Rafael Nadal

Kratke informacije

Ime i prezimeRafael Nadal
Datum rođenja3. jun 1986.
Mesto rođenjaManakor
DržavaŠpanija
PrebivališteManakor
ZanimanjeTeniser
Visina185 cm
Težina85 kg

Biografija

Rafael Nadal Parera je najuspešniji španski teniser koji je osvojio 16 Grend Slem titula, rekordnih 10 titula na Francuskom Open turniru i jedan je od dvojice tenisera koji su osvojili sve četiri velika turnira i olimpijsko zlato. Poznat je i kao „Kralj šljake“ zbog svoje vešte igre na šljaci, te zbog svojih topspin udaraca i upornosti. Rođen je 3. juna 1986. godine u Mankoru (Mancor) u Španiji. Trenutno živi u Mankoru na Balerskim ostrvima (Balearic Islands) u velelepnoj porodičnoj vili.

Četiri puta je završavao godinu kao prvi na ovoj listi, a kao broj jedan u svetu tenisa proveo je 170 sedmica. (april 2018.) Od 2001. godine profesionalno se bavi tenisom.

Rani život

U svet tenisa Nadal je uplovio od ranog detinjstva. Zasluge za to možda najviše pripadaju njegovom stricu Toniju Nadalu. Inače, Rafa, kako Rafaela Nadala mnogi zovu, u početku je više bio zainteresovan za fudbal, kojim se bavio njegov drugi stric. Ipak, prirodni talenat prema tenisu je prevagnuo.

Kada je imao samo 3 godine, njegov stric Toni Nadal, bivši profesionalni teniser, je počeo raditi s njim. Već sa 8 godina, Rafael je osvojio regionalni teniski turnir za učesnike ispod 12 godina, dajući tako svom ujaku Toniju podsticaj da nastavi sa treninzima.

Toni je tada primetio da Rafael forhend udarce udara sa obe ruke. Ohrabrio ga je da udara levom rukom, jer je mislio da će mu to dati prednost na terenu.

Kada je Nadal imao 12 godina, osvojio je španske i evropske teniske titule u svojoj starosnoj grupi. Postao je profesionalac sa 16 godina.

„Kralj šljake“

Sa 16 godina, Nadal je došao do polufinala singl turniru za dečake na Vimbldonu. Sa 17 godina je postao najmlađi muškarac koji je došao do trećeg kruga na Vimbldonu posle Borisa Bekera.

Nadal sa 19 godina prvi put nastupa Francuskom Open turniru 2005. godine i osvaja titulu. Tim rezultatom skače na treće mesto svetske rang liste. Te iste godine Nadal osvaja 11 singl turnira, od kojih se 8 igralo na šljaci. Nakon toga on dobija nadimak „Kralj šljake“.

Teniska karijera

Uprkos stalnim povredama stopala i ramena, Nadal je osvojio svoju drugu titulu na Otvorenom prvenstvu Francuske (French open ) i još 4 titule 2006. godine. Sledeće godine, opet osvaja titulu na Roland Garosu (Roland Garros) i nosi kući još 5 drugih titula.

I 2008. godina Nadalu donosi sreću. Osvojio je Otvoreno prvenstvo Francuske, te Vimbldon (Wimbledon), gde je pobedio svog rivala Rodžera Federera (Roger Federer) u najdužem finalnom meču u istoriji Vimbldona.

Te godine osvaja i zlato na Olimpijskim igrama (Olympic Games) u Pekingu. Nakon Vimbldona, Nadalov niz pobeda ostaje na njegovom ličnom rekordu, 32 pobede zaredom.

Dio „velike četvorke“

Sa svojim moćnim topspin udarcima, brzinom i mentalnom izdržljivošću, Nadal je postao deo „Velike Četvorke“ muškog tenisa (zajedno sa Rodžerom Federerom, Novakom Đokovićem i Endijem Marejom) nekoliko sledećih godina.

Postao je svetski broj jedan 2008. godine, i osvojio svoj prvi Australijan Open(Australian Open) turnir 2009. godine.

2010. godine osvaja Otvoreno prvenstvo Francuske i Vimbldon, i sa njegovom sledećom titulom na US Openu postaje drugi muškarac koji je u svojoj karijeri postigao Grend Slem (pobede na svih 4 velika turnira), kao i Olimpijsko zlato.

Sledeće godine, Nadal je poveo španski tim u pobedu na Dejvis kupu (Davis Cup) u pobedu po četvrti put, ali je predao prvo mesto na ATP listi Đokoviću, nakon poraza u finalu Vimbldona. Napravio je svoju malu osvetu tako što je porazio Srpsku zvezdu na Rolan Garosu sledećeg proleća i tako osvojio svoju sedmu krunu na Francuskom Openu.

Nakon toga sledi iznenađenje na Vimbldonu, gde Nadal gubi u drugom krugu od češkog tenisera Lukasa Rosola (Lukáš Rosol). Ovaj meč su neki komentatori okarakterisali kao najveću senzaciju u istoriji tenisa. Nadal najavljuje povlačenje sa Letnjih Olimpijskih Igara (Summer Olympic Games) 2012. godine zbog tenditisa kolena, povrede koja ga je izbacila iz igre na nekoliko meseci.

U junu 2013. godine Nadal osvaja svoju osmu titulu na Francuskom Open turniru pobedom protiv Španca Dejvida Ferera (David Ferrer), rezultatom 3:0.

„Nikada ne volim da poredim godine, ali ova godina za mene znači nešto posebno,“ Nadal je rekao za ESPN nakon meča. „Pre pet meseci niko iz mog tima nije ni sanjao o ovakvom povratku, jer smo mislili da je to nemoguće. Ali evo nas danas ovde, i to je stvarno fantastično i neverovatno.“

Česte povrede

Kasnije tog meseca na Vimbldonu Nadal gubi od Belgijanca Stiva Darsisa (Steve Darcis), rezultatom 3:0. To je bio šok za ljubitelje tenisa koji su od Nadala očekivali snažan nastup i tada je došlo do spekulacija o njegovom zdravstvenom stanju. Ali, Nadal se vraća na US Openu, gde pobeđuje Đokovića i osvaja svoju drugu titulu na tom turniru. Ova pobeda lansira Nadala na prvo mesto na svetskoj rang listi u oktobru te godine.

U junu 2014. godine, Nadal je osvojio deveto Otvoreno prvenstvo Francuske, tako što je porazio Đokovića u meču od četiri seta. To je bio njegov 14-ti Grend Slem, koji ga je izjednačio sa Pitom Samprasom (Pete Sampras) na drugom mestu svih vremena, iza Federerovih 17 Grend Slem titula. Međutim, povlači se sa US Opena u avgustu 2014. godine zbog povrede ručnog zgloba i ostatak godine nastupa po ograničenom rasporedu.

Nadal napreduje na Australijan Openu 2015. godine, ali njegove fizičke mogućnosti dovode do poraza protiv Čeha Tomasa Berdiha (Toma Berdych) u četvrtfinalu. Nakon toga je pretrpeo zapanjujući poraz protiv Đokovića u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Francuske, i to je bio njegov drugi poraz na tom turniru u karijeri.

Nakon što je osvojio nemački Mercedes Kup (Mercedes Cup), Nadal gubi u drugom krugu Vimbldona protiv Dastina Brauna (Dustin Brown). Zatim gubi protiv Fabija Fonjinija (Fabio Fognini) u trećem krugu US Opena i tako prekida svoj niz u kojem je 10 godina zaredom osvajao bar po jedan Grend Slem.

Nova sezona u 2016. godini ovom Špancu je donela različite rezultate. Nakon poraza u prvom krugu Australijan Opena u januaru, vratio se osvajanjem titula u Monte Karlu (Monte Carlo) i Barseloni (Barcelona).

Međutim, Nadalovi pokušaji da igra sa povredom zgloba su uzeli danak, pa je bio prinuđen da napusti svoj omiljeni turnir, Otvoreno prvenstvo Francuske, nakon svega dva kruga. Nakon toga je iz Rija, sa Olimpijskih igara, kući odneo zlato zajedno sa Markom Lopezom (Marc Lopez) u kategoriji muški dubl.

U 2017.-oj godini je igrao protiv Rodžera Federera u finalu Australijan Opena, ali je poražen u pet setova. Nakon pobede, Federer, koji se takođe vratio nakon povrede, je odao počast Nadalu: „Želeo bih da čestitam Rafi na neverovatnom povratku“, rekao je tada Federer. „Mislim da se nijedan od nas nije nadao da će doći do finala na Australijan Openu ove godine. Srećan sam zbog tebe. Takođe bih bio srećan i da sam večeras izgubio, stvarno.“

Povratak

Nadal je u svom povratku osvojio svoj rekordno deseto Otvoreno prvenstvo Francuske 2017. godine. Nakon pobede protiv Švicarca Stena Vavrinke na Rolan Garosu, nastavio je svoj pobednički niz i na US Openu.

Nadalova pobeda protiv Kevina Andersona iz Južne Afrike (South African) donela mu je šesnaestu Grend Slem titulu, i vratila ga na prvo mesto ATP liste.

Nakon pobede na US Openu, Nadal je pričao o svojim usponima i padovima, te o svom povratku: „Za mene lično, je jednostavno neverovatno šta mi se desilo ove godine nakon nekoliko godina nevolja: povrede, trenuci kada nisam igrao dobro. Od početka sezone, bilo je veoma emotivno.“

U 2018. godini Nadal je prvo veliki turnir igrao na Australijan openu, gdje je došao do četvrtfinala. U četvrtfinalu se povukao u meču sa Marinom Čilićem, a kao razlog naveo je povredu kuka.

Sedam dana je proveo kao 2 na ATP listi, a onda je trebao igrati na Meksičkom Openu (Mexican Open). Međutim, odustao je zbog povreda koje nije uspeo sanirati još od Australijan opena.

Prolećna sezona na šljaci u četvrtfinalu grupnog takmičenja Dejvis Kupa

Kao što je i najavio kapiten Španskog Dejvis Kup tima Serđi Brugera (Sergi Bruguera) 27. marta 2018. godine, Nadal je predstavljao svoju zemlju u četvrtfinalu grupnog takmičenja Dejvis Kupa protiv Nemačke, u Valensiji.

To su bili njegovi prvi mečevi nakon poraza na Australijan Openu više od dva meseca kasnije. Nadal je svoje mečeve protiv Filipa Kolšrajbera (Philipp Kohlschreiber) i Aleksandra Zvereva (Alexander Zverev) bez izgubljenog seta, i tako pomogao Španiji da se plasira u polufinale.

Monte Karlo Masters

U aprilu 2018. godine slavio je na ATP turniru u Monte Karlu i tako postao prvi teniser u istoriji koji je jedan turnir osvojio čak 11 puta. Do rekordne 31. titule na turnirima Masters serije Nadal je došao posle pobede nad Japancem Keijem Nišikorijem (Kei Nishikori).

Nadal je trebao da odbrani svoju titulu na Monte Karlo Masters turniru. Pošto je imao prednost od samo 100 poena u odnosu na drugoplasiranog Federera, morao je da osvoji turnir kako bi zadržao prvo mesto na ATP listi. Uspešno je zadržao prvo mesto još jednu sedmicu i osvojio neprikosnovenu jedanaestu titulu u Monte Karlu. Do finala je došao bez ijednog izgubljenog seta i ne više od 4 izgubljena gema po setu, igrajući protiv Aljaža Bedene, Karena Kačanova, Dominika Tijema i Grigora Dimitrova. U finalu je zaustavio povratak Azijske teniske zvezde Keija Nišikorija, pobedivši ga bez izgubljenog seta i tako produžio svoj niz uzastopno osvojenih setova na šljaci.

Osvojivši Master u Monte Karlu, Nadal je postao teniser sa najviše osvojenih Masters turnira 1000 u istoriji tog sporta. Bila je to njegova 11. titula u Monte Karlu, te 76. u karijeri. Pošto je odbranio poene koje je osvojio prethodne godine, zadržao je poziciju broj 1 na ATP listi.

Usledio je turnir u Barseloni na kome je osvojio 11. titulu na ovom turniru savladavši Cicipasa (Stefanos Tsitsipas) u finalu. Time je postao prvi teniser u Open eri koji je ostvario 400 pobeda na šljaci i na tvrdoj podlozi, te izjednačio Federerov rekord od najviše osvojenih ATP 500 titula.

Na turniru u Madridu ponovo je morao da odbrani titulu. Do četvrtfinala je stigao savladavši Monfisa i Švarcmana (Diego Schwartzman) čime je oborio rekord Džona Mekenroa od 49 uzastopnih osvojenih setova na jednoj podlozi. Na iznenađenje mnogih, u četvrtfinalu ga je zaustavio Dominik Tim, zahvaljujući kome je Rodžer Federer potisnuo Nadala sa mesta broj 1 na ATP listi.

Svoju osmu titulu na Mastersu u Rimu Španac je osvojio savladavši Zvereva u tri seta. Bila je to njegova 78. titula, zahvaljujući kojoj je prestigao Mekenroa i našao se na četvrtom mestu najtrofejnijih tenisera u Open eri.  Ujedno je to bila njegova 32. Masters titula kojom je srušio još jedan rekord i vratio se na prvo mesto.

Naredno takmičenje je bilo Otvoreno prvenstvo Francuske na kome je osvojio 17. Grend slem titulu i izjednačio rekord Australijanke Margaret Kort (Margaret Court) u broju osvojenih Grend slem titula. Na putu do trofeja Nadal je izgubio samo jedan set i to u finalu od Tima. Postao je tek treći teniser u Open eri kome je pošlo za rukom da osvoji tri glavna takmičenja pre nego što je navršio 30 godina.

Na Vimbldon je stigao kao prvi igrač sveta, te se bez izgubljenog seta plasirao u četvrtfinale. Tu ga je dočekao Del Potro koga je savladao u pet setova. Usledila je polufinalna borba sa Novakom Đokovićem koja je trajala pet sati i 17 minuta. S obzirom na to da su igrali dva dana, ovo je postalo drugo najduže vimbldonsko polufinale u istoriji turnira.

Nadal je pretrpeo prvi poraz u polufinalu nekog velikog turnira od Ju-Es Opena 2009. godine i prvi poraz u polufinalu Vimbldona.  Federerova neuspešna odbrana titule, osigurala mu je prvo mesto na kraju sezone na travi.

Osvojivši Rodžers Kup,zabeležio je svoju 33. titulu u seriji Masters 1000. Ipak, odustao je od učešća u Sinsinatiju, kako bi se što bolje pripremio za Ju-Es Open. U prvoj fazi se sastao sa Fererom, koji je zbog povrede predao meč. Nakon toga je usledio susret sa Del Potrom na kome su ga bolovi u kolenu sprečili da ide dalje.

Krajem oktobra 2018. godine, Nadal je objavio da neće učestvovati na Mastersu u Parizu zbog bolova u abdomenu, što je omogućilo Novaku Đokoviću da se vrati na prvu poziciju ATP liste.

Na startu 2019. godine učestvovao je na turniru u Brizbejnu, ali je zbog povrede morao da preda već prvi meč. Kao drugi nosilac je stigao na Otvoreno prvenstvu Australije gde je savladao Dakvorta (James Duckworth), Ebdena (Matthew Ebden), Minaura (Alex de Minaur) i Berdika (Tomáš Berdych). U četvrtfinalu je pobedio Amerikanca Frensisa Tijafoa (Frances Tiafoe), a u polufinalu Stefanosa Cicipasa, te je usledila finalna borba sa Novakom.

Uprkos tome što je do finala stigao bez izgubljenog seta, Đoković je bio bolji, te je osvojio Australijan Open.

Na Otvorenom prvenstvu Meksika Nadal je stigao do druge runde gde ga je pobedio Nik Kirjos (Nick Kyrgios). Zbog povrede desnog kuka, odustao je od učešća na turnirima u Indijan Velsu i Majamiju.

Usledio je turnir u Monte Karlu na kome ga je u polufinalu savladao Fabio Fonjini (Fabio Fognini). Na takmičenju u Barseloni je pobedio Majera (Leonardo Mayer), Ferera i Jana Lenarda Štrufa (Jan-Lennard Struff), ali je poražen od Tima, koji je na kraju osvojio ovaj turnir.

Nadal je na turniru u Madridu pobedio Feliksa Ože –Alijasima, Fransisa Tijafoa i Stena Vavrinku, te se plasirao u svoje treće polufinale na šljaci 2019. godine. Tu ga je dočekao motivisani Stefanos Cicipas, koji ga je pobedio u tri seta.

Prvi turnir u godini je osvojio u Rimu, nakon što je u finalu pobedio Novaka Đokovića. Na Otvorenom prvenstvu Francuske savladao je Hanfmana (Yannick Hanfmann), Madena (Yannick Maden), Gofina (David Goffin), Londera (Juan Ignacio Londero), Nišikorija i Federera ispustivši samo jedan set.

U finalu se sastao sa Timom, te je nakon četiri seta slavio svoju 12. tutulu na Frenč Openu. Time je srušio rekord Margaret Kort od 11 osvojenih titula na jednom Gren Slem turniru.

Na Vimbldonu se plasirao u polufinale, gde ipak nije uspeo da savlada Rodžera Federera i domogne se nove titule. Kao prvi nosilac zaigrao je na Rodžers Kupu gde je pobedom na Fonjinijem obezbedio učešće u četvrtfinalu. Oborio je Federerov rekod od 378 pobeda na Mastersima serije 1000.

Lako je savladao Monfisa u polufinalu, a potom je bez greške odigrao finalni meč sa Medvedevim i osvojio novu titulu. Drugu godinu zaredom je „žrtvovao“ Masters u Sinsinatiju kako bi se što bolje pripremio za Ju-Es Open. Na putu do finala je izgubio samo jedan set od Marina Čilića, a potom je u najvažnijem meču savladao Medvedeva.

Nadal je osvojivši svoju četvrtu titulu na Ju-Es Openu zabeležio 19. Gren slem titulu u karijeri. Bila je to njegova druga najbolja sezona nakon finala Australijan Opena 2009. godine. Uspeo je da se plasira u polufinale Mastersa u Parizu, ali je morao da odustane usled bolova u abdomenu.

Na ATP finalu 2019. godine Nadal je igrao u grupi Andre Agasi. Uprkos tome što je pobedio Cicipasa i Medvedeva, nije uspeo da se plasira u polufinale. S obzirom na to da ni Đoković nije ostvario veći uspeh na ovom takmičenju, Rafa je osigurao prvo mesto na ATP lestvici.

Sa 33 godine, Nadal je postao najstariji teniser koji je godinu završio na broju 1. Postao je prvi igrač u istoriji kome je pošlo za rukom da zadrži, izgubi i ponovo povrati prvo mesto na ATP listi čak četiri puta. Osim toga, prvi je teniser koji je pet puta uspeo da takmičarsku godinu završi na broju 1 tokom različitih godina.

U finalu Dejvis kupa 2019. godine pomogao je reprezentaciji Španije da osvoji titulu. Pobedio je u svih osam mečeva u singlu i dublu i to bez izgubljenog seta. Takođe, proglašen je najkorisnijim igračem turnira.

Narednu godinu je započeo učešćem na ATP Kupu u dresu Španije. Uspeli su da se plasiraju u finale, ali ih je tu pobedila Srbija. Nadal je izgubio od Đokovića, te time propustio šansu da svojoj zemlji donese još jednu medalju.

Na startu Australijan Opena 2020. godine Rafa je pobedio Uga Deliena (Hugo Dellien), Federika Delbonisa (Federico Delbonis) i Pabla Korenja Busta (Pablo Carreño Busta). U četvrtoj rundi je savladao Nika Kirjosa u četiri seta i plasirao se u četvrtfinale gde ga je porazio Dominik Tijem učetiri seta.

Pobedivši Tejlora Frica (Taylor Fritz) u finalu Otvorenog prvenstva Meksika osvojio je svoju treću titulu na ovom turniru.  Zbog epidemije korona virusa koja je u martu 2020. godine zahvatila čitav svet, mnogi turniri su odloženi ili potpuno odgođeni.

Na dan 23. mart 2020. godine Rafael Nadal se nalazi na drugom mestu ATP liste, sa samo 370 bodova manje od prvoplasiranog Novaka Đokovića.

Rezultati

Nadal je osvojio 19 Grend Slem titula, rekordne 33 ATP Masters 1000 titule, 19 ATP 500 titula i zlatnu medalju na Olimpijskim Igrama 2008. godine u singl kategoriji. Takođe je osvojio 12 Francuskih Open turnira, 3 US Open turnira, 2 titule na Vimbldonu, i jednu titulu na Australijan Openu.

Takođe je učestvovao u timu koji je osvojio Dejvis Kup 2004, 2008, 2009 i 2011. godine. Postao je, 2010.-te godine sedmi igrač u istoriji, i najmlađi od pet igrača iz ere Open turnira koji je osvojio Grend Slem sa 24 godine.

On je drugi muškarac, posle Andrea Agasija koji je postigao karijerni Grend Slem. Nadala je 2011. godine Laureus proglasio sportistom godine.

 

O Rafinim povredana

Rafael Nadal je jedan od onih sportista kojem su povrede zadavale mnogobrojne muke i bile su prepreka na putu ka vrhu, i to, vrlo često. Njegov stric i trener Toni Nadal pričao je u medijima da Rafa od 2005. godine pije lekove zbog bolova koje oseća.

Naime, doktori su mu 2005. rekli da je sa njegovom karijerom gotovo jer ima urođenu probleme u stopalu, a odatle proističu i njegove ostale povrede sa leđima, kolenima… Međutim, Rafa se sa time bori kako zna i ume, a na teniskom terenu briljira. Ipak, više od 13 godina, trpi i oseća bolove.

Mnogi se pitaju gde bi bio kraj „Kralju šljake“ da njegovu karijeru od samih početaka ne prate povrede.

Rivalstvo sa Rodžerom Federerom

Jedno od najvećih rivalstava u istoriji tenisa je ono između Rafaela Nadala i Rodžera Federera. Prema podacima iz 2017. godine njih dvojica su igrali 38 puta, a Nadal vodi u duelima sa 23 pobede.

Ova dvojica tenisera svoj prvi meč igrali su 2004. godine i to na Majami Mastersu (ATP Masters Miami Open).

Nadal i Federer su dva tenisera koji su najduže na ATP listi držali prvu i drugu poziciju.

Njihovi međusobni susreti uvek privlače veliki pažnju zaljubljenika u tenis i medija. Međusobno pružaju sjajne teniske partije.

U pokušaju Federera da osvoji Roland Garos i time kompletira svoje osvajanje grend slemova Nadal ga je konstantno zaustavljao. Na šljakastom terenu Nadal je Federera porazio 4 puta uzastopno.

U rekordnih 9 grend slem finala, ova dva tenisera su igrali jedan protiv drugog.

Za najbolji meč u istoriji tenisa mnogi teniski kritičari proglasili su njihov meč iz 2008. godine kada su igrali finale Vimbldona.

Rivalstvo sa Novakom Đokovićem

Najduže rivalstvo u istoriji tenisa je ono između Rafaela Nadala i Novaka Đokovića. Prema podacima iz 2017. godine ova dva tenisera odigrala su čak 50 mečeva.

Đoković i Nadal su jedini teniseri koji su odigrali četiri uzastopna grend slem finala u nizu, a drže i rekord od 12 finala na ATP Masters 1000 koji su odigrali jedan protiv drugog. Na ovom mastersu sreli su se u čak 26 mečeva.

Finale Australijan opena 2012. godine ostaće upamćeno u istoriji kao najduže finale open ere.

Nadal i Đoković odigrali su i najduži ATP meč 2009. godine u Madridu. Meč je trajao 4 sat i 3 minuta.

Privatni život

Njegov otac zove se Sebastijan Nadal, a majka Ana Maria Perera. Rafael Nadal ima i mlađu sestru koja se zove Marija Isabel. Sebastijan Nadal je biznismen koji posjeduje osiguravajuće društvo, kao i firmu za proizvodnju prozora i stakla, pod nazivom „Vidres Majorka“ („Vidres Mallorca“), i upravlja svojim restoranom „Sa Punta“. Ana Maria Parera, njegova majka, je domaćica.

U porodici Nadal mnogi su se bavili sportom. Njegov stric Miguel Anhel Nadal (Miguel Ángel Nadal) bavio se fudbalom. On je penzionisani profesionalni fudbaler koji je igrao za „Majorku“ (RCD Mallorca), Fudbalski klub „Barselona“ (FC „Barcelona) i španski nacionalni tim.

Kao dečak Rafael Nadal je obožavao fudbal, a iako je tenis trenirao od treće godine zahvaljujući svom stricu Toniju Nadalu, koji je prepoznao njegov talenat, tek u 12 godini se definitivno odlučio za tenisku karijeru.

Rafa je vatreni navijač „Real Madrida“. Od jula 2010. godine je akcionar svog lokalnog kluba „Majorka“ jer je želio da klub spasi od duga i propadanja. Žestoki je navijač španskog nacionalnog tima i jedan je od nekoliko ludi koji su ušli u svlačionicu kluba nakon pobede Španije u finalu FIFA 2010. godine.

U petospratnoj stambenoj zgradu u rodnom gradu Mankoru Rafa je živeo sa mlađom sestrom i svojim roditeljima. U junu 2009. godine u medijima se pojavila informacija da su se njegovi roditelji razdvojili i da je to uzrok njegove nešto slabije igre.

Rafael i Marija su se venčali 19. oktobra 2019. godine na njegovoj rodnoj Majorci, a svadbi je prisustvovalo oko pet stotina zvanica. Ceremonija venčanja, kao ni svadbeno veselje nisu bili otvoreni za javnost.

Nadal je agnostik.

Pored tenisa i fudbala, uživa u igranju golfa i pokera.

Ljubavni život

Rafa je u srećnoj ljubavnoj vezi još od 2005. godine. Zabavlja se sa svojom dugogodišnjom devojkom Marijom Franciskom Parelo (María Francisca Perelló). Ovaj ljubavni par čuva svoju intimu i o njihovoj ljubavi se malo zna. Marija ne voli da se eksponira i važi za skromnu devojku.

Rafa Nadal Fondacija (Rafa Nadal Foundation)

Rafa Nadal fondacija nastala je iz želje Rafaela Nadala i njegove porodice da pomognu socijalno ugroženoj deci i adolescentima koji su u riziku da budu isključeni iz društva.

Misija fondacije je da pomogne najugroženijim sa akcentom na sport. U fondaciji su mišljenja da je sport osnovno sredstvo lične i društvene integracije i zbog toga je sport centar na kojem zasnivaju sve akcije.

Kroz dva ključna elementa u životu Rafaela Nadala, obrazovanja i sporta, uspeli su da ojačaju neke od vrednosti koje smatraju najvažnijim za obuku njihovih korisnika. U fondaciji promovišu lični razvoj i potpunu socijalnu integraciju dece iz ugroženih sredina. Takođe, kod dece i adolescenata promovišu sport kao jednu od zvezda vodilja u životu.

Rafa Nadal Akademija (Rafa Nadal Academy by Moviestar)

Rafa Nadal Akademija nalazi se u Mankoru u Majorci u Španiji, u rodnom gradu ovog profesionalnog teniskog igrača. Akademija kombinuje tenis i obrazovanje sa ciljem da igrači mogu nastaviti da rade na svojoj teniskoj karijeri, ali da ne zapostavljaju ni obrazovanje.

Akademija je posvećena mladim teniserima koji mogu trenirati onako kako je to radio Rafael Nadal.

Otvorena je 2016. godine i sve ono što je Rafa naučio tokom svoje bogate teniske karijere na ovom mestu deli sa svojim mladim učenicima.

Rafael Nadal na društvenim mrežama

FacebookNadal @ Facebook
InstagramNadal @ Instagram
TwitterRafael @ Twitter