Zdravko Škender

Kratke informacije

Ime i prezimeZdravko Škender
Datum rođenja15. mart 1967.
Mesto rođenjaSkradin
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjePevač
ŽanrPop

Biografija

Zdravko Škender je hrvatski pevač zabavne muzike. Rođen je 15.03. 1967. u Skradinu, gradu koji se nalazi u blizini Šibenika. Živi u ulici grada Čikaga u Zagrebu.

U detinjstvu je svirao džez trubu i od malih nogu je pokazivao interesovanje i talenat za muziku. Imao je svoj bend Ad Astra u kome je pevao prateće vokale i svirao bas gitaru. Trenirao je fudbal u Šibeniku, ali 1980. godine je doživeo saobraćajnu nesreću u Crnoj Gori. Jedan Zdravkov prijatelj je poginuo, a on je imao povredu kičme i ostao je nepokretan. Iste godine je započeo solo karijeru. 2010. godine su mu ukrali invalidska kolica vrenda 20 000 kuna, da bi ih nepoznati prolaznik nakon 2 dana pronašao u lokalnom kvartu kako se sa njima igraju deca, nakon čega mu ih je vratio.

Imao je veliki broj nastupa u inostranstvu, posebno u Australiji gde je pevao hrvatskim iseljenicima. Takođe je pevao na makedonskom, a smatra da najveću popularnost uživa u Sloveniji.

1988. godine je nastupio na Splitskom festivalu sa pesmom „Ne mogu da te zaboravim“. Osvojio je drugu nagradu. Naredne večeri na istom festivalu je otpevao numeru „Zlatno sunce Dalmacije“ i publika ga je nagradila trećom nagradom. Na Zagrebačkom festivalu je izveo numeru „Suze ljubavi“ za koju je dobio prestižnu nagradu Grand prix. Snimio je istoimeni album koji je prodat u tiražu od 400.000 primeraka.

1991. godine je bio član hrvatskog benda Aid koji se sastojao od poznatih hrvatskih muzičara kao što su: Toni Cetinski, Oliver Dragojević, Gabi Novak, Doris Dragović, itd. Zajedno su otpevali pesmu pod nazivom „Moja domovina“.

1995. godine je učestvovao na festivalu zabavne muzike Melodije Mostara. Predstavio se numerom „Kud me vodiš, moj živote“.

2005. godine je na festivalu Od srca srcu otpevao pesmu „Kad u ruci čaša pukne“. Naredne tri godine je nastupao na ovom festivalu sa numerama: „Sreća mene nije voljela“, „Brane nam, brane“ i „Poleti, srce“. Još se pojavio na Hrvatskom radijskom festivalu i Zadarfestu.

2009. godine je izdavačka kuća Croatia Records objavila kompilaciju njegovih najvećih hitova. Neki od njih su: „Ako nas život rastavi“, „Ne mogu da te zaboravim“, „Suze ljubavi“, „Žena kao ti“, itd.

2014. godine je izbacio singl „Kralj propalih ljubavi“ kojim je planirao da se vrati na scenu.

2016. godine je sninio novu pesmu pod nazivom „Na koljena padam“.

Diskografija

  • „Ljubavi se po pjesmama pamte“ (1987., Jugoton);
  • „Ne mogu te zaboraviti“ (1987., Jugoton);
  • „Suze ljubavi“ (1988., Jugoton);
  • „Sreća je došla s tobom “ (1989., Jugoton);
  • „Hitovi“ (1990., Jugoton);
  • „S’ druge strane sreće“ (1991., Jugoton);
  • „Dirnut ću ti dušu“ (1994.);
  • „Zlatni hitovi“ ( + singl „Teško mi je jako, jako“, 2000.);
  • „Zlatni hitovi“ (2005.);
  • „Zlatna kolekcija“ (2009.).

Spekuliše se da ima suprugu, ćerku i sina, ali Zdravko ne želi da priča o svom privatnom životu.

Zdravko Škender na društvenim mrežama

FacebookZdravko @ Facebook