Božo Petrov

Kratke informacije

Ime i prezimeBožo Petrov
Datum rođenja16. oktobar 1979.
Mesto rođenjaMetković
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjePolitičar, psihijatar
StrankaMOST

Biografija

Božo Petrov je hrvatski psihijatar i političar. Bivši je predsednik i potpredsednik Hrvatskog sabora, te bivši potpredsednik Vlade Hrvatske. Lider je političke stranke MOST. Rođen je 16. oktobra 1979. godine u Metkoviću. Živi i radi u Zagrebu.

Privatni život

Božo Petrov je rođen 1979. godine u Metkoviću. Njegov otac je bio kovač, a majka književnica. Ima stariju sestru Nikolinu i dva mlađa brata, Ivana i Branimira.

U detinjstvu je trenirao fudbal i stoni tenis i svirao je klavir. Išao je na takmičenja iz latinskog jezika na kojima je beležio uspehe.

U rodnom mestu je pohađao osnovnu školu. Školovanje je nastavio u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju gde je živeo u internatu. Želeo je da postane sveštenik, ali se odlučio za medicinu.

Završio je Medicinski fakultet u Mostaru i specijalizirao je psihijatriju u Zagrebu.

Nakon studija je radio u Kliničkoj bolnici u Mostaru i bio je asistent na fakultetu na kom je diplomirao.

Oženjen je Mašom Petrov koja je po zanimanju učiteljica. Par ima tri sina, Jakova, Dominika i Andriju.

Izjavio je da je u politiku ušao jer je postao otac. Želi da svojoj deci omogući bezbrižno detinjstvo kao što je bilo njegovo.

Petrov omiljeni pisac je Herman Hese. Navija za fudbalski klub „Neretva“.

Karijera

Božo Petrov je 2011. godine postao član političkog pokreta Hrvatski rast (Hrast). Krajem naredne godine osnovao je političku partiju Most nezavisnih lista (MOST) na čijem je čelu od tada.

Petrov je 2013. godine postao gradonačelnik Metkovića. U prvom krugu je osvojio 45.78 odsto glasova, a u drugom je sa 67.94 odsto glasova pobedio Stipa Gabrića – Jamba koji je prethodnih 16 godina bio na ovoj funkciji.

Stranci Most je na lokalnim izborima pripalo devet od ukupno 17 mandata u Gradskom veću Grada Metkovića.

Kao gradonačevnik je za samo sedam meseci smanjio dugovanje grada za 36 odsto. Svoju platu i plate zaposlenih u gradskoj upravi je sveo na minimalac, dok su njegovi zamenici radili bez novčane nadoknade.

Smanjio je troškove reprezentacije, putne troškove i prepolovio je dug zbog čega je 2014. godine proglašen jednim od najboljih gradonačelnika u regiji.

Na parlamentarnim izborima 2015. godine, Most je sa 19 poslaničkih mesta učestvovao u formiranju vlade. Napravili su savez sa Domoljubnom koalicijom na čijem je čelu bila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). Petrov je 22. januara 2016. godine izabran za potpredsednika Vlade.

U junu se dogodila afera „Konzultantica“ zbog koje je Vlada, posle nepunih šest meseci, pala. Petrov je 14. oktobra postao predsednik Hrvatskog sabora.

Međutim, početkom maja 2017. godine, nakon što su Mostovi poslanici glasali za smenu ministra finansija Zdravka Mamića, a premijer Andrej Plenković izgovorio rečenicu „Molim tajnicu Vlade da pripremi odluke o razrješenju Mostovih ministara„, Petrov je podneo ostavku.

Od jula 2017. godine do raspuštanja Sabora 2020. godine bio je potpredsednik najvišeg zakonodavnog organa Republike Hrvatske.

Kontroverze

Petrov se u fokusu javnosti našao zbog izgradnje kuće u rodnom Metkoviću vredne 120 hiljada evra za koju je dobio državne subvencije. On je naveo i da je novac pozajmio od nadbiskupa Martina Vidovića[1].

Komisija za sukob interesa je ocenila da Petrov kao državni funkcioner, tada na funkciji potpredsednika Vlade može da koristi državne subvencije.

Mnogi pamte njegovu overenu izjavu uoči izbora u kojoj je garantovao biračima da Most neće ući u koaliciju ni sa HDZ-om, a ni sa SDP-om.

Kako se kasnije ispostavilo, pečat javnog beležnika na tom dokumentu nije bio dovoljan da Most kasnije ne postane deo vladajuće koalicije sa dojučerašnjim žestokim političkim protivnicima.

Komisija za sprečavanje sukoba interesa je u u februaru 2017. godine pokrenula postupak protiv Petrova jer je, dok je bio gradonačelnik Metkovića svog šurjaka Peru Jerkovića imenovao za člana, odnosno, predsednika Nadzornog odbora metkovskog preduzeća „Čistoća“, te ga predložio za člana Nadzornog odbora lokalnog „Vodovoda[2]„.

Hrvatski mediji su u februaru 2021. godine objavili da je protiv Petrova pokrenut postupak zbog nesrazmere u imovinskom kartonu jer nije prijavljivao prihode koje je primao od zdravstvene ustanove u Metkoviću za medicinu rada.

Pored toga, izneo je pogrešan podatak o plati koju je primao u periodu od avgusta 2017. do marta 2019. godine dok je obavljao funkciju potpredsednika Hrvatskog sabora[3].

Citati

  • „Primanja su mi manja, nemam stan, imam kuću staru sto godina, ali želim na pošten način pomoći ljudima oko sebe i svom gradu.“
  • „Želim suverenu Hrvatsku narodnu banku koja će biti pod kontrolom Sabora, a ne država u državi.“
  • „Banke su iskoristile priliku koju su im dali guverner i Vlada. Oni su davali kredite po većoj kamati jer im je to dozvoljeno. Guverner sad ‘urbi et orbi’ izlazi u javnost kako će se povećavati i rate kredita u eurima – pa to je nebulozno. S predumišljajem se građani bacaju u dužničko ropstvo.“
  • „Ne odobravam abortus, no nisam za zabranu. Ljude treba educirati, a ne raditi progone i kazne. Moraju se jasno definirati situacije u kojima se netko zalaže za abortus. No, ovako načelno govoreći, nisam za abortus.“
  • „Zalažem se za izjednačavanje istospolnih zajednica i heteroseksualnog braka, jedino sam protiv da posvajaju djecu.“

Reference

Božo Petrov na društvenim mrežama

FacebookBožo @ Facebook
InstagramBožo @ Instagram
TwitterBožo @ Facebook