone od 38 poena, pet skokova, pet asistencija i dve ukradene lopte zabeležio je 26. februara na susretu sa Milvokijem koji je završio rezultatom 126:113 u korist Netsa.

Premda su se propisi promenili, Iring i dalje nije mogao da igra mečeve u Njujorku.

Bruklin se 8. marta sastao sa Šarlotom, a Kajri je postigao 350 poena i pomogao svom timu da ostvari važnu pobedu. Postao je tek drugi bek u istoriji NBA lige koji je više mečeva završio sa 50 poena i sa procentom uspešnosti šuta od 75 odsto.

Sedam dana kasnije je na meču s Orlando Medžikom upisao 41 poena, šest skokova, četiri asistencije i četiri ukradene lopte. Ubacio je i osam trojki.

Nedugo nakon toga vlasti države Njujork su mu dozvolile da igra mečeve u „Barklajs centru“ („Barclays Center“).

Na domaćem terenu je debitovao 27. marta kada je ubacio 16 koševa Šarlota Hornetsima.

Pošto su izborili učešće u plej of-u usledila je borba za finale Istoka. Prvi protivnici su Boston Seltiksi. Irving je postigao 39 poena uz pet skokova, šest asistencija i četiri ukradene lopte, ali to nije bilo dovoljno za pobedu.

Dva dana kasnije je kažnjen sa 50 hiljada dolara zato što je navijačima Bostona pokazao srednji prst i zato što im se obraćao vulgarnim rečima.

Bruklin je eliminisan od Bostona u prvom krugu doigravanja.

Po završetku sezone 2021/22 spekulisalo se da će Irving potražiti drugi tim. Međutim, pristao je da 37 miliona dolara ostane u Netsima i narednu sezonu.

Klub ga je suspendovao na najmanje pet utakmica zato što nije „nedvosmisleno rekao da nema antisemitskih uverenja“ i zbog toga što je izjavio da se „trenutno ne uklapa u ekipu Bruklin Netsa“.

Uprkos turbulencijama, 16. decembra je postigao 32 poena, uključujući pobedničku trojku na susretu sa Toronto Reptorsima.

Već na narednoj utakmici je upisao 38 poena i pomogao Netsima da pobede Detroit.

Novi rekord sezone od 48 koševa postigao je 20. januara 2023. godine kada su savladali Jutu. Pored toga Kajri je upisao i 11 skokova, šest asistencija i četiri ukradene lopte, te ubacio ukupno osam trojki.

Na narednoj utakmici je zabeležio 38 poena, sedam skokova i devet asistencija, a Netsi su pobedili aktuelne prvake Golden Stejt Voriorse.

Irving je 26. januara šesti put imenovan za startera Istočne Divizije na NBA Ol Star meču.

Pošto se nisu mogli dogovoriti oko novog ugovora, tražio je od Netsa da ga razmene.

Irving je zajedno sa Morisom (Markieff Morris) 6. februara prešao u Dalas Maverikse.

Debitovao je 8. februara na meču sa Klipersima. Dalas je ostvario pobedu od 110:104, a Irving je tome doprineo sa 24 poena, pet skokova i četiri asistencije.

Maveriksi su 2. marta pobedili Filadelfiju, a Kajri je upisao 40 poena uz visok procenat uspešnosti šuta iz igre. Na istom meču njegov saigrač Luka Dončić je upisao 42 poena. Bila je to istorijska utakmica jer se prvi put dogodilo da dva igrača Dalasa postignu preko 40 poena na istom meču.

Irving je 7. jula 2023. godine potpisao trogodišnji ugovor sa Dalas Maveriksima.

Reprezentativna karijera

U dresu reprezentacije Amerike Irving je prvu medalju osvojio 2010. godine na Američkom prvenstvu za igrače mlađe od 18 godina.

Dve godine kasnije pozvan je da sa reprezentacijom Australije nastupi na Olimpijskim igrama u Londonu. Međutim, ovu ponudu je odbio nadajući se da će za četiri godine na Olimpijadi predstavljati Ameriku.

U seniorski tim SAD pozvan je pred početak priprema za Svetsko prvenstvo 2014. godine. Amerika je u Španiji osvojila zlatnu medalju, a Kajri je proglašen najkorisnijim igračem turnira. Startovao je na svih devet mečeva, te u proseku beležio 12,1 poen i 3,6 asistencija. Osim toga, proglašen je i američkim sportistom godine.

Želja da SAD predstavlja na Olimpijskim igrama mu se ostvarila 2016. godine pred početak Olimpijade u Rio de Žaneiru.

Osvojivši zlatnu medalju sa reprezentacijom, postao je tek četvrti američki igrač koji je u jednoj godini osvojio šampionski prsten NBA lige i zlatnu olimpijsku medalju.

Privatni život

Kajri Irving je rođen 1992. godine u Melburnu u Australiji, gde je njegov otac Drederik igrao košarku u klubu Bulin Bomers (Bullen Boomers). Ima stariju sestru Aziju (Asia Irving) i mlađu London (London Irving).

Kada mu je bilo dve godine porodica se vratila u Ameriku. Živeli su u Vest Oranžu u Nju Džersiju. Dve godine kasnije njegova majka Elizabet (Elizabeth Irving) je preminula.

Brigu o deci uz oca i maćehu Šiteliju (Shetellia Irving) su preuzele tetke. Još kao dečak počeo je da trenira košarku, a već 2003. godine je znao da želi da igra u NBA ligi.

Sa bivšom devojkom je 23. novembra 2015. godine dobio ćerku Azuri Elizabet, koja je srednje ime dobila po Kajrijevoj pokojnoj majci.

S obzirom na to da je njegova majka pripadala indijanskom plemenu Sijuksa, ne čudi što se uključio u proteste protiv izgradnje naftovoda u nedaleko od rezervata u Dakoti.

Smatrajući da će to da zagadi vodu u rezervatu članovi plemena su krenuli u demonstracije. U tom rezervatu je živela i njegova majka pre nego što je usvojena.

U avgustu 2018. godine Kajri i njegova starija se sestra su postali članovi plemena Stending Rok Sijuks (Standing Rock Sioux).

Irving se okušao i u glumačkom poslu. Osim brojnih reklama koje je snimio, glumio je u filmu „Uncle Drew“ i serijama „Kickin’ It“ i „Family Guy“.

Titule

Klupske titule

  • 2016. NBA liga sa Klivlend Kavalirsima

Reprezentativne titule

  • 2010. Zlatna medalja s Američkog prvenstva za igrače mlađe od 18 godina
  • 2014. Zlatna medalja sa Svetskog prvenstva
  • 2016. Zlatna medalja s Olimpijskih igara

Pojedinačne titule

  • 2012. proglašen najkorisnijim igračem turnira „Rajzin Stars“
  • 2012. proglašen debitantom godine u NBA ligi
  • 2012. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2013. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2013. osvojio turnir u brzom pogađanju trojki
  • 2014. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2014. proglašen najkorisnijim igračem Ol-Star meča
  • 2015. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2015. uvršten u treći najbolji tim NBA lige
  • 2017. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2018. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2019. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2020. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2021. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2023. učestvovao na Ol-Star meču

Filmografija

Filmovi

  • 2018. Uncle Drew

Serije

  • 2012. Kickin’ It
  • 2016. We Bare Bears
  • 2018. Family Guy

Kajri Irving (Kyrie Irving) na društvenim mrežama

FacebookKajri @ Facebook
InstagramKajri @ Instagram
TwitterKajri @ Twitter