Said Bin Drai

Kratke informacije

Ime i prezimeSaid Bin Drai
Datum rođenja15. decembar 1974.
Mesto rođenjaDubai
DržavaUjedinjeni Arapski Emirati
PrebivališteDubai
ZanimanjePreduzetnik

Biografija

Said Bin Drai (Saeed Bin Drai, سعيد بن دري) je arapski biznismen i suprug Jelene Jakovljević Bin Drai, modne dizajnerke, bivše manekenke i Mis Jugoslavije. Said i Jelena imaju troje dece, ćerku Asju, te sinove Hilala i Hamdana. Žive na porodičnom imanju nedaleko od Dubaija.

U žižu srpske javnosti Bin Drai je došao 2008. godine kada je oženio Jelenu. Premda mu mnogi mediji uz ime dodaju titulu šeika, Jelena je u jednom intervjuu objasnila da njen suprug ne pripada kraljevskoj porodici, tako da nije šeik. Njegov otac je bio dugogodišnji premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), te 40 godina jedan od čelnih ljudi u pravosuđu UAE.

Said Bin Drai je vlasnik kompanije „Bin Drai Capital“ koja se bavi nekretninama i izgradnjom komercijalnih, rezidencijalnih i industrijskih objekata. Osim toga, poseduju i nekoliko vrtića, bolnicu, te brojne luksuzne spa centre koje vodi njegova supruga Jelena.

Biografija

Said Bin Drai potiče iz bogate arapske porodice. Njegova majka je poreklom iz Engleske, a njegov otac je bio premijer UEA i prvi čovek pravosuđa ove arapske zemlje.

Završio je političke nauke i međunarodno pravo na Kent univerzitetu.

U vlasništvu porodice Bin Drai je, između ostalog kompanija „Bin Drai Capital“, kao i saloni lepote, obdaništa i bolnica u Dubaiju. S obzirom da ne daje izjave niti za srpske, niti za inostrane medije o Saidu i njegovim poslovima zna se vrlo malo. Poznatije je ono što radi njegova supruga Jelena koja je modna dizajnerka, te direktorka dva luksuzna salona lepote u Dubaiju. Nedavno je proglašena i poslovnom ženom godine u Emiratima. Ako je verovati medijima, bogatstvo porodice Bin Drai procenjeno je na nekoliko milijardi dolara.

Iako ne vole da govore o tome, Jelena i Said su poznati po svom humanitarnom radu. Njihovi projekti su uglavnom vezani za pomoć deci širom sveta, nezavisno od toga kojoj naciji i veri pripadaju. Kroz humanitarne projekte, ali i tokom golf takmičenja koje Bin Drai redovno posećuje upoznao je britansku kraljevsku porodicu, prinčeve Harija (Harry) i Vilijama (William), te vojvotkinju od Kembridža Kejt Midlton (Kate Midleton). Osim njim, u bliskim su odnosima s mnogim poznatim ličnostima.

U žižu srpske javnosti Bin Drai je ušao 2003. godine kao dečko, a posle i zaručnik manekenke i bivše Mis Jugoslavije Jelene Jakovljević. Verenički prsten koji joj je poklonio je iz prestižne kolekcije „Hari Vinston“ (Harry Winston collection). Par se venčao 2008. godine u Dubaiju, na njegovom porodičnom imanju. Ceremoniji koja je obavljena po arapskim običajima je prisustvovalo oko 300 gostiju. U knjigu venčanih (kitab) su se potpisali u krugu porodice, a s obzirom da tako običaji nalažu nisu imali venčane kumove, nego su svedoci na venčanju bili njen otac i brat, te Saidov prijatelj.

O ovoj svadbi se mnogo pisalo u srpskim medijima zbog raskoši kojom je obilovala. Naime, burme koje su razmenili napravio je brat slavnog draguljara Brus Vinston (Bruce Winston). Jeleninu venčanicu dizajnirao je Rami al Ali, jedan od najpoznatijih kreatora na Srednjem istoku. Haljina je sašivena od čipke iz Pariza, te svile i šifona iz Nemačke, a bila je prekrivena „Svarovski“ kristalima.

Said i Jelena su 2010. godine dobili ćerku Asju, godinu dana kasnije rođen je Hilal, a 2013. godine Jelena je rodila sina Hamdana. Po islamskoj svetoj knjizi Kuranu njihova imena imaju posebno značenje. Naime, Asja je bila supruga faraona i prva žena koja je ušla u raj. Na arapskom jeziku Hilal znači „Mlad mesec“, a Hamdan u prevodu znači „milostiv“.

U jednom od retkih intervjua koje je dala za srpske medije Jelena je priznala da se u njihovom domu u Dubaiju poštuju i srpski i arapski običaji. S obzirom da su i Saidova majka i supruga hrišćanke, u njihovoj kući se osim islamskih verskih praznika, slave i Božić i Vaskrs, a deca uče da poštuju majčinu veru.

U regionalnim tabloidima često su se pojavljivale informacije da je Said u njihovu kuću doveo još jednu ženu, s obzirom da prema tamošnjem zakonu može da ima više supruga. Međutim, Jelena je sve to demantovala izjavom da je srećna što pored sebe više od decenije ima supruga koji podržava sve što želi i koji je čini srećnom, te da su joj takvi novinski napisi „veoma simpatični“.

Iako o privatnom životu vrlo retko govore, Jelena se na svom Instagram profilu pohvalila neobičnim poklonom koji je dobila od Saida. On joj je darovao farmu, a pre toga Jelena je svojim pratiocima pokazala luksuznu jahtu koju je dobila od supruga. Uprkos tome, ona tvrdi da njihova porodica živi sasvim normalnim životom, te da im ni luksuz niti sticanje bogatstva nisu u prvom planu.