Milan Vasić

Kratke informacije

Ime i prezimeMilan Vasić
Datum rođenja31. januar 1979.
Mesto rođenjaKosovska Kamenica
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Milan Vasić je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac, prepoznatljiv po ulogama u predstavama „Pevaj, brate“ i „Cimeri“, serijama „Ono naše što nekad bejaše“, „Bela lađa“ i „Komšije“, te filmovima „Konji vrani“ i „Zona Zamfirova 2: Vrati se, Zone“. Rođen je 31. januara 1979. godine u Kosovskoj Kamenici. Živi i radi u Beogradu.

Fakultet dramskih umetnosti je upisao u Prištini. Zbog ratnih dešavanja na Kosovu zanat je „pekao“ i u Beogradu i Varvarinu, a diplomirao je u Vranju. Član je Narodnog pozorišta Priština čije je sedište u Gračanici. Sa svojim ansamblom odigrao je brojne predstave u srpskim delovima Kosova i Metohije. Kako je u jednom intervjuu rekao, predstave su igrali i u mestima u kojima živi po jedan gledalac srpske nacionalnosti.

Osim toga, povremeno glumi i u drugim pozorištima, a jedna od predstava koja mu je donela veliku popularnost bila je „Pevaj, brate“ u kojoj je igrao sa kolegama Andrijom Miloševićem i Milanom Kalinićem.

Na filmskom platnu se prvi put pojavio 2007. godine i to u glavnoj ulozi u filmu „Konji vrani“ Ljubiše Samardžića. Glumio je i u filmovima „Bledi mesec“ i „Vrati se Zone“.

Srca televizijske publike osvojio je ulogama u serijama „Ono naše što nekad bejaše“, „Ranjeni orao“, „Jesen stiže, Dunjo moja“, „Greh njene majke“ i drugima. Veliku popularnost donele su mu uloge Janaćka Janića u seriji „Bela lađa“, te lažnog grofa Bokalovića u seriji „Komšije“.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Milan Vasić je rođen 1979. godine u Kosovskoj Kamenici. Rastao je na Kosovu uz oca Ljubomira, majku Oliveru i sestre Tamaru i Milenu za koje je veoma vezan. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu. Trenirao je fudbal i rukomet, te igrao i pevao u lokalnom kulturno-umetničkom društvu. Upravo tako je otkriven njegov talenat za glumu, pa je pobedio na jednom amaterskom takmičenju.

S obzirom da su mnogi uvideli njegov glumački potencijal, nagovarali su ga da upiše Fakultet dramskih umetnosti. Bilo je i onih koji su govorili da je za prolazak na prijemnom potreban novac. Pošto je bio svestan da roditelji ne mogu da plate, odlučio je da se prijavi na polaganje prijemnog ispita na Pravnom fakultetu, te da nastavi očev posao.

Ipak, na nagovor svoje učiteljice iz osnovne škole prijavio se za prijemni i primljen na Fakultet dramskih umetnosti u Prištini. Godinu i po dana kasnije počeo je rat na Kosovu, a studenti glume su pozvani u Beograd da nastave studije. Bio je u klasi profesora Svetozara Rapajića.

Jedno vreme je živeo kod rođaka u Beogradu, a kasnije je prešao u studentski dom. Sledeće godine prištinska Akademija je izmeštena u Varvarin kod Kruševca, pa je tu završio treću godinu, a diplomu je na kraju stekao u Vranju.

U jednom televizijskom intervjuu priznao je da je tokom prve dve godine na Akademiji bio najmirniji student. Kako je rekao, trebalo mu je vremena da shvati kako stvari funkcionišu, te da, za razliku od ostalih fakulteta, gluma ne iziskuje strogi odnos između profesora i studenata. Drugu godinu je završio u Beogradu, treću u Varvarinu, a četvrtu u Vranju. Kaže da je to za jednog glumca dragoceno iskustvo jer je uspeo da se upozna sa svim delovim Srbije, s običajima, ljudima i mentalitetom, što mu je kasnije mnogo pomoglo da se lakše „uvuče u kožu“ likova koje je glumio.

Pozorišna karijera

Milan Vasić je član Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici. S ansamblom ovog pozorišta odigrao je brojne predstave u srpskim gradovima na Kosovu, a u saradnji s Narodnim pozorištem iz Novog Sada u njima su mogli da uživaju mnogi gledaoci širom Srbije.

U drami Borislava Mihailovića Mihiza „Banović Strahinja“ igrao je Vojina Jugovića. Prema rečima Nebojše Bradića koji je adaptirao ovu dramu priča prati „pojedinca koji dopušta istoriji da se odvija onako kako je zapisano u udžbenicima, ali ne dopušta da politički razlog prevlada njegovo lično moralno uverenje“. Banović Strahinju tumači Nebojše Đorđević, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Zoran Karajić, Dušan Simić, Igor Damjanović i drugi.

Sa Jelenom Orlović, Milenom Jakšić, Anikom Grujić, Igorom Damnjanovićem, Bojanom Stojčetovićem i drugima trenutno (2019) igra u predstavi „Ženidba“ nastaloj po istoimenom komadu ruskog pisca Nikolaja Vasiljeviča Gogolja (Николай Васильевич Гоголь), a u režiji Milana Karadžića. Reditelj je u ovoj klasičnoj drami spojio glumce iz Gračanice i Novog Sada, kako je rekao, zbog odličnog ansambla koji ova pozorišta imaju, ali i prilike da tako predstavu pogledaju svi koji žele, od Vojvodine do Kosova.

U poznatom komadu savremenog irskog pisca Konala Morisona (Conall Morrison) „Ministarstvo izbavljenja“ Vasić tumači glavnu ulogu, dok mu se na bini pridružuju Milena Jakšić, Bojan Stojčetović, Ivana Kovačević i Igor Damnjanović. Reditelj je Luiza Safi, dugogodišnja saradnica irskog pisca. Radnja prati dva bračna para koji uz pomoć egzorcizma žele da se reše „zlog duha“ koji boravi u njihovoj kući. Komad se bavi suštinskim pitanjima dobra i zla, crkve i stvarnosti, savremenog života i tradicije.

Katalonski reditelj Mauricio Fare je u oktobru 2017. godine publici u Gračanici predstavio svoju verziju komada „Dantonova smrt“ Georga Bihnera (Karl Georg Büchner). Reč je o drami čija je radnja smeštena u period Francuske buržoaske revolucije, a prati događaje i odnos predvodnika revolucije i mase prema vlasti i njenoj zloupotrebi. Glavne uloge su tumačili Igor Damnjanović, Milan Vasić, Aleksandar Mihailović, Anika Grujić i drugi, a reakcija publike je bila više nego dobra.

Iako je njegova „matična kuća“ Narodno pozorište Priština, Vasić je igrao i na scenama drugih pozorišta. Na sceni Pozorišta Slavija igrao je u kamernom mjuziklu „Cimeri“ nastalom po tekstu Metjua Karslona (Matthew Carlson). Vasić i Saša Joksimović glume dvojicu drugara koji su se uselili u novi stan, gde su upoznali dve lepe komšinice, odlučne u nameri da im pomognu da urede svoj novi životni prostor. Komad je adaptirao Rade Vukotić, a u ostalim ulogama pojavljuju se Marija Veljković, Ana Sakić, i Staša Radulović.

U Pozorištu Slavija igrao je i u predstavi „Kuća bez prozora“, a na sceni Raša Plaović u Narodnom pozorištu drami „Građanin plemić“ u režiji Darija Mihailovića. Vasić tumači Kleonta, dok su u ulogama gospodina i gospođe Žurden Igor Damnjanović i Anika Grujić. Lusilu igra Milena Jakšić, a Doranta Branko Babović.

Ipak, najveću popularnost stekao je igrajući predstavu „Pevaj, brate“ u režiji Slavenka Saletovića, a po scenariju Stevana Koprivice. Vasić glumi Uroša Džemića U-Džejla, mladog hip-hopera koji sanja da postane zvezda. Milan Kalinić je Goran Ćirković Fajta, metalac koji nije imao sreće s bendovima, pa je otvorio vlastiti muzički studio kako bi preživeo. Andrija Milošević je Marijan Dević Devil, Fajtin dugogodišnji prijatelj i pop-folk pevač koji je godinama opstajao na muzičkoj sceni zahvaljujući angažmanima u političkim kampanjama.

Kada se u isto vreme nađu na istom mestu muzičari se sukobljavaju na svim „frontovima“ nastaju razne komične situacije. Predstava je premijerno izvedena 11. novembra 2009. godine u beogradskom Domu sindikata. Za vrlo kratko vreme odigrana je više od 200 puta, a objavljena je na DVD izdanju. Predstava „Pevaj brate 2“ premijerno je izvedena 16. oktobra 2013. godine, a zbog velike popularnosti Vasić, Kalinić i Milošević su snimili i istoimenu seriju koja je emitovana na Prvoj TV.

Na 39. festivalu Dani komedije u Jagodini osvojili su Nagradu Miodrag Petrović Čkalja za najsmešniju predstavu i statuetu „Jovana Micić“, a na 12. Međunarodnom filmskom festivalu u Doboju Milan Vasić je proglašen za najboljeg mladog glumca.

Filmska i televizijska karijera

Na filmskom platnu Vasić se prvi put pojavio 2007. godine u filmu „Konji vrani“. Reč je o drami koju je režirao Ljubiša Samardžić, po scenariju Tončija Matulića i Đorđa Milosavljevića. Mladi glumac je igrao banatskog paora Savu Lađanskog, kome je supruga Marija preminula na porođaju, te koji sam podiže dete. U pitanju je nastavak filma „Jesen stiže, Dunjo moja“ iz 2004. godine. Ostale uloge su tumačili Kalina Kovačević, Predrag Ejdus, Milena Vasić Ražnatović, Andrija Milošević i drugi.

Iste godine desila mu se još jedna glavna uloga i tu u seriji Siniše Pavića „Ono naše što nekad bejaše“. Scenario je nastao po motivima pripovedaka Stevana Sremca. Radnja je smeštena u malu varoš u Srbiji početkom 20. veka, u koje dolazi putujući teatar. Vasić je tumačio praktikata Ljubivoja koji se pridružuje pozorištu i pri tome ostavlja svoju prvu veliku ljubav Ikicu koju je tumačila Danijela Štajnfeld. Serija je premijerno emitovana 2007. godine na Radio Televiziji Srbije (RTS).

Savu Lađanskog je glumio i u poslednjem nastavku trilogije „Jesen stiže, Dunjo moja“ koji je objavljen 2009. godine pod naslovom „Bled mesec“. Njegovu suprugu Anicu Granfild ponovo je utelovila Kalina Kovačević, a ćerku Dunju mlada glumica Marta Uzelac.

Tokom 2008. i 2009. godine igrao je manju ulogu u seriji i filmu „Ranjeni orao“ koju je režirao Zdravko Šotra po romanu književnice Milice Jakovljević poznatije po pseudonimu Mir Jam. Glavne uloge su igrali Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić.

Iste, 2009. godine vratio se ulozi koja ga je proslavila. Ponovo je glumio Savu Lađanskoj u televizijskoj seriji „Jesen stiže, Dunjo moja“ koja je u periodu od oktobra 2009. do februara 2010. godine emitovana na RTS-u. Otprilike u isto vreme RTS je emitovao telenovelu „Greh njene majke“ u kome Milan Vasić glumi Mitka Borića.

Usledila je uloga Danijela Papa u popularnoj seriji „Miris kiše na Balkanu“, nastala po romanu Gordane Kuić, a u režiji Ljubiše Samardžića. Priča prati sudbinu jevrejske porodice Salom od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata.

U periodu od 2010. do 2012. godine glumio je Janaćka Janjića, daljeg rođaka Srećka Šojića u seriji „Bela Lađa“. Janaćko fizički veoma podseća na svog rođaka, bavi se poljoprivredom i u prestonicu najčešće dolazi kako bi prodao svoje proizvode. Zbog svoje naivnosti često upada u Šojićeve zamke, ali kad lidera Stranke zdravog razuma uhapse, Janaćko preuzima jednu od vodećih uloga. Postaje poslanik i učestvuje u formiranju vlade na brodu „Bela lađa“.

Serija je doživela veliku popularnost. Tokom šest sezona na Radio Televiziji Srbije je emitovano 90 epizoda.

Godine 2017. se u srpskim bioskopima pojavio film „Zona Zamfirova 2: Vrati se, Zone“ koji predstavlja nastavak istoimenog filma iz 2002. godine, a u kome su glavne uloge tumače Milan Vasić i Brankica Sebastijanović. Režiju potpisuje Jug Radivojević, a scenario Ivana i Miroslav Mitić. Iako je zamišljen kao nastavak filma iz 2002. radila ga je potpuno druga ekipa glumaca.

Tumačio je Momčila Mitića, lažnog grofa Bokalović u četvrtoj sezoni serije „Komšije“ koja je emitovana tokom 2018. godine na RTS.

Još u proleće 2012. godine na Kosovu je počelo snimanje filma „Nesporazum“ u kome Vasić glumi sa kolegama iz Narodnog pozorišta Priština. Glavne uloge tumače Milena Jakšić i Vladimir Jocović, a reč je o drami u čijem je centru ljubavni trougao između Srbina, Albanke i portparolke Kfora. Film je upotpunosti sniman na Kosovu, a kako je režiser i scenarista Nenad Todorović jednom prilikom izjavio korištena je „najskuplja scenografija na svetu“ – ratom razrušene građevine. Svetlost dana film je trebao da ugleda u novembru 2012. godine, a poslednja najava je da će biti prikazan tokom 2019. godine.

Privatni život

Milan Vasić je rođen 1979. godine u Kosovskoj Kamenici u kojoj je porodica živela sve do početka sukoba u severnoj srpskoj pokrajini. Pošto je Kamenica posle 1999. godine pripala Albanicima preselili su se u selo Veliko Ropotovo gde su ranije imali vikendicu. Tokom ratnih sukoba jedno vreme su živeli u Vranju. Uprkos svemu, kaže da je imao lepo, zdravo i srećno detinjstvo.

Kako kaže, odrastao je u patrijarhalnoj porodici koja drži do običaja sa Kosova. Iako danas živi u Beogradu, trudi se da svaki slobodan trenutak provede u Ropotovu. Ranije je sanjao o tome da se jednog dana vrati u rodnu Kamenicu, ali je postao svestan da mu se želja da sa sugrađanima slavi svoje uspehe, nažalost neće ostvariti. Pa ipak, sa svojim kolegama iz Narodnog pozorišta Priština redovno igra predstave u srpskom delu Kosova. Oduševili su srpsku javnost priznanjem da su jednu predstavu igrali pred samo jednom bakom.

Ponosan je na svoje korene, te iako voli Beograd u kome sada živi i Vranje u kome je proveo jedan deo mladosti, uvek će ostati Kosovar u duši.

Premda se trudi da svoju privatnost drži dalje od očiju javnosti, priznaje da nema devojku, ali da bi voleo da upozna neku pored koje će da se skrasi i koja će da mu rodi troje dece. Jednom prilikom je čak u šali rekao da je raspisao konkurs za ženu koja ima određene karakteristike.

U dosadašnjoj karijeri igrao je različite uloge, ali ga mnogi nazivaju komičarom zbog uloga u predstavi „Pevaj, brate“ i seriji „Bela lađa“. Poznat je po tome što lepo peva, pa ne krije se u kafani rado prihvati mikrofona. Najviše voli da peva etno pesme, a tu ljubav je nasledio od roditelja.

Mnogi ga smatraju jednim od najperspektivnijih mladih glumaca u Srbiji, a on za sebe kaže da je „jedan seljačić mali iz Kosovske Kamenice“. Osim velikim talentom, publiku ume da oduševi svojom skromnošću, lepim vaspitanjem i „zdravim“ pogledima na svet.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2007. Konji vrani
 • 2007. Ono naše što nekad bejaše
 • 2008. Bledi Mesec
 • 2008. Ranjeni orao
 • 2009. Ranjeni orao
 • 2009. Jesen stiže, Dunjo moja
 • 2009-2010. Greh njene majke
 • 2010. Miris kiše na Balkanu
 • 2010-2012. Bela lađa
 • 2011-2013. Pevaj, brate!
 • 2014. Nesporazum
 • 2017. Vrati se Zone
 • 2018. Nesporazum
 • 2018. Komšije

Predstave: „Žica“, Ženidba“, „Banović Strahinja“, „Ministarstvo izbavljenja“, „Dantonova smrt“, „Cimeri“, „Kuća bez prozora“, „Pevaj brate“ i druge.

Izvori:

Milan Vasić na društvenim mrežama

FacebookMilan @ Facebook
InstagramMilan @ Instagram
IMDBMilan @ IMDB