Drago Prgomet

Kratke informacije

Ime i prezimeDrago Prgomet
Datum rođenja25. maj 1965.
Mesto rođenjaDerventa
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjeLekar, političar
StrankaHDZ, HRID, HDZ

Biografija

Drago Prgomet je hrvatski lekar i političar. Rođen je 25. maja 1965. godine u selu Žeravac kod Dervente u Bosni i Hercegovini. Živi i radi u Zagrebu.

Detinjstvo i obrazovanje

Drago Prgomet je rođen 1965. godine u Žeravcu kod Dervente. Sa šest godina je izgubio oca koji je radio na železnici.

Drago i njegovih šestoro braće i sestara su odrasli sa majkom koja je bila domaćica. Ni u čemu nisu oskudevali, a novac su zarađivali radeći tokom letnjih raspusta.

U Derventi je pohađao osnovnu i srednju školu. 1990. godine je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci, a pripravnički staž je odradio u Slavonskom Brodu.

Karijera

Tokom 1991. godine je bio lekar dobrovoljac na ratištu u Zapadnoj Slavoniji. U toku evakuacije ranjenika je eksplodirala mina, pa je bio povređen.

Prgomet je 1992. godine započeo specijalizaciju medicine uha, grla i nosa. Bio je načelnik saniteta Istočna Posavina. Naredne godine je položio razliku u ispitima i diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Nakon toga je završio magistarske i doktorske studije na istom fakultetu. Tema njegovog magistarskog rada je bila „Ratne ozljede vrata“, a teme doktorske disertacije „Ratne ozljede glave i vrata“.

Za vreme operacije „Oluja“ 1995. godine Prgomet se nalazio na istočnim granicama Republike Hrvatske.

Prgomet se 1997. godine preselio u Zagreb i oženio se Sanjom. Bračni par ima ćerku Ivu i sina Petra.

Iste godine je postao načelnik Uprave za zdravstvo u Ministarstvu odbrane. Takođe je počeo da radi na Klinici za bolesti uha, nosa i grla i hirurgiju glave i vrata Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Od 2006. do 2014. godine je bio načelnik ove klinike.

Prgomet  je osnovao Hrvatsko društvo za vojnu medicinu i Hrvatsko društvo za tumore glave i vrata. Vanredni je profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Osijeku.

Član je Upravnog veća KBC Zagreb i predsednik je Upravnog veća Hrvatskog medicinskog žurnala. Napisao je oko 10 udžbenika i monografija i veliki broj stručnih i naučnih radova. Održao je više od 100 predavanja na kongresima.

Politička karijera

Drago Prgomet je 1995. godine postao član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a 2003. godine je na izborima osvojio mandat zastupnika u Hrvatskom saboru.

Tada je bio član Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo, kao i član Odbora za useljeništvo.

Zbog stručnog usavršavanja je 2006. godine vratio mandat poslanika u najvišem zakonodavnom telu Hrvatske.

Prgomet je 2012. godine postao zamenik predsednika HDZ-a. Na ovoj funkciji je bio do februara 2015. godine, kada je dao ostavku i napustio stranku. Nije se slagao sa predsednikom Tomislavom Karamarkom i javno je kritikovao način na koji je vodio stranku.

Pošto je nekima bilo čudno što je Drago diplomirao, magistrirao, doktorirao i radi na istom fakultetu, on je 2013. godine sazvao konferenciju za štampu i pokazao je svoje diplome. Isto je uradio i u Dnevniku HRT-a.

Tada je izneo i podatke o svojoj i supruzinoj imovini koju čine: trećina jednosobnog stana od 34 kvadrata u Slavonskom Brodu koji je nasledio od majke, stan u Rugvičkoj ulici koji su uzeli na kredit i iznajmili i petosoban stan u Tuškanovoj ulici u Zagrebu koji su takođe uzeli na kredit.

Mesečni prihodi njegove porodice tada su iznosili oko 30 000 kuna, a polovina je odlazila na otplatu novog stana.

Prgomet je 2014. godine objavio zbirku kratkih ratnih priča „Sakupljači gelera“.

U septembru 2015. godine je postao član političke partije Most iz koje je u novembru izbačen. Osnovao je stranku HRID, ali 1. septembra 2016. godine, na sednici Visokog suda časti HDZ-a je doneta odluka da se, zajedno sa Milanom Kujundžićem, vrati u stranku.

Na Parlamentarnim izborima 2016. godine ponovo je izborio mandat zastupnika u Saboru. Bio je član Odbora za odbranu, Odbora za evropske poslove i Član Istražne komisije za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja finansijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda. 1. decembra 2017. godine je zamrznuo mandat.

Pred lokalne izbore koji su u Hrvatskoj održani 2017. godine, Gradski odbor HDZ-a je odlučio da njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba bude Drago Prgomet. Osvojio je ukupno 18 478 glasova, odnosno 5.6 odsto podrške, a na funkciji prvog čoveka Zagreba ostao je Milan Bandić.

Prgomet je 18. aprila 2019. godine izabran za predsednika Gradske skupštine Grada Zagreba, a na toj poziciji je nasledio Andriju Mikulića iz HDZ-a.

Posle izbora 2021. godine na poziciji šefa zagrebačke skupštine ga je nasledio Joško Klisović iz SDP-a.

U fokus javnosti je dospeo krajem aprila 2022. godine nakon što je njegov stranački kolega Mislav Herman, potpredsednik Skupštine Grada Zagreba i predsednik zagrebačkog HDZ-a izjavio da „nije dobio priliku da bude na listi kandidata za Nagradu Grada Zagreba, zato što je član HDZ-a“.

Herman je u medijima izneo tvrdnju da Prgometove kvalifikacije nisu bile dovoljne da bude nominovan za tu nagradu samo iz političkih razloga[1].

Prgomet nije komentarisao ni odluku zagrebačkih vlasti, niti navode svog kolege.

Privatni život

Voli da sluša Olivera Dragojevića, Prljavo kazalište, Adel (Adele).

Njegov godišnji odmor ukupno traje 14 dana. Svako jutro ustaje u 6 sati, a sa poslom počinje od 6:30. Najviše radi operacije štitne žlezde. Godišnje uradi oko 400 operacija.

Drago ima akcije u „Podravki“ i hrvatskom „Telekomu“. Njegov brat Mijo se takođe bavi politikom i potpredsednik je Hrvatske stranke penzionera.

Reference

Drago Prgomet na društvenim mrežama

FacebookDrago @ Facebook
TwitterDrago @ Twitter