Vidoje Ristović

Kratke informacije

Ime i prezimeVidoje Ristović
Datum rođenja25. jul 1978.
Mesto rođenjaBeograd
Datum smrti8. maj 2022.
Mesto smrtiBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeIstoričar umetnosti

Biografija

Vidoje Ristović je bio srpski istoričar umetnosti i suprug hrvatske voditeljke i glumice Nikoline Pišek. Rođen je 25. jula 1978. godine u Beogradu. Preminuo je 8. maja 2022. godine u rodnom gradu.

Iz prvog braka je imao ćerku Mateu, a u decembru 2014. Nikolina i Vidoje su dobili ćerku Unu Sofiju. Živeli su i radili na relaciji Beograd – Zagreb.

Pažnju srpskih tabloida Ristović je privukao 2011. godine zbog veze sa glumicom Katarinom Radivojević. Pisalo se da je upravo zbog nje ostavio prvu suprugu. Nakon raskida sa glumicom započeo je vezu sa TV voditeljkom.

Par se venčao u septembru 2013. godine u Monte Karlu, a 2. decembra 2014. godine su dobili devojčicu kojoj su dali ime Una Sofija.

Biografija

Vidoje Ristović je rođen 1978. godine u Beogradu gde je završio osnovnu i srednju školu, te stekao diplomu istoričara umetnosti.

Njegov otac, Viktor Ristović, poznatiji po nadimku Miša Grof, se od devedesetih godina dvadesetog veka bavi trgovinom umetninama i antikvitetima. Zato i ne čudi što je mlađi Ristović odlučio da studira istoriju umetnosti.

Jedno vreme je u Beogradu imao vlastitu antikvarnicu, ali je ona zatvorena. Ipak, srpskoj javnosti nije postao zanimljiv zbog poznavanja umetnosti, nego zbog lepotica sa kojima se zabavljao.

Naime, u proleće 2011. godine tabloidi su objavili da je Ristović napustio suprugu sa kojom je imao ćerku Mateu i započeo vezu sa glumicom Katarinom Radivojević.

U to vreme ona je započela karijeru u Sjedinjenim Američkim Državama, te ju je Vidoje redovno posećivao. Ipak, zbog česte razdvojenosti veza je okončana, a glumica je izjavila da je tačno da je njihovoj vezi „presudila daljina“.

Nekoliko meseci kasnije upoznao je voditeljku i glumicu Nikolinu Pišek. Prvi put su se sreli u Dubrovniku, potom u Crnoj Gori, a u Beogradu su shvatili da između njih postoji neka „hemija“.

Svoju vezu su obelodanili u septembru 2012. godine kada su ih paparaci „ulovili“ na jednom beogradskom splavu. Verili su se dva meseca kasnije, a venčali u septembru 2013. godine u Monte Karlu.

O toj svadbi se u Srbiji danima pričalo jer je trodnevno slavlje, navodno, koštalo 400 000 evra. Mladenci su u iznamljenom avionu iz Beograda stigli u Monte Karlo. Ristovićev kum je bio privrednik i bivši političar Milan Beko, dok je Nikolinina kuma bila Snježana Mehun Galeković.

Svadbi su prisustvovale mnoge poznate ličnosti, poput Sandre Meljničenko i njenog supruga, ruskog milijardera Andreja Meljničenka.

S obzirom na to da Ristović nije imao običaj da daje intervjue u medijima, novinari su od Nikoline saznali da ga smatra „najosebujnijim čovekom koga je ikad upoznala“.

Par je živeo na relaciji Zagreb – Beograd, gde imaju dovetažni stan prepun vrednih antikviteta i umetničkih dela.

Nikolina je 2. decembra 2014. godine rodila devojčicu Unu Sofiju. Kako je jednom prilikom priznala, voditeljka je imala „odrešene ruke“ da da ime naslednici.

S obzirom na to da i njena prva ćerka Hana ima dva imena, Nikolina je odlučila da i mlađoj mezimici dodeli dva imena.

Problemi sa zakonom

U novembru 2011. godine Ristoviću je beogradska policija tokom rutinske kontrole otkrila pištolj za koji nije imao dozvolu. Potom je protiv njega podnesena krivična prijava za nezakonito nošenje oružja.

Postupak pred Višim sudom u Beogradu je pokrenut u aprilu 2012. godine. On je, po preporuci advokata, priznao krivicu te je osuđen na devet meseci pritvora. Sud mu je dozvolio da kaznu služi u vlastitom domu, bez mogućnosti izlaženja.

Premda je godinama bio prisutan u srpskoj javnosti, o Ristoviću se vrlo malo znalo. Pažnju je prvo privukao vezom sa Katarinom Radivojević, a potom i brakom sa Nikolinom Pišek.

Ako je suditi po fotografijama koje objavljuje na društvenoj mreži „Instagram“, Vidoje je uživao u hrani i putovanjima sa porodicom.

Neretko je objavljivao fotografije i video zapise s atraktivnih destinacija, a nije krio da često ruča u restoranima koje su posetile svetske zvezde.

Rado je obilazio sajmove umetnina i antikvarnice, a pre imao je i vlastiti studio u Beogradu, koji je, ipak, zatvorio.

Kontroverze u vezi sa smrću

Regionalni mediji su 8. maja 2022. godine objavili vest da je Vidoje Ristović iznenada preminuo u svom stanu u Beogradu. To je potvrdila i njegova supruga Nikolina, koja je u tom momentu boravila u Zagrebu.

Sledećeg dana je otputovala u Beograd, gde su je snimili domaći paparaci. Ubrzo nakon ove vesti u javnosti su krenule spekulacije o uzroku smrti verovatno najpoznatijeg istoričara umetnosti na ovim prostorima.

Vidojev otac je izjavio da ne zna šta je uzrok smrti, te izrazio sumnju da maserka Danijela, koja je u trenutku smrti bila sa njegovim sinom, „nešto krije“.

Stariji Ristović je kazao da ju je pitao zašto nije odmah zvala Hitnu pomoć, nego su ambulantna kola stigla pola sata nakon što je Vidoje preminuo.

Početkom juna su objavljeni nalazi obdukcije i hemijsko-toksikološke analize sa ciljem da se otkrije uzrok Ristovićeve smrti.

Mediji su objavili da je on preminuo 8. maja 2022. godine u 00:22 časa, usled upale srčanog mišića, najverovatnije virusnog porekla.

Osim toga, objavljeno je da je toksikološkom analizom utvrđeno da je u momentu smrti imao 2.83 promila alkohola u krvi, te da je konzumirao sedative, ali ne u količini koja bi bila dovoljna da izazove smrt.

Obdukcijom nije utvrđeno da je u organizmu imao opojne droge ili neke druge nedozvoljene psiho-aktivne supstance. Veštačenje je obavilo troje specijalista sudske medicine[1].

Vidoje Ristović je sahranjen 12. maja 2022. godine na Novom groblju u Beogradu.

Reference

Vidoje Ristović na društvenim mrežama

InstagramVidoje @ Instagram