Ermin Bičakčić

Kratke informacije

Ime i prezimeErmin Bičakčić
Datum rođenja24. januar 1990.
Mesto rođenjaZvornik
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteHofenhajm
ZanimanjeFudbaler
PozicijaOdbrana
Visina185 cm

Biografija

Ermin Bičakčić je bosanskohercegovački profesionalni fudbaler koji od 2014. godine nastupa na poziciji centralnog beka u nemačkom bundesligašu Hofenhajmu. Bivši je član reprezentacije Bosne i Hercegovine (BiH). Rođen je 24. januara 1990. godine u Zvorniku.

Seniorsku karijeru je započeo 2010. godine u B timu Fudbalskog kluba Štutgart. Nakon 23 odigrana meča prešao je u A tim. Godine 2012. je potpisao ugovor sa Ajntrahtom iz Braunšvajga, a od 2014. godine igra u odbrani Hofenhajma 1899. Do juna 2022. godine upisao je ukupno 121 nastup i postigao šest gola.

Do 2009. godine Bičakčić je nastupao sa U-18 selekcijom Nemačke. Nakon toga je prešao u reprezentaciju BiH, pa je sa mladim timom odigrao četiri meča i postigao jedan gol.

Od 2013. godine je član seniorske reprezentacije BiH s kojom je nastupao na Svetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

Klupska karijera

Ermin Bičakčić je počeo da trenira fudbal sa pet godina u nemačkom klubu Mokmul. Nakon deset godina prešao je u juniorski tim Helbrona, a 2005. godine postao je član omladinske škole fudbala Štutgarta.

Štutgart

U seniorskom timu nemačkog kluba debitovao je 27. oktobra 2007. godine na meču protiv Šemnicera u Kupu Nemačke.

Prvi nastup u Ligi Evrope zabeležio je 1. decembra 2010. godine kada se njegov tim sastao sa švajcarskim Jang Bojsima.

U Bundesligi je debitovao 19. decembra iste godine kada su poraženi od Bajerna iz Minhena. Tokom dve sezone zabeležio je ukupno 24 nastupa s A i B timom, bez postignutih pogodaka.

Ajntraht

Bičakčić je 8. januara 2012. godine prešao u Ajntraht iz Braunšvajga koji je u tom momentu igrao u Drugoj ligi Nemačke. Debitovao je 5. februara na meču s Ajntrahtom iz Frankfurta, a prvi gol je postigao 11. marta kada su odigrali nerešeno sa Enerdži Kotbusom.

Tokom sezone 2012/2013 pomogao je svom timu da se plasira u Bundesligu, te je uvršten na listu najboljih defanzivaca Druge lige. Tokom dve sezone sa „Lavovima“ je odigrao ukupno 79 mečeva i postigao pet golova.

Hofenhajm

20. maja 2014. godine potpisao je ugovor sa Hofenhajmom 1899, pošto je Ajntraht ispao iz nemačke prve lige. Hofenhajm se 17. avgusta sastao s Fudbalskim klubom Paloma, a Bičakčić je zabeležio svoj prvi nastup u Kupu Nemačke.

Prvi nastup u Bundesligi upisao je šest dana kasnije kada su se susreli s Augsburgom, dok je prvi gol u Bundesligi postigao tokom duela sa Verderom iz Bremena, kada je njegov novi tim poražen rezultatom 1:2.

23. septembra 2016. godine je potpisao novi ugovor sa nemačkim klubom, kojim se „zakleo na vernost“ do juna 2020. godine.

U septembru 2017. godine je doživeo ozbiljnu povredu kolena zbog koje je morao da pauzira tri meseca. Na teren se vratio 7. decembra pred susret sa Ludogorecom.

Iako zbog povreda nije mogao mnogo da igra, pomogao je svom timu da se u maju 2018. godine prvi put u svojoj istoriji kvalifikuje u Ligu prvaka.

U maju 2018. godine nemački, engleski i bosanskohercegovački mediji pisali su o njegovom prelasku u Englesku. Istina je da su mnogi ostrvski timovi bili zainteresovani za njega, te da bi ga mala minutaža u Hofenhajmu mogla „oterati“ iz kluba, ali se sam igrač ni uprava nemačkog bundesligaša neko vreme nisu oglašavali po tom pitanju.

Uprkos svemu, Bičakčić je ostao u Hofenhajmu, a 19. decembra 2018. godine je upisao svoj stoti nastup u dresu nemačkog kluba. U maju 2019. godine je potpisao novi trogodišnji ugovor sa Hofenhajmom.

Bičakčić je u septembru doživeo ozbiljnu povredu kolena, zbog koje je morao da odsustvuje sa terena čak šest meseci. Vratio 14. maja 2022. godine nakon 19 meseci oporavka od povrede.

Reprezentativna karijera

Iako je rođen u Bosni i Hercegovini, Bičakčić je odrastao u Nemačkoj. Prve fudbalske korake napravio je upravo u toj zemlji, pa je u maju 2008. godine rado prihvatio poziv selektora da nastupa sa U-18 selekcijom Nemačke. Debitovao je 22. maja 2008. godine tokom duela sa reprezentacijom Turske.

Kada je stigao poziv iz BiH da se pridruži timu zemlje u kojoj je rođen, pred mladog fudbalera stavljen je ozbiljan izazov. S jedne strane je zemlja u kojoj je odrastao, koja mu je pružila toliko toga i kojoj je, na neki način dužan, a s druge strane zemlja u kojoj je rođen on i njegovi roditelji.

Nakon što je napunio 21 godinu zatražio je bosanskohercegovačko državljanstvo, te od juna 2013. godine ima državljanstvo Nemačke i Bosne i Hercegovine.

Pošto je sa U-19 selekcijom BiH odigrao četiri meča i postigao jedan gol, stigao je poziv za nastupe sa seniorima. Debitovao je 14. avgusta 2013. godine na prijateljskom meču sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Prvi gol za „Zmajeve“ postigao je 10. septembra savladavši golmana Slovačke u meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Bio je deo tima koji je izborio nastup na Mundijalu, te ekipe koja je prvi put u istoriji Fudbalskog/nogometnog saveza BiH igrala na jednom velikom turniru.

Bičakčić je odigrao ceo meč s Argentinom, ali je ostale dve utakmice pratio sa klupe, a BiH je eliminisana nakon grupne faze takmičenja.

Uprkos brojnim novinskim napisima da će defanzivac da napusti reprezentaciju, Bičakčić je to oštro demantovao, te poručio „Mogu me isterati iz Bosne, a Bosnu nikada iz mene“. Do juna 2022. godine je u dresu reprezentacije BiH nastupio 35  puta i postigao tri gola.

Privatni život

Ermin Bičakčić je rođen 1990. godine u Zvorniku. Početkom rata u Bosni i Hercegovini je sa roditeljima odselio u Nemačku, gde se školovao i napravio prve fudbalske korake. Zahvalnost prema zemlji u kojoj je rođen pokazao je preuzevši nacionalni dres.

Iako ne govori mnogo o svom privatnom životu, na društvenim mrežama s vremena na vreme podeli fotografiju ili video kojima pokazuje svoje strasti i interesovanja mimo fudbalskog terena.

Poznat je po brojnim tetovažama na telu, a pojedini novinari u BiH nazvali su ga „bosanskim Dejvidom Bekamom“ (David Beckham).

Osim fudbala od koga živi, voli i da zapeva i zapleše. „Moonwalk“ koji je izveo u jednoj nemačkoj televizijskoj emisiji postao je hit na internetu. Najdraži su mu domaći folk hitovi, ali vrlo rado sluša i nemačke i američke pop izvođače.

U junu 2014. godine pridružio se saigračima iz reprezentacije koji su prikupljali pomoć za lečenje dečaka Enisa Hadžibeganovića iz Sarajeva kome su lekari dijagnostikovali redak oblik moždanog tumora.

Kako bi pomogli roditeljima da sakupe novac koji je potreban za lečenje mnogi reprezentativci Bosne i Hercegovine su se pridružili akciji.

U februaru 2016. godine pojedini bosanskohercegovački mediji su objavili informaciju da je Bičakčić zaručio izvesnu brinetu, te da to potvrđuju fotografije sa njihovog zajedničkog odmora u Španiji. Ipak, po običaju, defanzivac nije ni potvrdio niti demantovao ovu informaciju.

Ermin Bičakčić na društvenim mrežama

FacebookErmin @ Instagram
InstagramErmin @ Instagram
TwitterErmin @ Twitter