Harvi Vajnstin (Harvey Weinstein)

Kratke informacije

Ime i prezimeHarvi Vajnstin (Harvey Weinstein)
Datum rođenja19. mart 1952.
Mesto rođenjaNjujork
DržavaSAD
PrebivališteNjujork
ZanimanjeProducent

Biografija

Harvi Vajnstin (Harvey Weinstein) je američki bivši filmski producent i presuđeni seksualni napasnik. Rođen je 19. marta 1952. godine u Njujorku. Od 11. marta 2020. godine boravi u zatvoru Riker Ajland u Njujorku.

Harvi i njegov brat Bob (Robert Bob Weinstein) su osnivači producentske kuće „Miramaks“ („Miramax“) koja je zaslužna za veoma uspešne filmove, poput „Petparačke Priče“ („Pulp Fiction“), „Zaljubljeni Šekspir“ („Shakespeare in Love“), „Dobri Vil Hanting“ („Good Will Hunting“) i mnogih drugih.

Upravo je za „Zaljubljenog Šekspira“ Vajnstin osvojio Oskara i nagradu Toni (Tony Awards) u čak sedam kategorija.

Nakon što su napustili „Miramaks“ braća Vajnstin su osnovali filmski studio „The Weinstein Company“, a Harvi je od 2005. do 2017. godine bio jedan od predsednika produkcijske kuće.

Kada su u oktobru 2017. godine pokrenute tužbe protiv njega zbog silovanja i seksualnog iskorištavanja, Harvi Vajnstin je otpušten iz kompanije, a američka filmska Akademija (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) ga je izbacila.

Naime, više od 80 žena je podnelo krivične prijave protiv Vajnstina. To je dovelo do toga da se na društvenim mrežama formira grupa pod nazivom „Me Too“ čiji je cilj bio da se razotkriju seksualni prestupi svih moćnih muškaraca na svetu.

Vajnstin je uhapšen 25. maja 2018. godine u Njujorku. 24. februara 2020. godine proglašen je krivim za dve od pet tačaka optužnice. Osuđen je na 23 godine zatvora.

On je 20. jula 2021. godine izručen Los Anđelesu kako bi se suočio sa daljim optužbama na suđenju koje je usledilo.

Detinjstvo i obrazovanje

Harvi Vajstin je rođen 1952. godine u Kvinsu u Njujorku. Njegov otac, Maks Vajnstin (Max Weinstein) se bavio brušenjem dijamanata, dok je majka Miriam (Miriam Postel Weinstein) bila domaćica.

Porodica Vajnstin je poreklom iz Poljske. Harvi je odrastao sa dve godine mlađim bratom Bobom.

Završio je Srednju školu „Džon Boun“ (John Bowne High School), a potom upisao Državni univerzitet u Bafalu (State University of New York , Buffalo).

Zajedno sa bratom Bobom i Korkijem Burgerom (Corky Burger) je osnovao nezavisnu produkcijsku kuću koja se uglavnom bavila organizacijom rok koncerata.

U Bafalo su dovodili najveće svetske zvezde sedamdesetih godina 20. veka, poput Frenka Sinatre (Frank Sinatra), Džeksona Brauna (Jackson Browne) i Roling Stonsa (The Rolling Stones). Nakon toga su u Njujorku osnovali noćni klub „Stage One“.

Producentska karijera

Harvi i Bob Vajnstin su od rane mladosti bili zaljubljenici u film, te su maštali da postanu deo filmske industrije.

Krajem 70-ih godina, iskoristili su profit koji su stekli organizujući koncerte kako bi osnovali nezavisnu filmsku produkcijsku kuću pod nazivom „Miramaks“, što predstavlja složenicu nastalu od imena njihovih roditelja – Mirjam i Maksa Vajnstina.

Prevashodno su bili orijentisani na stvaranje koncertnih filmova. Jedan od prvih je bio „Paul McCartney’s Rockshow“.

Ranih osamdesetih njihova pruducentska kuća je dobila prava da snima dve humanitarne zabave u organizaciji britanskog udruženja „Amnesty International“.

Radeći sa producentom Martinom Luisom (Martin Lewis), braća Vajnstin su snimila dva ista filma namenjena američkom tržištu.  Jedan od njih je „The Secret Policeman’s Other Ball“ koji je objavljen u maju 1982. godine.

S obzirom na to da je ovaj film doneo veliku zaradu, „Amnesty International“ je nastavio da sponzoriše i ostale njihove filmove. Tokom osamdesetih godina braća Vajnstin su polako, ali sigurno privlačili pažnju gledalaca, te ostvarivali sve veći komercijalni uspeh u svetu filma.

Nakon što je 1988. godine produkcijska kuća objavila dokumentarac „The Thin Blue Line“ njihova popularnost je dodatno „skočila“, a kada je 1989. godine izašao Soderbergov (Steven Soderbergh) film „Seks, laži i video trake“ („Sex, Lies and Videotapes“) „Miramaks“ je postala jedan od najuspešnijih filmskih studija u Americi.

Iste godine su objavili Grinvejev (Peter Greenway) film „The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover“, te Almodovarov (Pedro Almodóvar) film „Tie Me Up! Tie Me Down“.

Međutim, MPAA ih je ocenila veoma loše, te filmovi nisu ni stigli u bioskopske sale. Vajnstin je tužio MPAA, ali je tužba odbačena. MPAA je dva meseca kasnije dala pozitivnu ocenu filmovima, te su se konačno našli pred publikom.

Njihov filmski studio je rastao iz dana u dan, pa je posle uspeha filma „The Crying Game“ iz 1993. godine „Dizni“ („Disney“) ponudio braći Vajnstajn da otkupi „Miramaks“ za 80 miliona dolara. Bob i Harvi su pristali uz uslov da ostanu deo studija i tokom narednih godina.

Sledeće godine „Miramaks“ je objavio svoj prvi blokbaster, Tarantinov (Quentin Tarantino) „Pulp Fiction“, te popularni nezavisni film „Clerks“. „Petparačke Priče“ su nominovane za Oskara, ali je ova prestižna nagrada ipak pripala „Forestu Gampu“ („Forrest Gump“).

Još jedan veliki uspeh „Miramaksa“ i braće Vajnstin bio je film „Engleski pacijent“ („The English Patient“) koji je 1997. godine osvojio Oskara za najbolji film.

Usledili su veoma uspešni filmovi „Dobri Vil Hanting“ („Good Will Hunting“) i „Zaljubljeni Šekspir“ koji su takođe osvojili nekoliko Oskara i drugih prestižnih nagrada.

Bob i Harvi Vajnstin su 30. septembra 2005. godine napustili „Miramaks“, te osnovali vlastitu produkcijsku kuću „Vajnstin Kompani“ („The Weinstein Company“), i za  sobom „povukli“  čuvene režisere, poput Tarantina, Roberta Rodrigeza (Robert Rodriguez) i Kolina Vajnsa (Colin Vaines).

U februaru 2011. godine, reditelj Majkl Mur (Michael Moore) je podigao tužbu protiv braće Vajnstin, tvrdeći da su mu dužni 2.7 miliona dolara zarade koju je napravio njegov dokumentarac „Farenhajt 9/11“ (Fahrenheit 9/11) iz 2004. godine.

Međutim, u februaru 2012. godine, Mur je pristao na nagodbu, ali nije otkriveno koji je iznos na kraju dobio.

Posle brojnih krivičnih prijava za seksualno zlostavljanje koje su protiv Vajnstina podnesene, firma je bila primorana da proglasi bankrot.

Sva imovina je 2018. godine pripala kompaniji „Lantern Entertejnment“ („Lantern Entertainment“). „ The Weinstein Company“ je zvanično zatvorena 16. jula 2018. godine.

Nagrade i priznanja

Pre nego što se 2017. godine suočio sa brojnim optužbama za seksualno zlostavljanje i napad, Harvi Vajnstin je osvojio brojne nagrade i prizanja.

Univerzitet u Bafalu mu je 2000. godine dodelio počasni doktorat, a 19. aprila 2004. godine proglašen je počasnim komandantom Reda britanskog carstva (Order of the British Empire) od strane Britanske filmske industrije.

Francuska Legija časti ga je 2. marta 2012. godine proglasila vitezom, zbog napora koje je filmski studio „Miramaks“ ulagao kako bi se promovisali i popularizovali strani filmovi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon što su pokrenute priče o seksualnim napadima, većina organizacija je povukla svoje nagrade i priznanja. Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je Vajnstinu takođe oduzeo orden Legije časti.

Optužbe, suđenje i presuda Harviju Vajnstinu

U oktobru 2017. godine listovi „Njujork Tajms“ („The New York Times“) i „Njujorker“ („The New Yorker“) su objavili da je nekoliko žena optužilo Harvija Vajnstina za seksualno zlostavljanje, napade i silovanja.

Mnoge žene koje su zaposlene u filmskoj industriji su podigle slične prijave protiv njega, ali je producent negirao da je i sa jednom imao seks bez pristanka.

Direktna posledica tih optužbi je bio otkaz u njegovoj kompaniji, a nakon toga su ga izbacile američka i britanska filmska akademija.

Policija Los Anđelesa je pokrenula istragu o navodnom silovanju, a Njujorška i Londonska policija su započele istragu za ostale seksualne napade.

Novinar Ronan Farou (Ronan Farrow) je objavio u „Njujorkeru“ da je Vajnstin angažovao britansko-izraelsku privatnu obaveštajnu kompaniju „Blek Kjub“ („Black Cube“) sa ciljem da se zaustave optužbe za seksualno zlostavljanje koje su iz dana u dan bile sve brojnije.

Koristeći lažne identitete, privatni istražitelji su navodno pratili novinare i glumice, naročito Rous MekGovan (Rose McGowan) koja je Vajstina optužila za silovanje.

Farou je napisao da su Vajnstin i „Blek Kjub“ ciljano prikupljali informacije o desetinama pojedinaca i sastavljali njihove psihološke profile sa posebnim akcentom na njihove ranije ljubavne veze i seksualne afinitete.

Ove optužbe su pokrenule brojna druga pitanja, poput učestalosti seksualnog iskorištavanja od strane bogatih pojedinaca u Americi, nazvana „Vajnstinov efekat“ („Weinstein effect“).

Na društvenim mrežama je pokrenuta kampanja „#MeToo“ čiji je cilj bio da se ohrabre i druge žene koje su pretrpele neku vrstu seksualnog zlostavljanja od strane moćnih ljudi u filmskoj, ali i drugim industrijama u Americi.

25. maja 2018. godine Njujorška policija je podigla optužnicu protiv Vajnstina za „silovanje, kriminalne seksualne radnje, seksualno zlostavljanje, te nedolično ponašanje“ u dva odvojena slučaja. Istog dana se dobrovoljno predao policiji.

Nakon što je platio milijardu dolara, pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno putovanje van država Njujork i Konektikat. Njegov advokat Bendžamin Brafman (Benjamin Brafman) je izjavio da će se Vajnstin izjasniti da nije kriv.

Suđenje je zakazano za 6. januar 2020. godine, a istog dana policija u Los Anđelesu je podigla optužnicu protiv njega za silovanje jedne žene i seksualni napad na drugu koji su se odigrali 2013. godine.

Posle pet dana suđenja Vajnstin je 24. februara 2020. godine osuđen za dve od pet kriminalnih radnji. Osuđen je za seksualni napad prvog stepena i za silovanje trećeg stepena. Porota ga je oslobodila krivice za „predatorski seksualni napad“, kojim bi bio osuđen na doživotnu robiju.

Prebačen je u zatvor Rajkers Ajland u Njujorku, gde je trebalo da dočeka saslušanje zakazano za 11. mart 2020. godine. Tog dana Vajnstin je osuđen na 23 godine zatvora.

Nakon što je prebačen u zatvor Vende (Wende Correctional Facillity) u Njujorku, preko svojih advokata je izjavio da će se žaliti na presudu.

Žalbeno odeljenje Vrhovnog suda države Njujork je 2. juna 2022. godine potvrdilo presude koje su protiv Vajnstina donesene. Sutkinja Anđela Macareli (Angela Mazzarelli) je izjavila da su razmotreni svi argumenti Vajntinovih advokata, te da nema osnova za smanjenje kazne. Dva meseca kasnije odobreno mu je da se žali pred višim pravosudnim instancama.

Suđenje u Los Anđelesu

Harvi Vajnstin je 15. juna 2021. godine trebalo da bude izručen državi Kaliforniji kako bi se suočio sa dodatnim optužbama za silovanje i seksualni napad. U julu iste godine je prebačen u zatvor „Tvin Tauers“ („Twin Towers Correctional Facility“) u Los Anđelesu.

Suđenje je počelo u oktobru 2022. godine. Optužnica protiv njega se sastoji iz 11 tačaka, među kojima su silovanja, prisilne oralne radnje i seksualna zlostavljanja koja su se dogodila u periodu od 2004. do 2013. godine.

Privatni život

Harvi Vajstin je rođen i odrastao u Njujorku. Godine 1987. oženio je svoju asistentkinju Iv Čilton (Eve Chilton). Osam godina kasnije dobili su ćerku Remy (Remy Weinstein), a 1998. godine rođena je njihova druga ćerka Ema (Emma Weinstein).

Iv je 2002. godine rodila njihovu najmlađu ćerku kojoj su dali ime Rut (Ruth Weinstein). Par se razveo 2004. godine.

Tri godine kasnije Vajnstin je oženio englesku modnu dizajnerku Džordžinu Čapman (Gerogine Chapman). 2010. godine su dobili ćerku Indiju Prl (India Pearl Weinstein), a tri godine kasnije sina Dašiela (Dashiell Weinstein). Džordžina je 10. oktobra 2017. godine objavila da je ostavila Vajnstina, a godinu dana kasnije su se i zvanično razveli.

Filmografija

Vajnstin je poducent filmova:

 • 1981. The Burning
 • 1982. The Secret Policeman’s Other Ball
 • 1985. Deep End
 • 1986. Playing for Keeps
 • 1988. Light Years a.k.a. Gandahar
 • 1995. Restoration
 • 1998. Shakespeare in Love
 • 2000. Malèna
 • 2002. Gangs of New York
 • 2003. Master and Commander: The Far Side of the World
 • 2009. Nine
 • 2011. My Week with Marilyn
 • 2017. Tulip Fever
 • 2017. The Current War

Izvršni  je producent filmova:

 • 1989. Scandal
 • 1989. The Lemon Sisters
 • 1990. Hardware
 • 1990. Strike It Rich
 • 1990. Crossing the Line
 • 1991. Madonna: Truth or Dare
 • 1991. A Rage in Harlem
 • 1991. The Pope Must Diet
 • 1992. Reservoir Dogs
 • 1992. Dust Devil
 • 1992. Into the West
 • 1993. Benefit of the Doubt
 • 1993. The Night We Never Met
 • 1993. True Romance
 • 1993. The Hour of the Pig
 • 1993. Map of the Human Heart
 • 1994. Mother’s Boys
 • 1994. Pulp Fiction
 • 1994. Il Postino: The Postman
 • 1994. Prêt-à-Porter
 • 1995. Smoke
 • 1995. The Englishman who Went up a Hill but Came down a Mountain
 • 1995. Blue in the Face
 • 1995. Things to Do in Denver When You’re Dead
 • 1995. A Month by the Lake
 • 1995. The Journey of August King
 • 1995. The Crossing Guard
 • 1996. Beautiful Girls
 • 1996. The English Patient
 • 1996. Flirting with Disaster
 • 1996. The Pallbearer
 • 1996. Scream
 • 1996. Jane Eyre
 • 1996. The Crow: City of Angels
 • 1996. Emma
 • 1996. The Last of the High Kings
 • 1996. Victory
 • 1997. Addicted to Love
 • 1997. Nightwatch
 • 1997. Mimic
 • 1997. She’s So Lovely
 • 1997. Jackie Brown
 • 1997. Good Will Hunting
 • 1997. Cop Land
 • 1997. The Wings of the Dove
 • 1997. Princess Mononoke
 • 1997. Scream 2
 • 1997. Air Bud
 • 1998. A Price Above Rubies
 • 1998. Phantoms
 • 1998. Senseless
 • 1998. Wide Awake
 • 1998. Ride
 • 1998. Since You’ve Been Gone
 • 1998. The Mighty
 • 1998. Velvet Goldmine
 • 1998. Halloween H20: 20 Years Later
 • 1998. 54
 • 1998. Rounders
 • 1998. Little Voice
 • 1998. Talk of Angels
 • 1998. B. Monkey
 • 1998. The Faculty
 • 1998. Playing by Heart
 • 1999. Guinevere
 • 1999. She’s All That
 • 1999. My Life So Far
 • 1999. Teaching Mrs. Tingle
 • 1999. Outside Providence
 • 1999. In Too Deep
 • 1999. Mansfield Park
 • 1999. Holy Smoke!
 • 1999. Music of the Heart
 • 1999. The Cider House Rules
 • 2000. The Crow: Salvation
 • 2000. Down to You
 • 2000. Scream 3
 • 2000. Love’s Labour’s Lost
 • 2000. Committed
 • 2000. Scary Movie
 • 2000. Chocolat
 • 2000. The Yards
 • 2000. Bounce
 • 2000. Dracula 2000
 • 2001. The Others
 • 2001. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
 • 2001. Iris
 • 2001. The Shipping News
 • 2001. Spy Kids
 • 2001. Texas Rangers
 • 2001. Scary Movie 2
 • 2001. Jay and Silent Bob Strike Back
 • 2001–2005. Project Greenlight
 • 2002. Chicago
 • 2002. The Lord of the Rings: The Two Towers
 • 2002. Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams
 • 2002. Below
 • 2002. Waking Up in Reno
 • 2002. Equilibrium
 • 2002. Confessions of a Dangerous Mind
 • 2003. Cold Mountain
 • 2003. The Lord of the Rings: The Return of the King
 • 2003. Spy Kids 3-D: Game Over
 • 2003. My Boss’s Daughter
 • 2003. Duplex
 • 2003. Scary Movie 3
 • 2003. Bad Santa
 • 2003. The Human Stain
 • 2003. Kill Bill: Volume 1
 • 2004. Jersey Girl
 • 2004. Ella Enchanted
 • 2004. Fahrenheit 9/11
 • 2004. The Aviator
 • 2004. Finding Neverland
 • 2004. Shall We Dance?
 • 2004. Kill Bill: Volume 2
 • 2004–2017. Project Runway
 • 2005. Sin City
 • 2005. Cursed
 • 2005. The Adventures of Sharkboy and Lavagirl
 • 2005. The Brothers Grimm
 • 2005. Underclassman
 • 2005. Proof
 • 2005. Derailed
 • 2006. Clerks II
 • 2006. Scary Movie 4
 • 2006. Pulse
 • 2006. Breaking and Entering
 • 2006. Miss Potter
 • 2006. School for Scoundrels
 • 2007. Grindhouse
 • 2007. The Mist
 • 2007. Rogue
 • 2007. Sicko
 • 2007. Halloween
 • 2007. Awake
 • 2007. 1408
 • 2007. Who’s Your Caddy?
 • 2007. The Nanny Diaries
 • 2008. Superhero Movie
 • 2008. Rambo
 • 2008. The Reader
 • 2008. Zack and Miri Make a Porno
 • 2008. Soul Men
 • 2009. Inglourious Basterds
 • 2009. Fanboys
 • 2009. Halloween II
 • 2009. Capitalism: A Love Story
 • 2010. Piranha 3D
 • 2010. The King’s Speech
 • 2010. The Fighter
 • 2011. The Artist
 • 2011. oodwinked Too! Hood vs. Evil
 • 2011. Scream 4
 • 2011. Spy Kids: All the Time in the World
 • 2011. Apollo 18
 • 2011. Butter
 • 2011. I Don’t Know How She Does It
 • 2012. W.E.
 • 2012. Piranha 3DD
 • 2012. Silver Linings Playbook
 • 2012. Django Unchained
 • 2013. Escape from Planet Earth
 • 2013. Scary Movie 5
 • 2013. Lee Daniels’ The Butler
 • 2013. August: Osage County
 • 2013. One Chance
 • 2013. Fruitvale Station
 • 2013. Mandela: Long Walk to Freedom
 • 2014. Vampire Academy
 • 2014. Sin City: A Dame to Kill For
 • 2014. Paddington
 • 2014. Big Eyes
 • 2014. Marco Polo
 • 2015. Woman in Gold
 • 2015. Southpaw
 • 2015. Carol
 • 2015. Macbeth
 • 2015. Burnt
 • 2015. The Hateful Eight
 • 2016. Sing Street
 • 2016. War & Peace
 • 2016. Lion
 • 2016. The Founder
 • 2016. Gold
 • 2017. Wind River
 • 2017. Leap!
 • 2017. 47 Meters Down
 • 2017. Amityville: The Awakening
 • 2017. The Upside