Luiđi Datome

Kratke informacije

Ime i prezimeLuiđi Datome
Datum rođenja27. novembar 1987.
Mesto rođenjaMontebeluna
PrebivališteIstanbul
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaKrilo
Visina203 cm
Težina98 kg

Biografija

Luiđi Điđi Datome (Luigi Gigi Datome) je italijanski profesionalni košarkaš koji trenutno (maj 2019. godine) nastupa na poziciji krila u turskom klubu Fenerbahče i reprezentaciji Italije. Rođen je 27. novembra 1987. godine u gradu Montebeluna, nedaleko od Treviza.

Karijeru je započeo u klubu Montepaski Sijena u kome je igrao od 2003. do 2007. godine. Potom je jednu sezonu proveo u Skafati Basketu, a 2008. godine obukao dres rimskog Virtusa. Premda nisu osvajali medalje Datome je ostao veran Virtusu sve do 2013. godine kada je potpisao ugovor sa NBA (En-Bi-Ej) klubom Detroit Pistons (Detroit Pistons).

Tokom druge sezone Detroit ga je poslao u Grand Rapids Drajv (Grand Rapids Drive) sa kojim je igrao mečeve NBA Razvojne lige. Potom je trejdovan u Boston Seltikse (Boston Celtics), a 2015. godine postao član turskog Fenerbahčea sa kojim je za samo četiri godine tri puta osvojio Prvenstvo Turske, po dva puta Kup i Superkup Turske, te jednom Evroligu.

Bio je član mlađih selekcija reprezentacije Italije sa kojima je 2005. i 2007. godine osvojio bronzane medalje na Evropskim prvenstvima za igračem mlađe od 18 i mlađe od 20 godina. Seniorski dres je prvi put „zadužio“ 2007. godine na prijateljskom meču sa Hrvatskom.

Od tada je pet puta igrao na Evropskim prvenstvima, ali nisu uspevali da osvoje medalje.

Klupska karijera

Prve košarkaške korake Datome je napravio u klubu Santa Kroće di Olibija (Santa Croce di Olibia). U Drugoj ligi Italije debitovao je sa 15 godina, a potom je sa klubom osvojio svoju prvu titulu u omladinskoj Alijevi ligi. Godine 2003. je na poziv trenera Karla Rekalkatija (Carlo Recalcati) prešao u Montepaski iz Sijene, gde je ostao do 2006. godine godine.

Tokom debitantske sezone je odigrao šest mečeva, te osvojio Prvenstvo i Superkup Italije. Naredne sezone je odigrao 13 utakmica, dok je u sezoni 2005/06 povećao minutažu, te je na pet susreta bio član startne petorke.

Polovinom sezone 2006/07 je prešao u klub Legea Skafati u zamenu za Rodolfa Rambaldonija (Rodolo Rambaldoni). Za vrlo kratko vreme postao je ključni igrač u ekipi, te je do kraja sezone zabeležio 45 nastupa.

U septembru 2008. godine se vratio u Sijenu, da bi ubrzo nakon toga potpisao dvogodišnji ugovor sa Virtusom iz Rima. Te sezone je proglašen najboljim igračem mlađim od 22 godine. U Rimu je ostao do kraja sezone 2012/13. Za to vreme je odigrao 149 mečeva i postigao 1 776 koševa.

Na kraju poslednje sezone u Virtusu Datome je proglašen najkorisnijim igračem domaćeg Prvenstva. Predvodio je svoj tim u finalnoj seriji protiv Montepaskija, ali su ipak poraženi rezultatom 4:1.

Dobre partije nisu prošle nezapaženo kod evropskih i američkih skauta, pa je 16. jula 2013. godine potpisao dvogodišnji ugovor vredan 3,5 miliona dolara sa NBA klubom Detroit Pistons. Rekord sezone je postigao 23. decembra kada je tokom susreta sa Klivlend Kavalirsima (Cleveland Cavaliers) ubacio 13 koševa.

Tokom debitantske sezone u Detroitu je odigrao 34 meča, na kojima je u proseku beležio 2,4 poena i 1,4 skoka. U narednoj sezoni je stigao da nastupi na samo tri susreta pre nego što je polovinom januara 2015. godine obukao dres kluba Grand Rapids Drajv (Grand Rapids Drive) koji se takmiči u NBA Razvojnoj ligi.

Samo šest dana kasnije je zajedno sa Džonasom Jerbkom (Jonas Jerbko) trejdovan Boston Seltiksima u zamenu za Tajšona Prinsa (Tayshaun Prince). 15. aprila je zabeležio rekord karijere postigavši 22 koša na susretu sa Milvoki Baksima (Milwaukee Bucks).

14. jula 2015. godine je potpisao dvogodišnji ugovor sa turskim Fenerbahčeom. Već tokom prve sezone su savladavši Darušafaku osvojili Kup Turske. Osim toga, plasirali su se na Fajnal For Evrolige. Titula ovog prestižnog evropskog takmičenja im se „omakla“ nakon poraza od moskovskog CSKA.

Na 29 evroligaških susreta Datome je u proseku postizao 12,4 poena i 4,4 skoka po meču. Uvršten je u drugi najbolji tim Evrolige. Krajem sezone su odbranili trofej Kupa Turske, te osvojili domaće Prvenstvo.

U sezoni 2016/17 su osvojili Prvenstvo Turske, Evroligu i Superkup Turske. Italijanski reprezentativac je zabeležio 33 nastupa u Evroligi. U proseku je postizao 9,2 poena i 3,7 skokova. Pored toga, proglašen je najkorisnijim igačem Superkupa Turske.

5. jula 2017. godine italijanski reprezentativac je potpisao novi trogodišnji ugovor sa Fenerbahčeom. Četvrti put zaredom su uspeli da se plasiraju u F4 fazu Evrolige. Ipak, poraz od madridskog Reala od 80:85 ih je sprečio da se domognu titule.

Tokom 35 mečeva u Evroligi Điđi je prosečno beležio 9,6 poena, 3,4 skoka i 1,1 asistenciju po utakmici.

Ponovo su odbranili trofej Kupa Turske, a Datome je proglašen najkorisnijim igračem tog takmičenja. Usledila je nova titula šampiona Turske, a 2019. godine Điđi je sa Fenerom osvojio treći domaći Kup, te drugi put poneo titulu najkorisnijeg igrača.

Reprezentativna karijera

Prvo veliko takmičenje na kome je učestovao u dresu reprezentacije Italije bilo je Evropsko kadetsko prvenstvo 2003. godine. Na ovom turniru „Azuri“ su osvojili deveto mesto. Naredne godine je bio deo U-18 tima koji je učestvovao na EvroBasketu. Zlato je pripalo domaćinima, reprezentaciji tadašnje Srbije i Crne Gore. Turci su uzeli srebro, dok je bronza pripala Italiji.

Na EvroBasketu za igrače mlađe od 20 godina koje je održano 2006. godine zauzeli su četvrto, a na istom takmičenju 2007. godine treće mesto.

U seniorskom dresu Luiđi Datome je debitovao 2. juna 2007. godine tokom prijateljskog meča sa Hrvatskom. Postigao je pet poena. Na EvroBasketu koji je iste godine održan u Španiji igrao je samo jednu utakmicu. Tokom duela sa Litvanijom upisao je dva skoka, ali je njegov tim poražen rezultatom 74:79.

Kapitensku traku je preuzeo 2013. godine pred početak Evropskog prvenstva u Sloveniji. Italija ponovo nije pokazala zavidan kvalitet, a Datome je u proseku beležio 13,8 poena, 4,8 skokova i 1,4 asistenciju.

Dve godine kasnije je ponovo bio deo ekipe koja je branila boje Italije na EvroBasketu. Na startu turnira su se sastali sa reprezentacijom Islanda, a Điđi je pretrpeo povredu zbog koje je morao da ostatak turnira provede na klupi.

Sa reprezentacijom je učestvovao na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Ipak, porazom od Hrvatske su izgubili priliku da se pojave na najvećoj sportskoj smotri na svetu.

Uspeli su da izbore učešće na Evropskom prvenstvu 2017. godine. Tokom grupne faze su pobedili Izrael, Ukrajinu i Gruziju, te pretrpeli poraze od Litvanije i Nemačke. Sa osam bodova su se plasirali u narednu rundu takmičenja.

U osmini finala su pobedili Finsku rezultatom 57:70, ali ih je u četvrtfinalu zaustavila Srbija koja se na kraju okitila srebrnom medaljom. Italija je na ovom takmičenju zauzela sedmo mesto.

Privatni život

Luiđi Datome je rođen 1987. godine u italijanskom gradiću Montebeluna. S obzirom da su mu roditelji poreklom sa Sicilije, ne čudi što je upravo u Olbiji na ovom ostrvu Điđi odrastao i napravio prve košarkaške korake. Karijera ga je dalje odvela u Sijenu, Rim, Detroit, Boston, Istanbul, ali njegovi sugrađani su i dalje ponosni na njega.

U Olbiji se svakog jula održava humanitarni turnir simpatičnog naziva „Gigione Day“, a sva sredstva koja se prikupe idu onima kojima je to najpotrebnije. Isti turn održava se i u Džiradi kod Treviza. Ljubav prema Sardiniji i njenim ljudima pokazao je time što se 2014. godine zaručio Kamilom (Camila), devojkom koja potiče sa ovog prelepog italijanskog ostrva.

Kako je kazao u jednom intervjuu italijanskim medijima slobodno vreme provodi čitajući i slušajući muziku. Mesečno kaže pročita i do tri četiri naslova, a omiljeni muzički žanrovi su mu rok, pank, bluz i hip-hop.

Italijanski reprezentativac na svojim profilima na društvenim mrežama povremeno obraduje pratioce fotografijama iz svakodnevnog života. Na „Instagramu“ ga prati više od 350 000 ljudi.

Titule

Klupske titule

  • 2003/04. Prvenstvo Italije sa Montepaski Sijenom
  • 2004. Superkup Italije sa Montepaski Sijenom
  • 2015/16. Prvenstvo Turske sa Fenerbahčeom
  • 2016. Kup Turske sa Fenerbahčeom
  • 2016. Superkup Turske sa Fenerbahčeom
  • 2016/17. Prvenstvo Turske sa Fenerbahčeom
  • 2016/17. Evroliga sa Fenerbahčeom
  • 2017. Superkup Turske sa Fenerbahčeom
  • 2017/18. Prvenstvo Turske sa Fenerbahčeom
  • 2019. Kup Turske sa Fenerbahčeom

Reprezentativne titule

  • 2005. Bronzana medalja na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 18 godina
  • 2007. Bronzana medalja na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina

Pojedinačne titule

  • 2012/13. proglašen najkorisnijim igračem Prvenstva Italije
  • 2015/16. proglašen najkorisnijim igračem finala Prvenstva Turske
  • 2015/16. uvršten u drugi najbolji tim Evrolige
  • 2017. proglašen najkorisnijim igračem Superkupa Turske
  • 2019. proglašen najkorisnijim igračem Kupa Turske

Luiđi Datome na društvenim mrežama

FacebookLuiđi @ Facebook
InstagramLuiđi @ Instagram
TwitterLuiđi @ Twitter