Tamara Vučić

Kratke informacije

Ime i prezimeTamara Vučić
Datum rođenja1981.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePolitikolog
Visina-

Biografija

Tamara Vučić je diplomirani politikolog i supruga Aleksandra Vučića, predsednika Srbije. Rođena je 1981. godine u Beogradu. Odrasla je u Loznici, a živi u srpskoj prestonici. Godine 2017. je sa Vučićem dobila sina Vukana.

O Tamari Vučić se do 2017. godine i inauguracije Aleksandra Vučića za predsednika Srbije znalo vrlo malo. Mediji su došli do saznanja da je diplomirala na Fakultetu političkih nauka i da je od 2010. godine radila u Ministarstvu vanjskih poslova kao savetnica za Evropu.

Kao prva dama Srbije poznata je po svom humanitarnom radu. Do sada se u okviru redovnih aktivnosti prve dame sastala sa Eminom Erdogan (Emine Erdoğan), Mišel Obama (Michelle LaVaughn Obama), Peng Lijuan (Peng Liyuan) i drugim suprugama svetskih zvaničnika.

Obrazovanje i karijera

Tamara Vučić (Đukanović) je rođena 1981. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu je završila u Loznici, a potom je diplomirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Nije poznato čime se bavila pre nego što je postala član kabineta Ministra inostranih poslova Srbije. Na Linkedin profilu je navela da na poziciji savetnice za Evropu pri MIP-u radi od 2010. godine.

S obzirom na to da vrlo retko govori u medijima, te da od suprugove inauguracije nije dala niti jedan intervju, o njenom detinjstvu i obrazovanju se u srpskoj javnosti malo zna. Jedan od medija je objavio da su Tamari u mnogi u mladosti predviđali karijeru manekenke, ali da nju to nije interesovalo. Isti novinar u tekstu navodi da „svoju lepotu nikada nije postavljala ispred svoje celokupne ličnosti“.

U istom tekstu je navedno da je bila „omiljena u Loznici“, veoma dobro i blagorodno dete, te da je i u osnovnoj i u srednjoj školi bila jedna od najboljih učenica.

Sa 29 godina je dobila posao savetnice u Ministarstvu vanjskih poslova, a kako je navela na svom profilu na društvenoj mreži Linkedin završila je i Diplomatsku akademiju istog Ministarstva. Pažnju medija je privukla još 2013. godine kada je objavljeno da se udala za tadašnjeg ministra odbrane i prvog potpredsednika Vlade Srbije.

Ipak, u srpskim medijma se prvi put pojavila u martu 2016. godine kada je prisustvovala svečanom ručku u organizaciji princeze Katarine Karađorđević u Belom dvoru. Tamara je bila jedna od četrdesetak žena koje su Karađorđevići pozvali na proslavu Međunarodnog dana žena. Mnogi mediji su tada komentarisali lepotu žene koju je Vučić „skrivao“ tri godine.

U oktobru 2016. godine je u Njujorku prisustvovala prijemu koji je organizovala nekadašnja prva dama Amerike Mišel Obama, supruga Baraka Obame. Tom prilikom je razgovarala sa jednim od osnivača organizacije „Autism speaks“.

Za razliku od supruga političara nije se uključivala u kampanju pred predsedničke izbore 2017. godine. Štaviše, mnogi su komentarisali i to što je Vučić na glasanje poveo ćerku Milicu, a ne svoju suprugu. Ipak, mnoge je oduševila svojim izgledom i harizmom na Vučićevoj inauguraciji u junu 2017. godine.

Otkako je njen suprug izabran za predsednika Srbije Tamara se posvetila humanitarnom radu. Jedna je od supruga svetskih zvaničnika koja je podržala aktivnosti organizacije „Autism Speaks“ koja pomaže osobama koje se bore s autizmom. Organizacija akivno sarađuje s Ujedinjenim nacijama.

U decembru 2017. godine je čestvovala u UNICEF-ovoj kampanji „Svaki trenutak je važan“, a već sledećeg meseca Vučićeva je obišla Prihvatilište za decu „Vasa Stajić“ na Voždovcu. Tom prilikom je beogradskim novinarima kazala da su pokloni koje je donela deci skromni, ali da su „darovani od srca“.

U maju 2018. godine je zajedno s Eminom Erdogan, suprugom Redžepa Taipa Erdogana (Recep Tayyip Erdoğan), predsednika Turske, otvorila obnovljeni Dom za nezbrinutu decu Dragutin Filipović Jusa na Vračaru, i mališanima podelila poklone. Sa prvom damom Turske je razgovarala o problemu nataliteta u Srbiji.

Istog meseca je u Kuršumliji podelila paketiće deci, te još jednom istakla da su „deca blagoslov“ i da se nada da će ih sledeći put kada poseti tu opštinu biti još više. Pojavila se i na svečanom prijemu u Ministarstvu inostranih poslova povodom Dana srpske diplomatije.

Nekoliko meseci kasnije je u Pekingu razgovarala sa Peng Lijuan, suprugom kineskog predsednika Si Đinpinga (Xi Jinping). Mediji su javili da je tema razgovora bila kulturna saradnja između Srbije i Kine. Dogovoreno je i organizovanje Dana kineske kulture u Subotici, Novom Sadu, Nišu, Leskovcu i drugim gradovima Širom Srbije.

Beogradski mediji su objavili da je Peng Lijuan izrazila poštovanje prema humanitarnom radu Tamare Vučić, te istakla da Kina „pridaje veliki značaj rešavanju problema sa kojima se suočavaju žene i deca“. Snimak njihovog susreta je objavila kineska nacionalna televizija.

Krajem marta 2019. godine je posetila Asunsion, prestonicu Paragvaja, gde je razgovarala sa Silvanom Abdo (Silvana Abdo), suprugom tamošnjeg predsednika. Kako su naveli mediji, Vučićeva i Abdoova su „razmenile iskustva i ideje za bolji pristup u prepoznavanju i ispunjavanju potreba i prava dece“.

Dva meseca kasnije je bila domaćica Gotje Destenej (Gauthier Destenay), partnera premijera Luksemburga Gzavijea Betela (Xavier Bettel) koji su boravili u službenoj poseti Beogradu. Tom prilikom su obišli Narodni muzej i druge znamenitosti srpske prestonice.

Privatni život

Tamara Vučić je rođena 1981. godine u Beogradu, ali je detinjstvo provela u Loznici. Studirala je političke nauke u Beogradu, gde se potom zaposlila u Ministarstvu vanjskih poslova. O njenom životu pre udaje za Aleksandra Vučića se vrlo malo zna. Ono što su mediji uspeli da saznaju jeste da se par venčao 2013. godine, te da je svadbi prisustvovalo dvestotinjak funkcionera SNS-a, novinara i drugih javnih ličnosti.

U žižu javnosti je dospela kada je list „Informer“ objavio fotografiju sa popodnevnog ručka para Vučić. To je ujedno bilo sve što su novinari uspeli da saznaju o drugoj supruzi prvog potpredsednika Vlade Srbije.

Nekoliko meseci kasnije objavljeno je da je Tamara izgubila bebu, par dana pre porođaja. Prema napisima u beogradskoj štampi devojčica koja je trebalo da se zove Neva je prestala da diše nekoliko dana pre nego što je trebala da dođe na svet.

10 juna 2017. godine Vučić je na svom „Tviter“ („Twitter“) nalogu objavio vest da je ponovo postao otac. Tamara je petnaestak dana pre termina rodila dečaka kome su dali ime Vukan. Svoja iskustva o roditeljstvu je podelila sa javnošću u kratkim intervjuima koje je davala u sklopu UNICEF-ove kampanje „Svaki trenutak je važan“.

U oktobru 2017. godine je u pratnji prijateljica prisustvovala modnoj reviji Igora Todorovića. Na pitanja novinara o modi skromno je odgovorila da se ne razume mnogo u modu i da nosi ono u čemu se najbolje oseća, ali da joj se dopadaju Todorovićeve kreacije.

Tamara Vučić veoma retko daje intervjue i izbegava da se mnogo eksponira u javnosti. Zato se o njenom životu sa, prvo premijerom, a potom i predsednikom Srbije vrlo malo zna.

Novinari KRIK-a, Mreže za istraživanje kriminala i korupcije su, istražujući imovinu Aleksandra Vučića 2016. godine objavili tekst u kome se navodi da Tamara poseduje stan od 104 kvadrata i garažu od 12 kvadrata u kompleksu „Belvil“. Vrednost ovih nekretnina je procenjena na oko 196 000 evra. Vučić je u intervjuu novinarim KRIK-a kazao da su Tamari u maju 2013. godine stan kupli roditelji, te da nema nikakve veze sa njegovom garsonjerom u istoj zgradi.

Izvori

Tamara Vučić na društvenim mrežama

LinkedInTamara @ LinkedIn