Maja Ognjenović

Kratke informacije

Ime i prezimeMaja Ognjenović
Datum rođenja6. avgust 1984.
Mesto rođenjaZrenjanin
DržavaSrbija
PrebivališteSkandići (Firenca)
ZanimanjeOdbojkašica
PozicijaTehničar
Visina183 cm
Težina67 kg

Biografija

Maja Ognjenović je srpska odbojkašica koja trenutno (oktobar 2023. godine) igra na poziciji tehničara u italijanskom klubu Savino del Bene Skandići i reprezentaciji Srbije. Rođena je 6. avgusta 1984. godine u Zrenjaninu.

Profesionalnu karijeru je započela u Crvenoj zvezdi sa kojom je nekoliko puta osvajala Prvenstvo i Kup Srbije. Sa ruskim Metal Galatijem je osvojila Prvenstvo i Kup Rumunije, a sa Monte Skjaviom CEV Čelendž Kup.

Maja je u dresu Olimpijakosa osvojila Kup Grčke, a u dresu Impela iz Vroclava Kup Poljske. Sa Hemikom je dva puta osvajala trofej domaće lige i jednom Kup Poljske.

Ognjanović je osvojila Svetsko klupsko prvenstvo i CEV Kup sa turskim Edžzadžibašijem, dok je sa moskovskim Dinamom osvojila Prvenstvo, Kup i Superkup Rusije.

Sa turskim VakifBankom je osvojila Kup Turske i imala priliku da se bori u finalu drugih velikih takmičenja. Vrativši se u Edžzadžibaši Ognjenović je osvojila titulu CEV Kupa, te treće mesto na Svetskom klupskom prvenstvu.

Maja je od 2005. godine član seniorske reprezentacije Srbije sa kojom je osvojila tri zlatne i jednu bronzanu medalju Evropske lige. Dva puta su osvojile zlato na Evropskom prvenstvu, a 2018. godine postale su prvakinje sveta.

Pored toga, Maja je sa Srbijom četiri puta nastupila na Olimpijskim igrama. U Riju 2016. godine su osvojile srebrnu medalju, a u Tokiju 2020. bronzu.

Detinjstvo i počeci

Maja Ognjenović je rođena 1984. godine u Zrenjaninu. Odbojku je počela da trenira u lokalnom Poštaru, odakle je 2002. godine prešla u Crvenu zvezdu.

Klupska karijera

Maja Ognjenović je profesionalnu karijeru započela u Crvenoj zvezdi 2002. godine. Iste sezone je sa Zvezdom osvojila Prvenstvo i Kup Srbije. I naredne godine su postale prvakinje svoje zemlje.

Tokom sezone 2004. izborile su drugo mesto u Prvenstvu i Kupu Srbije, a sezonu 2005. su privele kraju sa treće pozicije u domaćem Prvenstvu i Kupu.

U periodu od 2006. do 2008. godine igrala je u klubu Metal Galati sa kojim je dva puta osvojila Prvenstvo Rumunije.

Sa italijanskim klubom Monte Skjavo je trijumfovala u Čelendž kupu. Proglašena je za najboljeg tehničara finalnog turnira.

Karijeru je nastavila u turskom klubu Edžzadžibašiju. Odatle je 2010. godine prešla u grčki Olimpijakos sa kojim je u sezoni 2010/11 osvojila domaći Kup.

Nakratko se vratila u Italiju, a potom je potpisala ugovor sa klubom Impel iz Vroclava.

Maja je od 2013. godine nosila dres poljskog Hemika sa kojim je dva puta osvojila Kup Poljske i dva trofeja šampiona Poljske. Srpska reprezentativka je 2015. godine proglašena za najboljeg tehničara finalnog turnira Lige šampiona.

Od 2015. godine je nosila dres Pjaćence sa kojim je bila viceprvakinja italijanske Prve lige.

U Tursku se ponovo vratila 2016. godine potpisavši ugovor sa klubom Edžzadžibaši. Iste godine su osvojili Svetsko klupsko prvenstvo u Manili. Osvojile su i bronzanu medalju CEV Lige prvaka u sezoni 2016/17 tako što su u meču za treće mesto savladale moskovski Dinamo.

Sezonu 2018/19 Maja je provela u moskovskom Dinamu sa kojim je osvojila Kup Rusije i Superkup Rusije. Pored toga proglašena je najboljim tehničarom.

Usledio je transfer u turski VakifBank sa kojim je 2019. godine osvojila bronzanu medalju na Svetskom klupskom prvenstvu. U borbi za treće mesto su savladale italijanski klub AGIL Volley.

U finalu Superkupa Turske ih je savladala Majina bivša ekipa Edžzadžibaši rezultatom 3:2. Uprkos tome, ona je proglašena najboljem tehničarem turnira.

Sa istim timom je 2021. godine osvojila Kup Turske. U finalu Lige prvaka su poražene od italijanskog kluba Imoko Volej rezultatom 3:2.

Pred početak sezone 2021/22 prešla je u Edžzadžibaši sa kojim je osvojila CEV Kup savladavši nemački klub Alijanc MTV iz Štutgarta rezultatom 3:1. Maja je ponovo proglašena najboljom tehničarkom CEV kupa.

U istom klubu je ostala i naredne sezone. Zajedno su osvojili bronzanu medalju na Svetskom klupskom prvenstvu savladavši u borbi za treće mesto brazilski klub Gredau Minas rezultatom 3:1.

Maja od početka sezone 2023/24 nosi dres kluba Savino del Bene Skanduči.

Reprezentativna karijera

Maja Ognjenović je „zadužila“ dres reprezentacije Srbije 2005. godine. Naredne godine su na Svetskom prvenstvu osvojile bronzanu medalju. Premda je tek godinu dana bila član reprezentacije, Ognjenović je bila starter na sve jednoj utakmici koja ih je dovela do medalje u Japanu.

Na Evropskom prvenstvu 2007. godine Srbija je osvojila srebrnu medalju, a Maja Ognjanović nagradu za najboljeg tehničara Prvenstva.

Bila je deo ekipe koja je osvojila Evropsku ligu 2009. godine. Već narednog meseca je sa reprezentacijom nastupila na Letnjoj univerzijadi gde su osvojile srebrnu medalju.

Drugu uzastopnu zlatnu medalju u Evropskoj ligi osvojile su 2010. godine. Maja je ponovo proglašena najboljom tehničarkom turnira.

Našla se na spisku selektora i za nastup na Evropskoj ligi 2011. godine. Srbija je treću godinu zaredom osvojila najsjajniju medalju. Ognjenović je drugu godinu zaredom proglašena najboljom tehničarkom ovog takmičenja.

U finalu Evropskog prvenstva 2011. godine su se sastale sa reprezentacijom Nemačke. Uspele su da osvoje naslov prvaka Evrope rezultatom 3:2. Maja je na ovom turniru proglašena za najboljeg dizača.

Usledio je novi nastup i nova medalja u Evropskoj ligi. Srbija je osvojila bronzu, a Ognjenović je treću godinu zaredom proglašena za najboljeg tehničara.

Tri godine kasnije su na Evropskom prvenstvu osvojile bronzanu medalju nakon što su pobedile Tursku rezultatom 3:0 u borbi za treće mesto. Srpska reprezentativka je dobila nagradu za najbolju tehničarku turnira.

Usledio je nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine. Selektor je, između ostalih, na Olimpijadu poveo i Maju Ognjenović koja je pomogla svom timu da se domogne srebrne medalje. U borbi za zlato poražene su od reprezentacije Kine rezultatom 3:1.

Premda je posle Igara najavila da neko vreme neće igrati za reprezentaciju, našla se na spisku igračica za Svetsko prvenstvo 2018. godine. Tako je osvojila prvu zlatnu medalju za Srbiju na ovoj svetskoj smotri. U finalu su savladale selekciju Italije.

Naredne godine su postale i evropske prvakinje savladavši Tursku u finalu rezultatom 3:2. Maja Ognjenović je proglašena najboljim tehničarom turnira.

Zbog pandemije novog virusa korona Olimpijske igre u Tokiju nisu održane 2020. nego 2021. godine. Maja se našla na spisku selektora i pomogla je svom timu da osvoji bronzanu medalju. Bile su ovo njene četvrte Olimpijske igre u karijeri.

Maja je predvodila svoj tim do plasmana u polufinale Evropskog prvenstva 2021. godine. U finalu su poražene od Italije rezultatom 3:1, pa su se u Srbiju vratile okićene srebrnom medaljom.

Ognjenović je u junu 2023. godine prvi put učestvovala u odbojkaškoj Ligi nacija koja je održana u Južnoj Koreji. Srbija nije uspela da na ovom turniru ostvari značajniji plasman.

Uprkos zdravstvenim problemima Maja Ognjenović je u septembru 2023. godine nastupila u polufinalu Evropskog prvenstva gde su se sastale s ekipom Nizozemske. Svojim iskustvom i upornošću uspela je da zajedno sa timom preokrene rezultat i izbore nastup u finalu. Tu su ih dočekale Turkinje od kojih su poražene rezultatom 3:2. U Beograd su se vratile sa srebrnim medaljama.

Privatni život

Maja Ognjenović je rođena 1984. godine u Zrenjaninu. Do 18 godine je živela u rodnom gradu, a potom je zbog karijere preselila u Beograd. Karijera ju je odvela u Rumuniju, a potom u Italiju, Grčku i Tursku.

Osvajala je medalje u Poljskoj i Rusiji. Duže se zadržala u Turskoj, a potom karijeru nastavila u Italiji.

Odbojkašica je od 2008. godine bila u vezi sa košarkašem Milošem Teodosićem. Dve godine kasnije su se verili, a 2013. godine su prekinuli vezu.

Maja je nakon toga započela vezu sa bivšim vaterpolistom Danilom Dačom Ikodinovićem. Jednom prilikom je ispričala da je upoznavanje sa Danilom bilo spontano i da su brzo shvatili da su jedno za drugo.

Ubrzo su počeli da žive zajedno, a odbojkašica je u jednom intervjuu kazala da su veoma slični. Sa druge strane, Ikodinović je kazao da mu je Maja pomogla da prevaziđe posledice saobraćajne nesreće koju je doživeo 2008. godine. Dodao je da „ljubav pobeđuje sve na svetu[1]„.

Prema pisanju medija, u braku su od 31. decembra 2016. godine[2].

Titule

Klupske titule

  • 2002/03. Prvenstvo Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2002/03. Kup Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2003/04. Prvenstvo Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2003/04. Treće mesto na Kupu Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2004/05. Drugo mesto na Kupu Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2005/06. Treće mesto u Prvenstvu Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2005/06. Treće mesto u Kupu Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2006/07. Prvenstvo Rumunije sa Metal Galatom
  • 2006/07. Kup Rumunije sa Metal Galatom
  • 2007/08. Prvenstvo Rumunije sa Metal Galatom
  • 2007/08. Kup Rumunije sa Metal Galatom
  • 2008/09. CEV Čelendž kuš sa Monte Skjavom
  • 2010/2011. Kup Grčke sa Olimpijakosom
  • 2012/13. Treće mesto na Kupu Poljske sa Impel Vroclavom
  • 2013/14. Prvenstvo Poljske sa Hemikom
  • 2014/15. Drugo mesto na Kupu Poljske sa Hemikom
  • 2014/15. Prvenstvo Poljske sa Hemikom
  • 2015/16. Drugo mesto u Seriji A sa Pjaćencom
  • 2016. Svetsko klupsko prvenstvo sa Ezačibašijem
  • 2016/17. Liga šampiona sa Ezačibašijem
  • 2017/18. CEV Kup sa Ezačibašijem
  • 2017/18. Drugo mesto u Prvenstvu Turske sa Ezačibašijem
  • 2018/19. Kup Rusije sa Dinamom
  • 2018/19. Superkup Rusije sa Dinamom
  • 2018/19. Superliga Rusije sa Dinamom
  • 2019. Treće mesto na Svetskom klupskom prvenstvu sa VakifBankom
  • 2020/21. Drugo mesto u Superkupu Turske sa VakifBankom
  • 2020/21. Kup Turske sa VakifBankom
  • 2020/21. Liga šampiona sa VakifBankom
  • 2021/22. Drugo mesto na Superkupu Turske sa Ezačibašijem
  • 2021/22. CEV Kup sa Ezačibašijem
  • 2022/23. Treće mesto na Svetskom klupskom prvenstvu sa Ezačibašijem
  • 2022/23. Drugo mesto u Prvenstvu Turske sa Ezačibašijem
  • 2022/23. Drugo mesto u Ligi šampiona sa Ezačibašijem

Reprezentativne titule

  • 2006. Bronzana medalja na Svetskom prvenstvu
  • 2007. Srebna medalja na Evropskom prvenstvu
  • 2009. Srebna medalja na Letnjoj univerzijadi
  • 2009. Zlatna medalja u Evropskoj ligi
  • 2010. Zlatna medalja u Evropskoj ligi
  • 2011. Zlatna medalja u Evropskoj ligi
  • 2011. Zlatna medalja na Evropskom prvenstvu
  • 2012. Bronzana medalja u Evropskoj ligi
  • 2015. Bronzana medalja na Evropskom prvenstvu
  • 2016. Srebna medalja na Olimpijskim igrama
  • 2018. Zlatna medalja na Svetskom prvenstvu
  • 2019. Zlatna medalja na Glorija Kupu
  • 2019. Zlatna medalja na Evropskom prvenstvu
  • 2020. Bronzana medalja na Olimpijskim igrama
  • 2021. Srebrna medalja na Evropskom prvenstvu
  • 2021. Srebrna medalja na Evropskom prvenstvu

Pojedinačne titule

  • 2007. Najbolji tehničar Evropskog prvenstva
  • 2008/09. Najbolji tehničar CEV Čelendž Kupa
  • 2010. Najbolji tehničar Evropske lige
  • 2011. Najbolji tehničar Evropske lige
  • 2011. Najbolji tehničar Evropskog prvenstva
  • 2012. Najbolji tehničar Evropske lige
  • 2013/14. Najbolji tehničar Kupa Poljske
  • 2014/15. Najbolji tehničar Lige šampiona
  • 2015. Najbolji tehničar Evropskog prvenstva
  • 2017/18. Najbolji tehničar CEV Kupa
  • 2017/18. Najbolji tehničar Kupa Turske
  • 2018/19. Najbolji tehničar Kupa Rusije
  • 2020. Najbolji tehničar kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre 2020
  • 2020. Najbolji tehničar Evropskog prvenstva
  • 2020/21. Najbolji tehničar Turske lige
  • 2021/22. Najbolji tehničar CEV Kupa
  • 2021/22. Najkorisniji igrač CEV Kupa

Reference

Maja Ognjenović na društvenim mrežama

FacebookMaja @ Facebook
InstagramMaja @ Instagram