Halle Berry (Hali Beri)

Kratke informacije

Ime i prezimeHalle Berry (Hali Beri)
Datum rođenja14. avgust 1966.
Mesto rođenjaKlivlend
DržavaSAD
PrebivališteLos Anđeles
ZanimanjeGlumica
Visina166 cm
Težina55 kg

Biografija

Halle Maria Berry je američka glumica. Rođena je 14. avgusta 1966. godine u Klivlendu, Ohajo. 2002. godine, dobila je priznanje za svoj rad u obliku nagrade Oskar za film „Monster’s Ball“. Do 2018. godine, ona je jedina žena afričko-američkog porekla koja je dobila tu nagradu.

Tokom dvehiljaditih godina je bila jedna od najplaćenijih glumica u Holivudu. Učestvovala je u režiranju nekoliko filmova u kojim je glumila.

Pre glume se bavila modelingom, te je učestvovala na nekoliko takmičenja lepote. Bila je Mis Amerike, a zauzela je i šesto mesto u takmičenju za Mis sveta 1986. godine.

https://www.instagram.com/p/CfWyOwirfaQ/

Na filmska platna se probila ulogom u komediji „Boomerang“ u kojoj je glumila sa Eddijem Murphy (Edi Marfi). Usledile su uloge u filmovima „The Flinstones“, „Bulworth“ i „Introducing Dorothy Dandridge“, za koji je dobila Emi nagradu i Zlatni globus u kategoriji „Najbolja glumica u mini seriji ili filmu“.

Nakon što je osvojila Oskara, glumila je u veoma uspešnim filmovima poput „X-Men“, „Swordfish“, „Die Another Day“, „X2“ i „X-Men: The Last Stand“. Narednu deceniju obeležili su filmovi „Cloud Atlas“, „Poziv“ i „X-Men: Days of Future Past“.

Detinjstvo

Berry je rođena kao Maria Halle Berry (Maria Hali Beri), ali je njeno ime legalno promenjeno u Halle Maria Berry, kada je glumica imala samo pet godina.

Njeni roditelji su izabrali Halle kao srednje ime, inspirisani Halle’s trgovinom, koja je u to vreme bila zaštitni znak Klivlenda, mesta gde je Berry rođena.

Njena majka, Judith Ann (Džudit En) je po zanimanju medicinska sestra. Otac, Jerome Jesse Berry (Džerom Džesi Beri) je bio stažista u psihijatrijskoj ustanovi u kojoj je radila i njena majka.

Oni su se razveli kada je Halle imala četiri godine, te je nju i njenu stariju sestru, Heidi Berry-Henderson (Hajdi Beri Henderson) vaspitavala samo majka.

Njen otac je bio veoma nasilan čovek, zbog čega glumica nikada nije odlučila da ga potraži. Nekoliko puta je kazala kako ne zna da li je uopšte živ.

Halle je odrasla u Oukvudu u Ohaju. Pohađala je Srednju školu Bedford, gde je bila navijačica, urednica školskih novina, učenik generacije i kraljica maturalnog plesa.

Posle srednje škole je radila na dečijem odelu trgovine „Higbee“. Nakon toga je krenula na studije na Fakultetu Cuyahoga.

Tokom osamdesetih godina je učestvovala u takmičenjima lepote, osvojivši Mis tinejdžer Amerike 1985. godine, kao i Mis Ohajo SAD 1986.

Bila je prva takmičarka za Mis sveta afričko-američkog porekla. Završila je na šestom mestu, nakon što je predstavnica Trinidada i Tobaga pobedila.

Berry je nastavila da se bavi manekenstvom u Čikagu. Tokom boravka u Njujorku spavala je u skloništima za beskućnike.

Karijera

Berry se 1989. godine preselila u Njujork kako bi postala glumica. Ponestalo joj je novca, pa je morala da spava po skloništima za beskućnike. Njena situacija se popravila do kraja godine, te je dobila ulogu u seriji „Living Dolls“ TV kuće ABC .

Toko snimanja je pala u komu, nakon čega joj je dijagnostifikovan dijabetes tipa 1. S ukidanjem serije, i Halle je odlučila da se preseli u Los Anđeles. Tu je dobila ulogu u serijalu „Knots Landing“.

Njeno prvo pojavljivanje na filmskom platnu započelo je 1999. godine manjom ulogom u „Jungle Fever“. Pored toga, dobila je sporednu ulogu i u „Strictly Business“.

Naredne godine, dobila je ulogu u komediji „Boomerang“, u kojoj je glumio i Eddie Murphy.

Šira javnost ju je zapazila 1993. godine zbog uloge robinje u TV adaptaciji „Queen: The Story od an American Family“, zasnovanoj na knjizi Alexa Haleya (Aleks Helej). Iste godine, dobila je ulogu u filmu „Flinstones“.

Prvu ozbiljniju ulogu dobila je 1995. godine u filmu „Losing Isaiah“, u kojem je glumila i Jessica Lange (Džesika Lanž). Godinu dana kasnije, glumila je u „Race the Sun“, kao i „Executive Decision“. Tada je dobila i ugovor sa kućom Revlon na sedam godina, a obnovila ga je 2004. godine.

Halle je 1997. godine glumila u komediji „B*A*P*S“. Naredne godine, kritičari su pohvalili njenu glumu u filmu „Bulworth“, a nakon toga i njenu ulogu Zole Taylor, jedne od tri žene pop pevača Frankieja Lymona (Frenki Limon), u biografiji „Why Do Fools Fall In Love“.

Usledila je uloga u biografskom filmu „Introducing Dorothy Dandridge“ koju je 1999. godine objavio „HBO“.

Postala je prva crnkinja koja je bila nominovana za nagradu Oskar. Berry se veoma posvetila ovoj ulozi, kao i filmu, budući da ga je i režirala, nakon čega joj je se isplatio trud, budući da je osvojila nekoliko nagrada, uključujući i nagrade Emi i Zlatni globus.

Prvi put je 2000. godine glumila mutant super-heroja Storm u adaptaciji serijala stripova X-Men, i njegovih nastavaka: „X2“, „X-Men: The Last Stand“ i „X-Men: days of Future Past“.

Nakon toga se pojavila u „Swordfish“, u kome je prvi put u karijeri snimila scenu u toplesu. Iako je odbila tu vrstu scene, predomislila se nakon što je za nju dobila dodatnih 500 hiljada dolara.

Svoju najzapaženiju ulogu, Leticie Musgrove, odigrala je 2001. godine u filmu „Monster’s Ball“. Za nju je dobila nagradu „Screen Actors Guild“ , kao i Oskara za „Najbolju glumicu“, tako postavši prva žena afro-američkog porekla kojoj je to pošlo za rukom.

Ulogom u ovom filmu Berry je izazvala mnoge kontroverze. Naime, veoma eksplicitna ljubavna scena, sa rasistom koga glumi Billy Bob Thorton (Bili Bob Torton), bila je stalna tema medija kao i afričko-američke zajednice. Mnogi od njih su smatrali kako Halle nije trebalo da prihvati ulogu.

Kao Bond devojka, Giancita „Jinx“ Johnson, u blokbasteru „Umri drugi dan“, 2002. godine, Berry je rekreirala scenu iz filma „Dr. No“, gde izlazi iz mora, a James Bond je dočekuje, kao što je to uradila Ursula Andress (Ursula Andres), 40 godina ranije.

Scena je postala poznata i po belom bikiniju koji je Halle nosila, nakon čega je publika izglasala njen lik kao četvrtu najopasniju devojku na malim ekranima svih vremena.

Iako je bila povređena tokom snimanja filma, nakon što joj je komadić granate pogodio oko, Halle je uspela da završi film. Zahvaljujući osvajanju Oskara, dobila je više prostora u filmu „X2“.

Igrala je u psihološkom trileru „Gotika“ iz 2003. godine. Parter joj je bio Robert Downey, Jr (Robert Dauni Džunior). Tokom snimanja je slomila ruku, nakon što joj je Robert prejako uvrnuo zglob. Snimanje je zbog toga zaustavljen na osam sedmica.

Film je bio relativno uspešan, zaradivši 60 miliona dolara u Americi i 80 miliona u inostranstvu.

Berry se pojavila i u spotu grupe Lipm Bizkit, za glavnu pesmu filma. Iste godine joj je pripalo prvo mesto na listi „100 najseksiplinijih žena na svetu“, prema magazinu FHM.

Nakon uspeha na filmskom platnu, usledio je krah sa filmom „Žena mačka“, za koji je glumica dobila 12 miliona dolara. Iako je imao budžet od 100 miliona dolara, u prvoj sedmici prikazivanja zaradio je samo 17 miliona, nakon čega je proglašen jednim od najgorih filmova svih vremena.

Halle je dobila Zlatnu malinu, u kategoriji „Najgora glumica“, na čijoj dodeli se glumica pojavila, te prihvatila nagradu. Tako je postala tek druga glumica ikada koja je to uradila.

Njeno sledeće pojavljivanje na filmskom platnu bilo je u projektu Oprah Winfrey (Opra Vinfri), po imenu „Their Eyes Were Watching God“. Za tu ulogu dobila je drugu nagradu „Emi“.

Berry je bila izvršni producent filma „Lackwanna Blues“ iz 2005. godine, a dala je i glas za lik Cappy, iz filma „Robots“.

Zajedno sa Bruceom Willisom (Brus Vilis) je 2007. godine snimila triler „Perfect Stranger“. Film je zaradio skromnih 73 miliona dolara, a dobio je šarolike ocene kritičara.

Njena naredna uloga bila je u drami „Things We Lost In the Fire“. Iako je film zaradio samo osam miliona dolara, pokupio je pozitivne kritike.

Krajem 2007. godine, Berry je dobila svoju zvezdu na Stazi slavnih u Holivud Bulevaru, te je do 2010. godine postala jedna od najplaćenijih glumica u Holivudu, zarađujući oko 10 miliona dolara po filmu.

Halle se 2010. godine pojavila u filmu „Frankie and Alice“. Za njega je dobila nagradu Afričko-Američke filmske organizacije, kao i nominaciju za Zlatni globus.

Naredne godine dobila je ulogu u komediji „New Year’s Eve“ u kojoj je glumila i Michelle Pfeiffer (Mišel Fajfer), Jessica Biel (Džesika Bil) i Robert De Niro. Iako ga kritičari nisu obožavali, film je zaradio 142 miliona dolara širom sveta.

Halle je sa tadašnjim mužem, Oliver Martinezom (Oliver Martinez) 2012. godine igrala u filmu „Dark Tide“. Pored toga, pojavila se i u „Cloud Atlas“ u komeje igrala pet različitih likova u periodu od pet vekova. Kritika i publika imali su pomešane reakcije povodom oba filma.

Sledeće godine je snimila filmove „Movie 43“ i „The Call“ koji joj je doneo odlične ocene.

Berry je 2014. godine ponovno postigla veliki uspeh, ovog puta glumeći u dve sezone serije „Extant“, TV kuće CBS.

U isto vreme, glumica je osnovala svoju režisersku kuću pod nazivom „606 Films“, zajedno sa Elaine Goldsmith-Thomas (Elejn Goldsmit Tomas). Firma je nastala kao deo dogovora da Berry glumi u filmu „Extant“.

Igrala je u filmu „What Now“ iz 2016. godine, a naredne godine izašao je film koji je Halle snimila još 2014., pod nazivom „Kidnap“. Film je dobio pomešane kritike.

Iste godine je glumila u akcijskoj komediji „Kingsman: The Golden Circle“ koji je zaradio preko 415 miliona dolara širom sveta. Takođe, pojavila se u filmu „Kings“.

Igrala je plaćenog ubicu Sofiju u trećem nastavku filma „John Wick“ koji je „svetlo dana“ ugledao 17. maja 2019. godine.

Nakon toga je bila izvršna producentkinja serije „Boomerang“, bazirane na istoimenom filmu u kome je glumila. Serija je premijerno prikazana 19. februara 2019. godine.

Rediteljski debi je doživela filmom „Bruised“ u kome je igrala MMA borca Jackie Justice (Džeki Džastis), koja se ponovo povezuje sa svojim sinom. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom festivalu u Torontu u septembru 2020. godine.

Na „Netflix-u“ se pojavio u novembru 2021. godine, a mnogi kritičari su pohvalili njenu glumu u tom filmu.

Privatni život

Berry je bila u vezi sa zubarom iz Čikaga, Johnom Ronanom (Džon Ronan), od marta 1989. do oktobra 1991. godine. Dve godine kasnije, Ronan je tužio glumicu, navodeći kako mu duguje 80 hiljada dolara koje joj je on pozajmio da započne karijeru.

Berry je izjavila da je novac bio poklon, te je sudija odbacio slučaj budući da Ronan nije naveo Halle kao sudužnika kada je proglasio bankrot 1992. godine.

Dok je snimala film „The Last Boy Scout“, bila je u vezi sa zlostavljačem koji joj je jednom prilikom udarcima probio bubnu opnu, nakon čega je izgubila 80 posto sposobnosti sluha u levom uhu.

Berry nikada nije rekla o kom čoveku se radi, ali je istakla da je on dobro poznata ličnost u Holivudu.

Prvi put je videla igrača bejzbola Davida Justicea (Dejvid Džastis) na televiziji, kako igra MTV utakmicu u kojoj su učestvovale zvezde, u februaru 1992. godine.

Nakon što joj je novinar iz Sinsinatija, igračevog rodnog grada, rekao da je David njen obožavalac, prosledila je svoj broj telefona igraču. Par se venčao 1. januara 1993. godine.

Nakon prekida, početkom 1996. godine, Berry je izjavila da je bila toliko depresivna da je razmišljala da sebi oduzme život. Par se službeno razveo 24. juna 1997. godine.

Glumica se udala po drugi put 24. januara 2001. godine, za tekstopisca Erica Beneta (Erik Benet), nakon dve godine veze. Par se razišao u oktobru 2003. godine, te službeno razveo 3. januara 2005. godine. Benet je početkom 2002. godine započeo odvikavanje od seksa.

Glumica je u novembru 2005. godine počela da se zabavlja francusko-kanadskim modelom, Gabrielom Aubryem (Gabrijel Obri), koga je upoznala na snimanju za modnu kuću „Versaće“.

Par je u martu 2008. godine dobio ćerku, a dve godine kasnije, objavili su da se razilaze.

Posle razvoda braka 2010. godine, Berry i Aubry su započeli javnu borbu za starateljstvo nad kćerkom. Borba se vrtela oko njene želje da se odseli iz Los Anđelesa u Francusku, u kuću glumca Olivera Martinza sa kojim je započela vezu 2010. godine, ubrzo posle snimanja „Dark Tide“ filma.

U novembru 2012. godine, sudija je odbacio njenu želju da se sa ćerkom preseli u Francusku. Samo dve sedmice kasnije, Aubry i Martinez su završili u bolnici, nakon fizičkog obračuna u glumičinoj kući.

Martinez je tužio oca devojčice kome je zabranjen prilazak i glumici i njegovoj ćerki do 29. novembra 2012. godine.

Aubry se branio, ističući kako je Martinez pretio da će ga ubiti ako ne dozvoli da se Halle i dete presele u Francusku. Svi dokumenti pravne borbe su procureli u javnost, nakon čega su ih mediji analizirali danima.

Berry i Martinez su potvrdili veridbu u martu 2012. godine. Venčali su se 13. jula 2013. godine u Francuskoj. U oktobru iste godine, Halle je rodila njihovog sina.

Nakon dve godine braka, par je objavio da se razvodi. Razvod je službeno okončan u decembru 2016. godine.

Berry je prema magazinu „People“ proglašena najlepšom ženom na svetu 2003. godine, a pojavila se i na prvom mestu magazina FHM na listi 100 najseksipilnijih žena na svetu.

List „Esquire“ ju je proglasio „Najseksipilnijom ženom koja postoji“ 2008. godine. Bila je i na sličnim listama magazina „Men’s Helath“ kao i „Empire“ 2009. godine.

Iste godine, reper Hurricane Chris (Hjurikejn Kris), izdao je pesmu pod nazivom „Halle Berry (She’s Fine) pevajući o njenoj lepoti i privlačnosti.

Iako je delom belkinja, a delom crnkinja, Halle je istakla kako joj je uvek bilo zbunjujuće njeno pitanje rase, te je zbog toga odlučila da se izjašnjava kao crnkinja. U 42. godini života,

Anketa Televizije „One Access“ je pokazala da je u 42. godini Halle Berry „Najprivlačnija crnkinja na svetu“.

Na društvenoj mreži „Instagram“ je 2020. godine potvrdila da se zabavlja s američkim muzičarom Vanom Huntom (Van Hant).

Filmografija

 • Prašumska groznica (1991)
 • Strictly Business (1991)
 • Prljavi igraju prljavo 1991)
 • Bumerang (1992)
 • Father Hood (1993)
 • Program (1993)
 • Porodica Kremenko (1994)
 • Isaiahova sudbina (1995)
 • Konačna odluka (1996)
 • Utrka sa suncem (1996)
 • Bogataševa žena (1996)
 • B*A*P*S (1997)
 • Bulworth (1998)
 • Zašto se budale zaljubljuju (1998)
 • Predstavljamo Dorothy Dandridge (1999)
 • X-Men (2000)
 • Operacija Swordfish (2001)
 • Monster’s Ball (2001)
 • Umri drugi dan (2002)
 • X2 (2003)
 • Gothika (2003)
 • Žena mačka (2004)
 • Roboti (2005)
 • X-Men: Posljednja fronta (2006)
 • Savršeni stranac (2007)
 • Things We Lost in the Fire (2007)
 • Frenkie and Alice (2010)
 • New Year’s Eve (2011)
 • Cloud Atlas (2012)
 • Movie 43 (2013)
 • The Call (2013)
 • X-Men: Days of Future Past (2014)
 • What Now? (2016)
 • Kidnap (2017)
 • Kingsman: The Golden Circle (2017)
 • Kings (2017)
 • John Wick 3: Parabellum (2019)
 • Boomerang (2019)
 • Bruised (2020)
 • Moonfall (2022)

Halle Berry (Hali Beri) na društvenim mrežama

FacebookHalle @ Facebook
InstagramHalle @ Instagram
TwitterHalle @ Twitter
IMDBHalle @ IMDB