Miljan Prljeta

Kratke informacije

Ime i prezimeMiljan Prljeta
Datum rođenja6. maj 1980.
Mesto rođenjaMostar
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Miljan Prljeta je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac i reditelj, prepoznatljiv po ulogama u serijama „Seljaci“, „Zvezdara“, „Vojna akademija“, „Istine i laži“ i drugima, te filmovima „Vir“, „Kralj Petar Prvi“ i drugima. Rođen je 6. maja 1980. godine u Mostaru (Bosna i Hercegovina). Sa suprugom Ljubicom živi i radi u Beogradu.

Posle završetka Akademije u Novom Sadu, Prljeta je glumio u Narodnom pozorištu u Somboru. Kasnije se „vratio“ u Beograd, a najčešće igra predstave u Pozorištu Slavija. Najpoznatiji je po ulogama u predstavama „Art“, „Karamazovi“, „Kako su poginuli Mirko i Slavko“, „Ljubav na seoski način“ i drugima.

Na televizijskim ekranima se prvi put pojavio 2008. godine, i to u jednoj od epizoda humoristične serije „Seljaci“. Od tada do danas (mart 2020. godine) glumio je u serijama „Zvezdara“, „Vojna akademija“, „Istine i laži“, „Pet“, „Državni službenik“ i drugima. Igrao je u filmovima „Vir“, „Kralj Petar Prvi“ i drugima.

Dobitnik je „Sterijine nagrade“, „Zoranovog brka“, nagrade „Dara Čalenić“ i mnogih drugih.

Detinjstvo i obrazovanje

Miljan Prljeta je rođen 1980. godine u Mostaru. Kao dete je voleo da igra fudbal, te je jedno vreme trenirao u beogradskom Obiliću. Omiljeni fudbaler mu je, kaže bio Siniša Mihajlović, mada je uživao da na terenu gleda Dejana Savićevića.

Osim fudbala, rekreativno se bavio veslanjem, ali je ljubav prema glumi presudila, te je upisao Akademiju umetnosti u Novom Sadu.

Paralelno sa glumom, studirao je i na Veterinarskom fakultetu u Beogradu. Akademiju je završio, a veterinu je napustio kada su krenuli prvi glumački angažmani.

Pozorišna karijera

Prljeta je prve profesionalne glumačke korake napravio u somborskom Narodnom pozorištu, a u poslednjih nekoliko godina najčešće igra u beogradskom Pozorištu Slavija. Igrao je u predstavama „Opasna (ljubavna) igra“, „Art“, „Karamazovi/Sablasni eros“, „Kako su poginuli Mirko i Slavko“  i drugima.

Režirao je predstavu „Art“ u kojoj igra zajedno sa Milanom Lanetom Gutovićem. Predstava je oduševila ne samo beogradsku publiku, nego i mnoge gledaoce u gradovima širom Srbije.  Sa Mihajlom Janketićem, Žarkom Stepanovim, Nebojšom Đurđevićem, Sanjom Radišić i Ivanom Kovačević glumi u komediji „Kako su poginuli Mirko i Slavko“ u režiji Vladimira Lazića.

U veselom komadu „Ljubav na seoski način“ koji je režirao Rade Vukotić, Prljeta scenu deli sa Brankom Jankovićem, Natašom Janković, Predragom Smiljkovićem i drugima.

Televizijska i filmska karijera

Jedan od prvih televizijskih projekata bila mu je serija „Seljaci“ u režiji Dragoslava Lazića. Prljeta je tumačio Serdara, dok su glavne uloge pripale Velimiru Bati Živojinoviću, Gorici Popović, Bogoljubu Mitiću i drugima. Snimljene su ukupno tri sezone, a serija je emitovana na programu Televizije Pink tokom 2007. i 2008. godine.

Iste, 2008. godine Miljan je utelovio Kostu Taušanovića u biografskoj dramskoj seriji „Poslednja audiencija“ koju je režirao Đorđe Kadijević. Snimljene su četiri epizode, a Radio Televizija Srbije (RTS) ih je premijerno emitovala tokom 2008. godine.

Dve godine kasnije je u kratkoj komediji Miloša Ajdinovića „Mrtav čovek ne štuca“ tumačio lik Sikovića, dok su ostale likove igrali Nemanja Oliverić, Sonja Damjanović i Nenad Okanović. Usledila je saradnja sa Bojanom Vukom Kosovčevićem na filmu „Vir“ koji je publici premijerno predstavljen 2012. godine. Pored energije mladih glumaca, kvalitetu ove drame doprinelo je iskustvo Dragana Nikolića, Mirjane Karanović i Emira Kusturice.

U periodu od 2013. do 2015. godine Miljan je tumačio lik Dušana u humorističnoj TV seriji „Zvezdara“ koja je emitovana na programu Televizije Pink. Scenario i režiju potpisuje Dragoslav Lazić, dok su glavne uloge igrali Gorica Popović, Vesna Čičić, Branislav Lečić, Nenad Ćirić, Maja Šipovac i drugi.

Prljeta je bio narator dokumentarno-igranog filma „Arčibald Rajs u Srbiji 1914-2014“ koji je 2014. godine premijerno emitovan u čast švajcarskog forenzičara i publiciste koji je radio na rasvetljavanju zločina počinjenih nad Srbima u Prvom svetskom ratu.

Odigrao je manju ulogu u četvrtoj sezoni popularne serije „Vojna akademija“ koja se od 2012. godine emituje na RTS-u, a potom je u filmu „Kralj Petar Prvi“ tumačio Sretena, pomoćnika nišandžije. Film je režirao Petar Ristovski, po knjizi „Čarape Kralja Petra“ Milovana Vitezovića koji je takođe jedan od scenarista.

U srpskoj telenoveli „Istine i laži“ Prljeta je igrao simpatičnog inspektora Dejana Dekija Mašića zaljubljenog u kućnu pomoćnicu Svetlanu Cecu Radojković (Sofija Rajović). Snimljene su tri sezone koje su emitovane na Televiziji Prva, a sudeći po nekim izjavama glavnih glumaca, u planu je da tokom 2020. godine započne i snimanje četvrte sezone. Serija je inače beležila rekordnu gledanost, te su neka istraživanja pokazala da je bila gledanija čak i od pojedinih utakmica Lige šampiona.

Tokom 2019. godine Miljan je učestvovao u pet televizijskih i filmskih projekata. Pored serije „Kralj Petar Prvi“ koja predstavlja širu verziju istoimenog filma, glumio je bankara Antića u kriminalističkoj seriji „Pet“ koja je emitovana na RTS-u.

Tumačio je dečka Milice Vranješ (Sonja Kolačarić) u seriji „Državni službenik“ u režiji Miroslava Lekića, Ivana Živkovića i Predraga Gage Antonijevića. Snimljene su dve sezone, a prikazivanje druge počinje 2020. godine na Televiziji Superstar.

U dramskoj seriji Siniše Pavića „Junaci našeg doba“ koja se od decembra 2019. godine emituje na RTS-u, Prljeta je tumačio redara u kasinu, dok u telenoveli „Crveni mesec“ koju emituje Televizija Pink tumači lik vojvode Vojislava Tankosića.

Od januara 2020. godine sa Filipom Juričićem, Andrejom Šepetkovskim i Brankom Jankovićem snima humorističnu seriju „Tate“ koja prati život četvorice muškaraca koje su spojila njihova deca. Prljeta igra simpatičnog veterinara koji se posle smrti supruge sa ćerkom doseljava u Beograd kako bi započeo novi život.

Režiju potpisuju Stanko Crnobrnja, Vladimir Aleksić i Filip Čolović, dok su scenario pisali Dušan Janković i Kristina Đurković. Serija se emitiuje na programu Televizije Prva.

Nagrade i priznanja

Miljan Prljeta je dobitnik nekoliko prestižnih nagrada. Na 51. Sterijinom pozorju 2006. godine dobio je „Sterijinu nagradu“ za ulogu Mite u predstavi „Laža i paralaža“, po komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Gorčina Stojanovića.

Osvojio je nagradu iz fonda „Dara Čalenić“ za najboljeg mladog glumca. Na 18. Festivalu „Vršačka pozorišna jesen“ dobio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

Na XX Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru dobio je nagradu večeri „Zoranov brk“.

Privatni život

Premda glumci obično važe za velike boeme, to, čini se nije slučaj sa Miljanom Prljetom. Naime on je u junu 2017. godine oženio svoju dugogodišnju devojku Ljubicu Marković, a o tom venčanju su mediji pisali danima. Interesantno je da je Ljubica sama dizajnirala i skrojila svoju venčanicu, a ljubav prema dizajnu pretočila je u modni studio u kome dizajnira i šije venčanice i svečane haljine.

Miljan i Ljubica su se najpre venčali u manstiru posvećenom Bogorodici Trojeručici na Trešnji, a potom sa svojih dve stotine gostiju uživali u žurci koju su priredili trio Beogradske filharmonije, tamburaši i bend.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2007—2008. Seljaci
 • 2008. Poslednja audijencija
 • 2010. Mrtav čovek ne štuca
 • 2012. Vir
 • 2013—2015. Zvezdara
 • 2014. Čujte Srbi!: Arčibald Rajs u Srbiji
 • 2018. Vojna akademija
 • 2018. Kralj Petar Prvi
 • 2018— Istine i laži
 • 2019. Kralj Petar Prvi (serija)
 • 2019. Pet
 • 2019. Državni službenik
 • 2019. Junaci našeg doba
 • 2019— Crveni mesec
 • 2020— Tate

Sinhronizacije

 • 2018. Two tails

Predstave:

 • „Opasna (ljubavna) igra“,
 • „Karamazovi / Sablasni eros“,
 • „Kako su poginuli Mirko i Slavko“,
 • „Ljubav na seoski način“,
 • „Laža i paralaža“,
 • „Art“,
 • „Koju igru igraš“ i druge.

 

 

Miljan Prljeta na društvenim mrežama

FacebookMiljan @ Facebook