Harlan Koben (Harlan Coben)

Kratke informacije

Ime i prezimeHarlan Koben (Harlan Coben)
Datum rođenja4. januar 1962.
Mesto rođenjaNjuark
DržavaSAD
PrebivališteRidžvud
ZanimanjePisac

Biografija

Harlan Koben (Harlan Coben) je američki književnik, koji je prepoznatljivost stekao pišući trilere i kriminalističke romane. Dobitnik je tri prestižne književne nagrade – „Edgar“, „Šejmus“ i „Entoni“. Rođen je 4. januara 1962. godine u Njuarku, u američkoj saveznoj državi Nju Džersi. Sa suprugom i četvoro dece živi u u Ridžvudu.

Prvi roman je objavio 1990. godine pod nazivom „Play Dead“. Reč je o trileru koji prati misteriozni nestanak sportiste tokom medenog meseca u Australiji.

Sledeće godine se u prodaji pojavio njegov drugi roman pod nazivom „Miracle Cure“.

Prvi roman iz serijala o Majronu Bolitaru (Myron Bolitar), Koben je objavio 1995. godine pod nazivom „Deal Breaker“. Priča prati bivšeg košarkaša i sportskog agenta koji istražuje misteriozna ubistva. Koben je ovom svom junaku posvetio još 11 knjiga, koje je objavio u periodu od 1996. do 2016. godine.

U međuvremenu je objavio tri knjige iz serijala u kojima je glavni lik Miki Bolitar (Mickey Bolitar), Majronov sin. Prvi roman iz ovog serijala se u prodaji pojavio 2011. godine pod nazivom „Shelter“. Nakon toga su usledile knjige „Second Away“ i „Found“.

Koben je u dosadašnjoj karijeri objavio i desetak romana koji nisu vezani za prethodna dva lika, a koji su postigli isti ili veći uspeh kao i knjige iz serijala.

Njegova dela su prevedena na 43 jezika, a u svetu je prodato preko sedamdeset miliona primeraka knjiga tog američkog pisca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Harlan Coben (@harlancoben)

Harlan Koben je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a prvi je pisac trilera koji je osvojio tri najprestižnije nagrade u okviru žanra.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Harlan Koben je rođen 1962. godine u jevrejskoj porodici u Njuarku. Odrastao je u gradu Livingston, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Jedan od prijatelja iz detinjstva mu je bio Kris Kristi (Chris Christie), američki političar i politički analitičar koji je od 2010. do 2018. godine bio guverner države Nju Džersi.

Po završetku srednje škole Koben je upisao studij političkih nauka na Koledžu Amerst (Amherst College) u Masačusetsu i pridružio se bratstvu Psi Upsilon, kome je pripadao i književnik Den Braun (Dan Brown).

Nakon studija je radio u turističkoj kompaniji u vlasništvu njegovog dede.

Književna karijera

Koben je već na završnoj godini fakulteta shvatio da ne želi da se bavi ni politikom, niti turizmom, nego da želi da postane pisac.

Međutim, prvu knjigu pod nazivom „Play Dead“ je objavio tek 1990. godine. U priči se prepliću potraga za istinom, praćena nizom laži i obmana.

Naime, romantični medeni mesec supermodela Lore Ajers (Laura Ayers) i profesionalnog sportiste Dejvida Baskina (David Baskin) u Australji prekinuo je njegov misteriozni nestanak.

Već 1991. godine Koben je objavio roman „Miracle Cure“, u čijem su fokusu dešavanja u klinici za lečenje pacijenata obolelih od side.

Ipak, do prekretnice u njegovoj književnoj karijeri došlo je 1995. godine kada je objavio triler pod nazivom „Deal Breaker“.

Ovog puta pisac je u centar dešavanja postavio Majrona Bolitara, bivšeg košarkaša i sportskog agenta koji počinje da istražuje dešavanja tragične događaje praćene lažima, obmanama i ucenama, te polako shvata da je istina ono što predstavlja veliku opasnost u njegovom poslu.

Ovaj roman mu je doneo nagradu „Entoni“ („Antony Award“) u kategoriji „najbolje originalno izdanje u mekom povezu“, te nominaciju za nagradu „Edgar“ („Edgar Award“) u istoj kategoriji.

Već sledeće godine je objavio drugu knjigu iz serijala o Majronu Bolitaru pod nazivom „Drop Shot“. Ovog puta Bolitar istražuje ubistvo mlade žene koja je ubijena i čije telo je bačeno ispred stadiona u toku teniskog turnira Ju Es Open (US Open).

Istraga ukazuje na povezanost sa šest godina starim nerazjašnjenim ubistvom u jednom klubu, te otkriva umešanost politike i mafije u ceo slučaj.

Treću knjigu iz serijala Koben je objavio 1997. godine pod nazivom „Fade Away“. U njoj Bolitar radi na pronalasku nestale košarkaške zvezde Grega Dauninga (Greg Downing), što ga dovodi u veliku opasnost.

Ovaj roman je osvojio nagrade „Šamus“ („Shamus Award“) i „Edgar“ u kategoriji  „najbolje originalno izdanje u mekom povezu“, te nominovan za nagrade „Entoni“, „Beri“ („Barry Award“) i „Dilis“ („Dilys Award“) u istoj kategoriji.

U četvrtom po redu romanu o Majronu Boltaru koji je objavljen 1997. godine pod nazivom „Back Spin“ priča kreće od otmice sina bivšeg tenisera, koja za sobom povlači niz stravičnih događaja. Koben je ponovo osvojio nagradu „Beri“, te je nominovan za nagrade „Šamus“ i „Dilis“.

Od 1998. do 2011. godine američki pisac je objavio još šest romana iz serijala o Majronu Bolitaru. Reč je o knjigama „One False Move“, „The Final Detail“, „Darkest Fear“, „Promise Me“ („Obećaj mi“), „Long Lost“ i „Live Wire“.

Kako bi zadobio poverenje mlađih čitalaca, Koben je u život svog glavnog junaka „ubacio“ i sina Mikija, koga je publika imala priliku da upozna 2011. godine kada se u prodaji našla njegova knjiga „Shelter“.

Pisac je Mikiju posvetio i dva naredna romana – „Second Away“ iz 2012. i „Found“ iz 2014. godine.

Dve godine kasnije se „vratio“ starijem Bolitaru oko koga se „vrti“ radnja romana „Home“, za sada poslednjeg iz serijala o čuvenom sportskom agentu i istražitelju Majronu Bolitaru.

U međuvremenu je pisao samostalne romane, od kojih su mnogi prevedeni na brojne svetske jezike, te osvojili prestižne nagrade. Jedan od njih je „Nikome ni reč“ („Tell No One“) iz 2001. godine, prvi od Harlanovih trilera koji se našao na spisku bestselera lista „Njujork Tajms“ („The New York Times“).

Roman je nominovan za nagrade „Entoni“, „Makaviti“ („Macavity Award“), „Edvard“ i „Beri“, te 2006. godine adaptiran u francuski film „Ne le dis à personne“.

U periodu od 2002. do 2008. godine Koben je objavio knjige „Nestao zauvek“ („Gone for Good“), „Samo jedna prilika“ („No Second Chance“), „Jedan jedini pogled“ („Just One Look“), „Nevin“ („The Innocent“), „Šuma“ („The Woods“) i „Drži se“ („Hold Tight“).

Nakon toga je usledio roman pod nazivom „Uhvaćen“ („Caught“), koji prati nestanak uzorne devojčice iz predgrađa, a koji se mnogima nije naročito svideo zbog velikog broja likova koji se pojavljuju tokom čitanja.

Da američkom piscu inspiracije ne nedostaje pokazao je objavljujući osam romana za isto toliko godina. Knjiga „Odani“ („Stay Close“) je svetlo dana ugledala 2012. godine, a pratili su je napeti trileri „Šest godina“ („Six Years“), „Nedostaješ mi“ („Missing You“), „Neznanac“ („The Stranger“), „Ako me jednom prevariš“ („Fool Me Once“), „Don’t Let Go“, „Run Away“ i „The Boy from the Woods“.

Junaci Harlana Kobena na televiziji i filmu

Prvi film baziran na jednoj od Kobenovih knjiga bio je triler „Ne le dis à personne“ iz 2006. godine. Reditelji su odlučili da adaptiraju njegov roman „Tell No One“, a film je dobio visoku ocenu 7.5 na popularnom sajtu IMDb.

Njegova knjiga „No Second Chance“ iz 2003. godine je 12 godina kasnije pretočena u francusku mini-seriju pod nazivom „Une chance de trop“. Nakon toga je i roman „Just One Look“ doživeo istu sudbinu. Francuski gledaoci su ga mogli pratiti u vidu mini-serije pod nazivom „Juste un regard“.

Osim toga što je jedan od najpoznatijih američkih pisaca kriminalističkih romana, Koben je i autor britanske kriminalističke televizijske serije „The Five“, koja je premijerno prikazana 2016. godine na programu Televizije „Sky 1“.

Kreator je i francusko-britanske kriminalističke dramske serije „Safe“ koja se od 10. maja 2018. godine emituje u čak 190 zemalja sveta.

Prava na emitovanje je otkupila američka produkcijska kuća „Netfliks“ („Netflix“), koja već nekoliko godina publici pruža kvalitetan filmski i televizijski sadržaj.

Saradnja sa „Netfliksom“ se nastavila i 2020. godine, kada su odlučili da adapiraju njegov roman „The Stranger“, koji je objavio pet godina ranije.

Tokom osam epizoda istoimene serije publika prati Adama Prajsa (Adam Price) čiji se život menja nakon što u baru upozna neznanca koji mu otkrije šokantnu tajnu njegove supruge.

Glavni lik tumači Ričard Armitaž (Richard Armitage), prepoznatljiv po ulogama u serijama „Hannibal“ i „Berlin Station“, te ulozi Torina (Thorin) u filmskom serijalu „Hobit“ („Hobbit“).

Roman „The Woods“ iz 2007. godine je takođe adaptiran za „Netfliks“, ali je ovog puta reč o poljskoj seriji „W głębi lasu“, gde se Koben prvi put našao u ulozi izvršnog producenta.

Serija je premijerno prikazana u junu 2020. godine, a gledaoci su joj za sada dali ocenu 6.6.

Miron Bolitaru je posvetio i knjigu „Win“ koja se u prodaji pojavila 2021. godine. Iste godine „Netfliks“ je započeo prikazivanje serija „El inocente“( „The Innocent“), „Disparu à jamais“ („Gone for Good“) i „Stay close“ koje je napisao američki književnik.

U aprilu naredne godine publika je dobila priliku da na istoj platformi premijerno pogleda prvu epizodu poljske serije „Zachowaj spokój“ („Hold Tight“) na kojoj je Koben takođe radio.

Privatni život

Harlan Koben je rođen 1962. godine u gradu Njuark u Nju Džersiju. Odrastao je u Livingstonu, a studirao u Amerstu, u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Premda je studirao politikologiju i jedno vreme radio u porodičnoj firmi, pisanje je ono čime je želeo da se bavi ceo život.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Harlan Coben (@harlancoben)

Zahvaljuću talentu, ali i velikom radu i upornosti, Koben je stekao slavu širom planete. Njegove knjige su prevedene na četrdesetak jezika, a tiraž im je za sada veći od 70 miliona primerakaka.

Harlan Koben je u braku sa pedijatricom Eni Armstrong Koben (Anne Armstrong Coben). Par ima četvoro dece, ćerke Šarlot (Charlotte) i Iv (Eve), te sinove Bendžamina (Benjamin) i Vila (Will). Porodica Koben živi u gradiću Ridžvud, 32 kilometra udaljenom od Menhetna.

Bibliografija

Serijal o Majronu Bolitaru

 • 1995. Deal Breaker
 • 1996. Drop Shot
 • 1997. Fade Away
 • 1997. Back Spin
 • 1998. One False Move
 • 1999. The Final Detail
 • 2000. Darkest Fear
 • 2006. Promise Me
 • 2009. Long Lost
 • 2011. Live Wire
 • 2016. Home

Serijal o Mikiju Bolitaru

 • 2011. Shelter
 • 2012. Seconds Away
 • 2014. Found

Samostalni romani

 • 1990. Play Dead
 • 1991. Miracle Cure
 • 2001. Tell No One
 • 2002. Gone for Good
 • 2003. No Second Chance
 • 2004. Just One Look
 • 2005. The Innocent
 • 2007. The Woods
 • 2008. Hold Tight
 • 2010. Caught
 • 2012. Stay Close
 • 2013. Six Years
 • 2014. Missing You
 • 2015. The Stranger
 • 2016. Fool Me Once
 • 2017. Don’t Let Go
 • 2019. Run Away
 • 2020. The Boy from the Woods
 • 2021. Win (u pripremi)

Nagrade i priznanja

 • 1996. godine roman „Deal Breaker“, prvi iz serijala o Majronu Bolitaru osvojio je nagradu „Entoni“ u kategoriji „najbolje originalno izdanje u mekom povezu“
 • 1996. godine roman „Deal Breaker“ je nominovan za nagradu „Edgar“ u kategoriji „najbolje originalno izdanje u mekom povezu“.
 • 1997. godine roman „Fade Away“ je osvojio nagrade „Šamus“ i „Edgar“ u kategoriji „najbolje originalno izdanje u mekom povezu“.
 • 1997. godine roman „Fade Away“ nominovan za nagrade „Entoni“, „Beri“ i „Dilis“ u kategoriji „najbolje originalno izdanje u mekom povezu“.
 • 1998. godine roman „Back Spin“ je osvojio nagradu „Beri“, te nominovan za nagrade „Dilis“ i „Šamus“
 • 2002. godine roman „Tell None“ je nominovan za nagrade „Entoni, „Makaviti“, „Edgard“ i „Beri“.
 • 2010. godine roman „Live Wire“ je osvojio nagradu od 125 hiljada evra za najbolji kriminalistički roman koju dodeljuje španska kompanija RBA

Harlan Koben (Harlan Coben) na društvenim mrežama

FacebookHarlan @ Facebook
InstagramHarlan @ Instagram
TwitterHarlan @ Twitter