Darija Kisić Tepavčević

Kratke informacije

Ime i prezimeDarija Kisić Tepavčević
Datum rođenja20. avgust 1975.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeProfesorka, lekarka, političarka
StrankaSrpska napredna stranka (SNS)

Biografija

Darija Kisić Tepavčević je srpska lekarka, specijalista epidemiologije, te profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Od oktobra 2020. godine je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije. Rođena je 20. avgusta 1975. godine u Sarajevu. Udata je za Vladimira Tepavčevića sa kojim ima ćerku Tinu. Živi i radi u Beogradu.

Kisić Tepavčević je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2001. godine. Pet godina kasnije je na istom fakultetu magistrirala iz oblasti epidemiologije, a potom je odbranila doktorat na temu „Prediktivna vrednost kvaliteta života u proceni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom“.

Od 2002. godine predaje na beogradskom Medicinskom fakultetu. Nedugo nakon sticanja diplome postala je saradnik u nastavi, a 2007. godine izabrana u zvanje asistenta.

Krajem 2010. godine Darija je izabrana u zvanje docenta, a 2017. godine postala je vanredna profesorka na Katedri epidemiologije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Radi na Institutu za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Osim toga, pomoćnica je direktora na Institutu „Milan Jovanović Batut“, te pomoćnica direktora na Institutu za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

U dosadašnjoj karijeri je objavila preko 120 naučnih radova. U žiži javnosti se našla u martu 2020. godine kada je izabrana za člana Kriznog štaba Srbije za borbu s epidemijom novog virusa korona.

Sa kolegom Predragom Konom redovno je držala konferencije za novinare povodom širenja kovida-19.

Nakon Parlamentarnih izbora 2020. godine mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić ju je predložila za ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Skupština je krajem oktobra iste godine izglasala novu Vladu, a Kisić Tepavčević je stupila na dužnost ministarke.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Darija Kisić je rođena 1975. godine u Sarajevu. Njen otac, Bogdan Kisić je pre početka rata u Bosni i Hercegovini radio kao inženjer elektrotehnike u sarajevskom preduzeću „Energoinvest“.

Majka Vesna (rođena Pašić) je po struci pedijatar. Bogdan i Vesna su poreklom iz Hercegovine. Kisići potiču iz mesta Baljci, nedaleko od Bileće.

Darija ima tri godine mlađeg brata Bojana koji je takođe inženjer elektrotehnike. Oženjen je nekadašnjom ministarkom pravde Srbije, Nelom Kuburović.

Kako je u jednom intervjuu priznala, Kisićeva je bila nestašno dete, a to se posebno održavalo u odnosu prema mlađem bratu.

Kaže da su se „obračunavali iza kuće“, da roditelji ne vide, a potom, kada je Bojan postao mnogo jači od nje, glavno oružje joj je postala diplomatija.

Još kao devojčica počela je da se bavi umetničkim klizanjem, za šta su je inspirisale Zimske olimpijske igre koje su 1984. godine održane u Sarajevu.

Pohađala je Osnovnu školu „Slobodan Vuković“, a matururirala je kao đak generacije. Nakon toga je upisala Treću sarajevsku gimnaziju, ali je tada počeo rat u njenom rodnom gradu, te su je roditelji zajedno sa bratom poslali kod bake i dede u Bileću.

Tu je završila drugi, treći i četvrti razred gimnazije u Srednjoškolskom centru „Golub Kureš“.

S obzirom na to da je situacija u Bosni i Hercegovini po završetku rata bila veoma loša, roditelji su odlučili da se presele u Beograd.

Kao glavni razlog za odlazak u Srbiju, a ne, poput većine drugih u inostranstvo, njen otac navodi da se „jedino ovaj komad neba na svetu zove Srbija…“, te da oni kao Srbi tu i pripadaju.

U jednom intervjuu doktorka je istakla da je oduvek znala da želi da se bavi medicinom. Premda je zbog majčinog zanimanja bilo logično da će da specijalizuje pedijatriju, ona se odlučila za epidemiologiju.

Diplomirala je 2001. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, ali je, shvativši da voli da radi sa studentima i da se bavi naukom, 2006. godine magistrirala epidemiologiju.

Nekoliko godina kasnije je na beogradskom Medicinskom fakultetu odbranila doktorat na temu „Prediktivna vrednost kvaliteta života u proceni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom“.

Tokom studija mentorka joj je bila profesorka Tatjana Pekmezović, od koje je, kaže Kisićeva, stekla veliki deo znanja koje trenutno ima.

Akademska karijera

Darija Kisić Tepavčević je u februaru 2002. godine izabrana u zvanje asistenta pripravnika za predmet Epidemiologija na Medicinskom fakultetu.

Kao jednom od najboljih studenata, pružena joj je šansa da svoja iskustva i znanja deli sa drugim mladim ljudima kojima je medicina životni poziv.

Kako je jednom prilikom istakla, oduvek ju je privlačila nauka, a u kombinaciji sa ljubavlju prema radu sa mladim ljudima, Kisićeva se nije dvoumila da li da specijalizuje epidemiologiju.

U zvanje asistenta na predmetu Epidemilogija prvi put je izabrana u maju 2007. godine, te ponovo u junu 2010. godine. Krajem iste godine stekla je zvanje docenta.

Nakon toga, izabrana je u zvanje vanrednog profesora na istom fakultetu.

U dosadašnjoj karijeri Kisić Tepavčević je objavila preko 120 naučnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima.

Karijera

Darija Kisić Tepavčević je do oktobra 2021. godine bila stalno zaposlena na Institutu za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Obavljala je funkciju pomoćnika direktora u Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“. Osim toga, bila je i saradnica Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Jedna od vodećih uloga joj je poverena tokom epidemije malih boginja koja je Srbiju pogodila tokom 2017. i 2018. godine.

Premda je i pre toga često gostovala na domaćim televizijama, Kisić Tepavčević je u žižu javnosti dospela u martu 2020. godine kada je u celom svetu proglašena pandemija novog korona virusa.

Član je Kriznog štaba, te jedan od vodećih stručnjaka za procenu epidemiološke situacije u Srbiji.

Politička karijera

Posle Parlamentarnih izbora koji su održani u junu 2020. godine Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića dobila je apsolutnu većinu u Skupštini Srbije.

Vučić je imenovao Anu Brnabić za mandatarku za sastav nove Vlade. Ona je, između ostalih, predložila Dariju Kisić Tepavčević za buduću ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Mandat nove Vlade potvrđen je u Skupštini Srbije krajem oktobra 2021. godine.

Nova ministarka je, između ostalog, obećala bolja zakonska rešenja koja će omogućiti stvaranje uslova za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu koja omogućava zaposlenima da produktivno rade. Kako je kazala, to će direktno uticati na ekonomski rast, zapošljavanje i poboljšanje funkcionisanja tržišta rada[1].

Kada se krajem marta 2021. godine u medijima pojavila informacija da je njen brat suvlasnik firme koja je sa Elektroprivredom Srbije (EPS) sklopila ugovor vredan tri miliona evra, nova ministarka je to negirala.

Ona je novinarima kazala da njen brat „nije ni vlasnik, ni suvlasnik, ni direktor, ni odgovorno lice, ni u jednoj firmi u kojoj se pominje“. Dodala je da je jedan od inženjera u firmi u kojoj radi posao za koji je registrovan[2].

U maju iste godine Kisić Tepavčević je obećala predstavnicima Štrajkačkog odbora fabrike „Fijat plastik“ čiji radnici su štrajkovali zbog smanjenja regresa da će se uključiti u rešavanje spora sa poslodavcem[3].

Ministarka je polovinom septembra 2021. godine negirala navode pojedinih medija da je njena rođaka Anja Kisić zaposlena u kompaniji „ER Srbija“ na visokoj menadžerskoj funkciji.

Ona je na pitanja novinara da prokomentariše tu informaciju kratko navela da „navedena dama nije njena rođaka[4]„.

Kisić Tepavčević je 25. novembra 2021. godine pristupila Srpskoj naprednoj stranci. Pristupnicu je potpisala u sedištu SNS-a u Beogradu.

Sukob sa Goranom Markovićem

Polovinom decembra 2021. godine Darija Kisić Tepavčević se našla u fokusu javnosti zbog verbalnog obračuna na društvenim mrežama sa rediteljem Goranom Markovićem.

Naime, Marković je u intervjuu za „Novi magazin“, između ostalog, kritikovao vlast Srpske napredne stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića.

On je kazao da „ako režim reši da po svaku cenu nastavi da vlada, što uključuje zlostavljanje ljudi, posete po kućama, otvaranje logora i slično, što smo već videli u nekim zemljama u Južnoj Americi, onda nam se ne piše dobro. Ukoliko zavede otvoreni teror onda će to izazvati samoorganizovanje ljudi i podzemni otpor“.

Dodao je da se ipak nada da Vučić „ima pred očima Čaušeskuov kraj i da će se povući bez krvi[5]“.

Kisić Tepavčević je na ove izjave reagovala na svom zvaničnom Instagram profilu, gde je Markoviću „postavila dijagnozu“.

Doktorka i ministarka je tom prilikom napisala: „Кaže da je depresivno potišten. Govori da treba streljati predsednika Srbije Aleksandra Vučića! O krvi govori kao o vodi. Pričinjavaju mu se logori za ljude. Srbija mu je „dno dna“. Bernar Anri Levi mu je „vrh vrhova“! Ogroman novac koji je dobio od RTS-a za snimanje serija i filmova čuva za crne dane. U flešbekovima vidi Prag“

Ona je napisala i da Marković „kaže da bi voleo kad poraste da bude Кusturica. Mrzi Daru, a voli Aidu. Napominje da voli partizane, a mrzi četnike. Srbi mu se gade. Film o Golom otoku mu je i dalje opsesija. U tom ‘filmu’ on sebe vidi kao komandanta logora. Bacio bi sve u Petrovu rupu! Ili, sa prijateljem Levijem, sve Srbe odveo u Žutu kuću[6]“.

Kisić Tepavčević je u Markovićevu dijagnozu sažela u nekoliko reči – „frustriran i agresivan, umetnički impotentan, bez nacionalnog identiteta“.

Dok su je kolege iz Srpske napredne stranke podržale, jedan deo javnosti oštro je osudio njen postupak.

Udruženje lekara „Ujedinjeni protiv kovida“ (UPK) je takođe osudilo njen postupak. U saopštenju su naveli da je njena izjava „eklatantan primer sramotnog ponašanja neprimerenog lekarskom pozivu i kaljanja ugleda profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu[7]„.

Između ostalog, UPK je tražio da se Lekarska komora i Medicinski fakultet izjasne o njenom postupku.

Privatni život

Darija Kisić Tepavčević je rođena u Sarajevu. Školovala se u rodnom gradu, Bileći i Beogradu. Kao dete je pokazivala sklonost ka umetnosti, konkretno crtanju, ali je ipak odabrala da studira medicinu.

S obzirom na to da je vanredni profesor na predmetu Epidemiologija na Medicinskom fakultetu, studenti kažu da je stroga, ali pravična.

Sa druge strane, ona kaže da najviše voli kada joj se student spremi za ispit i tek tada može da mu da najvišu ocenu. Ipak, s obzirom na to da je i sama perfekcionista, ali da i razume da su studenti preopterećeni, trudi se da im izađe u susret pri svakom polaganju ispita.

Kolege za nju kažu da je izvrstan stručnjak, a onda tvrdi da je samo nesporno vredna i često radoholičar na vlastitu štetu.

U jednom intervjuu je istakla da se uvek trudi da u svemu vidi dobro i da je po prirodi optimista.

Doktorka je u braku sa Vladimirom Tepavčevićem, sa kojim je 2004. godine dobila ćerku Tinu. Jednom prilikom je kazala da je upravo najponosnija na svoju ćerku i da se uvek trudi da provedu što više vremena zajedno.

Darija Kisić Tepavčević kaže da voli da kuva i da čita, te da su joj omiljeni pisci su Ivo Andrić, Meša Selimović i Momo Kapor.

Reference

[1] https://www.danas.rs/vesti/drustvo/poceo-rad-na-pripremi-nacrta-zakona-o-bezbednosti-i-zdravlju-na-radu/

[2] https://www.danas.rs/vesti/drustvo/kisic-tepavcevic-negira-da-je-njen-brat-sklopio-ugovor-s-eps-om-vredan-tri-miliona-evra/

[3] https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/strajkacki-odbor-kisic-tepavcevic-obecala-da-ce-se-ukljuciti-u-resavanje-spora-sa-fijat-plastik/

[4] https://www.danas.rs/vesti/drustvo/kisic-za-o-zaposljavanju-u-er-srbiji-navedena-dama-nije-moja-rodjaka/

[5] https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/388864/goram-markovic-izjava-aleksandar-vucic.html

[6] https://www.novatv.rs/darija-kisic-tepavcevic-reditelj-goran-markovic-je-impotentan/

[7] https://rs.n1info.com/vesti/upk-o-dariji-kisic-tepavcevic-i-goranu-markovicu/

https://www.istinomer.rs/akter/darija-kisic-tepavcevic/

https://www.indeks.rs/to-je-ovaj-covek-darija-kisic-tepavcevic/