Matea Milosavljević

Kratke informacije

Ime i prezimeMatea Milosavljević
Datum rođenja31. oktobar 1989.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Matea Milosavljević je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica koja je prepoznatljivost stekla ulogama u serijama „Moja generacija Z“ i „Igra sudbine“. Rođena je 31. oktobra 1989. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Matea je na televizijskim ekranima debitovala 2013. godine ulogom Mie u sitkomu „Pevaj, brate!“. Na četvrtoj godini studija je snimila i svoj prvi film „Pored mene“.

Usledile su manje uloge u filmovima i epizodne uloge u serijama. Prva glavna uloga pripala joj je u seriji „Moja generacija Z“ u kojoj je tumačila svoju imenjakinju.

Premda je glumila u brojnim serijama, najveću popularnost joj je doneo lik Sofije Šubarević u telenoveli „Igra sudbine“ koju je igrala od 2020. godine.

Detinjstvo i obrazovanje

Matea Milosavljević je rođena 1989. godine u Beogradu. Sa roditeljima, tri godine starijom sestrom Teodorom i bakom Mirom odrasla je u beogradskom naselju Vračar.

U jednom intervjuu je kazala da je imala bezbrižno detinjstvo i da je mnogo vremena provodila trčeći sa drugarima po obližnjim parkovima. Glumica ističe da je bila energično dete i da je mnogo volela da skače i da vozi rolere[1].

Po završetku osnovne škole upisala je 14. beogradsku gimnaziju. Matea je kazala da joj je srednja škola bio jedan od najdražih perioda u životu, a tome je verovatno doprinela činjenica da su najbliži drugari iz osnovne upisali istu školu. Ne krije da je zbog avanturističkog duha često bežala sa časova.

Uporedo s osnovnom školom išla je u nižu baletsku školu. Premda su je pri prvom pokušaju da upiše balet odbili, kasnije je uspela da krene da se bavi ovim plesom.  Pored toga, volela je da glumi i imitira pred komšijama, članovima familije i prijateljima.

Ljubav prema pozorištu i filmovima je, prema Mateinim rečima, iz godine u godinu rasla, međutim nije se odmah odlučila na studije glume.

Prvo je upisala Fakultet za medije i komunikacije, a nakon druge godine je shvatila da je gluma posao kojim želi da se bavi.

Upisala je glumu na Akademiji umetnosti u Beogradu. Diplomirala je u klasi profesorke Mirjane Karanović.

Karijera

Matea Milosavljević je debitovala na televiziji 2013. godine epizodnom ulogom u humorističnoj seriji „Pevaj, brate!“ Reč je o sitkomu u kome su glavne uloge tumačili Andrija Milošević, Milan Vasić i Milan Kalinić.

Dve godine kasnije je utelovila lik Jasne u jednoj od epizoda serije „Urgentni centar“.

Iste godine se u bioskopima pojavio film „Pored mene“ u kojoj je imala jednu od glavnih uloga. Ova drama je premijerno prikazana na Filmskom festivalu u Puli, gde je dobila Zlatnu arenu za najbolji dugometražni film u međunarodnom programu.

Matea je utelovila lik Sare u filmu „Vlažnost“ koji je svetlo dana ugledao 2016. godine, a u kome su glavne uloge pripale njenim kolegama Milošu Timotijeviću i Tamari Krcunović.

Iste godine ju je publika mogla videti u kratkom filmu „Fluffy“, te čuti njen glas u sitkomu „Andrija i Anđelka“.

Usledila je saradnja sa rediteljem Jugom Radivojevićem na filmu „Vrati se Zone“ u kome je Matea utelovila lik Milke.

Pojavila se u filmu „Prokleti pas“ iz 2017. godine, a iste godine je odigrala epizodnu ulogu u seriji „Vojna akademija“.

Usledile su serije „Pogrešan čovjek“ i „Šifra Despot“. Ipak, veću prepoznatljivost joj je donela uloga Matee u tinejdžerskoj seriji „Moja generacija Z“ koju je Radio Televizija Srbije (RTS) emitovala od marta do maja 2019. godine.

Ljubitelji serija su je mogli videti u ulozi „Zagorke“ u seriji „Žmurke“ i šankerke u „Državnom službeniku“. Glumila je tetku jedne od glavnih junakinja kriminalističke serije „Grupa“, a pojavila se i u tri epizode serije „Biser Bojane“.

Mlada glumica je u jednom intervjuu kazala da je uporedo sa glumačkim angažmanom radila sezonske poslove i prodavala satove u jednoj beogradskoj radnji.

Zbog posla je zapostavila studije, ali je odlučila da se vrati na fakultet i da diplomira glumu. To se naposletku dogodilo, a dogodila se i uloga koja predstavlja prekretnicu u njenoj karijeri. Naime, Matea je na kastingu za novu telenovelu dobila jednu od glavnih uloga.

Od 2020. do 2023. godine glumila je Sofiju Šubarević u seriji „Igra sudbine“. Premda je tumačila opasnu i zlu ženu, mlada glumica je stekla naklonost publike.

U međuvremenu je odigrala manju ulogu komediji „Hotel Beograd“, te glumila Bilju u kratkom filmu „Ludnica subotnje večeri“.

Reditelj Marko Backović joj je poverio jednu od uloga u svom trileru „Izolacija“, a snimila je i triler „Pored nas“ u režiji Stevana Filipovića.

Privatni život

Matea Milosavljević je rođena 1989. godine u Beogradu. Sa roditeljima, sestrom i bakom je živela na Vračaru.

Kada je krenula u treći razred osnovne škole njen otac je otišao da radi u Italiju, a kada je bila u trećem srednje, roditelji su se razveli. Sa majkom i sestrom je neko vreme živela u stanu, a potom se vratila kod bake Mire sa kojom i danas živi.

Glumica kaže da joj je razvod roditelja vrlo teško pao i da joj je bilo nezamislivo da neko od njih dvoje ima drugog partnera. Naročito je to stresno bilo jer je prolazila kroz pubertet, najosetljiviji period za mladog čoveka. Ipak, prihvatila je realnost, kao i činjenicu da otac ima drugu suprugu.

Matea ne krije da joj je jedna situacija iz ranog detinjstva urušila samopouzdanje. Naime, kao devojčicu je nisu primili u baletsku školu zato što su joj kazali da je debela. Kada je i počela da igra balet, morali su da joj daju sporedne uloge upravo zbog viška kilograma. Sve je to ostavilo traga na mladoj osobi, te je često bila na dijetama i osećala se nesigurno.

I danas vodi računa o tome šta jede, a o njenoj ishrani najviše brine baka, jer zbog posla ne stiže da kuva.

S obzirom na veliku prepoznatljivost koju je stekla ulogom Sofije u „Igri sudbine“, glumičin privatni život često je u fokusu javnosti. Premda su je neko vreme povezivali sa glumcem Slavenom Došlom, oni ističu da su najbolji prijatelji.

Privatno se druži sa koleginicom Oljom Lević koja je igrala njenu glavnu suparnicu u „Igri sudbine“.

Sudeći po fotografijama na društvenim mrežama, Matea uživa u putovanjima. Svoju popularnost na „Instagramu“, između ostalog, koristi za saradnju sa brendovima čije proizvode i usluge promoviše.

Zbog fotografije sa letovanja koju je objavila na „Instagramu“ početkom septembra, tabloidi su počeli da pišu o njenoj navodnoj romansi sa kolegom Milošem Petrovićem Trojpecom. Glumci se nisu oglašavali povodom naslova da su u vezi.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2013. Pevaj, brate!
 • 2015. Urgentni centar
 • 2015. Pored mene
 • 2016. Vlažnost
 • 2016. Andrija i Anđelka
 • 2016. Fluffy
 • 2017. Vrati se Zone
 • 2017. Vojna akademija
 • 2017. Prokleti pas
 • 2018. Pogrešan čovek
 • 2019. Šifra Despot
 • 2019. Moja generacija Z
 • 2019. Žmurke
 • 2019. Državni službenik
 • 2019. Grupa
 • 2019. Biser Bojane
 • 2020—2023. Igra sudbine
 • 2020. Hotel Beograd
 • 2020. Ludnica subotnje večeri
 • 2023. Izolacija
 • 2024. Pored nas

Reference

Matea Milosavljević na društvenim mrežama

InstagramMatea @ Instagram
IMDBMatea@ IMDb