Hadži Jovan Mitrović

Kratke informacije

Ime i prezimeHadži Jovan Mitrović
Datum rođenja6. oktobar 1960.
Mesto rođenjaČelopek (Zvornik)
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteZvornik
ZanimanjePolitičar, inženjer metalurgije
StrankaSrpska napredna stranka RS (SNS RS)

Biografija

Hadži Jovan Mitrović je srpski i bosanskohercegovački političar, lider Srpske Napredne Stranke Republike Srpske (SNS RS), bivši načelnik Zvornika, te bivši poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske (NS RS) i Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine (PDPS BiH). Rođen je 6. oktobra 1960. godine u Čelopeku kod Zvornika. Oženjen je. Živi i radi u Zvorniku.

Mitrović je u svojoj dugogodišnjoj političkoj karijeri obavljao funkcije načelnika opštine Zvornik, poslanika u Narodnoj skupštini RS, te Parlamentarnoj skupštini BiH. Bio je član Demokratskog narodnog saveza (DNS), pre nego što je postao član i lider SNS-a RS.

Detinjstvo i orazovanje

Hadži Jovan Mitrović je rođen 1960. godine u Čelopeku, gde je završio osnovnu školu. Srednju školu je završio u Zvorniku, a nakon toga stekao zvanje diplomiranog inženjera metalurgije. Do početka rata u BiH je radio u Fabrici glinice „Birač“ u Zvorniku.

Karijera

U periodu od 1994. do 1997. godine bio je predsednik opštine Zvornik. Nakon toga izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini RS, a od 1998. do 2000. godine obavljao je funkciju potpredsednika Skupštine RS.

Na Opštim izborima 2006. godine je kao kandidat Demokratskog narodnog saveza izabran za delegata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH osvojivši 4 604 glasa.

Na Lokalnim izborima 2008. godine se kandidovao za odbornika u Skupštini opštine Zvornik. Osvojio je 5 343 glasa i dobio mandat.

U aprilu 2009. godine Centralna izborna komisija (CIK) BiH donela je odluku da Mitrovića kazni sa 10 000 KM i zabrani mu kandidovanje na bilo koju funkciju zbog povrede odredaba Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

U obrazloženju se navodi da je utvrđeno da je Mitrović istovremeno obavljao funkciju poslanika u Parlamentu BiH i bio član Skupštine preduzeća „Invest-gradnja“ iz Zvornika.

Naime, ovo preduzeće je poslovalo s institucijama koje se finansiraju iz budžeta u iznosu većem od 5 000 KM godišnje. CIK je zbog toga izrekao sankciju „nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne vlasti ili savetnika na period od četiri godine nakon učinjenog prekršaja, tj. do 2. aprila 2010. godine“. Osim toga, Mitrović je morao da plati kaznu u iznosu od 10 000 KM.

U oktobru 2010. godine Predsedništvo DNS-a je donelo je odluku da isključi Mitrovića iz stranke, zbog „nepoštovanja organa partije“.

Mitrović je ubrzo postao član Srpske napredne stranke RS, a 17. jula 2011. godine je na vanrednoj izbornoj skupštini postao predsednik ove partije.

Skupštini nije prisustvovao Adam Šukalo koji je u sudskom registru bio upisan kao ovlašteno lice za predstavljanje stranke i u prvostepenom postupku od suda potvrđen za predsednika SNS RS.

Mitrović je rekao da je izborna skupština organizovana na osnovu preporuka suda i ranijeg dogovora sa tadašnjim liderom SNS u Srbiji Tomislavom Nikolićem.

S druge strane, Šukalo je istakao da vanrednu izbornu skupštinu nisu organizovali stranački organi i da se radi o „pravnom i političkom ataku na SNS“. On je dodao da skupštini nisu prisustvovali delagati stranke, nego ljudi koji su isključeni iz SNS-a, te najavio više krivičnih prijava zbog zloupotrebe i upotrebe nevažećih pečata SNS-a, lažnog predstavljanja i sl.

Mitrović je uzvratio najavom krivične prijave protiv Šukala zbog „malverzacija počinjenih u periodu kada se predstavljao kao predsednik stranke“.

Okružni sud u Banjaluci je 29. januara 2014. godine potvrdio rešenje Osnovnog suda za promenu ovlaštenog lica za predstavljanje Srpske napredne stranke čime je potvrđena Mitrovićeva funkcija u stranci.

Stranke tadašnje opozicije u RS su 30. aprila 2014. godine formirale koaliciju pod nazivom „Savez za promjene“. Jedna od stranaka potpisnica bila je i Mitrovićeva Srpska napredna stranka RS.

Međutim, zbog neslaganja oko izbora kandidata za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH, SNS je 14. jula istupila iz Saveza.

Naime, Mitrović je rekao novinarima da ga je Mladen Bosić, tadašnji predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) prevario uvrstivši Mladena Ivanića, nekadašnjeg predsednika Partije demokratskog progresa (PDP) na kandidatsku listu Saveza za promjene. U tom momentu Ivanićev PDP nije bio potpisnik zajedničkog dokumenta.

U jednom od svojih intervjua Mitrović je istakao da se njegova stranka zalagala da kandidat za predsednika bude Nikola Poplašen, član SNS-a i bivši predsednik RS, te da SDS, kao koalicioni partner nije podržao taj predlog, nego je kao kandidata za predsednika RS predložio Ognjena Tadića.

Lider SNS-a RS je u istom intervjuu rekao da mu je na jednom od sastanaka čak i zaprećeno ukoliko se ne povinuje odlukama SDS-a.

Zato je SNS RS na Opštim izborima 2014. godine nastupio samostalno. Hadži Jovan Mitrović je u trci za poslanika u Narodnoj skupštini RS osvojio 1 662 glasa, što nije bilo dovoljno da dobije mandat.

1. jula 2015. godine Hadži Jovan Mitrović je ponovo izabran za predsednika stranke.

Dve godine kasnije kandidovao se za gradonačelnika Zvornika. Osvojio je 2 385 glasova što nije bilo dovoljno za pobedu.

Njegov protivkandidat Zoran Stevanović (SNSD – Savez nezavisnih socijaldemokrata) osvojio je 22 244 glasa te je izabran za novog gradonačelnika Zvornika.

Mediji su u aprilu 2021. godine objavili da je Okružno tužilaštvo u Doboju nakon sprovedene istrage podiglo optužnicu protiv Mitrovića, Igora Bošnjaka i Nikoline Ristić.

Optužnica tereti Mitrovića i Bošnjaka da su od polovine februara do 3. marta 2019. godine u Tesliću prilikom sastavljanja, overavanja i predaje dokumentacije za biračke odbore za postupak sprovođenja opoziva načelnika opštine počinili krivično delo falsifikovanje isprave.