Nihad Alibegović

Kratke informacije

Ime i prezimeNihad Alibegović
Datum rođenja1. januar 1962.
Mesto rođenjaVoljice (Gornji Vakuf)
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteSarajevo
ZanimanjePevač
ŽanrNarodna muzika

Biografija

Nihad Alibegović je bosanskohercegovački pevač narodne muzike, prepoznatljiv po pesmama „Tebe nema“, „Produži moj život“, „Zar ti“, „Euforija“ i drugima. Rođen je 1. januara 1962. godine u selu Voljice kod Gornjeg Vakufa. Živi i radi u Sarajevu. U braku je sa Šefikom Alibegović, sa kojom ima sinove Amara i Edemira.

Premda je rano pokazao sklonost ka muzici, nije ostvario želju svojih roditelja da postane harmonikaš. Tokom studija na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu počeo je da peva u nekadašnjoj kafani „MIS“ na Grbavici.

Prvi album pod nazivom „Galebe moj“ snimio je i objavio 1984. godine.  Usledila je saradnja s Orkestrom Tomice Miljića na ploči „Plači sa mnom, violino“ iz 1985. godine, te sa Draganom Stojkovićem Bosancem na albumu „Tebe nema“ iz 1992. godine.

Tokom narednih deset godina Nihad Alibegović je snimio i objavio još osam albuma, poput „Ljubi ljubi mene ti“, „Zakletva“, „Zvijezda sreće“, „Produži mi život“ i drugih. Nakon toga je snimio na desetine singlova, poput „Tri kafane“, „Dosta mi je laganja“, „Presudi mi“, „Amin“ i drugih.

Alibegović je dobitnik brojnih muzičkih nagrada i priznanja.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Nihad Alibegović je rođen 1962. godine u mesu Voljice kod Gornjeg Vakufa. Po završetku osnovne škole, upisao je i završio gimnaziju. Njegov talenat za muziku je otkriven vrlo rano, te je još kao dečak dobio svoju prvu harmoniku. Međutim, nije se posvetio sviranju, nego je upisao Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu.

Kao student se prijavio na takmičenje pevača amatera u Domu mladih u Sarajevu. Na vlastito iznenađenje je osvojio prvo mesto, što je za njega bio znak da treba da ostane u muzičkim vodama. Osim toga, ova pobeda mu je otvorila mnoga vrata i doprinela bržem razvoju njegove pevačke karijere.

Karijera

Poput većine mladih pevača, prvo je nastupao u kafanama. Jedna od onih u kojima je stalno gostovao bila je „MIS“ na Grbavici. Pobeda na takmičenju pevača amatera privukla je pažnju rukovodstva tadašnjeg Radio Sarajeva, koji su odlučili da mu daju šansu da objavi svoju prvu pesmu.

Prvi album Nihada Alibegovića pod nazivom „Galebe moj“ objavila je Diskografska kuća „Jugodisk“. Pored naslovne, na toj ploči su bile i numere „Emina“, „Poslednja pesma“, „Sanja“, „Prijatelju moj“ i druge, koje je Alibegović otpevao uz pratnju Orkestra Ljubiše Pavkovića.

Dobio je priliku da prati kolegu Halida Bešlića na njegovoj velikoj turneji pod nazivom „Dijamanti“. Za mladog pevača to je bilo neprocenjivo iskustvo.

Već sledeće godine Nihad je započeo saradnju sa Tomicom Miljićem čiji orkestar ga je pratio tokom snimanja albuma „Plači sa mnom, violino“. Publika je imala priliku da na toj ploči čuje i pesme „Najluđa noć“, „Pjevajte mi tužne pjesme“, „Voljeću te, znaj“, „Oprosti mi, ljubavi“ i druge.

Pratio je kolegice Nedu Ukraden, Hanku Paldum i druge na njihovim velikim turnejama po Jugoslaviji, Evropi i celom svetu, a broj njegovih obožavaoca je rastao svakim danom.

Usledila je saradnja sa velikim imenima jugoslovenske narodne muzike, poput Hasana Dudića, Nazifa Gljive, Zlatka Sjerića, te Dragana Stojkovića Bosanca čiji orkestar ga je pratio tokom snimanja pesama za novi album.

Diskografska kuća “Halix“ je 1992. godine objavila njegovu ploču pod nazivom „Tebe nema“. Na njoj su još bile numere „Što sam sam“, „Za srca dva“, „Crne oči“, „Popio sam mnogo vina“ i druge.

Zbog ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, novi album pod nazivom „Ljubi, ljubi mene ti“, Alibegović je snimio u Nemačkoj. Sa njega su se izdvojile numere „Vrati se“, „Ti si jedina“, „Duša ranjena“, „Od Bosne se miris širi“ i druge.

Usledila je saradnja s Izdavačkom kućom „Avaz“ koja je 1995. godine objavila njegovu kasetu sa numerama „Zakletva“, „Crni jastuk“, „Progone me oči tvoje“, „Šta će meni ovaj život“ i drugima. Tekstove su pisali Džemo Agović, Šefko Kardumović, Muharem Gerina – Tarzo, Suada Demirović i drugi, dok je muziku komponovao Alibegović. Za aranžmane su bili zaduženi Džavid Ljubovci i Fahro Vejzović.

Četiri godine kasnije u prodaji se pojavio njegov CD pod nazivom „Zvijezda sreće“. Ovog puta je izdavač bio „In Takt Records“, a muziku i tekstove su pisali Suad Jukić Šule, Fahrudin Pecikoza, Fikret Halvadžija i drugi.

Osim naslovne, publika je odlično prihvatila i pesme „Stade život, ne miče se“, „Vrijeme rane liječi“, „Plamen ljubavi“, „Nije to“ i druge.

Na novi Alibegovićev materijal njegovi obožavaoci su morali da čekaju do 2002. godine kada se u prodaji pojavio CD „Nemoj, pa se ne boj“. Sastojao se iz numera „Prevaren sam, prevaren“, „Počasti me poljupcima“, „Uvele su ruže“, „Idi, ko ti brani“ i drugih, koje su pisali, komponovali i aranžirali Milorad Mića Nikolić, Miodrag Ž. Ilić, Rade Ercegovac i drugi.

Osmi studijski album Alibegović je objavio zajedno sa Diskografskom kućom „Gold Inter Music“. Na njemu su bile pesme „Noćas s tobom ostajem“, „Ti i ja, svijeta dva“, „Ko je da znam“, „Gdje je moja ljepotica“, „Pametna i lijepa“ i druge.

Svoju publiku je počastio i bonus pesmama „Uvele su ruže“ i „Idi ko ti brani“. Pored stalnih saradnika, Miće Nikolića i Miodraga Ž. Ilića, među tekstopiscima se pojavilo i nekoliko novih imena, poput Esada Purića, poznatijeg kao Eso Beštija.

U saradnji sa pokojnim kompozitorom Mićom Nikolićem, Miodragom Ž. Ilićem i Pericom Zdravkovićem, Nihad je 2006. godine snimio i objavio CD sa pesmama „Produži moj život“, „Euforija“, „Zar ti“, „Znak pitanja“, „Ovo malo duše“ i drugima. Ponovo je objavio tri bonus pesme koje su obeležile njegov prethodni rad. Izdavač je bila Produkcijska kuća „Gold Music“.

Dve godine kasnije su čak dve diskografske kuće, „Hayat Production“ i „Vip Production“ objavile Alibegovićev deseti studijski album sa pesmama „Zelena“, „Burma“, „Kilometri“, „Snaga ljubavi“, „Gluhi telefoni“ i drugima. Ovog puta je kompletan album komponovao Perica Zdravković, dok je većinu tekstova napisao Milanko Ćirković.

Četiri godine studijske pauze popunio je brojnim nastupima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Album pod nazivom „Samo za nju“ objavila je 2012. godine Produkcijska kuća „BN music“. Ovog puta Alibegović je svoju publiku počastio pesmama „Samo ti mi fališ“, „Golubica“, „Hana“, „U tri riječi“ i drugima. Na njemu se našao i duet sa Minom Kostić pod nazivom „Ako te ikad izgubim“.

U periodu od 2012. do 2020. godine Alibegović je objavio nekoliko uspešnih singlova u izdanju Produkcijske kuće „Grand“. Posebno su se izdvojile numere „Tri kafane“, „Dosta mi je laganja“, „Presudi mi“, „Ti si zvijezda“ i druge.

Obradio je i pesmu „Donesi divlje mirise“ koju je 2011. godine prvi put otpevao njegov pokojni kolega Nino Rešić. Singlom „Amin“ koju je promovisao u martu 2019. godine podelio je svoje obožavaoce na one kojima se novi stil svideo i one druge koji su smatrali da mu takva pesma ne priliči, s obzirom na činjenicu da je do tada uglavnom snimao „ozbiljne“ pesme.

Nekoliko meseci kasnije Alibegović je objavio numeru „Eto ti on“ koji je publika odlično prihvatila.

Bio je mentor i član žirija u popularnom muzičkom takmičenju „Zvijezda možeš biti ti“ koje se emituje na programu Televizije „Hayat“.

U dosadašnjoj karijeri napravio je nekoliko velikih turneja, od kojih su posebno uspešni bili koncerti u gradovima Australije. Redovno nastupa, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu, a o terminima novih koncerata svoju publiku obaveštava putem društvenih mreža.

Na društvenoj mreži „Fejsbuk“ („Facebook“) ima preko 100 hiljada pratilaca, dok ga na „Instagramu“ („Instagram“) prati oko tri hiljade ljudi.

Privatni život

Nihad Alibegović je rođen 1962. godine u u selu Voljice kod Gornjeg Vakufa. Muzikom je ozbiljno počeo da se bavi kao student Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Dugi niz godina je u braku sa Šefikom Alibegović, sa kojom ima dva sina, Amara i Edemira.

Edemir je takođe krenuo očevim stopama, a Nihad kaže da će sina podržati u nameri da se i u budućnosti bavi pevanjem.

 

View this post on Instagram

 

Jubilarna 60. Godišnjica FK Omladinca #nihadalibegovic #sanica #football #anniversary

A post shared by Nihad Alibegović (@nihadalibegovicofficial) on Jul 26, 2019 at 4:45am PDT

Uprkos činjenici da je skoro četrdeset godina prisutan na domaćoj javnoj sceni, Alibegović, za razliku od nekih svojih kolega, ne puni novinske stupce aferama i skandalima. Naprotiv, on se trudi da svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti.

U slobodno vreme se rekreativno bavi sportom, a posebno uživa u fudbalu.

Diskografija

Albumi

 • 1984. Galebe moj
 • 1985. Plači sa mnom, violino (uz pratnju Orkestra Tomice Miljića)
 • 1992. Tebe nema (uz pratnju Orkestra Dragana Stojkovića Bosanca)
 • 1993. Ljubi ljubi mene ti
 • 1995. Zakletva
 • 1999. Zvijezda sreće
 • 2002. Nemoj, pa se ne boj
 • 2004. Noćas s tobom ostajem
 • 2006. Produži moj život
 • 2008. Zelena
 • 2010. Blago meni
 • 2012. Samo za nju

Singlovi

 • 2015. Noćna mora
 • 2015. Blago meni
 • 2016. Tri kafane
 • 2017. Donesi divlje mirise
 • 2017. Dosta mi je laganja
 • 2017. Presudi mi
 • 2018. Ti si zvijezda
 • 2019. Amin
 • 2019. Eto ti on

Nihad Alibegović na društvenim mrežama

FacebookNihad @ Facebook
InstagramNihad @ Instagram
YoutubeNihad @ YouTube