Dragana Mirković

Kratke informacije

Ime i prezimeDragana Mirković
Datum rođenja18. januar 1968.
Mesto rođenjaPožarevac
DržavaSrbija
PrebivališteBeč
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk, pop-folk
Visina166 cm

Biografija

Dragana Mirković je srpska pevačica folk muzike prepoznatljiva po pesmama „Spasi me samoće“, „Ruže cvetaju samo u pesmama“, „Kad bi znao kako čeznem“, „Jeleni košute ljube“, „Cvete moj“ i mnogim drugima. Rođena je 18. januara 1968. godine u Požarevcu. Od kraja devedesetih godina prošlog veka živi i radi u Beču. U braku je sa biznismenom Tonijem Bijelićem sa kojim ima dvoje dece, sina Marka i ćerku Manuelu.

Već sa 15 godina snimila je prvi singl i postala najmlađa pevačka zvezda bivše Jugoslavije. U dosadašnjoj karijeri snimila je preko 20 albuma koji su dosezali tiraže i od 700 000 nosača zvuka.

Udruženje radio stanica Srbije ju je 1993. godine proglasilo pevačicom decenije, dok je je dijaspora proglasila drugom najpopularnijom ličnošću u Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ).

Osvojila je brojne nagrade, među kojima je i devet Oskara popularnosti, a bugarska televizija „Balkanika“ ju je 2008. godine proglasila najpopularnijom pevačicom na Balkanu.

Održavala je koncerte na kojima je neretko bilo i 50 000 ljudi, a na koncertu koji je polovinom 2018. godine održala u Leskovcu sa njom je, prema nekim procenama, pevalo oko 80 000 obožavalaca.

Okušala se i kao glumica. Igrala je glavnu ulogu u filmu „Slatko od snova“, a pojavila se u još dva filma austrijske produkcije.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Dragana Mirković je rođena 1968. godine u Požarevcu. Sa bakom, dedom, roditeljima i dve i po godine starijom sestrom Dušicom odrasla je u selu Kasidol, nedaleko od Požarevca.

U intervjuima je često isticala kako je imala veoma srećno i bezbrižno detinjstvo. Sanjala je da nakon studija engleskog jezika postane turistički vodič.

Iako je uglavnom uživala u zabavnoj muzici, volela je da sluša dedu Dragutina dok svira harmoniku. Još tokom prva četiri razreda osnovne škole otkriven je njen veliki talenat, pa je neretko nastupala kao solista na školskim priredbama i takmičenjima.

Kasnije je pevala i na proslavama u Kasidolu i okolini, a to nije prošlo nezapaženo kod poznatih muzičara u Beogradu.

Naime, kada joj je bilo 14 godina čelni ljudi Diskografske kuće „Diskos“ su došli kod njenih roditelja da ih pitaju da li bi dozvolili da Dragana snimi pesmu u Beogradu. Otac je bio šokiran i pristao je samo pod uslovom da prvo završi osnovnu školu.

Odmah iz školske klupe s ocem je došla u studio „Košutnjak“ gde je snimila prvi singl pod naslovom „Imam dečka nemirnog“.

Publika je pesmu prihvatila s oduševljenjem, pa je 1984. godine izašao i celi album na kome su pored ove, bile i numere „Uteši me, tužna sam“, „Znam da nosim prsten tvoj“, „Hej mladiću, baš si šik“ i druge.

Kako je u jednom intervjuu priznala veće izbuđenje je u to vreme izazvala činjenica da je u studiju prvi put uživo videla glumca Ljubišu Samardžića koga je do tada gledala samo na filmu i televiziji.

Iako je prva ploča prodata u više od 150 000 primeraka, Dragana danas priznaje da nije bila potpuno svesna svog uspeha.

S obzirom da je u osnovnoj školi bila vukovac, želela je da nastavi školovanje. Zbog karijere je to bilo nemoguće, pa je kasnije vanredno završila Trgovačku školu u Bosni i Hercegovini.

Karijera

Već sledeće godine snimila je album pod naslovom „Umiljato oko moje“. Na njemu su, između ostalih bile pesme „Zaljubila se devojčica“, „Ne vraćam se starim ljubavima“, „Povedi me“ i druge.

Ploču je objavila Diskografska kuća „Diskos“, a prodata je u 250 000 primeraka. Bilo je to prvi put da je tako mlad izvođač uspeo da dosegne veliki tiraž, a upravo zbog mladosti i raskošnog talenta zavolela ju je publika u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Do 18. godine otac ju je pratio na nastupe i snimanja, a nakon toga je krenula da peva sa grupom Južni vetar.

Prvi zajednički album snimili su 1986. godine pod naslovom „Spasi me samoće“. Osim naslovne, posebno se izdvojila pesma „Kad bi znao kako čeznem“. Dragana je za obe pesme snimila spotove, a ova ploča prodata je u, do tada rekordnih 400 000 primeraka.

Sa bendom Južni vetar je tokom naredne četiri godine snimila isto toliko albuma. 1987. godine u prodaji se našla Draganina ploča pod naslovom „Ruže cvetaju samo u pesmama“. Na njoj su bile pesme „Ne veruj im, srećo“, „Šta ćemo biti“, „Ili ona ili ja“, „Dođi i reci da me voliš“ i druge. I ovaj album je ponovio uspeh prethodnog.

Nastavila je da snima, pa se 1988. godine u prodaji našao peti studijski album „Najlepši par“. Ploču je objavila Diskografska kuća „Diskos“, a na njoj su, pored naslovne, bile i pesme „Ne idi, ostani moj“, „Mogu li reći, ne volim te“, „Slađano moje, slađano“ i druge.

Popularnost nije jenjavala, pa je mlada pevačica i ovaj album prodala u 450 000 primeraka. Time je učvrstila status najpopularnije mlade zvezde u Jugoslaviji.

Album „Simpatija“ iz 1989. godine dosegao je rekordni tiraž od pola miliona prodatih nosača zvuka. Sa njega su se izdvojile pesme „Sto ću čuda učiniti“, „Vatra“, „Čekaj me još malo“, „Nema sreće bez tebe“ i druge. Na toj ploči je bilo devet pesama, a Dragana je te godine snimila i objavila šest spotova.

1990. godine izdala je CD pod naslovom „Pomisli želju“, sa pesmama „Cvete moj“, „Jeleni košute ljube“, „Hoćeš, hoćeš, pogledaćeš“ i drugima. Prodat je u više od 600 000 primeraka, te proglašen najprodavanijim albumom u bivšoj Jugoslaviji i Bugarskoj.

Time je i zvanično postala, ne samo jugoslovenska, nego i balkanska zvezda. Stekla je status koji je do tada imala samo Lepa Brena. Osim navedenih pesama, spotove su dobile i numere „Oprosti što ti smetam“ i „Ne plače se za junakom“.

Sledeće godine je potpisala ugovor sa Diskografskom kućom PGP RTB koja je objavila njen album „Dobra devojka“. Na tom CD-u bile su pesme „Voliš ti, voliš me“, „Kaži mi sunce moje“, „Umreću zbog tebe“ i druge.

Sa tiražom od 700 000 prodatih nosača zvuka i ovaj CD je bio najprodavanijih u Jugoslaviji i Bugarskoj.

U izdanju Produkcijske kuće „Zam“ objavila je osmi studijski album. Slušaoci su tada prvi put imali priliku da čuju pesme „Umirem majko“, „Pitaju me u mom kraju“, „Dolaze nam bolji dani“, „Matematika“, „Da, da, da“ i druge.

Od 13 pesama koliko ih je bilo na albumu, čak 12 je dobilo video spotove. Dragana je tim potezom zadala ozbiljan domaći zadatak svim tada popularnim pevačima u tadašnjoj SR Jugoslaviji.

Ovaj CD je prodat u oko 350 000 primeraka i proglašen je najprodavanijim u Saveznoj Republici Jugoslaviji te godine, ali i čitave decenije.

Draganin CD sa pesmama „Do poslednjeg daha“, „Baš tebe volim ja“, „Vetrovi tuge“ i drugima koji se u prodaji našao 1993. godine objavila je Diskografska kuća „Zam“ pod naslovom „No10“.

Prodat je u 350 000 primeraka, te je Dragana postala vlasnica najprodavanijeg albuma te godine u SRJ, te drugog najprodavanijeg albuma decenije u Jugoslaviji.

Sledeće godine igrala je glavnu ulogu u komediji Vladimira Živkovića „Slatko od snova“. Dragana je tumačila mladu devojku Deni koja radi u restoranu „Mekdonalds“ i sanja da postane velika zvezda.

Na tom putu pomaže joj duh Elvisa Prislija, koji se za života ustvari zvao Veselin Prislić. Elvisa, tj. Veselina igrao je Milorad Mandić Manda, a u ostalim ulogama pojavili su se Rambo Amadeus (Antonije Pušić), Nebojša Bakočević i drugi.

Dragana je u ovom filmu otpevala pesme „Daj mi malo nade“, „Baby Don´t You Know“, „Riding Through The Fire“, „Give A Little Sunshine“ koje je objavila na CD-u „Muzika iz filma `Slatko od snova`“.

Iste godine je snimila i objavila album sa pesmama „Crni leptir“, „Nisam ni metar od tebe“, Varala bih, varala“, „Od kad sam se u tebe zaljubila“, „Ljubav se meni dešava“, „Opojni su zumbuli“ i drugima.

CD je prodat u 250 000 primeraka, a Dragana je ponovo imala najprodavanij album godine i treći najprodavaniji u poslednjih deset godina. Iste, 1994. godine snimila je i 12 spotova za pesme s ovog i albuma „Slatko od snova“.

Usledio je CD „Plači zemljo“ koji je 1995. godine objavila Diskografska kuća „Daniel Estrada“. Sa njega su se izdvojile pesme „I u dobru i u zlu“, „Vrati mi se ti“ i „Divlja devojka“ koju je otpevala s kolegom Amirom Ninom Rešićem.

Osim gore navedenih, video verziju su dobile i numere „Sve me na tebe potseća“, „Stani suzo, stani“, „Jedan život“ i „Volela bih da te vidim“. Ponovila je uspeh od prethodnih godina, pa je i ovaj album imao tiraž veći od 200 000.

1996. godine izdala je CD pod naslovom „Nema promene“ sa 11 novih pesama i duetskom numerom „Oči pune tuge“ koju je otpevala sa Željkom Šašićem. Ovaj album prodat je u 150 000 primeraka.

Već sledeće godine snimila je album „Kojom gorom“. Pesme je otpevala u pratnji Zlaja benda, a na njemu su bile pesme „Poslednje veče“, „Biće mi kako kad“, „O, na, na, na“, „Neću pokajanje“ i druge.

Interesovanje za „Luče iz Kasidola“, kako su je zvali, nije opadalo, pa je CD uprkos, brojnim „piratskim“ izdanjima prodat u 150 hiljada primeraka. Prvih stotinu hiljada prodato je za pet dana, što predstavlja rekordnu prodaju u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Posle godinu dana studijske pauze koju je iskoristila za brojne nastupe u zemlji i inostranstvu Dragana je 1999. godine snimila CD „15“, što predstavlja njen 15 studijski album. Na njemu su bile numere „U godini“, „Bilo čija“, „Otrov i med“, „Nema te, nema“ i druge.

Za domaće tržište album je izdala „Grand produkcija“, a za tržište Evrope Diskografska kuća „Vujin Trade Line AG“.

Šesnaesti album u karijeri Dragana je izdala 2000. godine. Obeležile su ga pesme „Sama“, „Svatovi“, „Nemam ja milion sudbina“, „Ostani“, „Ako pitaš kako sam“ i druge, a prodat je u 200 000 primeraka. Objavile su ga izdavačke kuće „Komuna“ i „JVP Vertrieb AG“,

Nakon toga Dragana se preselila u Beč, udala se i rodila dvoje dece. Napravila je pauzu od četiri godine, te se za to vreme nije pojavljivala u medijima.

Sve one koji je vole obradovala je 2004. godine kada se u prodaji našao njen CD „Trag u vremenu“ sa pesmama „Evo dobro sam“, „Cvet ljubavi“, „Rođendan“, „Tamo gde je milo moje“, „Prsten“ i drugima. Te godine predstavila je i spot za pesmu „Evo dobro sam“, a album koji je objavio PGP RTS prodat je u 200 000 primeraka.

U decembru 2005. godine počela je sa radom njena televizijska stanica, koja od 24. juna 2006. godine radi pod nazivom „DM sat“. Dragana Mirković je zajedno sa svojim suprugom osnovala i produkcijsku kuću, a televizija je u nekoliko navrata bila među najglednijim u Srbiji i Crnoj Gori.

Iste, 2006. godine objavila je CD „Luče moje“, sa koga su se, osim naslovne pesme, izdvojile i numere „Pečat na usnama“, „Sudbina“, „Hoću sve“ i druge.

Snimila je i sedam spotova i to za pesme „Na kraju“, „Nepoželjna“, „Teci mi kroz vene“, „Ljubi il` ubij“, „Sudbina“, „Danak ljubavi“ i „Depresivan dan“. Tiraž ovog albuma bio je za 50 000 primeraka veći od prethodnog.

Dve godine kasnije u prodaju se našao Draganin CD pod nazivom „Eksplozija“ sa 33 nove i popularne stare pesme, među kojima su dueti sa Danijelom Đokićem „Život moj“ i grupom Hari Mata Hari „Ja imam te, a k`o nemam te“, te pesma „Jači nego ikad“ koju je otpevala sa Šemsom Suljaković, Miletom Kitićem, Sinanom Sakićem i Kemalom Malovčićem s kojima je nekada pevala u grupu Južni vetar.

Jubilarni 20. album sa isto toliko pesama Dragana Mirković je objavila 2012. godine. Među njima su veliku popularnost stekle numere „Mače“, „Mili, mili“, „Kontinent“, „Umreću zbog tebe“ i druge.

U periodu od 2007. do 2014. godine uradila je 30-ak spotova za svoje pesme koje je produciralo tim Produkcijske kuće „DM sat“.

3. oktobra 2014. godine održala je veliki solistički koncert u beogradskoj „Kombank“ areni. Gosti su joj bili grupe Hari Mata Hari i Plavi orkestar sa kojima je otpevala pesmu „Ti misliš da je meni lako“, te mladi pevači Rada Manojlović i Danijel Đokić.

Osim toga, društvo na sceni pravio joj je i portorikanski gitarista Hose Felisijano (José Monserrate Feliciano García) sa kojim je otpevala duetsku pesmu „Dont` Go Away“ („No Te Vallas“).

Snimak tog koncerta objavljen je 2016. godine u izdanju Produkcijske kuće „City records“.

25. januara 2017. godine Dragana je objavila 22. album u karijeri pod naslovom „Od milion jedan“. Na njemu su bile pesme „On i ona“, „Zagrli opet“, „Krš i lom“, „Trebaš mi“, „Lepi moj“ i druge.

Kompozicije i tekstove su pisali Bane Opačić, Milan Miletić, Aleksandar Kobac, Vesna Petković, Biljana Spasic, Marko Kon, Husa Alijević i Marko Nikolić.

Ponovila je saradnju sa Danijelom Đokićem koja je rezultovala duetom „Trovanje“, koji su pisali Damir Handanović i Marina Tucaković. Kako je sama Dragana izjavila, reč je o simpatičnoj pesmi koja predstavlja nešto sasvim drugačije od svega što je do tada radila.

Pesmu prati spot koji je na „Ju Tjubu“ pogledalo preko milion ljudi i sudeći po reakcijama komentatora, njenim obožavaocima se svideo način na koji je „izletela“ u sasvim drugi žanr.

U dosadašnjoj karijeri objavila je i brojne kompilacije koje su takođe imale veliki tiraž. Čak 13 ovakvih CD-ova koje je izdala samostalno ili sa Južnim vetrom prodato je u više od pola miliona primeraka.

Nakon izlaska albuma „Od milion jedan“ krenula je na veliku turneju po celom svetu. Turneja je počela 12. maja 2017. godine koncertom u dvorani „Mejdan“ u Tuzli kome je prisustvovalo oko osam hiljada ljudi.

Posle toga je usledio nastup u Svrljigu, a ubrzo potom je pevala u Bugarskoj. Turneja je nastavljena u Americi. Održala je koncerte u Torontu, Čikagu, Njujorku, Sent Luisu.

Pred doček Nove 2018. godine pevala je u Bihaću, gde ju je slušalo oko tri hiljade ljudi. Februar je bio u znaku nastupa u Francuskoj, Sloveniji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Hrvatskoj.

U aprilu 2018. godine je objavila duet sa Vukom Mobom pod naslovom „Proklet rođen“ koja je za manje od osam meseci na „Ju Tjubu“ preslušana više od šest miliona puta. Tokom leta je pevala publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

24. avgusta je nastupila na gradskom trgu u Vranju povodom manifestacije „Dani Vranja“, a 1. septembra je održala koncert za oko 80 000 ljudi na završnoj večeri leskovačke „Roštiljade“. Nakon toga je nastavila sa koncertima u Detroitu, Sent Luisu, Čikagu i Atlanti.

U julu 2019. godine objavila je baladu „Zamena“, na kojoj je sarađivala sa Sašom Miloševićem Maretom i Mlađanom Dinkićem. Snimila je i spot koji je za manje od tri godine „zaradio“ preko pet miliona pregleda na „JuTjubu“.

Nagrade i priznanja

U dosadašnjoj karijeri je održala šest velikih turneja, a prema nekim podacima za to vreme prodala više od milion i po karata. Većim uspehom na ovim prostorima može da se pohvali samo njena kolegica Lepa Brena.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, uključujući devet Oskara popularnosti. Godine 1993. Udruženje radio stanica Srbije ju je proglasilo pevačicom decenije.

Srpska dijaspora ju je iste godine izabrala za drugu najpopularniju ličnost u SR Jugoslaviji. Prema izboru gledalaca bugarske televizije „Balkanika“, Dragana Mirković je 2008. godine bila najpopularnija pevačica na Balkanu.

Privatni život

Dragana Mirković je rođena 1968. godine u Požarevcu. Do 21. godine je živela sa roditeljima i sestrom u selu Kasidol kod Požarevca. U detinjstvu je želela da studira engleski jezik i da postane turistički vodič. Ipak, već sa 14 godina je uplovila u pevačke vode, a sa 15 snimila prvi album.

Tokom vskoro četiri decenije duge karijere snimila je brojne albume i singlove, te skoro svake godine obarala rekorde u prodatim albumima.

Iako je njen život od rane mladosti bio pod povećalom javnosti, za Draganu se nisu vezali skandali, pa mnogi novinari kažu da „nema mrlju u karijeri“.

Pevačica priznaje da se pre udaje zabavljala sa samo trojicom muškaraca. Jedan od njih je Zoran Bašanović, koji je jedno vreme bio njen menadžer.

Krajem devedesetih godina je u Beču srela biznismena Tonija Bijelića. Kako kaže, upoznali su se kada ju je nakon jednog nastupa odvezao na aerodrom.

Tom prilikom joj je poklonio set dijamantskog nakita i svoju vizit kartu. Nije želela da prihvati taj poklon pa ga je nazvala. On ju je odgovorio od namere da mu vrati poklon i zamolio je da mu se javi ponekad.

Pevačica je jednom prilikom priznala da je tih dana skoro neprestano mislila na njega. Počeli su redovno da se čuju putem telefona, a kada je odlučila da ga poseti, poželela je i da tamo ostane.

Na vrhuncu popularnosti pevačica je odselila u Beč, gde se 2000. godine udala za Tonija. Sledeće godine su dobili sina Marka, a 2002. godine ćerku Manuelu. Za to vreme napravila je veću pauzu u karijeri, a prema vlastitom priznanju nije verovala da je publika željno čekala njen sledeći nastup ili album.

Na njeno iznenađenje interesovanje za pesme Dragane Mirković nije prestalo, što su pokazali i tiraži albuma koje je kasnije objavila. Jednom prilikom je kazala da, otkako se udala, nastupa iskučivo zbog ljubavi prema muzici i svojoj publici.

Pevačica uživa i veliku popularnost na društvenim mrežama. Na „Fejsbuku“ („Facebook“) je prati preko 650 hiljada ljudi, dok na „Instagramu“ („Instagram“) ima 1.4 miliona pratilaca.

Srpski tabloidi neretko u fokus stavljaju priče o imovini i bogatstvu koje Dragana i njen suprug poseduju. Tako su u januaru 2022. godine objavili informaciju da se njihovo bogatstvo procenjuje na oko 100 miliona dolara. Ni pevačica, niti njen suprug nisu komentarisali te napise[1].

Diskografija

Albumi

 • 1984. Imam dečka nemirnog
 • 1985. Umiljato oko moje
 • 1986. Spasi me samoće (sa Južnim vetrom)
 • 1987. Ruže cvetaju samo u pesmama (sa Južnim vetrom)
 • 1988. Najlepši par (sa Južnim vetrom)
 • 1989. Simpatija (sa Južnim vetrom)
 • 1990. Pomisli želju (sa Južnim vetrom)
 • 1991. Dobra devojka
 • 1992. Dolaze nam bolji dani
 • 1993. Nº 10
 • 1994. Muzika iz filma „Slatko od snova“
 • 1994. Dragana
 • 1995. Plači zemljo
 • 1996. Nema promene
 • 1997. Kojom gorom
 • 1999. „15“ (Dragana & Zlaja Band)
 • 2000. Dragana 16
 • 2004. Trag u vremenu
 • 2006. Luče moje
 • 2008. Eksplozija
 • 2012. 20
 • 2016. Uživo iz Kombank Arene Beograd 3.10.2014.
 • 2017. Od milion jedan

Singlovi i EP-ovi

 • 1986. Mitar Mirić/Dragana Mirković „Doviđenja društvo staro“/“Imam dečka nemirnog
 • 2014. Dragana Mirković/ José Feliciano „Don’t Go Away“/“No Te Vallas“
 • 2016. Zašto me tražiš/Lepi moj
 • 2017. Danijel Đokić & Dragana Mirković „Trovanje
 • 2018. Vuk Mob & Dragana Mirković „Proklet rođen“
 • 2019. Zamena

Kompilacije

 • 1991. Dragana & Južni vetar „No° 1“
 • 1991. Dragana & Južni vetar „No° 2“
 • 1992. Dragana & Južni vetar „No° 3“
 • 1993. Dragana & Južni vetar „Najlepše pesme“
 • 1994. Dragana & Južni vetar „Spasi me samoće“/“Ruže cvetaju samo u pesmama“
 • 1996. Imam dečka nemirnog/Umiljato oko moje
 • 1997. Najveći hitovi 1
 • 1997. Najveći hitovi 2
 • 1997. Jedna je…
 • 2000. Balade
 • 2000. Best of Dragana 1
 • 2000. Best of Dragana 2
 • 2000. Best of Dragana 3
 • 2000. Hitovi 1
 • 2000. Hitovi 2
 • 2002. Hitovi za sva vremena
 • 2003. Dragana Mirković & Južni vetar „Zauvek“
 • 2003. Dve sudbine
 • 2003. Ne vraćam se starim ljudima
 • 2006. Best Of … 1
 • 2006. Best Of … 2
 • 2009. Hitovi 22
 • 2009. Dragana Mirković & Južni vetar  „Spasi me samoće“ / „Simpatija“
 • 2014. Dragana Mirković, Ćana, Vera Matović, Farizada – Kraljice folka

Reference

[1] https://stil.kurir.rs/celebrities/vip-prica/170779/evo-kako-dragana-mirkovic-zaradjuje?fbclid=IwAR3xq9MsjNzQzpHCuO3xoQhcA3-pS_o-XLpwZS1qlYf4Yo-HoGlyOXRII20

Dragana Mirković na društvenim mrežama

FacebookDragana @ Facebook
InstagramDragana @ Instagram
YoutubeDragana @ YouTube