Milica Stanišić

Kratke informacije

Ime i prezimeMilica Stanišić
Datum rođenja2006.
Mesto rođenjaPale
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivalištePale
ZanimanjePevačica
ŽanrEtno, pop, folk

Biografija

Milica Stanišić je srpska i bosanskohercegovačka pevačica koja je prepoznatljivost stekla kao najmlađa učesnica muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“. Rođena je 2006. godine na Palama, gde i danas živi i pohađa nižu muzičku školu, odsek klavir.

Na audiciju za „Zvezde Granda“ Milica i njena starija sestra Maja su se 2014. godine prijavile iz radoznalosti. Pratile su prethodne sezone tog regionalnog takmičenja i odlučile da okušaju svoju sreću. Milica je na audiciji otpevala deo pesme „Moja zakletvo“ Zorice Brunclik i istovremeno šokirala i oduševila žiri i publiku.

Premda je bila isuviše mlada za to takmičenje, Saša Popović je odlučio da napravi presedan i da joj dâ priliku da svoj talenat pokaže u studiju pred žirijem i milionskim auditorijumom. Nije izneverila njegovo poverenje, nego je istu reakciju izazvala i tokom televizijskog nastupa.

Uspela je da se plasira u četvrti krug, ali su nakon toga u Produkciji „Grand“ odlučili da je „ne puste“ u narednu rundu takmičenja, jer je zamišljeno da se sledeće emisije snimaju u noćnim terminima, što za dete njenih godina nije primereno.

Ipak, Milica se pojavila u drugoj sezoni dečjeg muzičkog takmičenja „Neki novi klinci“, koje je takođe organizovao „Grand“ i podsetila mnoge na svoj nastup od pre tri godine. Sjajnim interpretacijama je obezbedila učešće u polufinalu tog takmičenja, a pobeda je na kraju pripala Vanji Knežević iz Banjaluke.

Biografija

Milica Stanišić je rođena 2006. godine na Palama. Sa roditeljima, pet godina starijom sestrom i sedam godina mlađim bratom živi u rodnom gradu. Pre nego što je upisala nižu muzičku školu, trenirala je karate i bila je vrlo uspešna u tom sportu. Uporedo s osnovnom školom, Milica pohađa i nižu muzičku školu, odsek klavir, te se nada da će nastaviti da se muzički obrazuje i u budućnosti.

Zajedno sa sestrom je još kao devojčica od šest godina pratila muzičko takmičenje „Zvezde Granda“. Imale su svoje favorite i maštale da jednog dana i one stanu na binu pred publiku i žiri i da pokažu šta umeju.

Zato su u junu 2014. godine uspele da nagovore roditelje da ih prijave na audiciju u Sarajevu. Pošto se niko nije nadao da će dete od osam godina da prođe audiciju i dobije šansu da se dalje takmiči, roditelji su pristali na njihove molbe.

Kada je na audiciji 14. juna 2014. godine Milica Stanišić zapevala pesmu „Moja zakletva“ Zorice Brunclik, žiri i ostali takmičari su ostali u šoku. Predsednik žirija Saša Popović je tražio da joj se pusti matrica kako bi se uverio da Milica zaista može da otpeva tako tešku i ozbiljnu pesmu. Ni muzika je nije omela, nego je bez trunke treme i straha otpevala celu pesmu bez greške.

Popović nije sporio da je reč o vanserijskom talentu, ali nije bio siguran da je detetu od osam godina mesto u „Zvezdama Granda“. Na insistiranje svih prisutnih, pustio je Milicu da prođe dalje. Time je i zvanično postala najmlađa takmičarka tog regionalnog televizijskog šoa.

Tokom svog predstavljanja mlada Paljanka je kazala da najviše voli narodnu muziku, a da joj posebno odgovaraju pesme Zorice Bruncklik koja je njen muzički uzor. Kada je konačno stala na binu pred žiri i publiku, svi su bili oduševljeni njenim interpretacijama nekih od najtežih narodnih pesama.

U prvom krugu se predstavila pesmom „Moja zakletvo“ Zorice Brunclik i dobila četiri glasa za – od Ane Bekute, Dragana Stojkovića Bosanca, Snežane Đurišić i same Zorice Brunclik koja je kazala da je Milica neke deonice pesme bolje otpevala od nje same.

Šaban Šaulić i Aca Lukas nisu dali svoje glasove, ali su se, videvši kasnije na sceni dete od osam godina, pokajali zbog te odluke. Zahvaljujući odluci produkcijskog žirija dobila je priliku da peva u baražu.

U „Zvezdama Granda“ je došla do petog kruga. Međutim, stručni i produkcijski žiri su jednoglasno doneli odluku da je ne puste dalje zato što su smatrali da je suviše mlada da bi nastavila takmičenje.

Ipak, 2017. godine dobila je priliku da svoj talenat pokaže na dečjem takmičenju „Neki novi klinci“ koje je takođe projekat Produkcije „Grand“. Već u prvom krugu je mnoge podsetila na svoj nastup u „Zvezdama Granda“.

Otpevavši pesmu „Alaj mi je večeras po volji“ („Igraj mala na colove“) Olivere Katarine, plasirala se u narednu rundu takmičenja u kojoj je izvela numere „Uvek si mi govorila majko“ Verice Šerifović i „Težak je ovaj život“ Zorice Brunclik.

U četvrtom krugu se predstavila numerama „Ostala je pesma moja“ Vide Pavlović i „Kako da ti pomognem“ Šemse Suljaković.  Usledilo je polufinale na kome je pevala pesme „Ne dam bolu“ Verice Šerifović i „Kad bi me majka ponovo rodila“ Zorice Brunclik. Ipak, ove numere joj nisu donele plasman u finale, jer je više direktnih glasova žirija dobio Antonio Ramčevski iz Niša.

Premda je rano ušla u svet muzike i postala javna ličnost, Milica je i dalje ostala odlična učenica u osnovnoj i nižoj muzičkoj školi. U jednom intervjuu je priznala da se u njenom životu nije mnogo toga promenilo bez obzira na to što je dobila sve moguće pohvale velikih muzičkih zvezda današnjice.

Mnogi afirmisani muzičari joj predviđaju blistavu karijeru, ali je Milici i njenim roditeljima škola, ipak na prvom mestu.[1]

Planovi su joj da, posle niže, upiše srednju muzičku školu, a potom i muzičku akademiju u Sarajevu. Za to ima podršku, ne samo svojih roditelja, brata i sestre, nego i brojnih komšija, poznanika, prijatelja, kao i svojih profesora.

Priznaje da nije uvek lako provoditi i po nekoliko sati vežbajući klavir, ali uz dobru organizaciju stiže da postigne sve što želi, a da pri tome uživa u detinjstvu. Premda roditelji ne vole da se eksponiraju u javnosti, priznaju da su ponosni na obe ćerke i kažu da će podržavati njihove izbore i u budućnosti.

Maja Stanišić, Miličina starija sestra se takođe takmičila u „Zvezdama Granda“ i uspela je da stigne do trećeg kruga. Ona isto svira klavir i ide u muzičku školu, a planovi su joj slični kao Miličini.

Sestre Stanišić se takođe bave pevanjem etno muzike, a snimci koji kruže društvenim mrežama broje milionske preglede.

Reference

[1] https://expresstabloid.ba/zanimljivosti/14957/sestre-stanisic-osvajaju-region-nakon-milice-i-maja-otisla-u-beograd/

Milica Stanišić na društvenim mrežama

FacebookMilica @ Facebook
InstagramMilica @ Instagram