Olja Lević

Kratke informacije

Ime i prezimeOlja Lević
Datum rođenja1990.
Mesto rođenjaKruševac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Olja Lević je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica prepoznatljiva po ulozi Mile Galić u seriji „Igra sudbine“ koja se od januara 2020. godine emituje na programu Prve Televizije. Rođena je 1990. godine u Kruševcu. Živi i radi u Beogradu.

Prvu televizijsku ulogu Olja je ostvarila sa sedamnaest  godina. Tumačila je Zoricu, devojku sina Dragana (Nenad Okanović) u seriji Radoša Bajića „Selo gori, a baba se češlja“ koja je premijerno emitovana od 2007. godine na Radio-Televiziji Srbije (RTS).  Usledila je ista uloga u filmu „Nova godina u Petlovcu“ iz 2011. godine.

Na malim ekranima ponovo se pojavila 2017. godine u seriji „Šifra Despot“, a potom dve godine kasnije u seriji „Žigosani u reketu“. Odigrala je manju ulogu u seriji „Urgentni centar“, a popularnost joj je donela Mila Galić koju tumači u telenoveli „Igra sudbine“.

Uporedo sa filmskom i televizijskom karijerom, Olja Lević je gradila i uspešnu pozorišnu karijeru. Igrala je u predstavama „Iza rešetaka“, „Udes Kadmovića svijeh“, „San letnje noći“ i drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Olja Lević je rođena 1990. godine u Kruševcu. Pohađala je društveno-jezički smer Gimnazije u rodnom gradu, te bila aktivan član glumačke sekcije. Uporedo sa tim je bila član amaterskog ansambla kruševačkog Kulturnog centra, te igrala u predstavama lokalnog pozorišta.

Na nagovor Milije Vukovića, legende Kruševačkog pozorišta prijavila se na audiciju za ulogu u seriji „Selo gori, a baba se češlja. Nakon što je pokazala zavidno glumačko umeće Radoš Bajić joj je dodelio ulogu Zorice, pa se na malim ekranima pojavila već sa 17 godina.

Pošto nije uspela da upiše Fakultet dramskih umetnosti, Olja je 2009. godine upisala Akademiju umetnosti beogradskog Alfa Univerziteta. Pripala je klasi profesora Nebojše Dugalića. Diplomirala je četiri godine kasnije.

Svesna kako život glumca ume da bude neizvestan i kako se od nečega mora živeti pre nego što stignu velike uloge, Olja je po završetku Akademije upisala master studije na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Karijera

Još tokom studija glumila je u predstavama, a na filmskom platnu se pojavila 2011. godine ponovo tumačeći Zoricu, ali ovog puta u filmu „Nova godina u Petlovcu“. Bila je devojka Nenadu Okanoviću, a scenu je delila sa vrsnim glumcima, poput Radoša Bajića, Milorada Mandića Mande, Olge Odanović i drugih.

Šest godina kasnije, Bajić joj je poverio ulogu mlade doktorke u seriji „Šifra Despot“ koja je emitovana na programu Televizije Pink. Usledila je saradnja sa Draganom Bjelogrlićem i Markom Savićem na seriji „Žigosani u reketu“ u kojoj je igrala Jovanu. Dobila je priliku i da sarađuje sa svojim profesorom Nebojšom Dugalićem koji u ovoj seriji tumači jednu od glavnih uloga.

U srpskoj verziji popularnog „Urgentnog centra“ pojavila se 2019. godine, a sledeće godine Prva TV je započela emitovanje telenovele „Igra sudbine“ u kojoj igra jednu od glavnih uloga.  Reč je o adaptaciji kolumbijske sapunice „Nuevo rico, nuevo pobre“, u kojoj, pored Olje glume Milica Milša, Slobodan Ćustić, Vladan Savić, Luka Raco, Stevan Piale i drugi.

Serija je za vrlo kratko vreme osvojila srca, kako publike u Srbiji, tako i u regionu. Istraživanja su pokazala da svaku epizodu u Srbiji isprati preko dva miliona gledalaca.

Olja je uporedo sa televizijskom gradila i uspešnu pozorišnu karijeru. Tokom 2011. godine je u Kruševačkom pozorištu igrala specijalnu savetnicu u predstavi „Iza Rešetaka“ koju je režirao Kokan Mladenović.

Tokom studija je glumila Tiresiju u komadu „Iza rešetaka“, Titaniju u „San letnje noći“, te Velikog Bauka i Livca dugmadi u predstavi „Per Gint“ baziranoj na delu Henrika Ibsena), a u režiji Nebojše Dugalića i Hane Selimović.

Privatni život

Premda je u svet glume ušla još kao tinejdžerka, o Oljinom privatnom životu se vrlo malo zna. U jednom intervjuu je ipak priznala da je strpljiva osoba i da je uvek spremna da oprosti, ali da ponekad nije previše popustljiva. Ljubitelj je mode i putovanja, a svoje pratioce na društvenoj mreži Instagram skoro na dnevnoj bazi počasti po jednom modnom fotografijom.

Na ovoj društvenoj mreži je prati više od 39 hiljada ljudi, a svoju popularnost Olja koristi i u marketinške svrhe kako bi promovisala mlade i neafirmisane modne dizajnere, stiliste, šminkere, pa i brendove.

Filmografija

Serije i filmovi

2007—2010. Selo gori, a baba se češlja

2011. Nova Godina u Petlovcu

2017. Šifra Despot

2019. Žigosani u reketu

2019. Urgentni centar

2020. Igra sudbine

Predstave:

  • „Iza rešetaka“,
  • „Udes Kadmovića svijeh“,
  • „San letnje noći“,
  • „Per Gint“

Olja Lević na društvenim mrežama

InstagramOlja @ Instagram