Ajs Nigrutin

Kratke informacije

Ime i prezimeAjs Nigrutin
Datum rođenja12. avgust 1977.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteSubotica
ZanimanjePevač
ŽanrRep, hip hop
Visina200 cm

Biografija

Ajs Nigrutin (Vladan Aksentijević) je srpski reper, poznat kao jedan od članova srpskog rep sastava Bad Copy (Bed Kopi), ali i solo radu. Rođen je 12. avgusta 1977. u Beogradu. Živi u Subotici.

Rano detinjstvo

Vladan Aksentijević je rođen 1977. godine u Beogradu. Osim par odgovora koje je sam Vladan dao, kao onaj u kom kaže da je junak njegovoj detinjstva Veliki Štrumf, o umetnikovom ranom detinjstvu nije mnogo poznato. Završio je osnovnu školu u blizini Pančeva, u Kotežu, gde je i živeo s porodicom.

Njegove kolege ističu kako ima veliki smisao za humor. Oduvek je bio “šašav“ i drugačiji od drugih. Pored smisla za humor imao je veliku buntovničku crtu.

Prilikom jednog intervjua ispričao je kako je kao učenik osnovne škole, u petom razredu, obio svoju školu da bi ukrao mikroskope i prskao protupožarnim apartom zidove iste. Nakon vandalizma bio je uhapšen i kao desetogodišnjak proveo je noć u samici. Ispričao je kako su mu izvukli pertle iz cipela da ne bi počinio samoubistvo.

To ipak nije zaustavilo budućeg repera, pa je vandalizam nastavio u formi gađanja slike Josipa Broza Tita  plastelinom, dok ga nisu zamenili slikom Slobodana Miloševića, nakon čega je gađao i nju.

Takođe je bežao sa časova sa drugovima, a zatim bi napravili nekakav problem kao što je zapušavanje svih lavaboa čime bi izazvali poplave puštanjem vode u iste. U tim poduhvatima često su mu pomagali prijatelji, ali on je najčešće bio inicijator.

Upisao je srednju školu na Crvenom Krstu, ali je brzo bio izbačen iz nje. Nakon toga je u Zemunu upisao srednju saobraćajnu školu. Na kraju je završio trogodišnju školu za automehaničara, ali je jednom prilikom izjavio kako ne zna da popravlja automobile, jer je tokom prakse naučio samo da ode do prodavnice i kupi pivo majstorima.

Članovi njegove porodice, tačnije njegova tetka, tvrdi da postoji i druga strana pevača. Kao mali je uvek imao zanimljive doskočice, ali je voleo i da piše pesme.

Jednom prilikom, kada je bio prvi razred, napisao je pesmu o glavobolji za svoju tetku, rekavši joj da se nada da će je zbog pesme prestati boleti glava. Oduvek je voleo muziku i želeo se baviti njome kada poraste. Mnogo godina kasnije, želja mu se ostvarila.

Vladan Aksentijević rođen je u naselju Kotež, u Beogradu. Samo 100 metara udaljen od njega, živeo je i njegov današnji kolega, treći član grupe Bad Copy – Timbe. Ova dva repera su nerazdvojni još od malih nogu. Timbe, kao njegov najbolji prijatelj, izjavio je da je Nigrutin često pravio probleme.

Najviše je voleo zasmejavati razred i zbijati pošalice dok svi ne bi plakali od smeha. Detinjstvo je proveo sa prijateljima na pecanju na Jokićevom rukavcu, gde se penjao i po drveću, te bacao klikere. Jednom prilikom, na istom kanalu, prijatelj mu je slučajno zario udicu u usnu, na šta se kasnije šalio da je i sam bio upecan.

Takođe, obožavao je sve vezano za muziku, pa je tako koristio stari gramofon poreklom iz Amerike, kog je uzeo od svog oca, da na njemu snima muziku zajedno sa prijateljima. Puštali su instumentale, repali i snimali ploče.

U to vrijeme Ajs je želeo da postane di džej. Snimali su ploče svaki dan, a njegov kolega Timbe opisuje ih kao “nezrele gluposti“. Imali su stub na koji su snimali sve, a ta dela su sada davna prošlost.

Vladan je bio i veliki ljubitelj sporta, tačnije košarke. Želeo je pogađati koševe i  pobeđivati, ali uprkos visini, nije bio mnogo dobar u tome. Odbijao je da sluša trenere i sve je radio na svoj način, time izgledajući blesavo.

“Bio je nekako neartikulisan“ –  kaže Timbe. Jednom prilikom Ajs je izjavio da je košarka homoseksualni sport, jer se konstantno dodiruješ znojavim telima sa drugim igračima.

Zahvaljujući dedi do osmog razreda bio je vatreni navijač Crvene zvezde. Prestao je da veruje u fudbal kada je nakon Barija čitava prvi tim prodat drugim klubovima. Tada je shvatio da je fudbal biznis, a ne ljubav prema sportu, te se od tada oštro protivi fudbalu i smatra da ne postoji gluplji način da se potroši vreme, nego da se ode na utakmicu.

Tokom mladosti osim muzike bavio se raznim poslovima kako bi zaradio. U svemu tome su mu pomagali prijatelji i roditelji. Sav novac koji bi zaradio trošio je na muziku tj. ulagao je u instrumente ili studio jer je mnogo voleo muziku, pričali su njegovi prijatelji i porodica. Njegov muzički uzor bio je američki reper poznat pod imenom Redmen (Redmen).

Aksentijević u mnogo intervjua, kao i u svojim pesmama, ppominje ljubav prema pivu koja traje još od mladih dana. Danas je opšte poznato da reper konzumira lake droge kao što su marihuana, a kada je tačno počeo sa korištenjem istih javnosti nije poznato.

Karijera

Vladan je voleo muziku još od detinjstva pa je tako i radio kao majstor zvuka na Radiju SKC pune četiri godine. Otkaz je dao jer mu nisu dali godišnji odmor. Nakon toga je preko Omladinske zadruge kratko radio kao vozač. Nije ostvario nikakav staž, pa je postao svestan da neće dobiti nikakvu penziju. I za to ima plan, te kaže kako će u starosti otići na selo, gde će sve potrebno za život sam sebi obezbediti.

Iako se bavi muzikom čitav život, najveći interes za nju javio se polovinom 90-tih, kada se zaljubio u Bajagu i grupu Van Gogh. Kasnije je pronašao gramofon svog oca. Tada je snimio prve ploče i shvatio da želi da uradi nešto profesionalno. Priznao je sebi da nema dovoljno talenta za rok muziku pa se odlučio za hip hop.

1995. godine potpisao je ugovor sa Producentskom kućom „One Records“, kao deo sastava zvanog Bad Copy. Ostali članovi su prethodno pomenuti Rašid Kurtanović, poznat po imenu Timbe i Sky Wikluh (Skaj Vikler), čije je puno ime Đorđe Miljenović.

Grupu su zvanično osnovali Ajs Nigrutin i Miki Boj (Milan Šaponja) o kome se ne zna mnogo. Njihov prvi album pod maštovitim nazivom „Orbod Mebej“ koji se čita unazad, objavljen je 1996. godine. Tri godine kasnije, 1999. Miki Boj je poginuo na Kosovu i Metohiji, nakon čega je Ajs napravio dužu pauzu.

2000. godine grupi se sasvim slučajno pridružio Sky Wikluh, koji je imao studio na Banovom Brdu, i Timbe, sa kojim se reper poznavao od ranije, te oni obnavljaju grupu. Novi Bad Copy doživeo je popriličnu popularnost, najviše zbog tekstova i neobično humorističnog ponašanja Ajs Nigrutina.

U međuvremenu, Nigrutin je 2002. godine objavio  prvi solo album pod nazivom „Nigrutinski rečeno“ i time započeo solo karijeru, kojoj će se ponovo vratiti kasnije. Kao pojava od dva metra sa potpuno kovrdžavom kosom i večnim grimasama, privlačio je puno pažnje.

Prvi album novog sastava izlazi godinu kasnije, 2003. pod imenom „Sve sami hedovi“. Nakon ovog albuma, 2004. godine i ostali članovi objavljuju solo albume pod nazivima „Zašto brate Vikler“ i „Timbetova zemlja“. Te godine, zajedno sa Prti Bee Gee-om i Bvanom, grupa učestvuje na projektu zvanom „43 Zla“, koji predstavlja srpsku rep grupu s istom tematikom kao i Bad Copy.

43 Zla osnovali su Ajs Nigrutin i Timbe, a ime predstavlja autobusku liniju na relaciji Trg republike – Kotež, odakle su svi članovi nove grupe. Naime, kada bi Ajs Nigrutin i Timbe krenuli do repera Skaj Viklera oni sa 43. linije presedaju na 23. što objašnjava i pominjanje broja 23.

Ime „43 Zla“ je dvosmisleno. Osim pomenutog značenja ima i jedno vezano za papir za motanje duvana ili lakih droga, žargonski znan kao rizla (skraćeno zla).

Novonastala grupa je na početku objavila nekoliko singlova kao što su „De je kesa“, „Kontrabas“ i „1,2 akcija“, a 2004. godine izdala je i album pod nazivom Sve same barabe, na kom se nalaze četiri popularna srpska repera- Mikri Maus, Bvana, Moskri i Eufrat (članovi grupe Prti Bee Gee).

Sledeće godine, 2005. Ajs izdaje solo album, svoj drugi po redu, pod nazivom „Štrokavi pazuh“, a Skaj Vikler, zajedno sa francuskim rege umetnikom King Kajlom i Hornsmen Kojotom, članom grupe Ajzbern, izdaje album zvan „Shappa“.

Drugi studijski album grupe Bad Copy, poslednji pre raspada, izlazi 2006. godine pod imenom „Najgori do sada“. Ovaj album sadržava pesme u kojima su parodije na popularni rijaliti program „Veliki Brat“, u kome su učestvovali Ajs Nigrutin i Skaj Vikler nakon par godina. Takođe te godine, 2006. reper Skaj Vikler izdaje drugi solo album pod nazivom „Zagađenje u Japanu“, a godinu kasnije još jedan album pod nazivom „Ortaci ne znaju“.

2008. godine grupa doživljava raspad i članovi se počinju baviti solo karijerama. Skaj Vikler izdaje „Viršle sa senfom“ i „Hip hop nije umro samo miriše tako“ 2009. tj. godinu kasnije, nakon čega se zbog obaveza na kratko povukao iz muzike. Ajs Nigrutin izdaje treći i četvrti solo album pod nazivima „Kajmak i katran“ i „Fujznem Džigili“ na kom gostuje i reper Bvana. Treći član bivše grupe izdaje svoj drugi solo album zvan „Praznik za uši“.

2011. godine, Skaj Vikler i Ajs Nigrutin formiraju grupu zvanu Mononukleozni rođaci, propraćenu albumom „Priče iz hibernacije“, koji ima 12 numera i poznat je po dobrim tekstovima. To je jedini album koji je ova grupa izdala.

Sledeće godine, 2012. Bad Copy se ponovo sastaje na hip hop festivalu „Svi kao jedan“, da bi godinu kasnije, 2013. izdali album pod imenom „Krigle“. Ovaj album doživeo je ogroman uspeh i sastoji se od numera kao što su „Krigle“, „Metalac“ i mnogih drugih.

Ajs Nigrutin je 2008. godine u VIP rijaliti programu zvanom „Veliki Brat“ učestvovao zajedno sa kolegom Skaj Viklerom. Rijaliti šou počeo je 1. marta 2008. godine i pobedniku je obećavao 50 hiljada evra. Bili su zvezde šoua i dogovoreno su delili sve.

Složili su se da čak i u slučaju pobede dele nagradu prvog mesta. Jednom prilikom izračunali su koliko tačno piva mogu kupiti za 2000 evra. Ispočetka su bili zajedno, te su nominovani kao tim, ali ih je produkcija „Velikog Brata“ na njihovo negodovanje kasnije razdvojila.

Ajs Nigrutin je poslednji ostao u kući, nakon što je Skaj Vikler izašao. Tokom boravka u kući publika je imala priliku slušati fristajlove (rime smišljene u trenutku) dvojice repera, kao i brojne šale. Kako kažu – ušli su sa namerom da se šale sa ukućanima, ali i da po mogućnosti osvoje nešto novaca. Opisuju to iskustvo kao eksperiment i znatiželju. Ajs Nigrutin ne želi da ponovi to iskustvo i nije u kontaktu s ostalim ukućanima, kako je izjavio u jednom intervjuu.

Kasnije je bio pozvan u rijaliti program „Farma“, gde je zatražio nedeljni honorar od 100 000 evra, znajući da niko neće pristati na tu svotu novca.

Kasnije, u toku karijere, grupu je preuzela prvo ITMM producentska kuća, a zatim „Prohibicija“. Svi pomenuti albumi imali su hip hop zvuk sa zanimljivim tekstovima o alkoholu, drogama, ženama, ali i političkim pričama. Sve to sa puno humora i karakterističnim šatrovačkim govorom koji je kasnije postao senzacija u obliku žargona kod mlađih generacija.

Pored šatrovačkog govora, u njegovim numerama često se mogla opaziti i poneka kontroverzna izjava ili poređenje, kao što je na primer poreženje Kineza sa transvestitima, fekalijama i opisivanje istih kao nedovoljno muževnih muškaraca koji smrde. Ajs Nigrutin je povodom ove teme izjavio da ne treba sve shvatati previše ozbiljno i da se samo šalio. Ovo je samo jedan od brojnih primera vulgarnosti koje su izazvale kontroverze tokom godina.

Za 10 svojih pesama snimili su spotove među kojima je i pesma „Esi mi dobar“, koja je postala kultna numera među tinejdžerima, ali i spot za pesmu „Veseli drugari“ na kojoj sarađuju sa grupom Prti Bee Gee. Nakon albuma „Krigle“, Bad Copy ponovo doživljava raspad i ovaj put konačni. Ajs Nigrutin izdaje album „Akupunktura govneta“ 2015. godine, što je za sada njegov poslednji samostalni album.

Ajs Nigrutin, poznat je po mnogim imenima: Ajzak, Ajzaklija Stomaklija, Baraba (B’rapčina), Čavo Ledeni, Has MS, Savo Teleći, Svježi Nigrutin i par drugih ređe pominjanih u javnosti.

Album „Sve sami hedovi“ čini njihov najprodavaniji album, sa prodajom od pet hiljada primeraka, što je za hip hop album u Srbiji odličan tiraž.

Najzanimljivija scena, koja se prepričavala dugo i koja će ostati zapamćena je kada su momci iz grupe Bad Copy prilikom svog prvog koncerta u SKC-u  izneli sto sa sarmom na binu i jeli pred 1 200 ljudi u publici u Beogradu.

Tokom 2019. godine sastav Bad Copy je objavio singlove „Gizdave gaćice“ i „Prazan disco“.

Početkom avgusta 2019. godine je pod imenom Ajs Nigucci objavio pesmu „Abu Dhabi“, čiji spot je na internet platformi „Ju Tjub“ za dve godine „zaradio“ dva i po miliona pregleda. Tri meseca kasnije je sa reperom Smoke Mardeljanom snimio pesmu „Piletina ispod sača“.

Na pesmi „Koteški Blues“ iz avgusta 2020. godine sarađivao je sa reperom koji se predstavlja kao Jankara.

Sa grupom Brti Bee Gee i Di Džej Mrkijem je polovinom aprila 2021. godine objavio pesmu „Cigging“, a potom je obnovio saradnju sa Mardeljanom na singlu „Umro je trep“, premijerno predstavljenom 4. juna 2021. godine.

U međuvremenu je Bad Copy izdao singl pod nazivom „Lubrikuj mi pišurka“. Na svom zvaničnom „Ju Tjub“ kanalu objavili su i spot koji je za tri meseca pogledalo preko pola miliona korisnika te internet platforme.

Privatni život

Popularni reper retko priča o svom privatnom životu, ali pojedine informacije su kroz godine postale poznate javnosti.

Vladanov otac je sa Dorćola, a majka sa Bežijanske Kose. Ima mlađu sestru koja se zove Maja sa kojom ima dobar bratski odnos, iako ne odobrava to što sluša turbo folk i odlazi na splavove. Bio je mnogo vezan za svoju baku Milenu iz Šumadije, ratnog heroja Drugog svetskog rata koja je umrla u devedesetoj godini. Poseban odnos ima sa prethodno pomenutom tetkom Olgom, koja je patila od hroničnih migrena, pa joj je pisao pesme o glavobolji.

Kao što je prethodno rečeno, Vladan je strastveni obožavalac piva i oštro se protivi cigaretama. Izjavio je da ne razume zašto bi neko kupovao kutiju sa rakom u njoj. Ipak, redovno konzumira marihuanu koju smatra lekovitom biljkom. Takođe, pričao je kako je godinu dana bio kladioničar i izjavio da ako si od kad ustaneš dok ne zaspiš u kladionici, u računicama, tiketima, statistikama – onda nisi zaposlen.

Domaći mediji su u aprilu 2015. godine preneli vest da su Ajs Nigrutin i njegova devojka Juliška postali roditelji.

Diskografija

Kao član Bad Copy-a

  • 1996: Orbod Mebej
  • 2003: Sve sami hedovi
  • 2006: Najgori do sada
  • 2013: Krigle

Kao član 43zla

  • 2004: Sve same barabe

Samostalni albumi

  • 2002: Nigrutinski rečeno
  • 2005: Štrokavi pazuh
  • 2008: Kajmak i katran
  • 2009: Fujznem Džigili (s Bvanom)
  • 2015: Apunktura govneta

Izvori

Ajs Nigrutin na društvenim mrežama

FacebookAjs @ Facebook
InstagramAjs @ Instagram