Danica Ristovski

Kratke informacije

Ime i prezimeDanica Ristovski
Datum rođenja6. novembar 1955.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Danica Ristovski, devojački Kotorčević je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Rođena je 6. novembra 1955. godine u Beogradu. Sa glumcem Lazarom Ristovskim ima dva sina. Živi i radi u Beogradu.

Kako je jednom prilikom kazala, Danica je od ranog detinjstva maštala o tome da postane glumica. Ta želja je počela da joj se ostvaruje kada je upisala Fakultet dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu.

Premda je sarađivala sa mnogim pozorištima, najviše vremena je provela u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) čija je prvakinja bila dugi niz godina. Ostvarila je na stotine zapaženih i manje zapaženih uloga na „daskama koje život znače“.

Ipak, nije zapostavila ni televizijsku, tj. filmsku karijeru. Tako je se mnogi sećaju po ulogama u filmovima i serijama „Belo odelo“, „Najlepša je zemlja moja“, „Dnevnik mašinovođe“, „Igra sudbine“ i drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Danica Ristovski je rođena 1955. godine u Beogradu. U rodnom gradu je po završetku osnovne i srednje škole upisala Fakultet dramskih umetnosti. Diplomirala je u klasi profesora Predraga Bajčetića.

U jednom intervjuu je kazala da je ljubav prema glumi nasledila od majke koja je maštala da postane glumica. S obzirom na to da je majku život odveo u drugom smeru i da je postala prosvetni radnik, Danica nije razmišljala o drugom zanimanju osim glume.

Volela je da čita, ali i da vreme provodi u pozorištu, a jednom je kazala da je ta strast prema glumi prisutna uprkos stotinama uloga koje je odigrala u pozorištu, na filmu i televiziji.

Filmska i televizijska karijera

Prvu televizijsku ulogu glumica Danica Kotorčević, kasnije Ristovski, ostvarila je sa 19 godina. Tumačila je kafe kuvaricu u popularnoj TV seriji „Pozorište u kući“ koja je emitovana tokom 1974. godine.

Četiri godine kasnije igrala je Jelenu u partizanskom filmu „Dvoboj za južnu prugu“, reditelja Zdravka Velimirovića. Imala je priliku da scenu deli s iskusnim kolegama Dragomirom Gidrom Bojanićem, Vojom Mirićem i drugima.

Na televizijske ekrane vratila se 1980. godine igrajući u serijama „Vruć vetar“ i „Svetozar Marković“. Reditelj Arsa Milošević joj je u TV drami „Don Žuan se vraća iz rata“ poverio čak tri uloge. Tumačila je laku devojku, prvu ćerku i četvrtu damu.

Utelovila je Saru Hercog u TV drami Slobodana Unkovskog pod naslovom „Divlje meso“. Glavne uloge su igrali Goran Bukilić, Svetozar Cvetković, Ljuba Tadić i drugi. Zanimljivo je da je to jedan od prvih televizijskih projekata na kome je sarađivala sa suprugom Lazarom Ristovskim.

U televizijskom filmu „Malograđani“ iz 1983. godine Danica je tumačila Stepanidu, a u seriji „Banjica“ iz 1984. godine Srbijanku Bukumirović. Bila je Danica u dramskoj seriji Sava Mrmka pod nazivom „Četrdeset osma – Zavera i izdaja“.

U filmu Dragana Marinkovića „Vizantijski plavo“ koji je premijerno prikazan 1993. godine Ristovski je igrala majku mladom glumcu Dimitriju Vojnovu.

Šest godina kasnije je tumačila biciklistkinju u komičnoj drami „Belo odelo“ koja je bila srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji „najbolji film van engleskog govornog područja“.

Usledila je nova saradnja sa rediteljem Draganom Marinkovićem. Ovog puta joj je poverio ulogu Ciganke u komediji „Bumerang“ koja se u bioskopima pojavila 2001. godine.

Bila je Anica Savić Rebac u TV drami „Breg čežnje“, a direktorka u drami Gorana Paskaljevića „San zimske noći“. Sa Uliksom Fehmijuom, Nadom Šargin, Nebojšom Glogovcem i drugima je 2006. godine igrala u drami „sutra ujutru“.

U drami „Optimisti“ iz 2006. godine je igrala suprugu Lazaru Ristovskom, dok su ostale uloge pripale Bojani Novaković, Petru Božoviću, Tihomiru Arsiću i drugima. Iste godine je sa Slobodanom Ćustićem, Sonjom Kolačarić i drugima snimila kratki triler pod nazivom „Snajper“.

Danica je igrala majku glavnih glumaca u kratkom filmu „Milan“ smeštenom u period NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Tumačila je lik Zorke Rajić u crnoj komediji „Đavolja varoš“ koja je premijerno prikazana 2009. godine. Iste godine je u Paskaljevićevoj drami „Medeni mesec“ igrala majku koleginici Jeleni Trkulji.

Pojavila se i u jednoj od epizoda popularne TV serije „Selo gori, a baba se češlja“. Dve godine kasnije je snimila dramu „Najlepša je zemlja moja“ u režiji nemačkog filmaša Mihaela Kezelea (Michael Kezele).

Tokom 2014. godine Danica je snimila TV film „Tri sestre“, kratki film „Izlaz u slučaju opasnosti“, te televizijsku mini seriju „Evropa, bre“.

Naredne godine je igrala u serijama „Urgentni centar“ i „Čizmaši“, te utelovila Emiliju Draškić u TV filmu „Panta Draškić – cena časti“. Ulogu Emilije joj je poverio sin Petar koji je režirao ovaj projekat.

U filmu i seriji „Dnevnik mašinovođe“ Ristovski je tumačila upravnicu, dok je u filmu u seriji „Kralj Petar Prvi“ bila Makarena Spasojević.

U crnogorsko-srpskoj drami iz 2018. godine „Između dana i noći“ tumačila je ženu. Ovog puta je scenu delila sa Lazarom Ristovskim, Tihomirom Stanićem, Markom Baćovićem i drugima.

Publici se dopala njena interpretacija lika Ljiljane Lile Karamatijević u popularnoj tele-noveli „Igra sudbine“ čije je prikazivanje počelo 2020. godine. U seriji „Drim tim“ iz 2021. godine Danica je utelovila Jovanku Kanađanin.

Pozorišna karijera

Uporedo s uspešnom televizijskom i filmskom karijerom, Danica Ristovski je gradila čak i uspešniju karijeru u pozorištu.

Prvu profesionalnu ulogu je imala u predstavi “Četvrti zid” na sceni DK “Studentski grad”, koju je po komadu Slavenke Milovanović režirao reditelj Zlatko Sviben.

Jedna od prvih predstava koju je igrala u Beogradskom dramskom pozorištu bila je „Večeras improvizujemo“ u režiji Paola Mađelija.

U jednom intervjuu je kazala da joj je trebalo čak osam godina da dobije stalni angažman u BDP-u, ali da je za to vreme nastojala da sarađuje sa drugim pozorištima i da radi na različitim projektima.

Tako je u aprilu 1988. godine prvi put pred publikom Beogradskog dramskog pozorišta igrala predstavu „Novo je doba“.

Nakon toga su usledile uloge u komadima „Urnebesna tragedija“ u Zvezdara teatru i „Balkon“ u BDP-u.

Na sceni Ateljea 212 je od februara 1997. godine igrala predstavu „Brod plovi za Beograd brzinom od 212 čvorova“.

Od januara 1998. godine je u BDP-u glumila u predstavi „Svakodnevno pozorište“, a od maja 2001. godine u Narodnom pozorištu „Balkanska plastika“.

Na daskama Narodnog pozorištima je u decembru 2002. godine prvi put igrala u predstavi „Faust 1“.

U Pozorištu lutaka „Pinokio“ je od avgusta 2005. godine igrala predstavu „Spletka i ljubav“. Dve i po godine kasnije je prvi put zaigrala u komadu „Žena bomba“ u BDP-u.

Danica je u Zvezdara teatru od proleća 2009. godine igrala predstavu „Konzulska vremena“, a na sceni BDP-a komad „Falsifikator.

Iste godine je u Pozorištu Madlenianum prvi put zaigrala u predstavi „Mačka na usijanom limenom krovu“. U Atelje 212 se ponovo vratila početkom 2012. godine kako bi zaigrala u predstavi „Play Popović“.

Jednu od neupečatljivijih uloga dobila je u predstavi „Trpele“ Beogradskog dramskog pozorišta. Reč je o komadu koji je režirao Boban Skerlić, a u kome je utelovila lik Grozde, dok su joj na sceni društvo pravile Ivana Nikolić, Jadranka Selec, Milena Čučilović Pavlović, Nataša Marković i druge koleginice.

Snažna tematika, ali i nesporan talenat glumica ovu predstavu učinio je dugovečnom i popularnom.

Tokom 2014. godine Ristovski je na sceni BDP-a prvi put zaigrala u predstavama „Kad su cvetale tikve“ i „Draga Jelena“. Naredne godine je premijerno izveden komad „Hotel Evropa“, a u oktobru 2016. „Terorizam.

U toku 2017. godine publika je imala priliku da vidi Danicu Ristovski na sceni BDP-a u predstavama „Pomorandže za zbogom“ i „Senka / Euridika govori“.

Predstavu „Poslednji rok“ prvi put su izveli u februaru, a „Ničiji sin“ u oktobru 2018. godine. Od marta 2019. godine je na daskama BDP-a igrala predstavu „Moskvičem do pakla“.

Glumica je tokom jednog televizijskog gostovanja priznala da je u nekom trenutku igrala čak osam predstava u Beogradskom dramskom pozorištu čiji je stalni član ansambla bila.

Privatni život

Danica Ristovski je rođena 1955. godine u Beogradu. Ljubav prema glumi nasledila je od majke, pa se nije dvoumila da li da posle završene srednje škole upiše Akademiju dramskih umetnosti. Upravo je tu upoznala Lazara Ristovskog, tri godine starijeg kolegu.

Kako je jednom prilikom kazala, zaljubila se u njega dok su zajedno radili predstavu. Venčali su se 1980. godine i dobili dva sina, Petra i Jovana.

Petar Ristovski je filmski producent i reditelj. Oženjen je glumicom Teodorom Ristovski, devojački Živanović.

Jovan Ristrovski je ekonomista, a na televizijskim ekranima prvi put se pojavio 2021. godine u seriji „Drim tim“. Oženjen je Liljanom Ristovski sa kojom ima sina Bogdana.

Danica i Lazar Ristovski važili su za jedan od najskladnijih parova na domaćoj javnoj sceni, a neretko su predstave, filmove i serije igrali zajedno. Glumica je jednom prilikom kazala da „ne postoji univerzalni recept za očuvanje braka, jer su u pitanju ljudi različitih karaktera“.

Domaći mediji su u februaru 2022. godine objavili vest da se glumački par razvodi. Lazar je tom prilikom kazao da se nisu razišli zbog neke druge žene ili drugog muškarca[1].

Glumac je kazao da je tema razvoda teška i da ne bi bilo lepo da se „razvlače po žutoj štampi“, s obzirom na to da su u pitanju dva „velika i dostojanstvena umetnika[2]„. Priznao je da nije bilo lako da se donese takva odluka, jer je u pitanju „rušenje jednog sveta“.

Pokušao je da odgovori na pitanja u jednom intervjuu kako ne bi postali glavna tema tabloida, međutim, to nije sprečilo neke medije da iznose „šokantne detalje njihovog razvoda“.

Sa druge strane, Danica se u medijima, kao ni ranije, nije izjašnjavala o svemu što se o njihovom privatnom životu piše. Jednom prilikom je kazala da „dama nikada ne sme da izgubi dostojanstvo, ali da mora da bude mudra da bi prepoznala kad joj i tišina donosi korist[3]“.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1974. Pozorište u kući
 • 1978. Dvoboj za južnu prugu
 • 1980. Vruć vetar
 • 1980. Svetozar Marković
 • 1982. Don Žuan se vraća iz rata
 • 1982. Divlje meso
 • 1983. Malograđani
 • 1984. Banjica
 • 1988. Četrdeset osma – Zavera i izdaja
 • 1993. Vizantijsko plavo
 • 1999. Belo odelo
 • 2001. Bumerang
 • 2002. Breg čežnje
 • 2004. San zimske noći
 • 2006. Sutra ujutru
 • 2006. Optimisti
 • 2006. Snajper
 • 2007. Milan
 • 2009. Đavolja varoš
 • 2009. Medeni mesec
 • 2010. Selo gori, a baba se češlja
 • 2012. Najlepša je zemlja moja
 • 2014. Tri sestre
 • 2014. Izlaz u slučaju opasnosti
 • 2014. Evropa, bre
 • 2015. Urgentni centar
 • 2015. Čizmaši
 • 2015. Panta Draškić — cena časti
 • 2016. Dnevnik mašinovođe
 • 2016. Dnevnik mašinovođe (TV serija)
 • 2018. Kralj Petar Prvi
 • 2019. Kralj Petar Prvi (TV serija)
 • 2019. Između dana i noći
 • 2020. Igra sudbine
 • 2021. Drim tim

Predstave: „Večeras improvizujemo“, „Novo je doba“, „Tajna veza“, „Urnebesna tragedija“, „Balkon“, „Brod koji plovi za Beograd brzinom od 212 čvorova“, „Svakodnevno pozorište“, „Žena bomba“, „Draga Jelena“, „Balkanska plastika“, „Falsifikator“, „Kad su cvetale tikve“, „Konzulska vremena“, „Faust I“, „Hotel Evropa“, „Mačka na usijanom limenom krovu“, „Play Popović“, „Solo za Bertolda Brehta“, „Staklena menažerija“, „Tri sestre“, „Trpele“, „Terorizam“, „Pomorandže za zbogom“, „Senka / Euridika govori“, „Poslednji rok“, „Ničiji sin“, „Moskvičem do pakla“ i druge.

Reference

Danica Ristovski na društvenim mrežama

IMDBDanica @ IMDb