Leonardo DiCaprio (Leonardo Dikaprio)

Kratke informacije

Ime i prezimeLeonardo DiCaprio (Leonardo Dikaprio)
Datum rođenja11. novembar 1974.
Mesto rođenjaLos Anđeles
DržavaSAD
PrebivališteLos Anđeles / Njujork
ZanimanjeGlumac, producent
Visina183 cm
Težina82 kg

Biografija

Leonardo DiCaprio je američki glumac i filmski producent. Rođen je 11. novembra 1974. godine u Los Anđelesu. Živi u Los Anđelesu ali povremeno boravi i u Njujorku.

Tokom karijere je nominovan za šest Oskara, četiri Filmske nagrade britanske akademije, devet Screen Actors Guild nagrade, te je osvojio od svake po jednu, kao i tri Zlatna globusa. Svoju karijeru je započeo radom na reklamama u kasnim osamdesetim godinama prošlog veka. Zatim je dobio uloge u sapunicama poput „Santa Barbara“ i „Growing Pains“.

Filmsku karijeru je započeo 1991. godine, nakon što je dobio ulogu u filmu „Critters 3“. Nastavio je da niže uspehe sa filmovima „This Boy’s Life“, „What’s Eating Gilbert Grape“, „The Basketball Diaries“ i romantičnom dramom „Romeo i Julija“. Svetsku slavu je stekao 1997. godine, nakon što se pojavio u glavnoj ulozi u filmu „Titanik“, koji je u tadašnje vreme postao najprodavaniji film na svetu.

Zbog fantastično odigranih uloga i ostvarenja dobijao je mnoge nagrade. 2004. godine je dobio Zlatni globus sa „Avijatora“, 2013. za „Vuk sa Vol Strita“, te 2015. godine za „The Revenant“, u kategoriji „Najbolji glumac“. Za film „The Revenant“ je dobio i Oskara, kao i BAFTA nagradu. DiCaprio je osnovao i svoju produkcijsku firmu, nazvanu Appian Way Productions.

Detinjstvo

Jedino je dete Irmelin Indenbirken i George DiCaprio (Džordž Dikaprio), crtača i distributera stripova. Njegov otac je italijanskog i nemačkog porekla. Majčini roditelji su takođe bili Nemci. U nekoliko navrata Leonardo je izjavio kako se smatra polu Rusom, budući da su njegovi preci bili Rusi.

Ime je dobio po slikaru Leonardo da Vinčiju. Njegovi roditelji su se razišli kada je imao samo godinu dana, te je većinu detinjstva proveo kod majke. Živeli su u raznim delovima Los Anđelesa, jer se njegova majka selila tamo gde je mogla da nađe posao.

DiCaprio je pohađao Seeds osnovnu i John Marshall srednju školu. Išao je i u Los Anđeles Centar za napredne studije četiri godine. Ispisao je se iz srednje škole nakon što je završio treći razred. Jedan deo detinjstva je proveo u Nemačkoj kod bake i dede. Zbog toga govori i nemački i italijanski jezik.

Karijera

Karijeru je započeo pojavljivanjem u nekoliko reklama i edukativnih filmova, nakon što je njegov polubrat Adam Farrar (Adam Farer) počeo time da se bavi. U tinejdžerskim godinama je radio reklame za Kraft Foods, Bubble Yum, Apple Jacks, kao i za mnoge druge proizvode. 1989. godine dobio je ulogu u televizijskoj seriji „The New Lassie“.

Naredne godine se redovno počeo pojavljivati na televiziji. Prva ostvarenja su mu bila uloge u „The Outsiders“, „Santa Barbara“ i „Roditeljstvo“. Za rad je dobio dve nominacije za Young Artist nagradu za najboljeg mladog umetnika u seriji. Učestvovao je i u dečijem šou „Fun House“.

1991. godine se pojavio kao gost u epizodi serije „Roseanne“. Godinu dana kasnije, dobio je prvu filmsku ulogu u horor filmu „Critters 3“. Ubrzo posle toga je postao deo ABC komedije „Growing Pains“. I za to ostvarenje je nominovan za Young Artist nagradu.
1992. godine, pored velikih filmskih imena je igrao u prvom delu serijala „Otrovna Ajvi“. Film je doživeo uspeh, te je nominovan za Grand Jury nagradu na Soundance filmskom festivalu, kao i za Independent Spirit nagradu. Iste godine ga je Robert De Niro (Robert Deniro) izabrao za ulogu u filmu „This Boy’s Life“, što je bila velika čast za Leonarda.

1993. godine, pored Johnny Deppa (Džoni Dep) glumio je u filmu „What’s Eating Gilbert Grape“. Iako je režiser bio sumnjičav povodom izbora DiCapria kao glumca, film sa budžetom od milion dolara postigao ogroman uspeh. Za ulogu je DiCaprio dobio National Board of Review nagradu, a bio je nominovan i za Oskara i Zlatni globus.

1995. godine dobio je ulogu u filmu „Brzi i mrtvi“. Budući da je produkcijska kuća Sony Pictures bila nesigurna oko izbora Leonarda za ulogu, glumica Sharon Stone (Šeron Stoun) je odlučila da svojim novcem isplati honorar Leonardu. Film je doživeo neuspeh u kinima. Glumio je i u „Totale Eclips“ koji takođe nije doživeo zapažen uspeh. Krajem godine se našao u filmu „The Basketball Diaries“.

1996. godinu je započeo sa velikim uspehom u karijeri, budući da je dobio ulogu u filmu „Romeo i Julija“. Projekat je zaradio 147 miliona dolara širom sveta. Kasnije te godine je glumio u drami „Marvin’s Room“ sa glumačkim imenima poput Meryl Streep (Meril Strip) i De Nira.

1997. godine, Leonardo je glumio u filmu James Camerona (Džejms Kameron), po imenu „Titanik“. Uprkos očekivanjima, film je postao najprodavaniji projekat sve do 2010. godine, zaradivši 1,84 milijarde dolara širom sveta, te je zbog njega DiCaprio postao filmska zvezda. Stekao je ogromnu bazu obožavateljki koje su prozvane „Leo-Mania“. Zahvaljujući tome, sledeće godine se njegovo lice našlo na naslovnim stranama četiri tinejdžerska magazina, te su o njemu napisane tri knjige. Više od 200 obožavaoca je protestovalo što nije bio nominovan za Oskara te godine. Uprkos tome, dobio je nominaciju za Zlatni globus.

Naredne godine je glumio u satiri Woody Allena (Vudi Alen), nazvanoj „Celebrity“. Iste godine je radio na filmu „Čovek sa gvozdenom maskom“. Uprkos pomešanim reakcijama kritičara, film je doživeo uspeh zaradivši 180 miliona dolara širom sveta, ali je Leo dobio Zlatnu malinu za „Najgori par na ekranu“. Njegov sledeći projekat bio je film „Plaža“, koji je ponovno bio komercijalni uspeh. Ipak, kritičari su oštro osudili njegovu glumu, te je ponovno bio nominovan za Zlatnu malinu.

Glumčev prvi film 2002. godine bio je u režiji Martin Scorsesea (Martin Skorsez), nazvan „Bande Njujorka“. Scorsese se na početku mučio da proda ideje o razradi filma, ali nakon što je DiCaprio pristao da glumi u njemu, projekat je započeo produkciju. Osmomesečno snimanje je propraćeno svađama sa režiserima te budžetom od 103 miliona dolara, zbog čega je to postao režiserov najskuplji film ikada napravljen. Film je postao kritički i komercijalni uspeh. Leonardova gluma je hvaljena ali ga je prema kritičarima zasenio Daniel Day-Lewis (Danijel Dej Luis).

Iste godine je Leo glumio u biografskom filmu „Uhvati me ako možeš“, zasnovanom na životu Frank Abagnale Jr. koji je pre 19. rođendana zaradio milione raznim prevarama i šarmom. Režirao ga je Steven Spielberg (Stiven Spilberg), te je sniman na 147 različitih lokacija samo 52 dana, zbog čega je postao najizazovniji film koji je glumac ikada snimio. Projekat je postigao internacionali uspeh, te je postao najprofitabilniji film glumca, još od „Titanika“. Sledeće godine je dobio treću nominaciju za Zlatni globus.

2004. godine, DiCaprio se prvi put našao u ulozi producenta za film „Ubistvo Ričarda Niksona“. Film je dobio nominaciju za Un Certain Regard na Kanskom filmskom festivalu, te je posle pobede nominovan za još mnogo nagrada. Leonardo i Martin su ponovno sarađivali, ovog puta na filmu „Avijatičar“ Projekat je doživeo veliki uspeh, a DiCaprio je dobio pohvale za svoj performans, te je osvojio Zlatni globus u kategoriji „Najbolji glumac“, a dobio je i nominaciju za Oskara.

2005. godine, Leo je postao komandant Ordre des Arts et das Lettres, čast koju mu je dodelio francuski ministar kulture za njegov doprinos umetnosti. Sledeće godine, glumac se našao u filmu „Krvavi dijamant“, kao i u „The Departed“. Projekti su dobro prošli na blagajnama, a glumca su hvalili za odličan afrički akcent koji je poznat kao težak za izgovor. „The Departed“ je postao jedan od najuspešnijih filmova Martin Scorsesea do danas, zaradivši 214 miliona dolara. Leonardo je za ulogu dobio Satelit nagradu, kao i nominaciju za Zlatni globus i Oskara.

2007. godine, Leonardo je producirao film nazvan „Rajski vrt“. Ubrzo posle toga je radio i na projektu „11. sat“ koji je sam osmislio, producirao, napisao i ispričao. Sarađivao je sa preko 50 političara, naučnika, aktivista za zaštitu okoliša, sovjetskim vođom Mikhail Gorbachev (Mikajl Gorbačev), fizičarem Stephen Hawkingom (Stiven Hoking) i dobitnikom Nobelove nagrade, Wangari Maathai, kako bi sa filmom podigao svest o problemima sa kojim se naša planeta suočava. Film ističe da je naša planeta u opasnosti, te predlaže neka rešenja za poboljšanje njene kvalitete.

2008. godine, glumio je u filmu „Body of Lies“, zasnovanom na istoimenom romanu David Ignatiusa (Dejvid Ignejšes). Film je postigao osrednji uspeh kod kritičara, te je na kino blagajnama zaradio 115 miliona dolara, a početni budžet mu je bio 68 miliona. Kasnije iste godine, DiCaprio se ponovno udružio sa Kate Winslet (Kejt Vinslet) sa kojom je snimio i „Titanik“, kako bi radio na filmu njenog tadašnjeg muža, nazvanog „Revolucionarna cesta“. Film je postigao uspeh, a Leonardo je sedmi put nominovan za Zlatni globus nagradu.

2008. godine Leonardo je producirao i „Greensburg“, američku TV seriju koja se prikazivala na Planet Green televiziji. Bio je producent i psihološkog horor filma „Siroče“.

2010. godine, Leonardo je ponovno sarađivao sa Scorseseom na psihološkom trileru, „Shutter Island“, zasnovanom na istoimenom romanu iz 2003. godine. Film je postigao veliki uspeh, te je zaradio 294 miliona dolara. Iste godine se našao i u filmu „Inception“, na kojem je radio pored Tom Hardya (Tom Hardi), Michael Caine (Majkl Kejn) i Marion Cotillard (Maron Kotilard). Glumac je bio oduševljen idejom filma, a i kritika ga je nahvalila, te je doživeo i komercijalni uspeh zaradivši 825 miliona dolara.

Kako bi glumio u filmu, DiCaprio je pristao da bude plaćen isključivo zaradom od prodaje karata. Rizik mu se isplatio, te je za film dobio 50 miliona dolara, što je njegov prvi projekat sa tolikom platom. Film je postao jedan od tri najprodavanija filma u kojem je DiCaprio glumio. Na listi se nalaze još „Titanik“ i „The Revenant“.

2011. godine, glumac se našao u filmu Clint Eastwooda (Klint Istvud), nazvan „J. Edgar“. Kritike za film su bile većinom pomešane, iako su svi hvalili glumčev performans. Iste godine je producirao i „Red Riding Hood“, romantični horor film. Bio je i izvršni producent filma „The Ideas of March“, kojeg je režirao George Clooney (Džordž Kluni). Naredne godine glumio je u Quentin Tarantinovom (Kventin Tarantino) filmu „Django Unchained“. Projekat je doživeo uspeh, te je glumcu doneo devetu nominaciju za Zlatni globus. Zaradio je 424 miliona dolara širom sveta.

DiCapriov sledeći film bio je „Veliki Getsbi“ na kojem je sarađivao sa istim režiserom kao i na „Romeo i Julija“. Film je objavljen u maju 2013. godine, te je dobio pomešane kritike. Zaradio je 348 miliona dolara čime je postao najuspešniji film režisera. Iste godine se Leonardo ponovno odlučio da sarađuje sa Martin Scorsese, ovog puta na filmu „Vuk sa Vol Strita“. Objavljen je u decembru 2013. godine, nakon čega je Leo dobio Zlatni globus za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji. Pored toga, dobio je i četvrtu nominaciju za Oskara. Iste godine je producirao kriminalistički triler „Runner Runner“, na kojem je radio sa velikim glumačkim imenima. Odmah posle tog projekta našao je se u ulozi producenta za film „Out of the Furnance“.

2014. godine je bio izvršni producent britanskog dokumentarnog filma „Virunga“, kojeg je režirao Orlando von Einsiedel. Film je premijerno prikazan na Tribeca filmskom festivalu, 17. aprila 2014. godine, te je nakon puštanja na Netflix nominovan za Oskara. Narede godine se našao u drami „The Revenant“ koji je odlično prihvaćen kod kritičara. Leonardo je za ovaj projekat dobio svog prvog Oskara, jedanaestu nominaciju za Zlatni globus, kao i treću nagradu, te prvu BAFTA i SAG nagradu za najboljeg glumca. Nakon tolikog uspeha producirao je dokumentarni film „Catching the Sun“.

2016. godinu je započeo radom na projektima „The Ivory Game“ i „Before the Food“, dokumentarnim filmovima o klimatskim promenama i krijumčarenju slonovače. DiCaprio je za potrebe filma posećivao razna područja pogođena klimatskim promenama, te govori o merama koje čovečanstvo treba poduzeti. Iste godine je producirao i „Live by Night“, dramu u kojoj glumi Ben Affleck (Ben Aflek).
Dve godine kasnije je producirao psihološki horor „Delirium“, koji je režirao Dennis Illadis (Denis Iladis).

10. avgusta 2015. godine je objavljeno kako će Martin Scorsese režirati adaptaciju Erik Larsona (Erik Larson) po imenu „The Devil in the White City“, u kojoj će glumiti Leonardo DiCaprio. U oktobru iste godine, njegova firma Appian Way je dobila prava za knjigu o Volkswagen skandalu sa štetnim gasovima. U oktobru naredne godine je objavljeno da će Leo glumiti u filmu zasnovanom na Peter Guralnick romanu „Sam Phillips: The Man Who Invented Rock ’N’ Roll“.

2017. godine, Paramount je objavio kako je dobio prava za snimanje filma po romanu „Crna ruka“. Film će izaći 2019. godine, a u njemu će glumiti Leonardo kao Joe Petrosino. Iste godine je Paramount ušao u rat za prava sa Universal Picture izdavačkom kućom, kako bi mogao snimiti biografiju o Leonardo da Vinciu. Studio je sarađivao sa Appian Way Productions, te planiraju da DiCaprio bude zvezda filma.

2018. godine, Leo je dobio ulogu u biografiji o bivšem predsedniku Amerike, Theodore Roosevelt (Teodor Ruzvelt). Film će režirati Scorsese, a DiCaprio će ga producirati. Još uvek nije najavljeno kada će film biti objavljen. Očekuje se premijera još jednog filma u saradnji glumca sa Quentin Tarantinom, ovog puta u projektu nazvanom „Once Upon a Time in Hollywood“. U oktobru 2018. godine, Leo je dobio ulogu u filmu „Killers of the Flower Moon“, kojeg režira Scorsese.

Privatni život

DiCaprio poseduje kuću u Los Anđelesu, kao i stan u Bateri Park Sitiju, u Njuorku. 2009. godine je kupio otok u Belize na kojem planira da sagradi ekološki prihvatljivo odmaralište. 2014. godine je kupio originalnu Dinah Shore rezidenciju koju je dizajnirao moderni arhitekta Donald Wexler (Donald Veksler). DiCaprio je agnostik.

Njegove ljubavne romanse su uvek bile proprćene u medijima. 1997. godine, bio je u vezi sa britanskom pevačicom Emma Bunton (Ema Banton). Bio je i u vezi sa glumicom Bijou Phillios, te manekenkama Kristen Zang (Kristen Zeng) i Emma Miller (Ema Miler). 2000. godine je upoznao brazilsku manekenku Gisele Bundchen (Žizel Banšen), sa kojom je bio u vezi do 2005. godine. Bio je i u romantičnom odnosu sa izraelskom manekenkom Bar Rafaeli (Bar Rafaeli) od 2005. do 2011. godine. Tada je upoznao i izraelskog predsednika, te posetio njen rodni grad Hod HaSharon.

2005. godine, Leonardo je ozledio lice kada ga je manekenka Aretha Wilson (Areta Vilson) udarila slomljenom flašom po glavi, za vreme jedne holivudske zabave. Nakon priznavanja krivice 2010. godine, Willson je dobila kaznu zatvora od dve godine. U aprilu 2018. godine je objavljeno kako je DiCaprio u vezi sa manekenkom Camila Morrone (Kamila Moron).

Za vreme predsedničke kampanje 2004. godine, DiCaprio je držao kampanju za John Kerrya (Džon Keri), te je donirao novac. Četiri godine kasnije je donirao 2,800 dolara za kampanju Barack Obame (Barak Obama), što je najviše što individua može donirati u izbornom ciklusu, te je 2012. donirao 5 hiljada dolara u iste svrhe. U junu 2017. godine je vratio Oskar koji je osvojio, kao i ostale nagrade koje je dobio od Red Granite Pictures kompanije povodom 38. rođendana, zbog istrage američke vlade povodom skandala u Maleziji.

1998. godine je osnovao Leonardo DiCaprio fondaciju, neprofitnu organizaciju koja podiže svest o okolišu. Najviše se fokusira na globalno zagrejavanje i obnovljive izvore energije. Fondacija je radila na projektima širom 40 zemalja, te je objavila i dva dokumentarca „Water Planet“ i „Globalno zatopljenje“. Zbog toga je dobio mnoge nagrade i priznanja ekoloških organizacija, a nalazi se i na čelu nekih od njih. Poznato je da je vegetarijanac, ima električno vozilo i kuću sa solarnim pločama, ali njegova upotreba jahte i aviona izaziva osudu organizacija za zaštitu okoliša. Pomogao je u stvaranju filma „Cowspiracy“ koji se sada prikazuje na Netflixu.

2016. godine, Leonardo je uticao na Papu da se po prvi put u istoriji pojavi u filmu. Reč je o dokumentarnom filmu „Beyond the Sun“ čija zarada ide humanitarnim organizacijama u Argentini. Njegova organizacija je iste godine dala 15,6 miliona dolara za čuvanje prava domorodaca, te borbi protiv klimatskim promena. Leonardo je poznat kao najaktivnija zvezda posvećena borbi protiv klimatskih promena.

Poznato je da je DiCaprio i veliki humanitarac. 2010. godine donirao je milion dolara žrtvama pogođenim zemljotresom na Haitiju. Dve godine kasnije je donirao 61 hiljadu dolara za promovisanje LGBTQ osoba u medijima. 2017. godine je donirao milion dolara žrtvama pogođenim uraganom Harvi.

Filmografija

 • 1993. This Boy’s Life
 • 1993. What’s Eating Gilbert Grape
 • 1995. Brzi i mrtvi
 • 1995. Košarkaški dnevnici
 • 1995. Total Eclipse
 • 1996. Romeo i Julija
 • 1996. Marvinova soba
 • 1997. Titanik
 • 1998. Čovek sa gvozdenom maskom
 • 1998. Celebrity
 • 2000. Plaža
 • 2002. Uhvati me ako možeš
 • 2002. Bande Njujorka
 • 2004. Avijatičar
 • 2006. The Departed
 • 2006. Krvavi dijamant
 • 2007. 11. sat
 • 2008. Body of Lies
 • 2008. Revolucionarna cesta
 • 2010. Shutter Island
 • 2010. Hubble
 • 2010. Inception
 • 2011. J. Edgar
 • 2012. Django Unchained
 • 2013. Veliki Getsbi
 • 2013. Vuk sa Vol Strita
 • 2015. The Revenant
 • 2016. Before the Flood
 • 2019. Once Upon a Time in Hollywood

Izvori

Leonardo DiCaprio (Leonardo Dikaprio) na društvenim mrežama

FacebookLeonardo @ Facebook
InstagramLeonardo @ Instagram
TwitterLeonardo @ Twitter
IMDBLeonardo @ IMDB