Vlado Janevski

Kratke informacije

Ime i prezimeVlado Janevski
Datum rođenja27. novembar 1960.
Mesto rođenjaSkoplje
DržavaMakedonija
PrebivališteSkoplje
ZanimanjePevač
ŽanrPop
Visina-
Težina-

Biografija

Vladimir Vlado Janevski (Владимир Владо Јаневски) je makedonski kompozitor i pop pevač, prepoznatljiv po pesmama „Ako ne te sakam“, „Evergrin“, „Doma si e doma“, „I togaš nekoja budala“, „Nekogaš i negde“, „Crno tikveško“, „Ova e naše Skopje“, „Ne zori zoro“ i drugima. Rođen je 27. novembra 1960. godine u Skoplju, gde i danas živi i radi.

Prvi album pod naslovom „Parče duša“ objavio je 1993. godine. Na njemu su bile pesme „Na te sakam“, „Crno tikveško“, „Mučo denaro“ i druge. Usledio je CD „Daleku e neboto“, a 1998. godine je sa pesmom „Ne zori, zori“ predstavljao Makedoniju na izboru za „Pesmu Evrovizije“. Tada je zauzeo 18. mesto, a pesma je dobila i svoju englesku verziju.

Nakon toga je snimio još tri albuma – „Ima nešto posilno od se“, „Vokov ili takov“ i „Povtorno se zaljubuvam vo tebe“. Premda od 2006. godine nije izdavao CD-ove, objavio je brojne singlove koji su veoma popularni u Makedoniji.

Karijera

Muzičku karijeru Vlado Janevski je započeo 1979. godine u grupi Tost sendvič (Тост сендвич). Od 1986. do 1989. godine nastupao je sa bendom Bon Ton (Бон Тон), a nakon toga sa grupom Fotomodel (Фотомодел). Pošto što je 1992. godine napustio bend Lastovica (Ластовица) započeo je samostalnu karijeru. Sa pesmom „Hiljadu snova“ je iste godine nastupao na „Jugoviziji“, takmičenju jugoslovenskih pevača za nastup na „Evroviziji“.

Na njegovoj prvoj ploči koju je objavio 1993. godine pod naslovom „Parče duše“, pored te pesme našle su se i numere „Ne te sakam“ („Jas te obožavam“), „Crno tikveško“, „Ajde da begame“, „Mučo denaro“ i „Heroina“. Objavila ga je diskografska kuća „Mobi Art“.

Čak tri godine zaredom je nastupao na „Slavjanskom bazaru“ (Міжнародны фестываль мастацтваў Славянскі базар у Віцебску) u Vitbesku, koji svake godine okuplja brojne muzičare iz Rusije, Belorusije, Ukrajine, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja u okruženju.

Godine 1994. je nastupio na festivalu „Kaven“ u Irskoj. Tri puta zaredom je pevao i na festivalu „Pamukkale“ u Turskoj i to od 1994. do 1996. godine. Dve godine kasnije nastupio je prvi put na muzičkom festivalu u Kairu, glavnom gradu Egipta. Na istu scenu se vratio i naredne 1998. godine.

Ipak, najveće priznanje je dobio 1998. godine kada je izabran da predstavlja Makedoniju na „Evroviziji“. Bilo je to prvo učešće samostalne Makedonije nakon raspada Jugoslavije. Otpevao je pesmu „Ne zori, zoro“ za koju je muziku pisao Valentino Skenderovski (Валентино Скендеровски) na tekst Vlade Janevskog. Numera je dobila i svoju englesku verziju koju je takođe napisao Janevski, a zvala se „Somebody Stop The Dawn“. Te godine „Evrovizija“ je održana u Birmingemu, a Makedonija je osvojila 19. mesto i propustila šansu da se i naredne godine predstavi na ovom takmičenju.

Vlado je u međuvremenu objavio album pod naslovom „Daleko e neboto“ koji je sniman u studiju Laze Ristovskog (Лаза Ристовски), a koji, pored Slobodana Markovića i Živojina Glišića potpisuje većinu aranžmana. Na toj ploči je bilo osam pesama, poput „10 devojki“, „Zborovi“, „I togaš nekoja budala“, „Kompas“ i drugi. Većinu tekstova ponovo potpisuje Vlado, dok je na pesmi „Zbogum Ivana“ sarađivao sa Goranom Bregovićem i Kornelijem Kovačem. Album je posvetio svome ocu, a prateće vokale su mu pevale srpske pevačice Maja Odžaklijevska i Svetlana Ceca Slavković.

Usledila je saradnja sa Produkcijskom kućom „Avalon“ koja je 2002. godine objavila njegov album „Ima nešto posilno od se“. Na njemu su bile numere „Srce preku neboto“, „Nekogaš i negde“, „Evergrin“, „Napraj mesto“, „Tajna otrovna“ i druge. Aranžmane, kompozicije i tekstove su pored Vlade Janevskog pisali i Darko Dimitrov (Дарко Димитров), Damir Imeri (Дамир Имери), Valentino Skenderovski, Tatjana Snježina (Татьяна Снежина), Vlatko Stefanovski (Владимир Влатко Стефановски) i drugi.

Pored devet novih, Vlado je publiku na ovom CD-u „počastio“ sa pet bonus pesama – „I togaš nekoja budala“, „Kompas“, „Doma si e doma“, „Ko e kriv“ i „Ova e naše Skopje“.

Dve godine kasnije u prodaji se pojavio njegov novi CD pod naslovom „Vakov ili takov“, sa pesmama „Lesno ti e da me ostaviš“, „Dve duši i mesečina“, „Ako na te sakam“, „Moeto malo“ i drugima. Numeru „Ljubovta e moja religija“ je otpevao sa mladom kolegicom Karolinom Gočevom (Каролина Гочева) i to je bila jedna od najpoznatijih pesama sa tog albuma.

Nakon toga započeo je saradnju sa Borisom Đurđevićem, Nikšom Bratošem, Momčilom Bajagićem Bajagom, Mirom Buljanom i drugima. Rezultat te saradnje je CD pod naslovom „Povtorno se zaljubuvam u tebe“ na kome su, pored naslovne bile i numere „Ti nemaš pravo“, „Ko da včera ne ni bilo“, „Hajde vodi me“, „Kad ljubav dušu prelije“, „Ako nije ljubav“, „Ruž sa tvojih usana“  i druge.

Ovoga puta duete „Ljubav je religija“ i „Hajde vodi me“ Vlado je otpevao sa mladom hrvatskom pevačicom Vesnom Pisarović i Tijanom Dapčević. Na promоciji albuma zahvalio se Nikši, Miri, Borisu i Tijani, te svojoj vernoj publici koja mu pruža podršku dugi niz godina.

Sledeće godine pesme je snimio i na srpskom jeziku, a CD pod naslovom „Ponovo se zaljubljujem u tebe“ za tržište Srbije i Crne Gore izdala je Produkcijska kuća „City records“. Ovo je ujedno bio poslednji Vladov album, jer je nakon 2006. godine objavljivao uglavnom singlove i spotove.

Na novu pesmu Vlade Janevskog publika je morala da čeka do 2011. godine kada je objavio singl „Bulki“. Muziku i tekst je pisao sam, dok su za aranžman i produkciju bili zaduženi Ante Pecotić i Valentino Skenderovski. Pesmu je pratio i zanimljiv spot, a uglavnom je izazvala pozitivne komentare. Mnogi su se složili da je dobro što je za Vladu kvalitet uvek ispred kvantiteta.

U avgustu 2012. godine je objavio singl „Sto i da e ke pomine“, a u februaru 2015. godine pesmu „E ama jas te sakam tebe“ za koju je snimljen spot, koga je na „Ju Tjubu“ („You Tube“) pregledalo 800 000 ljudi.

Ponovio je saradnju sa Bratošem i Bajagom koja je rezultovala singlom „Ajde vodi me“ iz 2016. godine. Numera je snimana u Zagrebu i Skoplju, a ni ovoga puta Vlado nije razočarao svoju publiku. Već sledeće godine promovisao singl „Poslednja zabluda“, za koga je takođe snimio visokobudžetni spot. Sad već uigran tim u sastavu Bratoš, Skenderovski i Janevski ponovo je oduševio ljubitelje pop muzike.

U julu 2018. godine je objavio pesmu „Glaven grad na tagata“ čiji tekst i muziku potpisuje Vlado, dok su za aranžman i produkciju bili zaduženi Robert Bilbilov (Роберт Билбилов) i Darko Dimitrov. Ako je suditi po komentarima na sajtu „Ju Tjub“ ni ovoga puta nije „promašio temu“, pa su ga neki prozvali makedonskim Totom Kotunjom (Salvatore „Toto“ Cutugno).

U februaru 2019. godine objavio je numeru „Otkako si negova“ koju je za vrlo kratko vreme pregledalo 15 hiljada ljudi. Veliki koncert u Areni „Boris Trajkovski“ u Skoplju najavljen je za 16. mart 2019. godine. Vlado redovno nastupa u Makedoniji i inostranstvu, a datume koncerta objavljuje na svojom zvaničnom sajtu i profilu na društvenoj mreži „Instagram“.

Privatni život

Vlado Janevski je rođen 1960. godine u Skoplju. Odrastao je u naselju Čair, gde i danas živi i kome je posvetio pesmu „Čairska romantika“. Muzičku karijeru započeo je još kao devetnaestogodišnjak u bendu Tost sendvič, a danas je jedan od najpopularnijih pop pevača u Makedoniji. Pored toga što peva, piše pesme i komponuje muziku, Vlado svira i klavir, gitaru i goč.

Završio je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Skoplju, a pored engleskog, tečno govori nemački, italijanski i ruski jezik.

Popularnost je stekao na brojnim međunarodnim festivalima na kojima je neretko osvajao i glavne nagrade. Pripala mu je velika čast da predstavlja svoju zemlju na izboru za „Pesmu Evrovizije“, prvi put, otkako je Makedonija dobila priliku da nastupa samostalno.

Oduvek ga je pratio epitet velikog šarmera na makedonskoj estradi, a tamošnji mediji su u septembru 2018. godine objavili informaciju da je bio u vezi sa pevačicom Žaklinom Terzijevom (Жаклина Терзиева) poznatijom po nadimku Žaki Makarena. Kako su makedonski tabloidi izvestili, Vlado i Žaklina su bili u vezi dok je popularni pevač bio član grupe Lastovica.

U to vreme su bili najpoznatiji par na estradi, ali se Žaki povukla sa muzičke scene, potom otvorila frizerski salon, a kasnije i agenciju za osiguranje. Kako je u jednom intervjuu priznala, uprkos velikoj ljubavi, posle raskida nisu ostali u kontaktu.

Diskografija

Albumi

  • 1993. Parče duša
  • 1996. Daleku e neboto
  • 2002. Ima nešto posilno od se
  • 2004. Vakov ili takov
  • 2006. Povtorno se zaljubuvam vo tebe

Singlovi i EP-ovi

  • 1994. Domašna rabota (Владо Јаневски и Огор Џомбазов
  • 1998. Ne zori, zoro (Sombody Stop The Down)

Kompilacije

  • 1996. Se najdobro
  • 1996. Za najmladite

Vlado Janevski na društvenim mrežama

InstagramVlado @ Instagram
YoutubeVlado @ YouTube