Aleksandar Leštarić (Cile ST)

Kratke informacije

Ime i prezimeAleksandar Leštarić (Cile ST)
Datum rođenja25. oktobar 1989.
Mesto rođenjaPančevo
DržavaSrbija
PrebivalištePančevo
ZanimanjeYouTuber, vloger

Biografija

Aleksandar Leštarić je srpski jutjuber, gejmer i vloger čiji „Ju Tjub“ („You Tube“) kanal pod nazivom „Cile ST“ u avgustu 2021. godine broji preko 480 hiljada pretplatnika. Leštarić je jedan od prvih jutjubera u Srbiji. Rođen je 25. oktobra 1989. godine u Pančevu, gde i danas živi i radi. U braku je sa jutjuberkom i gejmerkom Milicom Perić, poznatijom po nadimku KovalskA.

„Ju Tjub“ kanal pod nazivom „Srpski Tutorijali“ Leštarić je osnovao krajem 2011. godine. Počeo je da snima i objavljuje tutorijale i recenzije raznih proizvoda, a naročito telefona, računara i drugih „gedžeta“ koje donosi savremena tehnologija.

Kasnije je svoj kanal preimenovao u „Cile ST“ i „obogatio“ ga drugim sadržajima, poput izazova, skečeva, igrica i slično. Jedan od najgledanijih klipova na njegovom kanalu je „Palačinka izazov“ koji je uradio povodom dvestohiljaditog pretplatnika na kanalu. Samo taj video je pregledan više od milion puta.

Pored glavnog kanala koji broji više od 430 hiljada pretplatnika i 107 miliona pregleda, Aleksandar ima i kanale „ST Gaming“ i „Debeli Ali Srećni“ na kojima „strimuje“ igrice i snima recepte za omiljena jela. Kanal „ST Gaming“ u novembru 2019. godine ima oko 75 hiljada, a „Debeli Ali Srećni“ preko 23 hiljade pratilaca.

Leštarić je jedan od idejnih tvoraca „Balkan Tube Festa“, koji svake godine okuplja sve više jutjubera sa poručja bivše Jugoslavije. Saosnivač je „Balkan Tube Space-a“ i PR agencije „CIVALSKA“. Sarađivao je i sarađuje sa drugim gejmerima i jutjuberima, poput Stefana Vuksanovića (Muđa), grupe „Yasserstain“, Dušana Duleta Srbljaka (AXE) i drugih.

Detinjstvo i obrazovanje

Aleksandar Leštarić je rođen 1989. godine u Pančevu. U rodnom gradu je završio osnovnu školu i Tehničku školu „23. maj“, odsek grafički dizajn. Pošto ga je informatika oduvek zanimala, završio je i kurs za servisera računara, te online kurs engleskog jezika. Godine 2010. je upisao „IT Akademiju“ u Beogradu, a sledeće godine stekao sertifikat sistem adminstratora.

Nakon toga je upisao Visoku školu strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije (ICT) sa sedištem u Beogradu. Diplomirao je 2015. godine.

Život pre „Ju Tjuba“

Leštarić je još kao srednjoškolac počeo da servisira računare. Povremeno je radio u servisima, ali vrlo često i sam. Uporedo sa tim je završavao srednju školu, te počeo da se iz hobija bavi grafičkim dizajnom. Nakon što je maturirao, odlučio je da napravi pauzu, pa tek onda da odluči koji će fakultet da upiše.

U međuvremenu se bavio servisiranjem kompjutera, radio fizičke poslove u jednoj kompaniji, nosio je džakove, delio letke i kataloge i slično. Dnevnica mu je bila mala, ali dovoljna za njegove potrebe. Nakon toga se zaposlio u jednoj štampariji. Dizajnirao je natpise za majice za razne firme, pripremao ih za štampu, te štampao printove na odeću. Radio je 12 do 13 sati dnevno. Satnica mu je bila 130 dinara, a dizajn je naplaćivao oko 1500 dinara.

Pošto je shvatio da se uslovi rada neće popraviti, dao je otkaz i nastavio da se bavi servisiranjem računara i povremeno snima tutorijale za „Ju Tjub“. U tom momentu klipovi na toj platformi nisu donosili nikakvu zaradu, ali je uživao u tom poslu i nije želeo da ga se odrekne.

Međutim, 2014. godine je bio prinuđen da traži posao, jer je trebao da se osamostali i troškovi života su bili sve veći. Poslao je svoju radnu biografiju (CV) u jednu veliku stranu kompaniju. Konkurisao je za posao u tehničkoj podršci.

Prošao je nekoliko krugova testiranja, a na poslednjem intervjuu su ga poslali u pogrešnu kancelariju. Umesto da razgovara sa nekim ko je zadužen za tehnički sektor, pričao je sa ljudima koji se bave zapošljavanjem radnika u obezbeđenju. Tako je propustio priliku da dobije posao, ali su mu obećali da će mu svakako javiti ukoliko bude potrebe za radnikom njegovog profila i obrazovanje.

Iskreno priznaje da mu je tada laknulo što nije primljen, jer je mnogao da se posveti snimanju videa za „Ju Tjub“. Kroz par meseci njegov trud je počeo da se isplaćuje, te mu je „Ju Tjub“ postao primarni posao.

„Ju Tjub“ karijera

„Ju Tjub“ kanal pod nazivom „Srpski Tutorijali“ Aleksandar Leštarić je pokrenuo 27. decembra 2011. godine. Počeo je da znanje koje je stekao tokom srednje škole i kursa na „IT akademiji“ prenosi na svoje gledaoce.

Na samom početku ova platforma nije bila toliko popularna kao danas, pa je broj pretplatnika i pregleda sporo rastao. Konstantno je morao da radi dodatne poslove kako bi imao dovoljno novca za svoje potrebe.

Pored tutorijala o računarima, mobilnim telefonima, internet tehnologiji, kao i programima, aplikacijama i drugim alatima namenjenim u razne svrhe, Aleksandar je krenuo da snima recenzije, pa je s vremeno počeo da dobija ponude za saradnju od kompanija koje se bave proizvodnjom i prodajom računara, telefona i računarske opreme.

U septembru 2013. godine je osnovao kanal „Debeli Ali Srećni“ koga opisuje kao „mesto za prave ljubitelje hrane“. Inspiraciju za ovakvu vrstu kanala je pronašao u činjenici da većina recepata koji se daju na televiziji nije pristupačna ljudima u Srbiji zbog sastojaka, poput raznih začina i egzotičnog bilja. Zato je odlučio da na svom kanalu sprema hranu koja je svima poznata, ali na svoj, jedinstven način.

Među najpopularnijim videima je „Kako napraviti palačinke“ i „Kako napraviti milkšejk sa samo dva sastojka“. Iako je na ovom kanalu objavio tek 12 videa, „Debeli Ali Srećni“ ima preko 1.7 miliona pregleda.

Njegov prvi kanal je u međuvremenu počeo da raste. Promenio mu je naziv u „Cile ST“, a u januaru 2015. godine dobio stohiljaditog pretplatnika i tzv. „Silver Play Button“, priznanje koje „Ju Tjub“ dodeljuje vlasnicima kanala koji pređu 100 hiljada pratilaca. Bio je tek treći jutjuber u Srbiji koji je postigao taj uspeh.

Kanal je obogatio i drugim sadržajima, pa se na kanalu „Cile ST“, pored recenzija i tutorijala, mogu naći i izazovi, tzv. prenkovi, vlogovi i slični klipovi zabavnog karaktera.

Na kanalu „ST Gaming“ koji je pokrenuo 23. marta 2015. godine Aleksandar je počeo da „strimuje“ popularne igrice poput „GTA“ („Grand Treft Auto“), „CMS“ („Car Mechanic Simulator“), „PUBG“ („PlayerUnknown’s Battlegrounds“), „PES“, „Assassin’s Creed Odyssey“ i drugih.

Sa nekolicinom kolega koji za sebe kažu da su „pioniri Ju Tjuba“ u zemlji i regionu, došao je na ideju da organizuje festival na kome će se okupiti jutjuberi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih zemalja u okruženju. Prvi „Balkan Tube Fest“ je održan u oktobru 2015. godine, a od tada okuplja sve veći broj jutjubera sa celog Balkana.

U maju 2016. godine je sa tadašnjom devojkom, a današnjom suprugom Milicom Perić, jutjuberkom i gejmerkom sa kanala „Kovalska“ u Novom Sadu osnovao PR agenciju za IT konsalting pod nazivom „CIVALSKA“.

Sledeće godine je takođe sa grupom kolega osnovao „Balkan Tube Space“, agenciju koje se bavi digitalnim marketingom, influensers marketingom, ivent menadžmentom i odnosima s javnošću. Kako se na zvaničnom sajtu „BTS-a“ navodi, agencija okuplja najuticajnije jutjubere i influensere na Balkanu. Sedište „Balkan Tube Space-a“ je u Beogradu.

Pored toga što zarađuje od monetizacije na „Ju Tjubu“, Aleksandar sarađuje sa mnogim firmama čije proizvode reklamira na svom kanalu. Brojne kompanije su shvatile koliki uticaj imaju mladi ljudi koji snimaju klipove i koje prate stotine hiljada korisnika društvenih mreža. Leštarić na „Instagramu“ trenutno (avgust 2021. godine) ima oko 188 hiljada pratilaca, a na „Fejsbuku“ („Facebook“) skoro 40 hiljada.

Premda retko svoju prvatnost deli sa pratiocima, poznato je da je u braku sa Milicom Perić, jutjuberkom, gejmerkom i influenserkom čiji „Ju Tjub“ kanal pod nazivom „KovalskA“ broji preko 257 hiljada pretplatnika. Verili su se 2018. godine, a venčali 19. avgusta 2019. godine.

Aleksandar i Milica su 4. juna 2021. godine dobili dečaka kome su dali ime Lazar.

Aleksandar Leštarić (Cile ST) na društvenim mrežama

FacebookAleksandar @ Facebook
InstagramAleksandar @ Instagram
LinkedInAleksandar @ LinkedIn