Nela Kuburović Kisić

Kratke informacije

Ime i prezimeNela Kuburović Kisić
Datum rođenja7. april 1982.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePravnica, političarka

Biografija

Nela Kuburović Kisić je srpska pravnica i političarka. Rođena je 7. aprila 1982. godine u Sarajevu. Udata je i ima dvoje dece. Živi i radi u Beogradu.

Od avgusta 2016. do oktobra 2020. godine bila je ministarka pravde u Vladi Srbije.

Detinjstvo i obrazovanje

Nela Kuburović je rođena 1982. godine u Beogradu. Pohađala je Osnovnu školu „Milan Rakić“ u Beogradu. Bila je odličan učenik i imala je uspeha na takmičenjima iz istorije i hemije.

Završila je X beogradsku gimnaziju i 2000. godine je upisala Pravni fakultet. Tokom studija je pohađala nastavu u okviru programa „Pravna klinika“, a stipendirala ju je Vlada Republike Srbije.

Diplomirala je 2005. godine sa uspehom 9¸.03. Upisala je postdiplomske studije na smeru privredno pravo.

Tečno govori engleski jezik i poznaje španski.

Karijera

Nela Kuburović je 2006. godine počela da volontira u Prvom opštinskom sudu. Nakon što je 2008. godine položila pravosudni ispit, zaposlila se kao sudijski pomoćnik u ovom sudu.

U decembru iste godine je postala savetnik za pružanje stručne pomoći Visokom savetu pravosuđa u Ministarstvu pravde.

Od aprila 2009. godine godine je pružala stručnu pomoć Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, a u avgustu se zaposlila kao savetnica za pravne poslove u Sektoru za normativne poslove u Administrativnoj kancelariji Visokog saveta sudstva.

U decembru 2012. godine je učestvovala u radu Komisije za odlučivanje o prigovoru sudijskih pomoćnika na rešenje predsednika suda o ocenjivanju.

Kuburović je u maju 2013. godine postala načelnica Odeljenja za statusna pitanja sudija u Administrativnoj kancelariji Visokog saveta sudstva.

Sledeće godine je položila javnobeležnički ispit. Bila je na praksi u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

U julu 2014. godine je imenovana za pomoćnicu ministra pravde u Sektoru za pravosuđe, a mesec dana kasnije je postala pomoćnica ministra Sektora za pravosuđe. Predstavljala je svoju zemlju u Evropskoj komisiji za efikasnost pravosuđa („CEPEJ“).

Kuburović je 2015. godine dobila priznanje za doprinos reformama i sprovođenu zakona u Srbiji. Postala je članica Komisije za sprovođenje izvršiteljskog ispita i predsednica Komisije za sprovođenje postupka imenovanja izvršitelja.

Sledeće godine je izabrana za članicu Komisije za sprovođenje javnobeležničkog ispita, kao i za predsednicu Komisije za utvrđivanje disciplinske odgovornosti javnih beležnika.

U avgustu 2016. godine je postala ministarka pravde u drugoj vladi Aleksandra Vučića zamenivši na toj poziciji kolegu Nikolu Selakovića.

U septembru iste godine je prijavila imovinu koju je nasledila od oca. U to spadaju: 1/3 dvoiposobnog stana od 72 m2, 1/9 zemljišta sa porodičnom stambenom zgradom i pomoćnim objektom od 8 ha, 1/9 poljoprivrednog zemljištva (pašnjak) od 3 ha, 1/9 šume od 35 a, 1/9 njive od 30 a i štedni ulozi.

Funkciju ministarke pravde obavljala je i u Vladi Ane Brnabić, koja je u Skupštini Srbije izglasana 29. juna 2017. godine. Nakon redovnih Parlamentarnih izbora 21. juna 2020. godine više nije imala ulogu u Vladi Ane Brnabić.

Pojedini mediji su polovinom 2021. godine pisali da će Nela Kuburović biti imenovana za novu ambasadorku Srbije u Švedskoj, međutim na zvaničnom sajtu Ambasade taj podatak nije zabeležen[1].

Privatni život

Nela Kuburović je rođena 1982. godine u Sarajevu. Školovala se u Beogradu. U braku je sa Bojanom Kisićem, bratom Darije Kisić Tepavčević, ministarke za brigu o porodici i demografiju Srbije. Par ima dvoje dece, ćerku Mašu i sina Aleksu[2].

Reference

[1] https://nova.rs/vesti/politika/saznajemo-nela-kuburovic-nova-ambasadorka-u-svedskoj0/

[2] https://www.kurir.rs/vesti/politika/3934329/porodila-se-nela-kuburovic-bivsa-ministarka-na-svet-donela-decaka-aleksu

Nela Kuburović Kisić na društvenim mrežama

FacebookNela @ Facebook
LinkedInNela @ LinkedIn