Kevin Durent

Kratke informacije

Ime i prezimeKevin Durent
Datum rođenja29. septembar 1988.
Mesto rođenjaVašington
DržavaSAD
PrebivališteOuklend
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaKrilo
Visina206 cm
Težina109 kg

Biografija

Kevin Durent (Kevin Wayne Durant) je američki profesionalni košarkaš koji trenutno (jun 2019. godine) nastupa na poziciji krila u NBA (En-Bi-Ej) klubu Golden Stejt Voriors (Golden State Warriors) i reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Rođen je 29. septembra 1988. godine u Vašingtonu.

Durent se od osnovne škole bavi košarkom. Pre nego što je obukao dres NBA kluba Sijetl Supersoniks (Seattle SuperSonics) takmičio se u NCAA (En-Si-Ej-Ej) ligi sa Teksas Longhornsima (Texas Longhorns). Supersoniksi su preselili u Oklahoma Siti i preuzeli naziv Oklahoma Siti Tander (Oklahoma City Thunder).

Polovinom 2016. godine je potpisao ugovor sa Golden Stejt Voriorisma, sa kojima je dva puta zaredom osvojio šampionski prsten NBA lige. Nekoliko puta je proglašavan najkorisnijim igračem sezone i najboljim strelcem lige. Čak deset puta je učestvovao na Ol Star meču i šest puta uvršten u idealnu petorku NBA lige.

Sa reprezentacijom SAD je od 2010. do 2016. godine osvojio dve zlatne medalje – na Svetskom  prvenstvu i na Olimpijskim igrama.

Klupska karijera

Kao brucoš Univerziteta u Teksasu (University of Texas) Durent je igrao za tim Teksas Longhorns. Već tokom prve godine po meču je beležio 25,8 poena, 11,1 skokova i 1,3 asistencije. Poveo je svoj tim na četvrto mesto NCAA lige, te zbog odličnih partija osvojio brojne nagrade, poput nagrade Nejsmit za igrača godine (Naismith College Player of the Year Award).

Po završetku sezone objavio je da će izaći na NBA draft, a nakon što je napustio Longhornse njegov dres sa brojem 35 je „penzionisan“.

Na NBA draftu 2007. godine klub izabran je za pika kluba Sijetl Supersoniks. Debitovao je na meču sa Denver Nagetsima (Denver Nuggets) na kome je zabeležio 18 poena, šest skokova i tri ukradene lopte. Već 16. novembra je postigao odlučujući pogodak za pobedu svog tima nad Atlanta Hoksima (Atlanta Hawks).

Sezonu je okončao sa 20,3 koša, 4,4 skoka i 2,4 asistencije po utakmici, te je proglašen debitantom godine u NBA ligi. Našao se među tek tri tinejdžera koji okončali sezonu u NBA ligi sa minimalno 20 pogodaka po utakmici.

Naredne sezone klub je prešao iz Sijetla u Oklahomu, te su počeli da nastupaju pod imenom Oklahoma Siti Tander. Na Ruki Čelendžu (Rookie Challenge) koji se održava u sklopu NBA Ol-Star vikenda Durent je postigao 46 koševa. Do kraja godine dodatno je povećao preciznost šuta, pa je u proseku po meču postizao 25,3 poena.

Tokom sezone 2009/10 po prvi put u karijeri je pozvan da učestvuje na NBA Ol-Star meču. Sa 27 pobeda Tander je uspeo da se plasira u plej-of fazu. Sa prosekom od 30,1 poen po meču Kevin je postao najmlađi najbolji strelac Lige, te uvršten u idealnu petorku NBA te sezone.

U doigravanju je debitovao na susretu sa Los Anđeles Lejkersima (Los Angeles Lakers), te postigao 24 poena. Međutim, njegov tim je izgubio šest mečeva te propustio priliku da se bori šampionski prsten.

Na 12 uzastopnih susreta sezone 2013/14 postizao je više od 30 poena, uključujući i onaj protiv Golden Stejt Voriorsa na kome je ubacio 54 koša. U aprilu 2014. godine je dosegao rekord Majkla Džordana (Michael Jordan) od 41 uzastopni susret na kome je postigao više od 25 koševa.

Sezonu su priveli kraju sa 59 pobeda, a Durent je sa 32 poena, 7,4 skoka i 5,5 asistencija proglašen najkorisnijim igračem NBA lige. U doigravanju su eliminisali Memfis Grizlise (Memphis Grizzlies) i Los Anđeles Kliperse (Los Angeles Clippers). Kevin je postao nova NBA zvezda. U finalu su poraženi od Sparsa (San Antonio Spurs).

Zbog povrede je morao da propusti 17 mečeva nove sezone, pa se na teren vratio tek početkom decembra 2014. godine. Desetak dana kasnije je povredio gležanj na susretu sa Voriorsima. Već na prvom meču posle oporavka dao je 44 poena ekipi Finiks Sansa (Phoenix Suns).

Povrede su ga mučile tokom celog drugog dela sezone 2014/15 koju je završio sa samo 27 odigranih mečeva i prosekom od 25,4 poena, 6,6 skokova i 4,1 asistencijom po susretu.

Nakon što je sanirao povrede sjajno je započeo novu sezonu. Zajedno sa Raselom Vestbrukom (Russell Westbrook) uspeo je da nadmaši brojne rekorde NBA lige. Na meču s Orlando Medžikom ušli su u istoriju kao prvi tandem koji je od 1996. godine postigao svaki po 40 poena.

Beleživši preko 20 koševa na više od 60 susreta Durent je ušao u istoriju NBA lige. Sa 28,2 poena, 8,2 skoka, pet asistencija i 1,2 blokade po meču bio je najefikasniji igrač u timu. Uspeli su da ostvare 55 pobeda i plasiraju se na treće mesto Zapadne Divizije.

Na drugom meču doigravanja tim iz Oklahome se sastao sa Dalas Maveriksima (Dalas Mavericks), a Durent je odigrao verovatno najlošiji meč u dotadašnjoj karijeri. Upisao je samo sedam poena iz 33 pokušaja. Ipak, njegov tim je uspeo da savlada Maverikse i da se u drugoj rundi suoči sa Sparsima. Sparsi su poveli sa 2:1, a potom je Durent sa 44 koša odveo svoj tim u novu pobedu.

Na šestom meču su savladali San Antonio, pa su se u finalu sastali sa Voriorsima. „Ratnicima“ je ponovo pripao šampionski prsten NBA lige, a Durent je na finalnom meču upisao 27 poena.

Njegova izjava u medijima da ima nameru da pređe u Golden Stejt Voriorse naišla je na kritike javnosti. Međutim, on je 7. jula 2016. godine potpisao dvogodišnji ugovor vredan 54,3 miliona dolara i zvanično zadužio dres „Ratnika“.

U novom dresu je debitovao 25. oktobra na susretu sa ekipom Sparsa. Zabeleživši 27 poena bio je najefikasniji igrač u svom timu, ali nije uspeo da spreči poraz. 26. novembra je postigao 28 poena, 10 skokova, pet asistencija i šest blokada u pobedi svog tima nad Minesota Timbervulfsima (Minnesota Timberwolvies).

U Oklahoma Siti se ponovo vratio 11. februara i to samo kako bi pomogao Voriorsima da treći put u godini dana savladaju njegov bivši klub. Zbog povrede je ponovo morao da odsustvuje sa terena. Golden Stejt je godinu priveo kraju sa 67 pobeda i 15 poraza.

Durent se u igru vratio pred početak doigravanja. Pomogao je Voriorsima da se treći godinu zaredom nađu u finalu. Na prvom susretu protiv Kavalirsa (Cleveland Cavaliers) upisao je 38 koševa, osam skokova i isto toliko asistencija. Do početka finala Durent je na svakom meču bio najefikasniji igrač i najbolji strelac. U plej of fazi je u proseku postizao 35,2 poena, 8,4 skoka i 5,4 asistencija.

Procenat šuta iz igre mu je bio 55,5 odsto, dok je sa linije za tri poena uspešno pogađao koš u 47,4 odsto slučajeva. Sa linije za slobodna bacanja uspešnost šuta mu je bila visokih 92,7 odsto. Proglašen je najkorisnijim igračem finala, te konačno osvojio šampionski prsten NBA lige.

25. jula je potpisao novi ugovor sa Voriorsima, a u januaru 2018. godine postao najmlađi igrač u istoriji NBA lige koji je postigao više od 20 000 koševa. Rekord karijere u broju asistencija je postigao 23. januara na meču sa Njujork Niksima (New York Knicks). Sa 50 ubačenih poena u mreži Trej Blejzersa (Portland Trail Brazers) postigao je rekord sezone.

Zbog povrede koju je doživeo u maju morao je da propusti ostatak sezone. Voriorsi su sezonu priveli kraju sa 58 pobeda, a Durent je zabeležio rekord sezone od 119 blokada. Na prvom susretu doigravanja upisao je 37 poena i pomogao svom timu da savlada Hjuston Roketse (Houston Rockets). Nakon pet odigranih mečeva rezultat je bio 3:2 u korist njegovog tima.

„Ratnici“ su na šestom meču uspeli da pobede Roketse, a na sedmom im je Kevin pomogao sa 34 postignuta poena. Nakon toga „pali“ su i Kavalirsi. Tokom tog susreta on je postigao 43 koša, 13 skokova i sedam asistencija. Nakon što su savladali Klivlend u finalu, osvojili su drugu titulu NBA lige zaredom.

Sa 28,8 poena, 10,8 skokova i 7,5 asistencija po meču Durent je takođe drugu godinu zaredom proglašen najkorisnijim igračem finala.

7. jula 2018. godine je potpisao novi ugovor sa Voriorsima, a 29. novembra oborio lični rekord sezone sa 51 postignutim košem na meču sa Toronto Reptorsima (Toronto Raptors). Bio je to treći meč zaredom na kome je ubacio više od 40 koševa.

Predvođeni Durentom, Stefom Karijem (Stephen Curry) i Drejmondom Grinom (Draymond Green) Voriorsi su mesec novembar ispratili sa 15 pobeda i osam poraza. Rekord karijere u doigravanjima Durent je zabeležio 24. aprila na susretu sa Los Anđeles Klipersima. Njegov tim je poražen rezultatom 129:121, a Kevin je postigao 45 koševa.

Samo dva dana kasnije oborio je taj svoj rekord ubacivši 50 poena u mrežu Klipersa, te doneo svom timu pobedu od 129:110 u šestoj utakmici doigravanja.

Reprezentativna karijera

Prvi poziv da se pridruži pripremama sa reprezentacijom Durent je dobio u februaru 2007. godine. Uprkos solidnoj igri, te godine nije izabran među 12 igrača koji su Ameriku predstavljali na velikim takmičenjima.

Tri godine kasnije izabran je da sa seniorskim timom nastupi na Svetskom prvenstvu u Turskoj. Svojim potezima je oduševio košarkašku javnost, pa je reprezentacija SAD prvi put od 1994. godine dobila najkorisnijeg igrača Mundobasketa. Po meču je postizao 22,8 poena, 6,1 skok, 3,1 asistenciju, te 1,4 ukradenu loptu. Američki „Drim tim“ je postao šampion sveta.

Sve što je pokazao u Turskoj doprinelo je tome da ga selektor uvrsti u tim za Olimpijske igre 2012. godine u Londonu. Sa 19,5 poena, 5,8 skokova, 2,6 asistencija i 1,6 ukradenih lopti Durent je pomogao svom timu da se neporažen nađe u finalu Olimpijade. U poslednjem meču su savladali Španiju, a Kevin je tome doprineo sa 30 postignutih koševa. Ponovo su se okitili zlatnom medaljom.

Samo mesec dana pred početak Svetskog prvenstva 2014. godine Durent je objavio da zbog fizičke i mentalne iscrpljenosti neće učestvovati na tom turniru.

Umesto toga, pridružio se svojim saigračima na Olimpijskim igrama 2016. godine u Brazilu, gde su ponovo osvojili najsjajnije odličje. Zajedno sa Karmelom Entonijem (Carmelo Anthony) proglašen je najboljim sportistom godine u Americi.

Privatni život

Kevin Durent je rođen 1988. godine u Vašingtonu. Njegova majka se zove Vanda (Wanda Durant), a otac Vejn Prat (Wanyne Pratt). Kada je Kevin rođen otac je napustio porodicu, a pošto su se njegovi roditelji razveli Kevin je odrastao uz baku Barbru Dejvi (Barbara Davis), te sestru Brijanu (Brianna) i braću Tonija i Rejvona (Rayvonne).

Kada mu je bilo 13 godina otac se vratio u njegov život, pa ga je redovno pratio na turnirima. Kevin je odrastao u okrugu Princ Džordž (Prince George`s County), u istočnom delu Vašingtona. Još je kao dečak bio neobično visok, a do 13 godine je porastao na 183 centimetra.

Pošto je rano počeo da trenira košarku san mu je bio da nastupa u dresu Toronto Reptorsa jer je u tom klubu igrao njegov omiljeni košarkaš Vins Karter (Vince Carter). Sa nekoliko klubova je igrao Amatersku ligu (AAU).

Nakon što je dve godine igrao u timu Hrišćanske akademije (Nationa Christian Academy) Duren je prešao u Ouk Hil (Oak Hill Academy), a potom na Univerzitet Teksas.

Povezivali su ga sa mnogim lepoticama poput Monike Rajt (Monica Wright), Džasmin Šajn (Jasmine Shine), Letoje Laket (Letoya Luckett) i Šantel Džefris (Šantel Jeffries). Ako je verovati američkim tabloidima bivšu devojku Dai Frejzer (Dai Frazer) je upoznao sa roditeljima.

Osim njih, jedna od najvećih zvezda američke košarke navodno se zabavljala i sa Britni Elenom (Brittney Elena) i Kasandrom Anderson (Cassandra Anderson). Nedavno se u medijima proširila vest da je nova Durentova devojka Ejpril Džons (Apryl Jones), ali košarkaš nije niti potvrdio niti demantovao ove glasine.

Titule

Klupske titule

  • 2017. NBA liga sa Golden Stejt Voriorsima
  • 2018. NBA liga sa Golden Stejt Voriorsima

Reprezentativne titule

  • 2010. Zlatna medalja sa Svetskog prvenstva
  • 2012. Zlatna medalja s Olimpijskih igara
  • 2016. Zlatna medalja s Olimpijskih igara

Pojedinačne titule

  • 2008. proglašen najboljim debitantom NBA lige
  • 2008. uvršten u idealnu petorku debitanata NBA lige
  • 2009. proglašen najkorisnijim igračem NBA Ruki Čelendža
  • 2010. proglašen najboljim strelcem NBA lige
  • 2010. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2010. učestvovao na NBA Ol-Star meču
  • 2010. proglašen najkorisnijim igračem Svetskog prvenstva
  • 2010. proglašen američkim sportistom godine
  • 2011. proglašen najboljim strelcem NBA lige
  • 2011. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2011. učestvovao na NBA Ol-Star meču
  • 2012. proglašen najkorisnijim igračem NBA Ol-star meča
  • 2012. proglašen najboljim strelcem NBA lige
  • 2012. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2012. učestvovao na NBA Ol-Star meču
  • 2013. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2013. učestvovao na NBA Ol-Star meču
  • 2014. proglašen najkorisnijim igračem NBA lige
  • 2014. proglašen najboljim strelcem NBA lige
  • 2014. učestvovao na NBA Ol-Star meču
  • 2014. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2015. učestvovao na NBA Ol-Star meču
  • 2016. uvršten u drugi najbolji tim NBA lige
  • 2016. učestvovao na NBA Ol-Star meču
  • 2016. proglašen američkim sportistom godine
  • 2017. proglašen najkorisnijim igračem NBA finala
  • 2017. uvršten u drugi najbolji tim NBA lige
  • 2017. učestvovao na NBA Ol-Star meču
  • 2018. proglašen najkorisnijim igračem NBA finala
  • 2018. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2018. učestvovao na NBA Ol-Star meču
  • 2019. proglašen najkorisnijim igračem NBA Ol-star meča
  • 2019. učestvovao na NBA Ol-Star meču

 

Kevin Durent na društvenim mrežama

FacebookKevin @ Facebook
InstagramKevin @ Instagram
TwitterKevin @ Twitter