Bojan Kisić

Kratke informacije

Ime i prezimeBojan Kisić
Datum rođenja1978.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeInženjer elektrotehnike, biznismen

Biografija

Bojan Kisić je srpski inženjer elektrotehnike. Savetnik je upravnog odbora češke kompanije „Nites“. Kisić je brat ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević, te suprug bivše ministarke pravde u Vladi Srbije Nele Kuburović Kisić. Rođen je 1978. godine u Sarajevu. Živi i radi na relaciji Beograd – Prag.

U fokus domaće javnosti je dospeo u maju 2020. godine kada je BIRN objavio istraživanje koje je pokazalo da je beogradski ogranak firme „Nites“ za sedam godina sklopio čak 27 ugovora sa javnim preduzećima, ministarstvima i institucijama države Srbije[1].

Nakon toga je objavljeno da je ista kompanija u saradnji sa još nekoliko firmi potpisala veoma vredne ugovore sa Ministarstvom zdravlja, EPS-om i drugim državnim preduzećima.

Sve to je izazvalo sumnju u postojanje sukoba interesa, s obzirom na to da je Kisićeva sestra, Darija Kisić Tepavčević bila deo Kriznog štaba tokom pandemije novog virusa korona, a nakon toga preuzela i funkciju ministarke za rad.

Beogradski ogranak firme „Nites“ demantovao je da je preduzeće iz Češke, kao deo grupe „Nites“, pa samim tim i Bojan Kisić, imalo bilo kakve veze sa poslovima koji su sklopljeni u Srbiji.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Bojan Kisić je rođen 1978. godine u Sarajevu. Njegov otac, Bogdan Kisić je radio kao inženjer elektrotehnike u sarajevskom preduzeću „Energoinvest“ do početka rata u Bosni i Hercegovini.

Majka Vesna, devojački Pašić je po struci pedijatar. Bogdan i Vesna su poreklom iz Hercegovine. Kisići potiču iz sela Baljci, u blizini Bileće.

S obzirom na to da se Bojan Kisić ne pojavljuje često u medijima, o njegovom detinjstvu javnost je saznala zahvaljujući sestri Dariji.

Naime, ona je jednom prilikom kazala da se u mladosti sa bratom često „obračunavala“, ali kada roditelji ne gledaju. Pošto je Bojan godinama postao mnogo snažniji od sestre, on je, kaže, počela da se služi „veštinama diplomatije“.

Bojan i njegova sestra su jedan deo rata u BiH proveli kod dede i bake u Bileći. Po završetku rata porodica se trajno nastanila u Beogradu.

Sudeći po podacima dostupnim na njegovom profilu na društvenoj mreži „LinkedIn“, Bojan Kisić je nakon Prve beogradske gimnazije upisao fakultet u Moskvi.

Na Moskovskom elektrotehničkom institutu studirao je elektroniku i mikroelektroniku. Uža specijalnost su mu bili energetska industrijska elektronika i mikroprocesorska tehnika.

Godine 2002. je odbranio magistarski rad na temu „Niskofrekventni elektronski balast pravougaonog talasa za HID-Na sijalice“. Na svom profilu je naveo da je magistrirao najvišom ocenom i sa pohvalama[2].

Govori engleski, ruski i češki jezik.

Karijera

Bojan Kisić je od maja 2002. do januara 2004. godine radio kao projektni menadžer u kompaniji „KBBM Invest & Trade Co.“. Kako se navodi u njegovoj biografiji na „LinkedIn-u“, tokom godinu dana i devet meseci učestovao je na izgradnji električnih mreža male i velike snage u ruskom gradu Hanti-Mansijsk.

U periodu od januara 2004. do januara 2009. godine bio je vođa tima za razvoj telekomunikacijske opreme odgovoran za treninge i razvojne planove u preduzeću „Sitronics Telecom Solutions“ iz Praga.

Nakon toga je pet godina i tri meseca bio vođa projekta u kompaniji „Halcyon Partners“ u Pragu. Između ostalog, radio je i kao finansijski i poslovni analitičar, te bio zadužen za komunikaciju sa lokalnom zajednicom.

Kisić je nakon toga prešao u firmu „Nites“, gde je jedno vreme bio registrovan kao član statutarnog tela, a potom kao partner sa depozitom[3].

Prema registru čeških preduzeća od 1. jula 2017. godine je bio registrovan kao član upravnog odbora i član statutarnog tela kompanije „Nites“.

U podacima koji su dostupni u registru navodi se da je Kisić 4. jula 2022. godine prestao da bude član upravnog odbora kompanije „Nites“.

Jedno vreme je na sajtu češke firme stajalo da je Bojan Kisić jedan od šest rukovodećih osoba u kompaniji.

Ipak, beogradski ogranak ovog preduzeća je novinarima saopštio da on nije rukovodilac u preduzeću, nego savetnik upravnog odbora češkog preduzeća.

Kontroverze

Kisić je u žižu domaće javnosti dospeo u maju 2020. godine kada je BIRN objavio da su kompanije koje su mu bliske dobile 27 ugovora sa državnim preduzećima i ministarstvima u vrednosti od oko 26.8 miliona evra.

Naime, istraživanja koja je BIRN sproveo pokazala su da su firme grupe „Nites“ od 2013. do 2020. godine u Srbiji potpisale 27 ugovora sa javnim firmama i raznim ministarstvima, uključujući i Ministarstvo zdravlja.

Darija Kisić Tepavčević je na BIRN-ovim novinarima odgovorila da njen brat nije zadužen za COVID 19 informacioni sistem, a Nela Kuburović, Kisićeva supruga je negirala povezanost sa firmom u kojoj je njen muž zaposlen.

U tom momentu Kisić je bio direktor češkog ogranka grupe „Nites A.S“ koja je zajedno sa srpskim „Nites-om“ dobila nekoliko tendera javnih firmi. Samo u aprilu 2020. godine ova firma je sa Ministarstvom zdravlja zaključila tri ugovora vredna 3.2 miliona evra[4].

Delove teksta preneli su još neki beogradski mediji, ali o mogućem sukobu interesa nisu raspravljale nadležne institucije.

U martu 2021. godine potpredsednica Stranke sloboda i pravde Marinika Tepić je na konferenciji za novinare pokazala još neke ugovore koje je firma „Nites“ zaključila sa državnim institucijama i preduzećima. Tako je 2020. godine EPS potpisao ugovor vredan tri miliona evra sa kompanijom „Nites“[5].

Darija Kisić Tepavčević je, tada već na sa funkcije ministarke rada, istakla da njen brat nije ni vlasnik, ni suvlasnik, niti direktor ili odgovorno lice ni u jednoj od firmi koje se u javnosti pominju, nego da je samo jedan od zaposlenih.

Predstavnici beogradskog ogranka „Nites“ grupe su u martu 2022. godine novinarima portala „novaekonomija.rs“ poslali saopštenje u kome se navodi da Bojan Kisić nije zaposlen u firmi koja je registrovana u Srbiji, nego je savetnik upravnog odbora u češkoj kompaniji „Nites“.

Oni su naveli da „Nites a.s.“ kao sestra firma nema direktan uticaj na poslovanje „Nites doo Beograd“, nego su povezane isključivo preko vlasničke strukture[6].

Privatni život

Bojan Kisić je rođen 1978. godine u Sarajevu, a školovao se u Beogradu i Moskvi.

U braku je sa Nelom Kuburović. Ona je od 2016. do 2020. bila ministarka pravde u vladi Ane Brnabić. Od 2021. godine je ambasadorka Srbije u Švedskoj. Par ima dvoje dece, ćerku Mašu [7]i sina Aleksu.

Reference

Bojan Kisić na društvenim mrežama

LinkedInBojan @ LinkedIn