Ivana Roščić

Kratke informacije

Ime i prezimeIvana Roščić
Datum rođenja27. septembar 1978.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjeGlumica

Biografija

Ivana Roščić je hrvatska glumica. Rođena je 27. septembra 1978. godine u Splitu. Živi u Zagrebu.

Prvo je upisala Fakultet političkih nauka, ali se opredelila za glumu i diplomirala je na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu.

2004. godine Ivana je debitovala u dugometražnom filmu „Ta divna splitska noć“ u kome je glavna uloga pripala Dinu Dvorniku.

2005. godine je imala jednu od glavnih uloga u drami „Volim te“ i jednu od sporednih u komediji „Pušća Bistra“.

2006. godine je glumila u filmu „Montaža – Razglednica iz Hrvatske“ i imala je epizodnu ulogu u humorističkoj seriji „Bumerang“.

2007. godine je bila Tonkica u humorističkoj seriji „Kajman“ i pojavila se u filmovima: „Pravo čudo“, „Opsesija“ i „Bastion“.

2008. godine je bila Tihana Vanessa Kovačić u seriji „Dobre namjere“ i gospođa Andrijašević u seriji „Hitna 94“.

2009. godine su joj dodeljene uloge u filmu „Zagrebačke priče“ i seriji „Zakon“.

2010. godine je bila Tanja Hesse u drami „The show must go on“, Tamara u komediji
„Neka ostane među nama“ i Ivana u humorističkoj seriji „Periferija city“.

2011. godine je imala glavnu ulogu u filmu „Noć za dvoje“ i sporednu ulogu u seriji „Stipe u gostima“. Krajem godine je sa kolegama: Goranom Bogdanom, Danilom Šerbedžijom i Jadranom Puharićem osnovala rok bend „Luni Megumi“.

2012. godine se pojavila u sledećim filmovima: „Djeca jeseni“, „Zagrebačke priče II“, „Iris“ i „Once upon a winter’s night“.

2013. godine je tumačila ulogu u seriji „Počivali u miru“ i filmu „Odbrana i zaštita“ koji je bio nominovan za Zlatnu arenu.

Ivana je 2007. godine postala stalni član pozorišta Gavella. Glumila je u predstavama: „Lom“, „Mećava“ (2007.), „Turandot“ (2008.), „Slučajevi običnog ludila“, „Balade Petrice Kerempuha“, „Barbelo, o psima i djeci“ (2009.), „Tartuffe“, „Peer Gynt“ (2010.), „Dundo Maroje“ (2011.), „Platonov ili Drama bez naslova“, „Prolazi sve“ (2012.), „Fine mrtve djevojke“, „U ime novca“, „Osmi povjerenik“ (2013.), „Tri sestre“ (2014.), „U registraturi“ (2015.), „Priče iz Bečke šume“ (2016.).

Privatni život

2013. godine glumica je bila muza modne kolekcije dizajnera Borisa Pavlina koja je prikazana na Schwarzkopf Cro-a-Porteru u Kući za ljude i umetnost Lauba. Pošto važi za jednu od najlepše odevenih Hrvatica, bila je zaštitno lice španskog retro brenda Kling. Obožava crveni ruž zbog čega je mnogi porede sa Lanom del Rey.

U oktobru 2014. godine, Ivana se udala za dugogodišnjeg dečka Marka Balića koji je po struci grafički dizajner. U martu naredne godine je rodila sina Tomu koji je bio težak 2410 grama.

Ivana podržava istopolne brakove i smatra da svako ima pravo na ljubav. Obožava da putuje, a posebno su joj se dopali: Damask, Bejrut, Istambul, itd. Ona je svestrana umetnica jer, osim za glumu i muziku, talentovana je i za slikarstvo.