Luis Skola

Kratke informacije

Ime i prezimeLuis Skola
Datum rođenja30. april 1980.
Mesto rođenjaBuenos Ajres
DržavaArgentina
PrebivališteŠangaj
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaKrilni Centar
Visina206 cm
Težina109 kg

Biografija

Luis Skola (Luis Alberto Scola Balvoa) je argentinski profesionalni košarkaš koji trenutno (maj 2019. godine) nastupa na poziciji krilnog centra u kineskom klubu Šangaj Šarks (Shanghai Sharks) i reprezentaciji Argentine. Rođen je 30. aprila 1980. godine u Buenos Ajresu. Oženjen je Pamelom (Pamela Scola) sa kojom ima četvoro dece.

Košarku je počeo da trenira još pre šeste godine. Igrao je u lokalnim klubovima pre nego što je 1997. godine potpisao ugovor sa španskim klubom Tau Keramika (Tao Ceramica). Par sezona je proveo na pozajmici u Hijonu, a nakon što se vratio, sa klubom iz Baskonije je osvojio sve osim Evrolige. Po tri puta su zajedno osvojili Kup i Superkup Španije, te jednom ACB ligu.

U periodu od 2007. do 2017. godine igrao je u NBA (En-Bi-Ej) ligi. Prvi i ujedno tim u kome se najduže zadržao bio je Hjuston Rokets (Houston Rockets) u kojem je igrao od 2007. do 2012. godine. Potom je jednu sezonu proveo Finiks Sansima (Phoenix Suns), te dve u Indijana Pejsersima (Indiana Pacers).

Od leta 2015. do leta 2016. godine bio je član Toronto Reptorsa (Toronto Raptors), a sledeću sezonu je igrao u Bruklin Netsima (Brooklyn Nets). U julu 2017. godine je potpisao ugovor sa kineskim klubom Šangsi Brejv Dregons (Shanxi Brave Dragons), a od polovine 2018. godine igra u Šangaj Šarksima.

Pre nego što je obukao seniorski dres reprezentacije Argentine, Skola je nastupao i osvajao nagrade sa mlađim selekcijama. U svojoj vitrini ima ukupno 17 medalja – sedam zlatnih, šest srebrnih i četiri bronzane.

Klupska karijera

Luis Skola je karijeru započeo u rodnom Buenos Ajresu. S obzirom da je njegov otac Mario (Mario Scola) bio profesionalni košarkaš, ne čudi što se i mlađi Skola odlučio upravo za taj spot. Počeo je da trenira vrlo mlad, a već sa šest godina je igrao u mladim selekcijama reprezentacije Argentine.

Sa sedam godina je počeo da trenira u lokalnom klubu Sijudad de Bs. As (Ciudad de Bs.As.), a 1995. godine postao član kluba Fero Karil Oeste (Ferro Carril Oeste). Već sa 15 godina igrao je u prvom timu, a tokom naredne tri godine potpisao i prvi profesionalni ugovor.

Po završetku sezone 1997/98 preselio se u Španiju, te potpisao ugovor sa klubom Tau Keramika (današnja Saski Baskonija). Prve dve sezone je proveo na „kaljenju“ u Hihonu sa kojim je uspeo da se iz Druge španske lige plasira u ACB ligu.

Pred početak sezone 2000/01 vratio se u Baskoniju, gde je ostao narednih sedam godina. Već tokom njegove debitantske sezone uspeli su da se plasiraju u finale Evrolige, a u periodu od 2005. do 2007. godine su tri puta zaredom nastupali na Fajnal foru ovog velikog takmičenja.

Nekoliko je puta biran za najkorisnijeg igrača domaćeg prvenstva, te bio redovan član najbolje petorke ACB lige. Godine 2005. je izabran u drugi najbolji tim Evrolige, a već 2006. i 2007. bio je član idealne petorke tog elitnog turnira.

Premda sa Baskonijom nije uspeo da uzme trofej Evrolige, Skola je bio deo tima koji je osvojio svako bitno domaće takmičenje. Svake dve godine su osvajali nacionalni kup, te se tri puta  okitili trofejom Superkupa Španije.

Odlične partije nisu promakle skautima NBA lige, pa je Skola već 2002. godine izabran kao 56. pika San Antonio Sparsa (San Antonio Spurs). Tada nije preselio u Ameriku, a polovinom 2005. godine Sparsi su započeli pregovore sa Baskonijom kako bi ga doveli u svoje redove. S obzirom da je imao ugovor, NBA tim je trebalo da plati tri miliona dolara kako bi dobili mladog centra.

Pregovori su propali jer pravila NBA lige ne dozvoljavaju klubovima da plate više od pola miliona dolara otkupne klauzule. U tom slučaju bi on lično morao da plati Baskoniji preostalih dva i po miliona dolara. Nakon što su pregovori propali Sparsi su doveli Fabrisija Oberta (Fabricio Raúl Jesús Oberto), Skolinog kolegu iz reprezentacije.

U julu 2007. godine Sparsi su trejdovali Skolu i Džekija Batlera (Jackie Butler) Hjuston Roketsima u zamenu za Vasilisa Spanulisa (Vassilis Spanoulis) i budućeg drugog pika na draftu. Ubrzo nakon toga argentinski reprezentativac je potpisao trogodišnji ugovor vredan 9,5 miliona dolara sa Roketsima.

Mladi Argentinac dobro se snašao u najmoćnijoj košarkaškoj ligi na svetu. Na kraju sezone je izabran za debitanta godine, te uvršten u idealnu petorku NBA novajlija. Rekord karijere je zabeležio 13. marta 2010. godine kada je na meču sa Nju Džerzi Netsima (New Jersey Nets) postigao 44 poena.

U decembru 2011. godine Roketsi su dogovorili razmenu sa Los Anđeles Lejkersima (Los Angeles Lakers) i Nju Orleans Hornetsima (New Orleans Hornets). Po tom dogovoru Skola je zajedno sa Goranom Dragićem, Kevinom Martinom (Kevin Dallas Martin, Jr.) i Lamarom Odomom (Lamar Joseph Odom) prešao u Nju Orleans. Roketsi su za njih dobili Poa Gasola (Pau Gasol Sáez) i Krisa Pola (Christopher Emmanuel Paul).

13. jula 2012. godine Roketsi su iskoristili oslobađajuću klauzulu kako bi mu smanjili platu. Razlog za to nisu bile loše partije mladog Argentinca, nego pokušaji da u klub dovedu Dvajta Hauvarda (Dwight David Howard) iz Orlando Medžika (Orlando Magic). Ipak, Hauvard je prodat Los Anđeles Lejkersima, a Roketsi su uspeli da „ugrabe“ Džejmsa Hardena (James Edward Harden Jr.), šestog najboljeg igrača godine i olimpijskog šampiona.

Mnogo se polemisalo o tome gde će Skola da nastavi karijeru. Pominjani su Dalas Maveriksi (Dallas Mavericks) i Klivlend Kavalirsi (Cleveland Cavaliers). Ipak, Argentinac se našao u Finiks Sansima.

Rekord sezone je postigao 29. decembra tokom duela sa Minesota Timbervulfsima (Minnesota Timberwolves). Klubu iz Mineapolisa je ubacio ukupno 33 poena. Tokom prve sezone odigrao je 82 meča, od toga 67 kao član startne petorke. Beležio je 12,8 poena, 6,6 skokova i 2,2 asistencije po utakmici. S obzirom da na samom početku nije dobijao veliku minutažu, sezona 2012/13 po statistici je jedna od lošijih u njegovoj dotadašnjoj NBA karijeri.

27. jula Sansi su ga zamenili za Džeralda Grina (Gerald Green), Majlsa Plamlija (Miles Christian Plumlee) i budućeg pika druge runde NBA drafta sa klubom Indijana Pejsers. Tu je proveo dve sezone i to kao rezerva prvom krilnom centru Dejvidu Vestu (David Moorer West), tako da je za dve godine samo 18 puta istrčao na teren kao starter. U toku druge sezone je po meču beležio 9,4 poena, 6,5 skokova i 1,3 asistenciju.

Polovinom jula 2015. godine Skola je potpisao ugovor sa klubom Toronto Reptors. Debitovao je 28. oktobra tokom duela s njegovim bivšim klubom Indijana Pejsersima. Njegov novi tim je pobedio rezultatom 106:99, a Argentinac je tome doprineo s osam skokova. Sledeće godine je pomogao Reptorsima da se prvi put u istoriji plasiraju u finale Istočne Konferencije.

Svih 76 utakmica je odigrao kao starter. U proseku je po nastupu beležio 8,7 poena i 4,7 skokova.

Peti i za sada poslednji NBA klub u kome je Skola igrao bili su Bruklin Netsi sa kojima je 13. jula 2016. godine potpisao ugovor. Debitovao je na prvom meču sezone koji su 26. oktobra igrali sa Boston Seltiksima (Boston Celtics). Nije tu dočekao kraj sezone jer su ga 27. februara 2017. godine Netsi otpustili.

Premda se u medijima mnogo polemisalo oko toga gde će argentinska košarkaška zvezda da nastavi karijeru, on nije ostao u Americi, niti se vratio u Evropu. Umesto toga, 9.jula 2017. godine je potpisao jednosezonski ugovor sa kineskim klubom Šanksi Brejv Dregons.

U avgustu 2018. godine pridružio se Šangaj Šarksima koji se takođe takmiče u kineskoj Prvoj ligi.

Reprezentativna karijera

Sa reprezentacijom Argentine Luis Skola je od 1995. do 2018. godine osvojio: sedam zlatnih, šest srebrnih i četiri bronzane medalje. Sve je počelo te 1995. godine kada je sa kadetima osvojio zlatnu medalju na Šampionatu Južne Amerike. Već naredne godine je bio član tima koji se okitio zlatnom medaljom na Juniorskom Prvenstvu Južne Amerike.

Tri godine kasnije su osvojili srebro na Šampionatu Južne Amerike, te bronzu na Američkom prvenstvu. Sa U-20 selekcijom Argentine je 2000. godine osvojio prvo mesto na Američkom šampionatu. Proglašen je najkorisnijim igračem tog turnira.

Sledeće godine su zauzeli treće mesto na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 21 godine, a Skola je uvršten u idealnu petorku Mundijala.

Usledilo je Svetsko prvenstvo za seniore 2002. godine, na kome je Argentina osvojila drugo mesto, a potom se srebrom okitila na Američkom prvenstvu 2003. godine. Obradovali su naciju zlatnom medaljom sa Letnjih Olimpijskih igara koje su 2004. godine održane u Atini.

Tri godine kasnije Skola je bio deo tima koji je osvojio srebro na Američkom šampionatu. Osim toga, proglašen je i najkorisnijim igračem tog turnira. Na takmičenju FIBA Dajmond Bol (FIBA Diamond Ball) 2008. godine Argentinci su, predvođeni fantastičnim krilnim centrom ponovo u domovinu doneli zlato.

Po drugi put u karijeri je učestvovao na Olimpijskim igrama, a te 2008. godine osvojili su srebrnu medalju. Skola je sjajne partije pokazao i na Američkom prvenstvu 2009. godine. Osim bronzane medalje, proglašen je najboljim strelcem i najefikasnijim igračem turnira.

Premda 2010. godine sa Mundijala nisu poneli medalju, Luis je uvršten u idealnu petorku takmičenja. Sledeće godine su se iskupili tako što su osvojili Američki šampionat na kome je pokazao odlične partije. Proglašen je najboljim strelcem i najefikasnijim igračem, te uvršten u idealnu petorku turnira.

Novu bronzanu medalju u dresu reprezentacije Argentine Skola je osvojio 2013. godine. Reč je o Američkom prvenstvu na kome je ponovo proglašen najboljim strelcem i uvršten u najbolji tim. Još bolju igru su pokazali na FIBA Američkom šampionatu 2015. godine. Rezultat je stigao u vidu srebrne medalje, a ni ovog puta Skoli nije promaklo da bude najbolji košgeter i najefikasniji igrač. Ponovo je uvršten u idealnu petorku.

Na Kupu Amerike 2017. godine „okitio“ se šestom srebrnom medaljom.

Privatni život

Luis Skola je rođen 1980. godine u sportskoj porodici u Buenos Ajresu. Iako je košarku počeo da trenira još kao dečak, a sa 15 godina igrao u prvim tim svog kluba, tek nakon što je napunio 17 godina odlučio je da se preseli u Španiju i tamo nastavi karijeru.

Kako je jednom prilikom ispričao američkim medijima navikavanje na novu zemlju je bilo veoma teško. Priznao je da je mnogo patio za svojim gradom, roditeljima i prijateljima, te da je slobodno vreme povodio komunicirajući sa njima putem interneta. Zbog toga nije stizao da upozna Hihon u kome je proveo par sezona.

Kada se vratio u Baskoniju dobio je priliku da pokaže sve što ume. To je za posledicu imalo brojne klupske i pojedinačne trofeje. Odlazak u Ameriku je takođe bio veliki izazov, ali i ostvarenje sna za svakog profesionalnog košarkaša. Tokom prvih nekoliko sezona dobro se snašao u Hjustonu. Postizali su odlične rezultate, pa mu je teško palo kada je morao da napusti klub.

U narednih nekoliko godina mnogo se selio sa jednog dela američkog kontinenta na drugi, zbog čega je najviše trpela porodica – supruga Pamela i sinovi Matijas (Matias), Lukas (Lucas), Tijago (Tiago) i Tomas (Tomas). To je pokušavao da im nadoknadi čestim izletima u prirodu, a jednom prilikom je priznao da im je kampovanje omiljena zajednička aktivnost.

Osim argentinskog, Skola poseduje i pasoš Španije.

U julu 2017. godine je izabran za ambasadora Letnjih olimpijskih igara mladih koje su 2018. godine održane u Buenos Ajresu.

Titule

Klupske titule

  • 2001/02. Prvenstvo Španije sa Baskonijom
  • 2002. Kup Kralja sa Baskonijom
  • 2004. Kup Kralja sa Baskonijom
  • 2005. Superkup Španije sa Baskonijom
  • 2006. Kup Kralja sa Baskonijom
  • 2006. Superkup Španije sa Baskonijom
  • 2007. Superkup Španije sa Baskonijom

Reprezentativne titule

  • 1995. Zlatna medalja sa Kadetskog prvenstva J. Amerike
  • 1996. Zlatna medalja sa Juniorskog prvenstva J. Amerike
  • 1999. Srebrna medalja sa Prvenstva J. Amerike
  • 1999. Bronzana medalja s Američkog prvenstva
  • 2001. Zlatna medalja s Američkog prvenstva
  • 2002. Srebrna medalja sa Svetskog prvenstva
  • 2003. Srebrna medalja s Američkog prvenstva
  • 2004. Zlatna medalja sa Olimpijskih igara
  • 2007. Srebrna medalja s Američkog prvenstva
  • 2008. Bronzana medalja sa Olimpijskih igara
  • 2009. Bronzana medalja s Američkog prvenstva
  • 2011. Zlatna medalja s Američkog prvenstva
  • 2013. Bronzana medalja s Američkog prvenstva
  • 2015. Srebrna medalja s Američkog prvenstva
  • 2017. Srebrna medalja s Američkog prvenstva

Pojedinačne titule

  • 2000. proglašen najkorisnijim igračem Američkog prvenstva za igrače mlađe od 20 godina
  • 2000. proglašen debitantom godine u Španskom prvenstvu
  • 2001. uvršten u idealnu petorku Svetskog prvenstva za igrače mlađe od 21 godine
  • 2003/04. uvršten u idealnu petorku Prvenstva Španije
  • 2004/05. uvršten u drugi najbolji tim Evrolige
  • 2004/05. proglašen najkorisnijim igračem Prvenstva Španije
  • 2004/05. uvršten u idealnu petorku Prvenstva Španije
  • 2005. proglašen najkorisnijim igračem Superkupa Španije
  • 2005/06. uvršten u idealnu petorku Evrolige
  • 2005/06. uvršten u idealnu petorku Prvenstva Španije
  • 2006/07. proglašen najkorisnijim igračem Prvenstva Španije
  • 2006/07. uvršten u idealnu petorku Prvenstva Španije
  • 2006/07. uvršten u idealnu petorku Evrolige
  • 2007. proglašen najkorisnijim igračem Američkog prvenstva
  • 2007/08. uvršten u idealnu petorku novajlija NBA lige
  • 2009. proglašen najkorisnijim igračem i najboljim strelcem Američkog prvenstva
  • 2010. uvršten u idealnu petorku Svetskog prvenstva
  • 2011. proglašen najboljim strelcem i najkorisnijim igračem Američkog prvenstva
  • 2011. uvršten u idealnu petorku Američkog prvenstva
  • 2013. proglašen najboljim strelcem Američkog prvenstva
  • 2013. uvršten u idealnu petorku Američkog prvenstva
  • 2015. proglašen najkorisnijim igračem i najboljim strelcem Američkog prvenstva
  • 2015. uvršten u idealnu petorku Američkog prvenstva

Rekordi

  • 7. marta 2007. godine je na meču Tao Keramike i Makabi Tel Aviva postigao 25 poena, te sa ukupno  1 998 koševa postao najbolji strelac Evrolige.
  • 12. marta 2010. godine je u dresu Hjuston Roketsa postigao 44 poena, te pomogao svom timu da savlada Nju Džerzi Netse. Bio je najbolji strelac meča, te oborio vlastiti NBA rekord sa 44 poena i 12 skokova.
  • 2. septembra 2010. godine oborio je rekord Ernesta Germana (Ernesto Gehrmann) po broju postignutih poena na nastupima za reprezentaciju.
  • 7. septembra 2010. godine je na meču sa Brazilom na Svetskom prvenstvu postigao 37 poena, te oborio rekord koji je držao Alberto Desimone (Alberto Desimone).
  • Tokom septembra i decembra 2010. godine bio je najbolji strelac na svetu
  • U septembru 2011. godine je sa 16 poena pomogao reprezentaciji da pobedi Portoriko na Američkom prvenstvu, te postao najbolji strelac u istoriji nacionalne selekcije Argentine.
  • 4. septembra 2014. godine je sa 564 poena postao treći najbolji strelac u istoriji svetske košarke
  • Tokom septembra i novembra 2015. godine je sa 1 292 koša postao najbolji strelac Američkog prvenstva

 

Luis Skola na društvenim mrežama

FacebookLuis @ Facebook
InstagramLuis @ Instagram
TwitterLuis @ Twitter