Predrag Kon

Kratke informacije

Ime i prezimePredrag Kon
Datum rođenja10. jun 1955.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeEpidemiolog

Biografija

Prim dr Predrag Kon je ugledni epidemiolog iz Beograda. Trenutno je član Kriznog štaba Srbije za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, Republičke komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, Upravnog odbora Udruženja epidemiologa Srbije, Srpskog ljekarskog društva, te načelnik Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Član je i Jevrejske opštine Beograd. Rođen je 10. juna 1955. godine u Beogradu. Ima suprugu Vesnu, te sina Slobodana i ćerku Albinu. Živi i radi u Beogradu.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1981. godine. Deset godina kasnije je specijalizovao epidemiologiju na Vojnomedicinskoj akademiji, u kojoj je radio 15 godina. Zvanje primarijusa stekao je 2008. godine

Kon je načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Sa koleginicom, dr Darijom Kisić Tepavčević redovno drži konferencije za novinare povodom širenja kovida-19 u Srbiji.

Nosilac je Medalje za vojne zasluge i Povelje Srpskog ljekarskog društva.

Porijeklo, djetinjstvo i obrazovanje

Potiče iz jevrejsko-srpske porodice. Očeva porodica je davno otišla iz Čorne u Mađarskoj. Dvadesetih godina prošlog vijeka nastanili su se u Zagrebu, potom u Beogradu.

Otac, Andrija Ernest Kon, kao rezervni oficir vojske Kraljevine Jugoslavije, zarobljen je u Aprilskom ratu 1941. godine i odveden u zarobljeništvo. Rat je proveo u logorima Oflag VI C u Osnabriku i logoru u Nirnbergu.

Majka, Danica, rođena je 1925. godine u Aleksincu, u čuvenoj trgovačkoj porodici Živković. Deda po majci, Mihailo Živković, bio je blagajnik Aleksinačke štedionice, trgovac i gostioničar. Živkovići su se u Aleksinac doselili poslije oslobađanja od Turaka.

Predrag Kon rođen je 10. juna 1955. u Beogradu. Nekoliko mjeseci kasnije, zbog očeve službe, napušta rodni grad i odlazi u Njujork gdje je živio do sedme godine.

Kon je osnovnu i srednju školu, Drugu beogradsku gimnaziju (danas Filološka), završio je u rodnom gradu. Učestovao je na mnogobrojnim susretima jevrejske djece i omladine i međuopštinskim susretima u Jugoslaviji.

Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1981. godine, a potom 1991. specijalizovao epidemiologiju na Vojnomedicinskoj akademiji. U toj instituciji radio je 15 godina. Zvanje primarijusa stekao je 2008. godine.

Kon ima starijeg brata Jovana, koji je dugogodišnji direktor u Institutu „Mihajlo Pupin“ te sestru koja je početkom devedesetih godina, sa porodicom, otišla u Izrael.

Karijera

Stažirao je u Domu zdravlja Stari grad u Beogradu. Za vrijeme služenja vojnog roka (1982/83) bio je raspoređen na Interno odjeljenje Vojne bolnice u Novom Sadu. Tadašnji načelnik saniteta korpusa ga je, nakon jedne uspješne intervencije u toku dežurstva (radilo se o tadašnjem predsjedniku Skupštine AP Vojvodine) pozvao da se aktivira u vojnu službu. Oficirsku uniformu sa ponosom je nosio do 1995. godine.

Kao oficir Jugoslovenske narodne armije obavljao je dužnosti načelnika saniteta i upravnika garnizonske ambulante u Rumi, 1983.

U Beogradu, na Vojnomedicinskoj akademiji je specijalizirao epidemiologiju od 1988. do 1991, a onda je upućen u područje borbenih dejstava, prvo u Knin, potom 1992. godine u Šid. Obavljao je dužnost referenta Saniteta za preventivnu medicinsku zaštitu i radio kao jedini vojni epidemiolog JNA na području Krajine i zapadnog dijela Srema.

Bio je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja epidemiologije, potom i načelnik Odjeljenja medicinske informatike Zavoda za preventivnu medicinsku zaštitu Prve armije. Aktivne vojne službe razriješen je, na lični zahtjev, 1995. godine.

Od 1995. obavljao je dužnost direktora preduzeća „Beomedika“, mješovite srpsko-švajcarske firme.

U Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja Beograd zaposlen je od 1997. godine.

Za načelnika Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd imenovan je 2001. godine, a tu funkciju je obavljao do 2014. kada postaje savjetnik Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

Od 2004. član je Radne grupe za izradu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a od 2006. Radne grupe za izradu Pravilnika o imunizaciji. U okviru pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, postavljen je na mjesto koordinatora projekta Jačanje nadzora nad zaraznim bolestima u Srbiji (2006).

Tokom specijalizacije je pokazao ogromno interesovanje za proučavanje zaraznih respiratornih bolesti. 2002. godine postao je član Komisije za zaštitu stanovništva Republike Srbije od zaraznih bolesti.

U dva mandata, od 2002. do 2010. godine, bio je član Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. U vrijeme epidemije SARS-a, 2003. godine, biva postavljen je za šefa tima epidemiologa u sklopu iste radne grupe.

Učestvovao je u izradi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti 2004. godine i izradi Pravilnika o imunizaciji i zaštiti lijekovima 2006. i 2017.godine

Bio je predsjednik Posebne radne grupe za primjenu Plana aktivnosti prije i u toku pandemije gripa (2005). Istu dužnost je obavljao i prilikom pojave ptičijeg gripa u Srbiji (2006).

Predsjednik Posebne radne grupe bio je i tokom pandemije svinjskog gripa (AH1N1) 2009. godine, kad je javno, putem medija i konferencija za novinare, objašnjavao epidemiološku situaciju u zemlji. Na poslovima imunizacije angažovan je od 1991.

Zalagao se za striktnu vakcinaciju starijeg stanovništva protiv gripa i prihvatanje gripa kao bolesti koja se efikasno može spriječiti vakcinacijom. Stručni je saradnik brojnih proizvođača vakcina (Merck Sharp & Dohme, Pfizer, Sanofi Pasteur, GlaxoSmithKline).

Od marta 2020. godine, član je Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti izazvanih novom vrstom koronavirusa (SARS-CoV-2). Predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, ga je 10. aprila, vanredno unaprijedio u čin rezervnog sanitetskog potpukovnika.

Član je Srpskog ljekarskog društva, epidemiološke sekcije, Udruženja epidemiologa Srbije, Republičke komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i Upravnog odbora Udruženja epidemiologa Srbije.

Član je i Jevrejske opštine Beograd. Od 1999. do 2008. bio je aktivan u radnim i izvršnim tijelima Jevrejske opštine Beograd i Saveza jevrejskih opština. Autor je i koordinator, u prve četiri godine, projekta Zdravstvena zaštita.

Nosilac je Medalje za vojne zasluge i Povelje Srpskog ljekarskog društva.

Autor je knjige „Grip“ koju je napisao sa epidemiologom profesorom dr Zoranom Radovanovićem.

Privatni život

U braku je sa Vesnom Kon, kćerkom uglednog krojača Slavka Papestijevića. Ovo mu je drugi brak.

Sin, Slobodan, magistrirao je ekonomiju sa čistom desetkom. Zaposlen je kao konsultant u kompaniji „Deloitte Serbia“.

Kćerka Albina je reprezentativac Srbije u streličarstvu, trostruki državni prvak Srbije u „compound“ (složeni luk) seniorskoj ženskoj kategoriji i umjetnica.

Kon za sebe tvrdi da je agnostik, deklariše se kao Jevrej, a kršten je u Sabornoj crkvi u Beogradu. Obilježava hrišćanske i jevrejske praznike, uključujući i majčinu djevojačku slavu, Svetog Stefana.

Veliki je ljubitelj muzike, svira gitaru i violinu, a voli i solo pjevanje. Imao je i nekoliko javnih nastupa. O njegovom izvođenju arije „O, sole mio“ pisali su mnogi mediji u Srbiji. Svira širok repertoar pop-rok pjesama sa prostora bivše Jugoslavije, a muzika ga opušta.

Zanimljivosti

Nadimak mu je Peca, kako ga zovu komšije i prijatelji.

Njegova prva želja je bila elektrotehnika, ali je zbog profesora u gimnaziji i druga Slobodana Ćirkovića, koji mu je kasnije postao kum, upisao studije medicine.

U mladosti je bio filmofil koji „ne izlazi iz bioskopa“. Volio je seriju „Prijatelji“, godinama je pjevao je u horu „Braća Baruh“. Navija za Partizan. Odlikovan je Medaljom za vojne zasluge, dobitnik je Povelje Srpskog ljekarskog društva, a obradovala ga je i „titula akademika“ PANU – „Pasuljske akademije novinara i umetnika“ čiji član je postao u novembru 2019.

Prestao je da puši 1997. godine kad je saznao da je srčani bolesnik i da boluje od dijabetesa.

Njegove komšije pamte da je sve vrijeme NATO bombardovanja, u svojoj zgradi svake večeri okupljao ljude, svirali su i pjevali, kako bi lakše prebrodili stresne događaje.

Prim dr Predrag Kon je stric pjevača i kompozitora Marka Kona, koji je Srbiju predstavljao na Evrosongu maja 2009. u Moskvi.