Robert Dauni Džunior (Robert Downey Jr.)

Kratke informacije

Ime i prezimeRobert Dauni Džunior (Robert Downey Jr.)
Datum rođenja4. april 1965.
Mesto rođenjaNjujork
DržavaSAD
PrebivališteMalibu
ZanimanjeGlumac, muzičar
Visina174 cm
Težina78 kg

Biografija

Robert Dauni Džunior (Robert John Downey Jr.) je američki televizijski i filmski glumac i muzičar. Rođen je 4. aprila 1965. godine u Njujorku. Nastanjen je u gradu Malibu u Kaliforniji. Oženjen je producentkinjom Suzan Levin Dauni (Susan Nicole Levin Downey) s kojom ima dvoje dece. Poznat je po čestim ulogama ekscentričnih ali inteligentnih osoba.

Počeo je da glumi kada mu je bilo pet godina, a do danas je snimio brojne filmove i televizijske serije, te se smatra jednim od najplaćenijih glumaca u Holivudu. Popularnost je stekao još dok je kao dete glumio u brojnim projektima. Njegovu mladost obeležili su problemi s narkoticima i zakonom, da bi tek u srednjoj dobi doživeo neverovatan komercijalni uspeh. U periodu od 2012. do 2015. godine tri puta je uvršten na Forbsovu (Forbes) listu najplaćenijih glumaca u Holivudu.

Prvi nastup na velikom platnu doživeo je kada mu je bilo pet godina pojavivši se u očevom filmu „Pound“. Nakon toga usledile su uloge u tinejdžerskim filmovima i serijama, te drami „Less Than Zero“. Prvu glavnu ulogu dobio je 1992. godine i u to filmu „Čaplin“ („Chaplin“) glumeći jednog od najvećih komičara svih vremena Čarlija Čaplina (Charlie Chaplin). Ova uloga donela mu je nominaciju za Oskara u kategoriji „najbolji glumac“, te BAFTA nagradu u kategoriji „najbolji glumac u glavnoj ulozi“. Problemi sa zakonom i upotrebom narkotika „smestili“ su ga prvo u kliniku za odvikavanje, a nakon toga i u državni zatvor. 2000. godine dobio je ulogu u popularnoj seriji „Ali Mekbil“ („Ally McBeal“) koja mu je donela nagradu Zlatni globus (Golden Globe).

Nakon mukotrpnog procesa odvikavanja od droge usledile su uloge u crnoj komediji „Kiss Kiss Bang Bang“, trileru „Zodiac“, te satiričnoj akcijskoj komediji „Pustinjska oluja“ („Tropic Thunder“) koja mu je ponovo donela nominaciju za Oskara u kategoriji „najbolji glumac u sporednoj ulozi“. Početkom 2008. godine dobio je glavnu ulogu u filmskoj adaptaciji Marvelovog stripa junaka Ajronmena . Kao jedan od glavnih Marvelovih superjunaka snimio je nekoliko nastavak filma „Ajronmen“, pojavio se u filmu „Neverovatni Hulk“ („The Incredible Hulk“) i drugima. Dva filma o Marvelovim „osvetnicima“, treći deo „Iron Mena“ i pojavljivanje u filmu „Kapetan Amerika: Građanski rat“ („Captain America:Civil War“) donele su mu zaradu od preko milijardu američkih dolara.

U međuvremenu glumio je Šerloka Holmsa u dva nastavka priče o genijalnom britanskom detektivu, koji mu je doneo drugi zlatni Globus, te dodatnu zaradu od preko 500 miliona dolara. Sve to učvrstilo je njegovu poziciju na petom mestu najplaćenijih holivudskih zvezda svih vremena.

Detinjstvo i obrazovanje

Robert Dauni Džunior rođen je 1965. godine na Menhetnu u Njujorku. Njegov otac Robert Dauni Stariji (Robert Downey Sr.) je bio glumac i filmaš, a majka Elsi En (Elsie Ann Ford Downey) je takođe bila glumica. Dauni Džunior ima stariju sestru Alison (Allyson Downey) s kojom je odrastao u Grinvič Viledžu nedaleko od Menhetna, a koja se isto tako danas bavi glumom.

Njegov otac je takođe bio zavisnik od opojnih supstanci, pa je Robertu već sa šest godina dopustio da proba marihuanu. Kasnije je priznao da se mnogo kaje zbog toga, a Robert mlađi je izjavio da je ta droga služila kao emocionalni most između oca i sina, te da je jedino u momentima kada su se zajedno drogirali osetio očevu ljubav i naklonost.

Već u ranom detinjstvu počeo je da glumi. Prvu ulogu otac mu je dodelio u svom filmu „Pound“ iz 1970. godine. Dve godine kasnije dobio je ulogu u očevom filmu „Griserova palata“ („Greaser’s Palace“). Kada mu je bilo 10 godina porodica se preselila u Englesku gde je učio da igra balet. Kao tinejdžer upisao je Stejdždor školu glume u Njujorku (Stagedoor Manor Performing Arts Training Centre). Kada su mu se roditelji 1978. godine razveli preselio se kod oca u Kaliforniju, međutim 1982. godine napustio je srednju školu u Santa Moniki i vratio se u Njujork u nameri da mu gluma postane stalni posao.

Glumački počeci

Robert Dauni Džunior je karijeru u Njujorku započeo 1983. godine glumeći u mjuziklu „American Passion“ na Brodveju (Broadway). Ipak, predstava nije doživela veliki uspeh pa je vrlo brzo skinuta s repertoara. Dve godine kasnije postao je deo stalne glumačke ekipe u emisiji „Saturday Night Live“, ali publika nije dobro prihvatila ovu mladu postavu, pa su producenti bili suočeni sa drastičnim padom rejtinga, a mladi glumac je dobio veoma loše kritike.

Usledila je jedna od glavnih uloga u drami „Buntovnik iz moje škole“ („Tuff Turf“) i romantičnoj SF komediji „Čudna nauka“ („Weird Science“). Prvu glavnu ulogu dobio je u komediji „Zavodnik“ („The Pick-up Artist“) iz 1987. godine gde mu je društvo pravila Moli Ringvald (Molly Ringwald). Iste godine glumio je Džulijana Velsa (Jullian Wells) bogatog mladića zavisnog o drogama u filmu „Manje od nule“ („Less Than Zero“). Njegov performans mnogi filmski kritičari ocenili su „očajnim“. Ipak, ova uloga donela mu je angažman i u „skupljim filmovima“ poput „Druga šansa“ („Chances Are“) iz 1989. godine, „Air America“ iz 1990. godine i „Sapunica“ („Soapdish“) iz 1991. godine. Tih godina dobio je priliku da glumi rame uz rame sa slavnim glumcima poput Mela Gibsona (Mel Gibson) i Vupi Goldberg (Whoopi Goldberg).

Godine 1992. dobio je glavnu ulogu u filmu „Čaplin“ („Chaplin“) zbog koje je morao da nauči da svira violinu i igra tenis levom rukom. Trud se na kraju isplatio jer je dobio nominaciju za Oskara u kategoriji „najbolji glumac“. Međutim, Oskara je u toj kategoriji dobio njegov stariji kolega Al Paćino (Al Pacino) za ulogu u filmu „Miris žene“ („Scent of a Woman“). Tokom 1993. i 1994. godine snimio je nekoliko filmova poput „Srce i duša“ („Heart and Souls“), „Kratki rezovi“ („Short Cuts“),  „Samo ti“ („Only You“) i „Rođeni ubice“ („Natural Born Killers“) sa Vudijem Harelsonom (Woody Harrelson). Nakon filmova „Restauracija“ („Restoration“) i „Ričard Treći“ („Richard III“) iz 1995. godine napravio je pauzu od tri godine. 1998. godine snimio je dva filma – „Dve devojke i momak“ („Two Girls and a Guy“) i „Lovci na begunce“ („US Marshals“). Sledeće godine glumio je u drami „Crno i belo“ („Black and White“) sa Benom Stilerom (Ben Stiller) i Klaudijom Šifer (Claudia Schiffer).

Borba sa zavisnošću

U periodu od 1996. do 2001. godine nekoliko puta je uhapšen zbog posedovanja kokaina, heroina i marihuane. Na jednom od suđenja priznao je da je svestan da koristeći drogu drži obarač na pištolju koji je spreman da ga ubije, ali da jednostavno „voli taj ukus metala u svojim ustima“, te da je „zahvaljujući“ ocu zavisnik o drogama od svoje osme godine. U aprilu 1996. godine policija ga je ponovo privela zbog brze vožnje, a uz sebe je osim droge imao i magnum .357. Ni tada se nije smirio, pa je mesec dana kasnije uhapšen jer je pod uticajem narkotika ušao u komišijinu kuću i zaspao na njegovom krevetu. Dobio je tri godine uslovne kazne, uz obavezu redovnog testiranja na prisustvo narkotika u organizmu. Pošto je jednom prilikom propustio da se pojavi na testiranju sudija ga je osudio na šest meseci zatvora. Iz istog razloga ponovo je uhapšen 1999. godine, te mu je sudija odredio tri godine rehabilitacije i zatvorsku kaznu. Za to vreme filmski projekti u kojima je učestovao su prekinuti. Nakon godinu dana u državnom zatvoru u Kaliforniji Dauni je oslobođen.

Nedelju dana kasnije dobio je jednu od glavnih uloga u popularnoj seriji „Ali Mekbil“ gde je glumio kolegu Kaliste Flokhart (Calista Flockhart). Za ovu ulogu nominovan je za nagadu „Emi“ („Emmy Award“) u kategoriji „izvrsnog glumca u sporednoj ulozi“, te „Zlatni globus“ u kategoriji „najbolji sporedni glumac u TV seriji“. Osim kao advokat Leri Paul (Larry Paul), Dauni se pojavio i kao autor brojnih muzičkih tema, te oduševio publiku svojim izvođenjem pesme „Every Breath You Take“ zajedno sa slavnim Britancem Stingom. Uprkos velikom uspehu, Dauni je svoj nastup u seriji ocenio kao „najnižu tačku svoje zavisnosti“ jer mu nije bilo važno da li će više ikada u životu biti angažovan na filmu ili televiziji.

Pred kraj snimanja svoje prve sezone u seriji ponovo je uhapšen nakon anonimne dojave u hotelu u Palm Springsu. Nakon pretresa policija je pronašla veće količine kokaina i valijuma. Uprkos činjenici da bi zbog svega što je uradio u poslednjih nekoliko godina mogao da bude osuđen na pet i po godina zatvora, autori serije „Ali Mekbil“ dali su mu priliku da glumi u još osam epizoda. U aprilu 2001. godine ponovo je uhapšen zbog droge, ali je pušten nekoliko meseci kasnije, iako su testovi ukazali na prisustvo kokaina u njegovom organizmu. Nakon toga Dejvid Keli (David E. Kelley), producent serije morao je da ga izbaci iz serije uprkos činjenici da joj je doneo veliku popularnost. Poslednji incident koštao ga je i uloge u visokobudžetnom filmu „America’s Sweethearts“, te uloge u Gibsonovoj (Mel Gibson) verziji „Hamleta“. U julu iste godine bio je primoran da se prijavi na rehabilitaciju kako bi izbegao zatvorsku kaznu.

Kasnije je objavljeno da je slavni režiser Vudi Alen (Woody Allen) bio veoma zainteresovan da ga angažuje u filmu „Melinda i Melinda“ („Melinda and Melinda“), ali nije mogao da rizikuje uspeh filma zbog Daunijeve zavisnosti.

U decembru 2000. godine njegova maćeha Aleks Tresnlovski (Alex Tresnlowski) je za magazin „People“ izjavila da su njegovi problemi sa zavisnošću uzrokovani bipolarnim poremećajem s kojim se Robert bori nekoliko godina, te da mu taj problem ne dozvoljava da „ostane čist“. Dodala je da niko do tada nije mogao da donese valjanu psihološku procenu njegove ličnosti. Glumac je i sam kasnije priznao da pati od bipolarnog poremećaja. 2007. godine demantovao je ovu izjavu, dodavši da je tokom svih tih testova potajno pušio krek u kupatilu, te da niko nije mogao da mu postavi dijagnozu jer nikada nije bio trezan.

Veliki povratak

Nakon pet godina korištenja raznih vrsta opijata, brojnih hapšenja i rehabilitacija, Robert Dauni je bio spreman da ponovo počne da radi. Borbu sa zavisnošću detaljno je opisao u emisiji Opre Vinfri („Oprah Winfrey Show“) u novembru 2004. godine.

Prvu ulogu nakon rehabilitacije dobio je u spotu Eltona Džona (Elton John) za pesmu „I Want Love“. Nakon što je njegov veliki prijatelj Mel Gibson 2003. godine platio osiguranje za Roberta, dobio je ulogu u filmu „Raspevani detektiv“ („The Singing Detective“). Nakon toga usledile su uloge u filmu „Gotika“ („Gothika“), te glavna uloga u filmskom hitu „Kiss Kiss Bang Bang“. Dobio je nekoliko glavnih i sporednih uloga u nezavisnim filmovima „Vodič za prepoznavanje svetaca“ („A Guide to Recognizing Your Saints“), „Laku noć i srećno („Good night, and Good Luck“) te „Mračni skener“ („A Scanner Darkly“) u kome Dauni tumači ulogu narkomana.

U novembru 2004. izdao je svoj prvi muzički album pod naslovom „The Futurist“. Listu pesama i omot za CD Dauni je dizajnirao zajedno sa svojim sinom Indiom (Indio Downey). Album je naišao na podeljena mišljenja, a dve godine kasnije glumac je izjavio da više neće snimati albume jer „energija koju je uložio u prethodni mu nije bila uzvraćena“.

Godine 2006. se vratio na male ekrane pojavivši se kao gost u jednoj epizodi serije „Family Guy“. Iste godine potpisao je ugovor za memoare s Izdavačkom kućom „HarperCollins“, ali je dve godine kasnije odustao od projekta bez dodatnih objašnjenja.

Sledeće godine pojavio se u Finčerovom (David Finher) trileru „Zodijak“ („Zodiac“), baziranom na istinitoj priči. Glumio je novinara Pola Ejverija (Paul Avery), reportera koji prati slučaj serijskog ubice.

Prelomni trenutak u njegovoj karijeri desio se kada ga je 2007. godine reditelj Džon Favro (Jon Favreau) angažovao da glumi Marvelovog superjunaka Ajronmena. Film je premijerno prikazan 30. aprila 2008. godine godine, te zaradio više od 585 miliona dolara u bioskopima širom sveta. Publika i filmski kritičari ocenili su njegovu izvedbu „glavnom atrakcijom“ celog filma, a režiser je izjavio da je sa Daunijem želeo da postigne ono što je Dizni (Disney) postigao s Džonijem Depom (Johnny Depp) u filmu „Pirati s Kariba“ („Pirates of the Caribbean“) – kvalitetnu glumu i simpatije od strane publike. Za ovu ulogu morao je da „nabaci“ 20 kilograma mišića kako bi mogao da iznese snagu „čeličnog čoveka“. U oktobru 2008. potpisao je ugovor s „Marvel juniversom“ kojim se obavezao da će da glumi u još dva nastavka filmske franšize. Osim toga, pristao je da ponovo glumi Tonija Starka (Tonny Stark) u Marvelovim „Osvetnicima“. Ulogu je reprizirao i u filmu „Neverovatni Hulk“ iz 2008. godine kako bi se obezbedio kontinuitet u narednim projektima „Marvel juniversa“.

Iste godine Ben Stiler mu je poverio ulogu u svom rediteljskom prvencu „Tropska oluja“. Reč je o akcijskoj komediji u kojoj osim Daunija glavne uloge tumače Stiler i Džek Blek (Jack Black). Uprkos brojnim kritikama, film je nakon izlaska 13. avgusta 2008.  godine dobio dobre ocene od strane kritike i publike. U prvom vikendu prikazivanja u SAD film je zaradio 180 miliona dolara, a Dauni je nominovan za Oskara u kategoriji „najbolji sporedni glumac“.

Prva uloga koju je prihvatio nakon Ajronmena bila je ona koju mu je ponudio Gaj Riči (Guy Ritchie). Naime, Dauni je dobio priliku da tumači brilijantnog, ali ekscentričnog detektiva Šerloka Holmsa u prvom nastavku filma koji je Riči radio u saradnji s kućom „Vorner Bros“ („Warner Bros.“). Film je premijerno prikazan 25. decembra 2009. godine, te već u prvim danima doneo ogromnu zaradu. Do kraja 2009. godine našao se na 8. mestu filmova sa najvećom zaradom na svetu, a Robert Dauni Džunior je osvojio Zlatni globus u kategoriji „najboljeg glumca u komediji“.

Početkom 2010. godine osnovao je producentsku kuću „Team Downey“.

U maju 2010. godine izašao je drugi nastavak Marvelovog „Gvozdenog čoveka“. Film je zaradio 623 miliona dolara širom sveta, te postao 7. najplaćenijih film te godine. Da mu uspeh više ne može umaći pokazao je glumeći u hit komediji „Kad vodenjak pukne“ („Due Date“) koja je ubrzo nakon premijere zaradila više od 211 miliona dolara širom sveta. Nakon toga započeo je snimanje drugog nastavka filma o detektivu Holmsu, koji je objavljen 16. decembra 2011. godine pod naslovom „Šerlok Holms: Igra senki“ („Sherlock Holmes: A Game of Shadows“).

Ulogu Tonija Starka Dauni je uspešno reprizirao i 2012. godine predvodeći „Osvetnike“. Film je doživeo pozitivne reakcije, te postao jedan od tri filma s najvećom zaradom u Americi i širom sveta.

Dve godine kasnije u bioskopima se pojavila krimi-drama „Sudija“ („The Judge“) u kojoj se, osim u glavnoj ulozi, Dauni pojavljuje i kao ko-producent. U filmu su mu društvo pravila velika holivudska imena poput Roberta Duvala (Robert Duvall) i Bilija Boba Tortona (Billy Bob Thornton). „Sudija“ je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu, te doživeo veoma pozitivne reakcije.

Poslednjih četiri godine svu svoju energiju uložio je u Tonija Starka. Godine 2015. glumio je Ajronmena u filmu „Osvetnici: Era Altrona“ („Avengers: Age of Ultron“), a 2016. u filmu „Kapetan Amerika; Građanski rat“ (Captain America: Civil War“). Kao Toni Star pojavio se i u filmu „Spajdermen: Povratak kući“ („Spider-Man: Homecoming“) koji je premijerno prikazan 2017. godine. Da Marvelovi „Osvetnici“ ne mogu bez Ajronmena i Roberta Daunija Džuniora pokazao je izvrsnom glumom u poslednjem nastavku Marvelove franšize „Osvetnici: Rat beskraja“ („Avengers: Infinity War“) koji je publika imala priliku da vidi krajem aprila 2018. godine. S obzirom na popularnost ovih filmova, suvišno je isticati koliku zaradu su oni doneli Dauniju i ostalim članovima ekipe.

Privatni život

Zbog svog šarma Robert Dauni Džunior je od prvog pojavljivanja na televizijskim ekranima postao jedan od najprivlačnijih glumaca u Holivudu. Na snimanju filma „Prvorođeni“ („Firstborn“) upoznao je kolegicu Saru Džesiku Parker (Sarah Jessica Parker). Bili su u vezi od 1984. do 1991. godine, a glumica je kasnije priznala da su na njihovu odluku da se raziđu bitno uticali Robertovi problemi s ovisnošću.

Krajem maja 1992. godine je nakon samo 42 dana veze oženio glumicu i pevačicu Deboru Falkoner (Deborah Falconer). U septembru 1993. godine dobili su sina koga su nazvali Indio (Indio Falconer Downey). Njegovi problemi s drogom, te česte „posete“ zatvoru ugrozili su njihovu porodicu, te je Deobora 2001. godine napustila Roberta i odvela sina. Zvanično su se razveli 26. aprila 2004. godine.

U međuvremenu, tačnije 2003. godine, glumac je tokom snimanja filma „Gotika“ upoznao producentkinju Suzan Levin. Iako su se zabavljali tokom snimanja, Suzan je čak dva puta odbila da bude s glumcem plašeći se da će kada se snimanje završi, završiti i njihova romansa. Međutim, to se nije desilo, pa je Robert zaprosio Susan na njen 30. rođendan. Venčali su se 2005. godine u Njujorku. U februaru 2012. godine dobili su sina, a u novembru 2014. ćerku.

Filmografija

 • 1970. Pound
 • 1972. Greaser’s Palace
 • 1975. Moment to Moment
 • 1980. Up the Academy
 • 1983. Baby It’s You
 • 1984. Firstborn
 • 1985. Tuff Turf
 • 1985. Girls Just Want to Have Fun
 • 1985. Weird Science
 • 1985. Deadwait
 • 1986. Back to School
 • 1987. The Pick-up Artist
 • 1987. Less Than Zero
 • 1988. Johnny Be Good
 • 1988. Rented Lips
 • 1988. 1969
 • 1989. That’s Adequate
 • 1989. True Believer
 • 1989. Chances Are
 • 1990. Air America
 • 1991. Too Much Sun
 • 1991. Soapdish
 • 1992. Chaplin
 • 1993. Heart and Souls
 • 1993. The Last Party
 • 1993. Short Cuts
 • 1994. Hail Caesar
 • 1994. Natural Born Killers
 • 1994. Only You
 • 1995. Richard III
 • 1995. Home for the Holidays
 • 1995. Restoration
 • 1997. Danger Zone
 • 1997. One Night Stand
 • 1997. Two Girls and a Guy
 • 1997. Hugo Pool
 • 1998. The Gingerbread Man
 • 1998. U.S. Marshals
 • 1999. In Dreams
 • 1999. Friends & Lovers
 • 1999. Bowfinger
 • 1999. Black and White
 • 2000. Wonder Boys
 • 2002. Lethargy
 • 2003. Whatever We Do
 • 2003. The Singing Detective
 • 2003. Charlie: The Life and Art of Charles Chaplin
 • 2003. Gothika
 • 2004. Eros
 • 2005. Game 6
 • 2005. Kiss Kiss Bang Bang
 • 2005. The Outsider
 • 2005. Good Night, and Good Luck
 • 2005. Hubert Selby Jr
 • 2006. A Guide to Recognizing Your Saints
 • 2006. The Shaggy Dog
 • 2006. A Scanner Darkly
 • 2006. Fur
 • 2007. Zodiac
 • 2007. Lucky You
 • 2008. Charlie Bartlett
 • 2008. Iron Man
 • 2008. The Incredible Hulk
 • 2008. Tropic Thunder
 • 2009. The Soloist
 • 2009. Sherlock Holmes
 • 2010. Iron Man 2
 • 2010. Love & Distrust
 • 2010. Due Date
 • 2011. Sherlock Holmes: A Game of Shadows
 • 2012. Marvel’s The Avengers
 • 2013. Iron Man 3
 • 2014. Chef
 • 2014. The Judge
 • 2015. Avengers: Age of Ultron
 • 2016. Captain America: Civil War
 • 2017. Spider-Man: Homecoming
 • 2018. Avengers: Infinity War
 • 2018. All-Star Weekend (postprodukcija)
 • 2019. The Voyage of Doctor Dolittle (postprodukcija)

Televizija

 • 1985–1986. Saturday Night Live
 • 1985. Mussolini: The Untold Story
 • 1995. Mr. Willowby’s Christmas Tree
 • 2000–2002. Ally McBeal
 • 2005. Family Guy

Nagrade

 • 1993. BAFTA nagrada za najboljeg glavnog glumca („Chaplin“)
 • 1993. Saturn nagrada za najboljeg glumca („Heart and Souls“)
 • 1994. Zlatni globus za najbolju filmsku ekipu („Short Cuts“)
 • 2001. Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca u TV seriji („Ally McBeal“)
 • 2009. Saturn nagrada za najboljeg glumca („Iron Man“)
 • 2013. People’s Choice nagrada za omiljenog filmskog glumca („The Avengers“)
 • 2013. People’s Choice nagrada za omiljenog filmskog superjunaka („The Avengers“)
 • 2014. People’s Choice nagrada za omiljenog akcijskog glumca („Iron Man 3“)
 • 2014. Saturn nagrada za najboljeg glumca („Iron Man 3“)
 • 2015. People’s Choice nagrada za omiljenog filmskog glumca („The Judge“)
 • 2017. People’s Choice nagrada za najboljeg glumca u akcijskom filmu („Captain America: Civil War“)

Robert Dauni Džunior (Robert Downey Jr.) na društvenim mrežama

FacebookRobert @ Facebook
InstagramRobert @ Instagram
TwitterRobert @ Twitter