Vanja Radovanović

Kratke informacije

Ime i prezimeVanja Radovanović
Datum rođenja28. oktobar 1982.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaCrna Gora
PrebivališteBeograd
ZanimanjeMuzičar, kantautor
ŽanrPop
Visina-
Težina-

Biografija

Vanja Radovanović je crnogorski i srpski muzičar, te kantautor. Rođen je 28. oktobra 1982. godine u Beogradu, gde živi i radi.

Privatni život

Rođen je u Beogradu gdje je završio osnovnu školu, a i srednju „Prvu ekonomsku školu“ Beograd. Vanja je oženjen Ivanom sa kojom je 2012. godine dobio sina Davida. Smatra da je njegov najveći uspeh porodica koja daje smisao svemu što radi.

Neki od njegovih hobija su: putovanja, čitanje, gledanje filmova, plivanje, igranje fudbala, itd. Trudi se da što više slobodnog vremena provede u prirodi i među ljudima, dok ga kompjuteri umaraju.

Vanja takođe svira gitaru i za sebe kaže da se bolje izražava kroz stihove. Muzika mu je veoma bitna jer mu daje mogućnost da stvara. Uvek nastoji da putem svojih pesama pošalje jednostavne, ali smišljene poruke.

Muzičaru veliku podršku pruža ujak Miladin Šobić za koga mnogi kažu da je najznačajniji crnogorski kantautor. On je sedamdesetih godina prošlog veka snimio dva albuma: „Ožiljak“ i „Umjesto gluposti“. Neposredno pre objavljivanja trećeg albuma „Barutana ljubavi“, njegova sestra Šeherezada je preminula. Uprkos tome što su njegove pesme postale veliki hitovi, Miladin se, zbog porodične tragedije, povukao sa scene i odlučio je da se ne oglašava u medijima.

Karijera

2004. godine Vanja je započeo muzičku karijeru nastupom na Music Festivalu Budva. Izveo je numeru „Dripac“ za koju je napisao muziku i tekst. Ostvario je veliki uspeh i pripala mu je nagrada za najboljeg debitanta festivala.

2005. godine je ponovo učestvovao na Music Festivalu Budva. Publici se predstavio autorskom pesmom „Krila olovna“ koja nije osvojila nijednu nagradu, ali je bila veoma slušana u Srbiji i Crnoj Gori. Iste godine se takmičio na Radijskom festivalu Srbije za koji je, takođe, pripremio autorsku pesmu pod nazivom „Izvini ne menja ljude“. Za nju je uradio prvi spot u karijeri.

2006. godine je bio jedan od učesnika Beovizije. Otpevao je numeru „Kad me jednom za te ne bude“ koja nije postigla željene rezultate.

2007. godine Vanja je objavio singl „Pričaj dodirom“, a spot je snimio sa štićenicima Zavoda za školovanje i rehabilitaciju osoba sa oštećenim sluhom koji se nalazi u Kotoru. Krajem iste godine je osnovao bend VIII2 koji je u novogodišnjoj noći 2007. godine bio predgrupa Bijelog Dugmeta.

2008. godine u izdanju Muzičke asocijacije Crne Gore izašao je muzičarev prvi album „Pričaj dodirom“. Pošto je za njim vladalo ogromno interesovanje, Vanja je započeo saradnju sa kompanijama T – Mobile Crna Gora i NOKIA i postao je promoter novog muzičkog telefona.

Usledio je veliki broj koncerata po Crnoj Gori na kojima je nastupao sa bendom. U tom periodu je snimio pesmu „Takav sam i sad“.

2009. godine je promovisao numeru „Ne pitaj za mene“ za koju je uradio spot. Prema Vanjinom mišljenju, ovo je jedna od njegovih najboljih pesama i na nju je posebno ponosan.

2010. godine publici je predstavio promo materijal na kome su tri nove pesme: „Milo moje“, „Novi Sad“ i „Rakija“.

2012. godine Vanja je sarađivao sa hrvatskim producentom Denisom Mujadžićem Denikenom i izdavačkom kućom Goraton koja je objavila njegov drugi album „Svi životi moji“. Na njemu se našlo 11 numera, a najbolje su prihvaćene: „Padobran“ i „Svi životi moji“ koje je, naredne godine, ekranizovao.

30. decembra 2012. godine je održao koncert u Budvi u okviru Novogodišnjeg programa.

U februaru 2018. godine Vanja je bio jedan od pet takmičara na Monteviziji, crnogorskom nacionalnom izboru za Evroviziju. Izveo je numeru „Inje“ i dobio je najveći broj glasova publike. U maju će se sa ovom pesmom predstaviti na Evrosongu koji će biti održan u Lisabonu.

U toku karijere je pisao pesme za mnoge izvođače među kojima su i članovi podgoričkog benda Indigo pop. Vanja i njegov bend, osim svojih numera, na nastupima sviraju hitove njegovog ujaka Miladina Šobića. Imali su nekoliko organizovanih svirki sa tom tematikom, a Vanja ne gubi nadu da će njegov ujak ponovo zapevati.

Vanja Radovanović na društvenim mrežama

FacebookVanja @ Facebook