Nadia Cvitanović

Kratke informacije

Ime i prezimeNadia Cvitanović
Datum rođenja1990.
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjeGlumica

Biografija

Nadia Cvitanović je hrvatska pozorišna, televizijska i filmska glumica prepoznatljiva po ulogama u serijama i filmovima „Na granici“, „Novine“, „Osmi povjerenik“ i drugima. Rođena je 1990. godine u Splitu. Živi i radi u Zagrebu.

Nadia je posle srednje škole upisala ekonomiju, međutim, ubrzo je shvatila da je gluma posao kojim želi da se bavi, pa se prijavila za polaganje prijemnog ispita za glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Još kao studentkinja dobila je priliku da glumi u pozorištu, međutim, pažnju šireg kruga ljudi privukla je ulogom Julije u filmu „Osmi povjerenik“ za koju je dobila i neke prestižne nagrade.

Televizijska publika ju je zavolela kroz uloge Petre u humorističnoj seriji „Na granici“, te Žane u dramskoj seriji „Novine“.

Sudeći po talentu koji je pokazala, i kritika i publika se slažu da je pred mladom Splićankom sa prebivalištem u Zagrebu blistava glumačka karijera.

Detinjstvo i obrazovanje

Nadia Cvitanović je rođena 1990. godine u Splitu. U rodnom gradu je odrasla i završila osnovnu i srednju školu. Nakon toga je upisala Ekonomski fakultet. Međutim, shvatila je da je ljubav prema glumi mnogo veća, pa je iz prvog pokušaja upisala Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Kao devojčica je plesala hip-hop, a bila je i juniorska prvakinja Hrvatske u tom plesu.

U jednom intervjuu je ispričala da je tokom srednje škole, negovala „darkerski“ stil i da je često nosila isključivo crnu odeću.

U toku studija ekonomije se njen muzički stil promenio, pa su se na repertoaru našli bendovi Franz Ferdinand, Arctic Monekeys, Blog Party i drugi.

Glumica je kazala da je leti radila kao konobarica kako bi zaradila dovoljno novca da bi mogla da putuje na koncerte i muzičke festivale u Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama.

Karijera

Nadia Cvitanović se na filmskom platnu prvi put pojavila 2012. godine u kratkoj drami „Cezar“ reditelja i scenariste Farisa Lukovca. Scenu je delila sa kolegama Edisom Bilićem, Markom Braićem i drugima.

Usledila je saradnja sa oskarovcem Danisom Tanovićem na filmu „Smrt u Sarajevu“ u kome je igrala Katarinu. Glavne uloge su poverene njenim kolegama Snežani Marković, Izudinu Bajroviću, Vedrani Seksan i drugima.

Film je nominovan za nagradu Zlatni medved na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, a osvojio je specijalnu nagradu žirija „Srebrni medved“.

Tokom 2018. godine su se pojavila tri projekta na kojima je Nadia Cvitanović radila.

Naime, reditelj Ivan Salaj je predstavio svoju dramu „Osmi povjerenik“ u kojoj je tumačila lik Julije, dok su glavne junake igrali Frano Mašković, Borko Perić, Goran Navojec i drugi.

Ova rola joj je donela dve značajne nagrade – „Zlatni studio“ za najbolju filmsku glumicu godine i mostarsko „Stablo ljubavi“ za najbolju žensku sporednu ulogu.

Sa Tihanom Lazović, Goranom Markovićem, Leonom Lučevim i drugima je glumila u drami „Aleksi“ koju je napisala i režirala Barbara Vekarić. Film se u bioskopima u Hrvatskoj pojavio 25. novebra 2018. godine.

Ipak, najveću prepoznatljivost joj je donela uloge Petre u seriji „Na granici“ koju je Televizija „Nova“ premijerno emitovala od septembra 2018. do decembra 2019. godine.

Nadia je glumila diplomiranu ekonomistkinju koja se iz Zagreba vratila u svoje rodno selo, te je vrlo brzo postala glavna udavača u mestu.

Serija je emitovana i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Sloveniji, a pojedine epizode su samo u Hrvatskoj beležile preko 800 gledalaca.

Mladoj glumici je upravo Petra donela nagradu „Novo lice godine“ na manifestaciji „Story Hall of Fame“.

Privatni život

Nadia Cvitanović je rođena 1988. godine u Splitu. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju škola, te počela da studira ekonomiju. Pošto je uspela da upiše glumu na Akademiji u Sarajevu, splitsku adresu je zamenila onom sarajevskom, a odatle se preselila u Zagreb, gde i danas živi i radi.

Glumica uživa u muzici, a često na gramofonu sluša ploče Dejvida Bouvija (David Bowie), Ornele Vanoni (Ornella Vanoni) i grupe Radiohead. Omiljeni pisci su joj Gabrijel Garsija Markez (Gabriela Garcíje Márqueza), Julija Kortazar (Julio Cortázar) i Elena Ferante (Elena Ferrante).

Vlasnica je keruše Gite, mešanke hrvatskog ovčara i border kolija, o kojoj brine i njen dečko kada glumica zbog obaveza ne može da je vodi u šetnju. Trudi se da vikende kada ne radi iskoristi na najbolji mogući način, provodeći vreme sa dečkom, u prirodi, čitajući, gledajući predstave i slično.

Jednom prilikom je ispričala da je vežbala tzv. „military aerobik“, ali, pošto zbog obaveza ne stiže na grupne treninge, odrađuje individualne treninge sa ličnim trenerom.

Nadia je od 2018. godine u vezi sa muzičarom Miroslavom Piškulićem. Upoznali su se tokom snimanja filma „Osmi povjerenik“ u kome je ona igrala glavnu junakinju, a na kome je Miroslav radio kao dizajner zvuka[1].  Par živi zajedno u Zagrebu.

Pojavila se u jednoj epizodi serije „Crno-bijeli svijet“ koju je Hrvatska Radio Televizija (HRT) emitovala do marta 2021. godine.

Utelovila je lik Žane tokom treće sezone dramske serije „Novine“. Glavne likove su tumačili Branka Katić, Trpimir Juirkić, Aleksandar Cvjetković i drugi, a ova serija je postala prva na hrvatskom jeziku koju su mogli da pogledaju korisnici internet platforme „Netfliks“ („Netflix“).

Nadia je igrala konobaricu Zdenku u nekoliko epizoda humoristične serije „Oblak u službi zakona“ koju takođe HRT premijerno emituje od januara 2023. godine.

Komercijalna televizija RTL je od jeseni 2023. godine najavila emitovanje dramske serije „San snova“ čiji su autori Mirna Miličić, Vlado Bulić i Goran Rukavina.

Nadia u ovom projektu igra inženjerku građevine Sonju Herman, a serija je okupila čitavu plejadu mladih glumaca i njihovih iskusnijih kolega, pa mnogi ljubitelji serija sa nestrpljenjem iščekuju emitovanje prve epizode.

Pozorišna karijera

Nadia Cvitanović je još tokom studija dobila šansu da igra u pozorištu, ali i da sarađuje sa čuvenim rediteljima, poput Selme Spahić i Dine Mustafića.

Pored toga što je imala priliku da igra za publiku raznih teatara, Nadia se okušala i u ulozi reditelja, tačnije asistentkinje reditelja.

Naime, zajedno sa Sanjom Milardović je u novembru 2021. godine publici Teatra EXIT predstavila monodramu „Mala čuda“ u kojoj noseću ulogu igra upravo Sanja Milardović.

Predstava je u aprilu 2022. godine dobila nagradu najbolju predstavu na 32. Marulićevim Danima u Splitu[2].

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2012. Cezar (kratki film)
 • 2016. Smrt u Sarajevu
 • 2018. Osmi povjerenik
 • 2018. Aleksi
 • 2018-2019. Na granici
 • 2020. Novine
 • 2021. Crno-bijeli svijet
 • 2023. Oblak u službi zakona
 • 2023. Hotel Portofino

Nagrade i priznanja

 • 2018. Nagrada „Zlatni studio“ za najbolju filmsku glumicu godine (uloga Julije u filmu „Osmi povjerenik)
 • 2018. Nagrada „Stablo ljubavi“ za najbolju žensku sporednu ulogu (uloga Julije u filmu „Osmi povjerenik)
 • 2019. Nagrada „Novo lice godine“ na manifestaciji „Story Hall of Fame“ (za ulogu Petre u seriji „Na granici“)

Reference

Nadia Cvitanović na društvenim mrežama

InstagramNadia @ Instagram
IMDBNadia @ IMDb