Zdravko Mamić

Kratke informacije

Ime i prezimeZdravko Mamić
Datum rođenja16. jul 1959.
Mesto rođenjaBjelovar
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjeFudbalski menadžer, preduzetnik

Biografija

Zdravko Mamić je izvršni direktor fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba. Poznat je po kontroverznom ponašanju i vulgarnim rečima koje upućuje svojim kritičarima. Mnogi smatraju da je gospodar hrvatskog fudbala i reprezentacije. Rođen je 16. jula 1959. godine u Bjelovaru.

Zdravkov pokojni otac Josip i majka Lucija su poreklom iz sela Zidine koje se nalazi u blizini Tomislavgrada. Josip je dugo radio u Nemačkoj gde je držao tri restorana. Porodica se prvo preselila u Bjelovar, a zatim u Sesvete gde su napravili kuću. Ima dva brata, Stojana i Zorana, koji su se, takođe, posvetili fudbalu.

Stojan i Zdravko su igrali u bjelovarskom klubu Mladost Ždralovi, a sanjali su da pređu u Dinamo iz Zagreba. Ta želja se ostvarila Zoranu koji je karijeru započeo i završio u ovom klubu.

Zdravko nije nastavio da trenira fudbal, već je, kao srednjoškolac, pokrenuo svoj biznis. Shvatio je da može da zaradi novac prodajući stiropor Dinamovim navijačima pošto na Maksimiru nije bilo stolica.

Dvanaest godina je radio kao komercijalni predstavnik za Hrvatsku u Kožarsko-tekstilnom kombinatu Zaječar, a 1992. godine Zdravko je postao glavni direktor Dinama iz Zagreba. Za vreme njegovog mandata, klub je 1993. godine osvojio prvenstvo, a 1994. godine kup.

1995. godine je prešao u fudbalski klub Osijeka gde je takođe bio direktor.

1996. godine je imao istu funkciju u fudbalskom klubu Segesta iz Siska, a naredne dve godine je bio direktor u Croatia Sesvete.

2000. godine se vratio u Dinamo i naredne dve godine je bio član izvršnog odbora. 2003. godine je postao izvršni predsednik. Njegov mandat je veoma uspešan jer je Dinamo osvojio veliki broj prvenstava i kupova.

Mnogi su pokušali da ga oteraju iz kluba, a navijači su mu zamerili to što je njegova menadžerska agencija držala većinu igrača Dinama. Zdravko je vlasništvo agencije preneo na sina Marija, a 2006. godine ju je zatvorio. Zatim je osnovao agenciju „ASA International“ preko koje su mnogi hrvatski igrači prodati stranim klubovima.

Zdravko često na konferencijama za štampu vređa novinare zbog čega mora da im plati odštetu za nanesenu duševnu bol.

Neki od ljudi sa kojima je bio u sukobu su: ministar prosvete Željko Jovanović koga je vređao na nacionalnoj osnovi, Miroslav Ćira Blažević koji mu je bio venčani kum i brat Zoran koji mu je u poslednjoj utakmici prvenstva 2014./2015. predlagao da u igru uvede fudbalera Ognjena Vukojevića.

2015. godine Zdravko je izjavio da će Dinamo biti privatizovan. Nakon toga policija je pretresla kuće braće Mamić jer se sumnja da su dali i primili mito, te utajili porez.

Privatni život

1980. godine se oženio Nadom koja je osam godina starija od njega. Dobili su sina Marija. Pošto je Nada bila ljubomorna, par se razveo.

Zdravkova druga supruga je Marina i sa njom ima dve ćerke, Luciju i Ivu. U dobrom je odnosu sa bivšom suprugom i tvrdi da su prijatelji.

Sin Mario je 2008. godine oženio voditeljku Moniku Kravić sa kojom ima sina Josipa.

Zdravko Mamić na društvenim mrežama

FacebookZdravko @ Facebook