Bruno Šimleša

Kratke informacije

Ime i prezimeBruno Šimleša
Datum rođenja16. februar 1979.
Mesto rođenjaBjelovar
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjePisac
ŽanrPsihologija, duhovnost

Biografija

Bruno Šimleša je hrvatski sociolog, autor knjiga popularne psihologije i duhovne literature. Rođen je 16. februara 1979. godine u Bjelovaru. Od svoje treće godine živi u glavnom gradu Hrvatske.

Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tema njegovog diplomskog rada je bila „Osećaj nesigurnosti u modernom svetu“.

Ima tri posla koja ga čine srećnim. Urednik je duhovne literature u Izdavačkoj kući „V.B.Z.“, drži seminare na kojima uči ljude da vole sebe i da spoznaju istinu i piše.

Osim knjiga, piše kolumne za časopis „Jutarnji list“ i redovan je gost televizijskih i radio emisija. Vodio je emisiju „Svaki dan, dobar dan“ na Hrvatskoj televiziji.

Za sebe kaže da voli da razbija predrasude i da je samouveren u područjima u kojima mu je život pokazao da za to ima temelja. Govori da je srećan čovek koji uživa u otkrivanju odgovora na ključna životna pitanja.

„Ljubavologija“ i „U rukavicama mi je ionako prevruće“ su bile među najprodavanijim knjigama u Hrvatskoj, a „Škola života“ je prodata u preko 15 000 primeraka.

Tokom 2015. godine u prodaji se pojavio njegov priručnik „Umjetnost života“ u kome autor otkriva kako životna iskustva pretvoriti u neprocenjive umetnine, a od svog života stvoriti remek-delo.

Autor kaže kako sav novac prikupljen na javnim predavanjima donira u humanitarne svrhe, a za svoj humanitarni rad dobio je 2016. nagradu VAM (Vesna Andrijević Matovac) koju mu je uručilo Udruženje „Sve za nju“.

Šimleša je u krajem februara 2018. godine svoju vernu publiku počastio novom knjigom. Ovog puta reč je o delu „Istine i laži o ljubavi“ u kome autor daje odgovore na neka pitanja koja muče savremene ljude, a tiču se emotivnih odnosa.

U knjizi „Kako zavoljeti sebe“ koju je promovisao tokom 2019. i 2020. godine Bruno Šimleša čitaocima je ponudio 12 ključnih lekcija ličnog razvoja.

Zbog pandemije novog virusa korona, Šimlešin novi priručnik predstavljen je putem interneta, a knjigu je objavila izdavačka kuća „Iris Illyrica“.

Izdavačka kuća „Fraktura“ je u novembru 2021. godine objavila Šimlešin priručnik „(P)ostati zdrav: kako da srce i um postanu tvornica lijekova“.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu „Frakture“, knjiga je namenjena „i zdravima i onima koje već muče boljke da shvate kako svojim odnosom prema sebi i životu mogu poboljšati zdravlje[1]„.

Njegove knjige objavljene su i u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Albaniji, a prodate su u više od 200 hiljada primeraka.

Pisac je pokrenuo i vlastitu kolekciju majica i dukseva za decu i odrasle na kojima se nalaze neke od najvažnih poruka koje šalje obožavaocima. Na sajtu „kreateevci“ čitaoci mogu da pronađu i kupe odeću sa njegovim potpisom.

Privatni život

Bruno Šimleša je od 2007. godine u braku sa Majom sa kojom je devet godina bio u vezi. Iako se nisu venčali u crkvi, Bruno kaže da se njegova supruga i on prema braku odnose kao prema svetinji. Par je 2009. godine dobio ćerku Anabelu.

Bruno i njegova supruga Maja su 16. avgusta 2021. godine započeli humanitarni projekat „Via Adriatica“.

Naime, par je planirao da prepešači Hrvatsku, od Istre do Prevlake, što čini ukupno 1100 kilometara pešačenja tj. planinarenja[2].

Cilj im je kažu bio da skupe donacije za psihološku pomoć onkološkim pacijentima, od čega 100 odsto prihoda ide Udruđenju „Sve za nju“.

U prvoj etapi trebalo je da stignu do Knina, ali su zbog porodičnih problema morali su nakratko da obustave projekat[3].

Bibliografija

Knjige, priručnici i zbirke pesama

 • „Sudbina duše“ (2001. godine);
 • „Hvala ti, ljubavi“ (2003. godine);
 • „Savršenstvo kreacije“ (2007. godine);
 • „Osluškujući podne“ (zbirka poezije, 2007. godine);
 • „Škola života“ (2009. godine).
 • „Ljubavologija“ (2011. godine);
 • „U rukavicama mi je ionako prevruće“ (2012. godine);
 • „Umjetnost života“ (2015. godine);
 • „Istine i laži o ljubavi“ (2018. godine);
 • „Kako zavoljeti sebe“ (2019. godine);
 • „(P)ostati zdrav: kako da srce i um postanu tvornica lijekova (2021. godine).

Reference

[1] https://fraktura.hr/p-ostati-zdrav.html

[2] https://www.jutarnji.hr/life/zivotne-price/bruno-simlesa-supruga-i-ja-prehodat-cemo-1100-kilometara-od-istre-do-prevlake-15098914

[3] https://www.gloria.hr/gl/fokus/zvjezdane-staze/maja-i-bruno-simlesa-ponovno-na-stazi-vie-adriatice-nasa-voljena-je-i-dalje-u-zahtjevnoj-sitauciji-ali-je-osjetno-bolje-15096995

Bruno Šimleša na društvenim mrežama

FacebookBruno @ Facebook
InstagramBruno @ Instagram
YoutubeBruno @ YouTube