Drago Prgomet

Kratke informacije

Ime i prezimeDrago Prgomet
Datum rođenja25. maj 1965.
Mesto rođenjaDerventa
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjeLekar, političar
StrankaHDZ, HRID, HDZ

Biografija

Drago Prgomet je hrvatski lekar i političar. Rođen je 25. maja 1965. godine u selu Žeravac kod Dervente u Bosni i Hercegovini. Živi i radi u Zagrebu.

Detinjstvo i obrazovanje

Drago Prgomet je rođen 1965. godine u Žeravcu kod Dervente. Sa šest godina je izgubio oca koji je radio na železnici. Drago i njegovih šestoro braće i sestara su odrasli sa majkom koja je bila domaćica. Ni u čemu nisu oskudevali, a novac su zarađivali radeći tokom letnjih raspusta.

U Derventi je pohađao osnovnu i srednju školu. 1990. godine je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci, a pripravnički staž je odradio u Slavonskom Brodu.

Karijera

Tokom 1991. godine je bio lekar dobrovoljac na ratištu u Zapadnoj Slavoniji. U toku evakuacije ranjenika je eksplodirala mina, pa je bio povređen.

Prgomet je 1992. godine započeo specijalizaciju medicine uha, grla i nosa. Bio je načelnik saniteta Istočna Posavina. Naredne godine je položio razliku u ispitima i diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Nakon toga je završio magistarske i doktorske studije na istom fakultetu. Tema njegovog magistarskog rada je bila „Ratne ozljede vrata“, a teme doktorske disertacije „Ratne ozljede glave i vrata“.

Za vreme operacije „Oluja“ 1995. godine Prgomet se nalazio na istočnim granicama Republike Hrvatske.

Prgomet se 1997. godine preselio u Zagreb i oženio se Sanjom. Bračni par ima ćerku Ivu i sina Petra.

Iste godine je postao načelnik Uprave za zdravstvo u Ministarstvu odbrane. Takođe je počeo da radi na Klinici za bolesti uha, nosa i grla i hirurgiju glave i vrata Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Od 2006. do 2014. godine je bio načelnik ove klinike.

Prgomet  je osnovao Hrvatsko društvo za vojnu medicinu i Hrvatsko društvo za tumore glave i vrata. Vanredni je profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Osijeku. Član je Upravnog veća KBC Zagreb i predsednik je Upravnog veća Hrvatskog medicinskog žurnala. Napisao je oko 10 udžbenika i monografija i veliki broj stručnih i naučnih radova. Održao je više od 100 predavanja na kongresima.

Politička karijera

Drago Prgomet je 1995. godine postao član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a 2003. godine je na izborima osvojio mandat zastupnika u Hrvatskom saboru. Tada je bio član Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo, kao i član Odbora za useljeništvo.

Zbog stručnog usavršavanja je 2006. godine vratio mandat poslanika u najvišem zakonodavnom telu Hrvatske.

Prgomet je 2012. godine postao zamenik predsednika HDZ-a. Na ovoj funkciji je bio do februara 2015. godine, kada je dao ostavku i napustio stranku. Nije se slagao sa predsednikom Tomislavom Karamarkom i javno je kritikovao način na koji je vodio stranku.

Pošto je nekima bilo čudno što je Drago diplomirao, magistrirao, doktorirao i radi na istom fakultetu, on je 2013. godine sazvao konferenciju za štampu i pokazao je svoje diplome. Isto je uradio i u Dnevniku HRT-a.

Tada je izneo i podatke o svojoj i supruzinoj imovini koju čine: trećina jednosobnog stana od 34 kvadrata u Slavonskom Brodu koji je nasledio od majke, stan u Rugvičkoj ulici koji su uzeli na kredit i iznajmili i petosoban stan u Tuškanovoj ulici u Zagrebu koji su takođe uzeli na kredit. Mesečni prihodi njegove porodice tada su iznosili oko 30 000 kuna, a polovina je odlazila na otplatu novog stana.

Prgomet je 2014. godine objavio zbirku kratkih ratnih priča „Sakupljači gelera“.

U septembru 2015. godine je postao član političke partije Most iz koje je u novembru izbačen. Osnovao je stranku HRID, ali 1. septembra 2016. godine, na sednici Visokog suda časti HDZ-a je doneta odluka da se, zajedno sa Milanom Kujundžićem, vrati u stranku.

Na Parlamentarnim izborima 2016. godine ponovo je izborio mandat zastupnika u Saboru. Bio je član Odbora za odbranu, Odbora za evropske poslove i Član Istražne komisije za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja finansijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda. 1. decembra 2017. godine je zamrznuo mandat.

Pred lokalne izbore koji su u Hrvatskoj održani 2017. godine, Gradski odbor HDZ-a je odlučio da njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba bude Drago Prgomet. Osvojio je ukupno 18 478 glasova, odnosno 5.6 odsto podrške, a na funkciji prvog čoveka Zagreba ostao je Milan Bandić.

Prgomet je 18. aprila 2019. godine izabran za predsednika Gradske skupštine Grada Zagreba, a na toj poziciji je nasledio Andriju Mikulića iz HDZ-a.

Posle izbora 2021. godine na poziciji šefa zagrebačke skupštine ga je nasledio Joško Klisović iz SDP-a.

Privatni život

Voli da sluša Olivera Dragojevića, Prljavo kazalište, Adel (Adele).

Njegov godišnji odmor ukupno traje 14 dana. Svako jutro ustaje u 6 sati, a sa poslom počinje od 6:30. Najviše radi operacije štitne žlezde. Godišnje uradi oko 400 operacija.

Drago ima akcije u Podravki i hrvatskom Telekomu. Njegov brat Mijo se takođe bavi politikom i potpredsednik je Hrvatske stranke penzionera.

Drago Prgomet na društvenim mrežama

FacebookDrago @ Facebook
TwitterDrago @ Twitter