Sara Sajfert (Sarah Siefert)

Kratke informacije

Ime i prezimeSara Sajfert (Sarah Siefert)
Datum rođenja1999.
Mesto rođenjaVukovar
DržavaHrvatska
PrebivališteVukovar
ZanimanjePlesačica

Biografija

Sara Sajfert (Sarah Siefert) je hrvatska plesačica koja je prepoznatljivost stekla 2017. godine učešćem u televizijskom talent šou „Supertalent“. Njene koreografije su uglavnom bazirane na tzv. „tverku“ (engl. twerk), plesu koji je tokom poslednjih nekoliko godina veoma popularan u svetu. Rođena je 1999. godine u Vukovaru, gde i danas živi.

Sara se na audiciji prvo predstavila svojom idejom kako bi klasična muzika trebalo da „izgleda“ što je izazvalo oprečne reakcije, kako žirija, tako i publike. Među članovima žirija je bilo i onih kojima je ovaj vid plesa za porodični talent šou bio previše vulgaran, dok su drugi, doslovno ostali bez reči.

U narednom krugu takmičenja Sara je imala malo drugačiju koreografiju. Naime, sa grupom plesačica u narodnoj nošnji je prvo otpevala hrvatsku tradicionalnu pesmu, a potom je donji deo nošnje skinula i pokazala šta je zapravo njen talenat.

Ovog puta su kritike bile još „žešće“, te su je mnogi optužili da skrnavi hrvatsku tradiciju. Međutim, preko 16miliona pregleda njenog nastupa na „Ju Tjubu“ („You Tube“), idu u prilog činjenici da je mlada Vukovarčanka privukla pažnju na sebe i to čime se bavi.

Posle nastupa u „Supertalentu“ pozivi za nastupe su bili sve brojniji, a Sara je gostovala u spotovima nekoliko hrvatskih rep muzičara.

Sara Sajfert je rođena 1999. godine u Vukovaru. U rodnom gradu je završila srednju Farmaceutsku školu. Tverkom je počela da se bavi sa 16 godina, gledajući nastupe stranih plesačica na „Ju Tjubu“. Pošto u Hrvatskoj u tom momentu nije bilo škole tverka, Sara je sama učila tehnike tog plesa.

Pre nego što se pojavila na sceni hrvatskog šoa „Supertalent“, nastupala je u klubovima u rodnom gradu i okolini. Produkcija ovog televizijskog takmičenja ju je 2017. godine pozvala na audiciju i ona je prihvatila taj poziv. Kako kaže, motiv joj je bio da sruši predrasude o tverku, kao plesu koji je nepristojan ili vulgaran.

U predstavljanju je rekla da je za tverk, kao i za druge plesove, potreban talenat, ali i mnogo vežbe. Kada se na sceni pojavila izvodeći svoju tačku, žiri sačinjen od plesača Davora Bilmana, pevačice Maje Šuput, glumca Janka Popovića Volarića i operske pevačice Marine Tomčić je ostao u čudu.

Premda je Tomčićeva ovu vrstu plesa okarakterisala kao „poziv na parenje“, Sara je uspela da prođe audiciju i da se još jednom predstavi publici.

Ovog puta su joj društvo na sceni pravile plesačice obučene u narodnu nošnju. Tačka je počela horskim pevanjem hrvatske narodne pesme, a nakon toga je Sara skinula donji deo nošnje i pokazala svoj talenat. Nije uspela da se plasira u finale, ali joj je učešće u „Supertalentu“ donelo veliku popularnost.

Pozivi za nastupe su sve češće stizali, a počela je i da organizuje kurseve za dame koje žele da se okušaju u ovoj vrsti plesa. Sara, pored toga što nastupa širom Hrvatske, svoje umeće pokazuje i posetiocima klubova i diskoteka širom regiona i Evrope.

U oktobru 2017. godine se pojavila u spotu za pesmu „Sexy trag“, hrvatskog muzičara Miše Matijaševića Šomija (Shomy). Nekoliko meseci kasnije je gostovala grupi Legosi u spotu za pesmu „Shake“.

Sa Šomijem je nastupila na koncertu Kreše Kulašina, poznatijeg kao Krešo Bengalka koji je održan u zagrebačkoj Tvornici. Nakon toga je sarađivala i sa reperima iz grupe Krankšvester i mnogim drugim muzičarima.

Sara je u decembru 2019. godine ponela laskavu titulu hrvatske Kraljice medija.

U jednom intervjuu je priznala da joj je san da otvori svoj plesni studio, a do tada svoj rad prezentuje putem društvenih mreža i na platformi „Ju Tjub“. U kratkim videima ona izvodi vlastite koreografije poznatih pesama, ali je dosta njenih videa „zaključano“ za mlađe od 18 godina. Trenutno (jul 2020. godine) na „Ju Tjubu“ ima preko 8.5 hiljada pratilaca, dok je na društvenoj mreži „Instagram“ prati 78 hiljada ljudi.

Premda je kada se tek pojavila u hrvatskoj javnosti kazala da ima nameru da odseli iz Hrvatske jer njeno zanimanje nije shvaćeno i prihvaćeno od strane mnogih ljudi, to se nije dogodilo jer je posao dobro krenuo. Jednom prilikom je kazala da odeću za nastupe nabavlja putem interneta, te da ima u planu da brendira neke odevne komade vlastitim logom kako bi još bolje promovisala to čime se bavi.

Na pitanje novinara kakve su reakcije publike kada ona nastupa ili kada je neko vidi na ulici, mlada plesačica odgovara da nije imala mnogo neugodnih iskustava, ali da je bilo negativnih komentara od strane „ljubomornih žena“ i „muškaraca koji ne mogu da je imaju“.

Sara je duže vreme u ozbiljnoj vezi, a njen dečko je u momentu kada su je novinari jednog portala intervjuisali živeo u Americi. Poput svake veze na daljinu, Sara kaže da je i njihova izazovna, ali da jedno drugome veruju i vole se dovoljno da savladaju ljubomoru i sve druge prepreke. Tada je izjavila da bi samo zbog ljubavi napustila Hrvatsku, ali da od svog posla može pristojno da živi u rodnoj zemlji.

Pored nastupa u klubovima i diskotekama koje uglavnom ima vikendom, Sara nastupa i na studentskim žurkama u Osijeku koje se održavaju radnim danima. S obzirom na naporan tempo, svoju dobru liniju ne održava dijetama ili treninzima u teretani, već vežbanjem plesa.

 

Sara Sajfert (Sarah Siefert) na društvenim mrežama

FacebookSara @ Facebook
InstagramSara @ Instagram
YoutubeSara @ YouTube