Džena Dženović (Jenna Jenovich)

Kratke informacije

Ime i prezimeDžena Dženović (Jenna Jenovich)
Datum rođenja10. april 1987.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSAD
PrebivališteLos Anđeles (Kalifornija)
ZanimanjeManekenka, model, glumica, influenserka

Biografija

Džena Dženović (Jenna Jenovich) je američka manekenka, model i glumica srpskog porekla. Rođena je 10. aprila 1987. godine u Beogradu. Odrastala je u Nemačkoj i Teksasu, a živi i radi u Los Anđelesu, u američkoj saveznoj državi Kalifornija.

U detinjstvu je trenirala razne sportove, a sa 14 godina je počela da se bavi manekenstvom.  Krasila je stranice poznatih svetskih časopisa, među kojima su „Maxim“, „FHM“, „GQ“ i „CKM“. Sarađivala je sa brojnim poznatim brendovima i dizajnerima.

U junu 2013. godine se našla na listi „100 najseksepilnijih žena na svetu“, po oceni uredništva i čitalaca turskog izdanja magazina „FHM“.

Uživa veliku popularnost na društvenim mrežama. Vodi vlastiti blog, a samo na „Instagramu“ ima oko dva miliona pratilaca.

Detinjstvo i obrazovanje

Džena Dženović je rođena 1987. godine u Beogradu. Odrastala je sa roditeljima i tri mlađe sestre u rodnom gradu. Roditelji su 1993. godine doneli odluku da se iz tadašnje Jugoslavije presele u Nemačku kako bi svojoj deci obezbedili bolji i lepši život.

Porodica je 1999. godine iz Nemačke emigrirala u Sjedinjene Američke Države, tačnije u Dalas gde je Džena krenula u osnovnu školu.

Od detinjstva je pokazivala sklonost ka sportu, pa je osvajala brojne nagrade na sportskim takmičenjima.

Kada je imala 14 godina na jednoj svadbi ju je „otkrio“ modni agent, te joj ponudio saradnju.

Zahvaljujući egzotičnom izgledu, predanom radu i trudu, Džena je započela vrlo uspešnu karijeru u modnoj industriji.

Školovanje je nastavila na Univerzitetu u Arlingtonu (University of Texas). Pored toga pohađala je i obuku za organizatora venčanja i drugih događaja na institutu u Rozvilu u Kaliforniji (Longevity Wedding Planning Institute).

Džena govori četiri jezika.

Karijera

Džena Dženović je još kao tinejdžerka ušla u svet mode. Ljubav prema poslu je godinama sve više rasla, a mlada manekenka je u toku karijere krasila naslovne strane brojnih časopisa, kao što su „Maxim“, „FHM“, „CKM“ i „Esquire“.

U junu 2013. godine se našla na naslovnoj strani srpskog izdanja magazina „Maxim“, a da je to bila njena godina pokazuje i činjenica da ju je tursko izdanje časopisa „FHM“ uvrstilo na listu „100 najseksepilnijih žena sveta“.

Dakle, našla se u društvu vanvremenskih lepotica, poput Anđeline Džoli (Angelina Jolie), Kejt Apton (Kate Upton) i drugih.

Televizijska publika je prvi put imala priliku da upozna Dženu 2015. godine u šou „8th Annual Babes in Toyland: Live from Avalon Hollywood“.

Između ostalih, sarađivala je sa brendovima „Nookie“, „Bentley Dallas“, Dior“, „Revolve“, „Nadeem Waheed“, „Versace“, „Macademia“, „Fendi“ i drugima.

Bila je jedan od voditelja američkog izbora za  Mis sveta, kada je pokazala zavidno novinarsko umeće.

Sajt „Faveable“ ju je 2019. i 2020. godine uvrstio na listu najzgodnijih žena na „Instagramu“

Premda je tokom karijere ostvarila snove koje sanjaju mnoge mlade devojke, Dženina ambicija je bila da se direktno poveže sa ljudima koji dele ista interesovanja i strast prema modi[1].

Zato je pokrenula blog „Dan sa Dženom“ u kome piše o modi, lepoti, zdravlju i putovanjima.

Pored toga, prati je veliki broj ljudi na društvenim mrežama. Na „Instagramu“ ima preko dva miliona pratilaca, a na „Fejsbuku“ („Facebook“) 1.1 milion.

Popularnost na društvenim mrežama koristi kako bi, između ostalog, promovisala razne proizvode, brendove i dizajnere sa kojima sarađuje.

Ima i svoj kanal na internet platformi „JuTjub“ („YouTube“).

Privatni život

Džena Dženović je rođena 1987. godine u Beogradu. Kraći deo detinjstva je sa roditeljima i sestrama provela u rodnom gradu, a potom su se preselili, prvo u Nemačku, a kasnije u Ameriku.

U slobodno vreme voli da putuje, planinari, čita i da se druži sa prijateljima i rodbinom.

Samu sebe opisuje rečima „samo prosečan model iz komšiluka, rođena u Srbiji“. Smatra se „praktičnim šaljivdžijom“, „sportskim ludakom“, „zavisnikom o modi i filmovima“, te osobom koja ima „čudan“ ukus kada je muzika u pitanju.

Navija za Fudbalski klub Partizan, kao i za „Kauboje iz Dalasa“ (Dallas Cowboys).

Visoka je 178 centimetara i ima 62 kilograma. Ima smeđe oči i tamno smeđu kosu.

Premda je dugi niz godina u fokusu javnosti, o njenom privatnom životu se vrlo malo zna. Američki tabloidi su često spekulisali o njenim tajnim vezama, međutim, Džena nikada ni u medijima, niti na društvenim mrežama ne objavljuje informacije koje se tiču njene intime.

Reference

Džena Dženović (Jenna Jenovich) na društvenim mrežama

FacebookDžena @ Facebook
InstagramDžena @ Instagram
YoutubeDžena @ YouTub