Toni Kroos

Kratke informacije

Ime i prezimeToni Kroos
Datum rođenja4. januar 1990.
Mesto rođenjaGrišvald
DržavaNemačka
PrebivališteMadrid
ZanimanjeFudbaler
PozicijaVezni
Visina182 cm

Biografija

Toni Kros (Toni Kroos) je nemački profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji veznog igrača u španskom Real Madridu i reprezentaciji Nemačke. Rođen je 4. januara 1990. godine u Grifšvaldu, u bivšoj Istočnoj Nemačkoj.

Sa 17 godina je postao član Bajern Minhena, a godinu i po dana proveo je na pozajmici u Bajeru iz Leverkuzena. Nakon što se vratio u Minhen sa „Bavarcima“ je osvojio Bundesligu i Ligu šampiona.

Posle osvajanja Svetskog prvenstva 2014. godine sa reprezentacijom, mladi Nemac je potpisao šestogodišnji ugovor vredan 30 miliona evra s Realom iz Madrida. Do juna 2018. godine je sa „Kraljevskim klubom“ osvojio četiri uzastopne titule Lige prvaka, te pet sezona biran u idealan tim sezone.

Godine 2005. je postao član omladinske selekcije Nemačke, a već sledeće izabran za najboljeg igrača Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 17 godina. Godinu dana posle je osvojio Zlatnu loptu na Evopskom prvenstvu u istoj kategoriji.

Od 2010. godine je član seniorske reprezentacije, s kojom se domogao polufinala Svetskog prvenstva 2010. godine i Evropskog prvenstva 2012. godine. Takođe, bio je deo tima koji je 2014. godine u Brazilu osvojio titulu prvaka sveta. Dve godine kasnije je uvršten u idealnu jedanaestorku Evropskog prvenstva koje je održano u Francuskoj.

Selektor Joakim Lev (Joachim Löw) ga je izabrao u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Klupska karijera

Bajern Minhen

Juniorsku karijeru je započeo u lokalnom Fudbalskom klubu Grifšvalder, a nakon toga je prešao u omladinski tim kluba Hans iz Rostoka. Godine 2006. postao je član omladinskog tima Bajerna iz Minhena. Sa 17 godina je postao član A tima, a 26. septembra 2007. godine je odigrao svoj prvi meč u dresu „Bavaraca“. Tokom tog susreta je za 18 minuta zabeležio dve asistencije, koje je Miroslav Kloze (Miroslav Klose) pretvorio u pogotke.

Sa 17 godina, osam meseci i dva dana postao je najmlađi igrač Bajerna koji je nastupio u utakmici Bundeslige. 25. oktobra je prvi put zaigrao u Kupu UEFA (današnja Liga Evopa). Bajern se sastao s beogradskom Crvenom zvezdom, a Kros je ušao u 81. minutu meča te ponovo asistirao Klozeu za pobednički pogodak.

Prvi put je kao član startne jedanaestorke istrčao na teren tokom susreta sa Štutgartom u kome su poraženi rezultatom 3:1. Prvu sezonu je završio sa 20 nastupa, 12 asistencija i tri pogotka.

Uprkos tome što je narednu sezonu započeo dobro, startujući pred duel sa HSV-om, trener ga je manje uvodio u igru tokom prvog dela sezone. 5. novembra je nastupio u grupnoj fazi Lige šampiona ušavši kao zamena u 79. minutu susreta s Fiorentinom.

Bajer Leverkuzen

31. januara 2009. godine uprava minhenskog kluba ga je poslala na jednoipogodišnju pozajmicu u Bajer iz Leverkuzena. Debitovao je 28. februara ušavši kao zamena na meču sa Hanoverom. 12. aprila je zabeležio prvi nastup u Bundesligi, te upisao asistenciju za gol izjednačenja protiv Verdera iz Bremena. Prvi gol u Bundesligi je postigao 18. aprila, ali je njegov tim poražen od Volfsburga rezultatom 2:1.

U finalu Kupa Nemačke 30. maja je ušao kao zamena pred kraj meča s Verderom, ali im je trofej izmakao jer je klub iz Bremena postigao jedini gol na meču. Tokom sezone 2008/2009 zabeležio je 13 nastupa u svim takmičenjima i postigao jedan pogodak.

U narednoj sezoni postao je redovan član startne jedanaestorke. Zabeležio je pet golova i četiri asistencije u pet Bundesligaških mečeva, te je proglašen igračem meseca u najjačoj nemačkoj ligi. Sezonu je završio sa 33 odigrana meča, 12 asistencija i devet postignutih golova.

Povratak u Bajern

Tokom leta 2010. godine istekao mu je ugovor o pozajmici s Bajerom, te se vratio u Minhen. Kada su ga novinari pitali koje su mu šanse da će postati redovan član startne jedanaestorke Kros je odgovorio da bi želeo da igra što je više moguće.

16. avgusta 2010. godine je prvi put istrčao na teren kao član startne jedanaestorke u prvoj rundi Kupa Nemačke kada se Bajern sastao s Germanija Vindekom. Kros je postigao treći gol za svoj tim, te su slavili ubedljivu pobedu od 4:0. Prvi gol u Bundesligi je postigao 29. oktobra 2010. godine kada su savladali Frajburg rezultatom 4:1.

Tokom sezone 2010/2011 postao je redovan starter u timu u susretima Bundeslige, Kupa i Lige šampiona. Sezonu je završio sa 37 nastupa u svim takmičenjima.

Naredne sezone je pod vođstvom Jupa Hajnkesa (Jupp Heynkes) učvrstio svoju poziciju u prvom timu. Odigrao je 51 meč u svim takmičenjima, uključujući i finale Lige šampiona u kom je Bajern poražen od Čelsija nakon slabijeg izvođenja penala.

Bio je jedan od ključnih igrača u borbi za osvajanje „trostruke krune“ tokom sezone 2012/2013. Postigao je tri gola na otvaranju nove sezone u Bundesligi. Osim toga, na prvom meču grupne faze Lige prvaka savladao je golmana Valensije. Zbog povrede koju je zadobio u prvom četvrtfinalnom susretu protiv Juventusa, morao je da propusti ostatak sezone u kojoj su „Bavarci“ osvojili Ligu šampiona, Bundesligu i Kup Nemačke.

U formu se vratio pred početak sezone 2013/2014, te odigrao mečeve Superkupa Nemačke i UEFA Superkupa. 4. oktobra 2013. postigao je prvi gol u sezoni, savladavši golmana Bajer Leverkuzena. Susret je završen rezultatom 1:1. Startovao je na dva meča FIFA Svetskog klupskog prvenstva. U finalu su savladali marokanski Rajo Kazablanka rezultatom 2:0.

Bajern je 19. februara 2014. godine savladao engleski Arsenal rezultatom 2:0 u meču Lige šampiona, a drugi gol je postigao upravo Kros. 25. marta je zatresao mrežu Herte, a njegov klub je ponovo osvojio titulu Bundeslige.

Real Madrid

17. jula 2014. godine uprava madridskog Reala je objavila da je postignut dogovor s Bajernom te da vezista prelazi u „Kraljevski klub“. Mediji su objavili da je Kros potpisao ugovor vredan 30 miliona evra, te postao deveti Nemac u Realu. Debitovao je 12. avgusta tokom duela sa Seviljom u UEFA Superkupu, te osvojio svoj prvi trofej u dresu španskog kluba.

Sa Hamesom Rodrigezom (James David Rodríguez Rubio) i Lukom Modrićem činio je odličan vezni red koji je pomogao Madriđanima da zabeleže 22 pobede te takmičarske godine. 8. novembra je postigao svoj prvi gol u novom dresu savladavši golmana Raja Valjekana, nakon čega je Real zabeležio pobedu od 5:1.

U decembru je pomogao reprezentaciji Nemačke da se domogne titule svetskog šampiona, postavši jedan od najboljih asistenata na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Uvršten je u najbolju jedanaestorku godine po izboru FIFA-e i UEFA-e.

Na polovini sezone 2015/2016 klub je preuzeo legendarni Francuz Zinedin Zidan (Zinedine Yazid Zidane) pod čiji je rukovodstvom Kros postao ključni vezni igrač Reala. Bio je redovan član startne jedanaestorke tokom osvajanja titule Lige šampiona, te osvojio drugi „ušati pehar“ u sezoni. Time je postao prvi Nemac koji je osvojio ovo prestižno takmičenje sa dva različita kluba.

12. oktobra 2016. godine potpisao je novi ugovor sa Realom, kojim se „zakleo na vernost“ do 2022. godine. Iste godine je ponovo nominovan za člana najbolje jedanaestorke godine po izboru FIFA-e i UEFA-e. Sa Madriđanima je te godine osvojio La Ligu i Ligu šampiona, te postao prvi nemac koji je podigao pehar tri puta.

Tokom naredne sezone u Ligi prvaka zabeležio je 12 nastupa, a Real je treći put zaredom osvojio pehar, te 13. put otkako postoji ovo veliko takmičenje. U finalu su savladali engleski Liverpul. Do juna 2018. godine je u dresu „Kraljevskog kluba“ zabeležio ukupno 190 nastupa i postigao 12 golova.

Reprezentativna karijera

Toni Kros je 2005. godine postao član U-17 reprezentacije Nemačke, s kojom je 2007. godine osvojio titulu prvaka sveta i proglašen najboljim igračem, te trećim najboljim strelcem turnira.

Debi u U-21 selekciji doživeo je 5. septembra 2008. godine tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2009. godine. Nemačka se sastala sa Severnom Irskom, a Kros je u 11. minutu postigao prvi gol.

Drugi gol u U-21 tim je zabeležio tokom susreta s Italijom, nakon koga su slavili rezultatom 1:0. Uprkos tome nije pozvan na Evropsko prvenstvo 2009. godine, a Nemci su postali evropski šampioni.

Svetsko prvenstvo 2010. godine

Prvi poziv da se pridruži seniorskoj ekipi stigao je u januaru 2010. godine. Selektor ga je uvrstio u tim pred prijateljski meč s Argentinom, te je u „velikom dresu“ prvi put nastupio 3. marta 2010. godine.

Joakim Lev ga je stavio na spisak 23 igrača koje je poveo na Svetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj Republici. U poslednjem susretu grupne faze Nemačka se sastala s Ganom, a Kros je istrčao na teren u 80. minutu susreta zamenivši Bastijana Švajnštajgera (Bastian Schweinsteiger).

U četvrtfinalu su se sastali s Argentinom, a Kros je takođe ušao kao zamena. Nakon toga usledio je polufinalni meč sa Španijom, te borba za treće mesto s Urugvajem. Kros je i na ovim mečevima nastupao kao rezerva.

Evropsko prvenstvo 2012. godine

Tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine Kros je odigrao osam od deset mečeva, a Nemačka je ostvarila svih deset pobeda u grupi A. Na prijateljskim mečevima s Poljskom i Ukrajinom nakon što su izborili kartu za Euro 2012, Kros je postigao dva gola. Lev je izjavio da je mladi vezista ostvario ogroman napredak, te da je vrlo zadovoljan njegovom igrom.

U grupnoj fazi Evropskog prvenstva je ulazio kao zamena na sva tri meča. U polufinalu su poraženi od Italije rezultatom 2:1.

Svetsko prvenstvo 2014. godine

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine Kros je postigao dva gola, a Nemačka je slavila pobedu nad Republikom Irskom od 6:1. 6. septembra 2013. godine postigao je drugi gol za „Pancere“, te su slavili pobedu od 3:0 nad Austrijom.

Na samom početku turnira savladali su Portugal rezultatom 4:0, a Kros je asistirao Humelsu (Mat Hummels) za drugi gol. U polufinalu su se susreli s reprezentacijom Brazila. Kros je postigao dva gola u razmaku od dve minute, te zabeležio četiri asistencije. Nemačka je deklasirala domaćine rezultatom 7:1, a Kros je proglašen igračem meča.

11. jula uvršten je na spisak kandidata za osvajanje Zlatne lopte, koja se dodeljuje najboljim igračima na turniru. CPI (Castrol Performance Indeks) ga je ocenio kao najboljeg igrača Mondijala. Postao je prvi igrač rođen na prostoru bivše Istočne Nemačke koji je osvojio Svetsko prvenstvo.

Joakim Lev ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Titule

Klupske titule

  • 2007/2008. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2012. Superkup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2012/2013. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2012/2013. Kup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2012/2013. Liga šampiona s Bajern Mihenom
  • 2013. UEFA Superkup s Bajern Minhenom
  • 2013. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Bajern Minhenom
  • 2013/2014. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2013/2014. Kup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2014. UEFA Superkup s Real Madridom
  • 2014. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Real Madridom
  • 2015/2016. Liga šampiona s Real Madridom
  • 2016. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Real Madridom
  • 2016/2017. La Liga s Real Madridom
  • 2016/2017. Liga šampiona s Real Madridom
  • 2017. Superkup Španije s Real Madridom
  • 2017. UEFA Superkup s Real Madridom
  • 2017. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Real Madridom
  • 2017/2018. Liga šampiona s Real Madridom

Reprezentativne titule

  • 2014. Svetsko prvenstvo

Pojedinačne titule

  • 2006. proglašen najboljim igračem Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 17 godina
  • 2007. proglašen najboljim strelcem Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 17 godina
  • 2007. osvojio Zlatnu loptu na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 17 godina
  • 2007. osvojio Bronzanu kopačku na Evropskom prvenestvu za igrače mlađe od 17 godina
  • 2008. osvojio nagradu Fric Volter (Fritz-Walter Medal)
  • 2009/2010. uvršten u idealnu jedanaestorku Bundeslige
  • 2011/2012. uvršten u idealnu jedanaestorku Bundeslige
  • 2013/2014. uvršten u idealnu jedanaestorku Bundeslige
  • 2013/2014. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige šampiona
  • 2014. uvršten u najbolju tim na svetu po izboru FIFA-e
  • 2014. uvršten u najbolji tim godine po izboru UEFA-e
  • 2014. proglašen najboljim plejmejkerom na svetu po izboru IFFHS (International Federation of Football History & Statistics)
  • 2014. uvršten u najbolju jedanaestorku Svetskog prvenstva
  • 2014. proglašen najboljim asistentom Svetskog prvenstva
  • 2014. osvojio nagradu Silbernes Lorbirblat (Silbernes Lorgbeerblatt)
  • 2014. proglašen igračem godine u reprezentaciji Nemačke
  • 2014. proglašen najboljim asistentom FIFA Svetskog klupskog prvenstva
  • 2014/2015. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige šampiona
  • 2015. uvršten u drugi najbolji tim na svetu po izboru FIFA-e
  • 2015/2016. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige šampiona
  • 2016. uvršten u najbolju tim na svetu po izboru FIFA-e
  • 2016. uvršten u najbolji tim godine po izboru UEFA-e
  • 2016. proglašen najboljim asistentom FIFA Svetskog klupskog prvenstva
  • 2016. uvršten u idealnu jedanaestorku Evropskog prvenstva
  • 2016. uvršten u najbolju tim godine po izboru EA Sports-a
  • 2016. proglašen trećim najboljim plejmejkerom na svetu po izboru IFFHS (International Federation of Football History & Statistics)
  • 2016/2017. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige šampiona
  • 2016/2017. uvršten u idealnu jedanaestorku La Lige
  • 2017. uvršten u najbolji tim na svetu po izboru FIFA-e
  • 2017. uvršten u najbolji tim godine po izboru UEFA-e
  • 2017. proglašen drugim najboljim plejmejkerom na svetu po izboru IFFHS (International Federation of Football History & Statistics)
  • 2017. uvršten u najbolju jedanaestorku po izboru IFHHS (International Federation of Football History & Statistics)
  • 2017/2018. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige šampiona

Privatni život

Toni Kros je rođen 1990. godine u Grišvaldu. Ima starijeg brata Feliksa (Felix Kroos). Njegov otac Roland (Roland Kroos) radi kao trener mlađih ekipa Fudbalskog kluba Hanza Roštok.

Svakodnevni treninzi nisu ga sprečavali da bude odličan učenik, jedan od najboljih u školi, koga su profesori uvek hvalili. Ipak, umesto škole izabrao je fudbal, pa je danas jedan od najboljih igrača na svetu.

13. juna 2015. godine oženio je dugogodišnju devojku Džesiku Farber (Jessica Farber), s kojom je dve godine ranije dobio sina Leona (Leon Kroos). 20. jula 2016. godine dobili su ćerku kojoj su dali ime Ameli (Amelie Kroos). Par, osim nekretnina u Nemačkoj, poseduje i kuću na Majorki.

Toni Kroos na društvenim mrežama

FacebookToni @ Facebook
InstagramToni @ Instagram
TwitterToni @ Twitter