Ivana Zečević

Kratke informacije

Ime i prezimeIvana Zečević
Datum rođenja20??
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeGlumica, pevačica
ŽanrRep
Visina-

Biografija

Ivana Zečević je srpska televizijska i filmska glumica, pevačica i reperka. Prepoznatljiva je po ulogama Petre u kriminalističkoj seriji „Grupa”, kao i Mione Matić u triler seriji „Kalkanski krugovi”.

Detinjstvo i obrazovanje

Ivana Zečević je rođena u Beogradu. U rodnom gradu je završila Muzičku gimnaziju i u tom periodu je svirala klavir. Međutim, kada je došlo vreme za fakultet, odlučila je da se okrene glumi. U to vreme je išla u glumačku školu Maska, a potom je tri puta bezuspešno pokušavala da upiše Fakultet dramskih umetnosti i svaki put je bila odbijena, tako da je nakon toga upisala Akademiju umetnosti, koju trenutno privodi kraju.

Neko vreme se bavila hip hopom i sarađivala sa poznatim domaćim reperima, ali se u poslednje vreme više posvetila glumačkoj karijeri. Ipak, planira da se opet angažuje u muzici i želja joj je da okupi dobar orkestar i osmisli album.

Glumačka karijera

Glumom je aktivno počela da se bavi 2014. godine i prvo filmsko ostvarenje na malim ekranima imala je u filmu „Ničije dete” te godine. Film je režirao Vuk Ršumović i svoju premijeru imao je na Filmskom festivalu u Veneciji, a Ivana je u njemu imala sporednu ulogu.

Tokom samih studija na Akademiji umetnosti, Ivana je glumila u filmu „Sandman”. Film je rađen prema scenariju i u režiji Davida Jovanovića, a u njemu pored Ivane igraju Joakim Tasić, Radmila Tomović i Vukašin Zdravković. „Sandman” je premijerno prikazan aprila 2019. godine u dvorani Kulturnog centra Beograd u okviru premijere ispitnih filmskih radova studenata druge godine režije (klasa 2016/’17) Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Iste godine glumila je i u kratkometražnom filmu „How rare and beatiful”. Režiser filma bio je Pavle Prokić, a premijerno je prikazan 20. novembra 2019. godine u Kulturnom centru Vlada Divljan.[3]

Serija Grupa

RTS je u periodu od oktobra do decembra 2019. godine premijerno emitovao prvu sezonu kriminalističke serije „Grupa” u kojoj je Ivana tumačila lik devojke Petre, koja nesmotreno ulazi u u svet kriminala i koja ima probleme u komunikaciji sa majkom. Pored nje, glavne uloge u seriji tumače Pavle Mensur, Igor Benčina, Denis Murić, Ivana Zečević, Marko Milivojev Mili i drugi. Autori serije „Grupa” zapazili su Ivanu u spotu Bojane Vunturišević i pozvali na audiciju gde je dobila ovu svoju prvu veću ulogu.

Ivana je 2020. godine glumila u kratkometražnom filmu „Matura” u režiji Gvozdena Ilića. Film je nastao u okviru njenih studija i inicijalno je trebalo da bude prikazan te godine na 67. Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Međutim, zbog pandemije virusa korona, festival nije održan te godine, pa su tokom aprila 2021. godine održani i 67. i 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma kada je film imao svoju premijeru. Film je takođe prikazan i decembra 2020. godine na Merlinka festivalu u okviru Revije kratkih filmova.

Kalkanski krugovi

Zahvaljujući uspehu serije „Grupa”, Ivana je dobila priliku da nastavi da radi na novim ostvarenjima srpske kinematografije. Radio Televizija Srbije i Televizija „Superstar” su 13. marta 2021. godine započele emitovanje triler serije „Kalkanski krugovi” u režiji Milana Karadžića, a po scenariju Đorđa Milosavljevića i Bobana Jevtića.

Ivana u ovoj novoj seriji igra jednu od glavnih uloga, u kojima se pored nje nalaze i Vojin Ćetković, Žarko Laušević i drugi. Ona tumači lik Mione, ćerke glavnog junaka Dejana Matića koga tumači Vojin Ćetković. Dejan odlučuje da prekine rad u svom arhitektonskom birou kad mu policija privede ćerku, te se seli se u Dol, rodno selo njegovog oca, u nadi da će na taj način ćerku odvojiti od lošeg društva i loših navika i sa njom obnoviti međusobnu bliskost.

Emitovanje prve sezone ove horor misterije završeno je u aprilu 2021. godine, a scenarista Đorđe Milosavljević najavio je i novu sezonu zbog velike uspešnosti i popularnosti prve sezone serije.

Aleksandar od Jugoslavije i prva predstava

Najnovije televizijsko ostvarenje, u kom se Ivana našla u ulozi Leposave Pavlović, jeste nova serija „Aleksandar od Jugoslavije” reditelja i scenariste Zdravka Šotre. Ivana glumi slikarku Leposavu Belu Pavlović koja je „kumovala” poznanstvu Marije i Aleksandra. U okviru prve sezone se pojavljuje u tri epizode, a za potrebe same serije morala je da priča na rumunskom, pa je te replike naučila napamet jer joj jezik nije bio blizak.[2]

Pored toga, Ivana trenutno radi na završnoj predstavi na Akademiji umetnosti. U pitanju je duodrama „Disko svinje” koju igra zajedno sa kolegom Aleksandrom Rankovićem. Premijerno izvođenje očekuje se tokom maja 2021, a radi se o drami koja govori o sazrevanju, prijateljstvu i ljubavi kroz odnos dvoje tinejdžera koji zajedno odrastaju i otkrivaju razlike između muškog i ženskog, pre svega, seksualnog sazrevanja. Ivana zasad još uvek nije profesionalno angažovana u pozorištu, pa na ovakve predstave gleda kao na priliku da se pripremi za velike uloge u pozorišnom svetu.

Muzička karijera

Ivana se tokom srednjoškolskih dana bavila muzikom i pevanjem. Najpre je upisala Muzičku gimnaziju i tokom srednje škole svirala klavir, a ušla je i u hip hop vode i sarađivala sa poznatim srpskim reperima, među kojima su i Sale Tru, Mikri, THCF, Kurtoazija, Bege Fank i drugi.

Ivana je zajedno sa Saletom Tru radila na njegovom albumu NGB Funk Era”. Album je izdat 2016. godine i Ivana sa Saletom peva četiri pesme – „Ja sam samo moja pesma”, „Da li znaš”, „Moja noćna inspiracija” i „Anđeo i demon”, dok je za ostale pesme pevala prateće vokale. Te godine se našla i na mikstejpu „Torimas” u režiji Skubija, na kom peva pesmu „Vozi sad” zajedno sa Mikrijem.

Pored pevanja, kada je reč o muzičkom svetu, Ivana često glumi u spotovima pevača. Tako se 2017. godine našla u spotu Bojane Vunturišević za pesmu „Noćni program”, a upravo ovaj muzički video joj je pomogao da dobije ulogu u seriji „Grupa”.

Pošto sarađuje sa reperima, našla se u spotu THCF-a za pesmu „Od kraja do kućnog praga” 2017. godine, a iduće godine i u spotu za pesmu „Moja mala sve razume” koju su objavili Kendi, Grzi, Struka i Papi Jazz. 2019. je glumila u muzičkom spotu za pesmu „Šmeker” koju je objavio Nenad Pavlović.[4]

Privatni život

Ivana Zečević je rođena u Beogradu. U rodnom gradu je završila Muzičku gimnaziju, a potom upisala Akademiju umetnosti.

Ivana je u vezi sa srpskim glumcem Pavlom Mensurem[1] sa kojim je započela vezu 2018. godine. Ivana i Pavle su se upoznali kada su zajedno upisali fakultet, a ubrzo nakon toga su se zajedno pojavili u seriji „Grupa”, ona u ulozi Petre, a on u ulozi Luke. Tokom snimanja same serije su počeli da se druže, a zatim i započeli vezu. Trenutno žive zajedno u Beogradu i studiraju na Akademiji umetnosti.

Ivana i Pavle su nedavno imali i priliku da glume ljubavni par u seriji „Kalkanski krugovi”, u kojima su tumačili likove Mione i Bojana, urbane mlade ljude iz dobrostojećih porodica, koji zbog problematičnog društva upadaju u dramatične situacije.

Filmografija

 • 2014 – Ničije dete
 • 2019 – Sandman
 • 2019 – How rare and beautiful
 • 2019 – Grupa (u ulozi Petre)
 • 2020 – Matura
 • 2021 – Kalkanski krugovi (u ulozi Mione Matić)
 • 2021 – Aleksandar od Jugoslavije (u ulozi Leposave Pavlović)
 • 2021 – Disko svinje

Diskografija

 • Ivana Zečević – Pozitivan zblej (2014)
 • Kurtoazija – Bez mene si ništa (feat. Ivana Zečević, 2014)
 • Kurtoazija x Gerum – Mlad i bogat (feat. Ivana Zečević, 2015)
 • Bege Fank – Cvaki dan praznik (feat. Ivana Zečević, 2015)
 • Bege Fank – Lajk lajkujem (feat. Ivana Zečević, 2015)
 • Ivana Zečević – Vozi Sad (feat. Mikri, 2016)
 • Kurtoazija – Ja te hvalim (feat. Ivana Zečević, 2016)
 • Sale Tru ft. Ivana Zečević – Moja noćna inspiracija (2016)
 • Sale Tru ft. Ivana Zečević – Ja sam samo moja pesma (2016)
 • Sale Tru ft. Ivana Zečević – Anđeo i demon (2016)
 • Sale Tru – Da li znaš (2016)
 • Sale Tru – Ljubav (2016)
 • DJ Kovi & MC Mikri Maus – Plejboj (feat. Ivana Zečević, 2017)
 • Bege Fank – Leto u zgradi (feat. Ivana Zečević, 2018)
 • DJ Kovi & MC Mikri Maus – Plejboj (feat. Ivana Zečević, 2019)

Izvori

[1] https://www.hellomagazin.rs/celebrity-news/vesti/203399/ivana-zecevic-i-pavle-mensur-ljubav-i-posao

[2] https://www.novosti.rs/amp/kultura/vesti/987141/intervju-ivana-zecevic-lausevic-nas-sve-rasplakao-snimanju-kalkanskih-krugova

[3] https://noizz.rs/kultura/kratkometrazni-film-how-rare-and-beautiful/jch5s7h

[4] https://www.youtube.com/watch?v=j3vBtYTLwqY

Ivana Zečević na društvenim mrežama

InstagramIvana @ IMDB
IMDBIvana @ IMDB