Nela Kuburović

Kratke informacije

Ime i prezimeNela Kuburović
Datum rođenja7. april 1982.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePravnik, ministar

Biografija

Nela Kuburović je srpska političarka i ministar pravde u Vladi Srbije.. Rođena je 7. aprila 1982. godine u Sarajevu. Živi u Beogradu.

Išla je osnovnu školu „Milan Rakić“ u Beogradu. Bila je odličan učenik i imala je uspeha na takmičenjima iz istorije i hemije. Završila je X beogradsku gimnaziju i 2000. godine je upisala Pravni fakultet. Tokom studija je pohađala nastavu u okviru programa „Pravna klinika“, a stipendirala ju je Vlada Republike Srbije. 2005. godine je diplomirala sa uspehom 9,03. Upisala je postdiplomske studije na smeru privredno pravo.

2006. godine je počela da volontira u Prvom opštinskom sudu. Nakon što je 2008. godine položila pravosudni ispit, zaposlila se kao sudijski pomoćnik u ovom sudu. U decembru iste godine je postala savetnik za pružanje stručne pomoći Visokom savetu pravosuđa u Ministarstvu pravde.

Od aprila 2009. godine godine je pružala stručnu pomoć Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, a u avgustu se zaposlila kao savetnik za pravne poslove u Sektoru za normativne poslove u Administrativnoj kancelariji Visokog saveta sudstva.

U decembru 2012. godine je učestvovala u radu Komisije za odlučivanje o prigovoru sudijskih pomoćnika na rešenje predsednika suda o ocenjivanju.

U maju 2013. godine je postala načelnik Odeljenja za statusna pitanja sudija u Administrativnoj kancelariji Visokog saveta sudstva.

2014. godine je položila javnobeležnički ispit. Bila je na praksi u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine. U julu je postavljena za pomoćnika ministra pravde u Sektoru za pravosuđe, a mesec dana kasnije je postala pomoćnik ministra Sektora za pravosuđe. Predstavljala je svoju zemlju u Evropskoj komisiji za efikasnost pravosuđa („CEPEJ“).

2015. godine je dobila priznanje za doprinos reformama i sprovođenu zakona u Srbiji. Postala je članica Komisije za sprovođenje izvršiteljskog ispita i predsednica Komisije za sprovođenje postupka imenovanja izvršitelja.

2016. godine je izabrana za članicu Komisije za sprovođenje javnobeležničkog ispita, kao i za predsednicu Komisije za utvrđivanje disciplinske odgovornosti javnih beležnika. U avgustu iste godine je postala ministarka pravde u drugoj vladi Aleksandra Vučića zamenivši Nikolu Selakovića.

U septembru je prijavila svoju imovinu koju je nasledila od oca. U to spadaju: 1/3 dvoiposobnog stana od 72 m2, 1/9 zemljišta sa porodičnom stambenom zgradom i pomoćnim objektom od 8 ha, 1/9 poljoprivrednog zemljištva (pašnjak) od 3 ha, 1/9 šume od 35 a, 1/9 njive od 30 a i štedni ulozi. Njena mesečna primanja iznose 124.632,27 dinara.

Nela važi za jednu od najatraktivnijih ministarki u Vladi Srbije. Tečno govori engleski jezik i poznaje španski. Nije udata i nema decu.

Nela Kuburović na društvenim mrežama

FacebookNela @ Facebook