Sead Kolašinac

Kratke informacije

Ime i prezimeSead Kolašinac
Datum rođenja20. jun 1993.
Mesto rođenjaKarlsrue
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteLondon
ZanimanjeFudbaler
PozicijaLevi bek, odbrana
Visina183 cm

Biografija

Sead Kolašinac je bosanskohercegovački profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji levog beka u engleskom premijerligašu Arsenalu i reprezentaciji Bosne i Hercegovine (BiH). Rođen je 20. juna 1993. godine u nemačkom gradu Karlsrue.

Karijeru je započeo u lokalnom fudbalskom klubu Karlsruer, a nakon osam godina se pridružio Hofenhajmu. Posle jedne sezone prešao je u omladinsku školu Štutgarta, a nakon toga u Šalke. Od 2012. do 2017. godine igrao je u prvom timu nemačkog bundesligaša, te za to vreme zabeležio 94 nastupa i četiri gola.

U dresu Arsenala je od 2017. godine do juna 2018. godine odigrao 27 mečeva i postigao dva gola.

Posle tri sezone u omladinskim selekcijama reprezentacije Nemačke, Kolašinac je 2013. godine preuzeo dres nacionalne selekcije BiH s kojom je zabeležio više od dvadeset mečeva.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Kolašinac je napravio 2001. godine u Fudbalskom klubu Karlsruer. Osam godina kasnije primljen je u omladinsku školu Hofenhajma. Tu su ga uočili skauti Štutgarta, pa je odlučio da nastavi da trenira s mlađim selekcijama ovog nemačkog kluba. Sezonu kasnije prešao je u B tim bundesligaša Šalkea.

Šalke

Nakon jedne sezone u omladinskom timu, Sead je zaigrao u drugom timu Šalkea koji se u tom momentu takmičio u Regionalnoj ligi Zapad. Pošto je zabeležio dva gola u sedam nastupa, izabran je u A tim. U Bundesligi je debitovao 15. septembra 2012. godine kada je njegov tim savladao Grojter Furt rezultatom 2:0. U decembru iste godine je upisao prvi nastup na evropskoj sceni, kada je njegov tim odigrao nerešeno s Monpeljeom u Ligi šampiona.

U junu 2013. godine je potpisao produženje ugovora sa Šalkeo do juna 2017. godine. Ipak, na samom početku nove sezone doživeo je ozbiljnu povredu kolena, pa je morao da odsustvuje s terena narednih šest meseci. Prvi gol u „velikom dresu“ Šalkea postigao je 13. decembra 2015. godine „zatresavši mrežu“ Augsburga. Meč je završen rezultatom 1:1.

U maju 2017. godine je odlučio da ne produži ugovor sa Šalkeom koji mu je isticao toga leta iako je na kraju sezone 2016/2017 uvršten u idealnu jedanaestorku Bundeslige.

Arsenal

6. juna 2017. godine uprava engleskog premijerligaša Arsenala potvrdila da je postignut dogovor sa bivšim Šalkeovim napadačem, te da Sead Kolašinac stiže u London. Debitovao je u FA Superkupu kada se njegov novi tim sastao sa Čelsijem. Tada je iz penala postigao svoj prvi gol, a Arsenal je osvojio titulu.

U Premijer ligi je debitovao već prvog dana sezone kada su se sastali sa Lesterom. Slavili su rezultatom 4:3, a Kolašinac je upisao svoju prvu asistenciju u najvažnijem engleskom fudbalskom takmičenju. Odličnim partijama osvojio je titulu Arsenalovog igrača meseca avgusta.

14. septembra 2017. godine su se sastali sa Kelnom u meču Lige Evropa. Kolašinac je zabeležio svoj prvi nastup u ovom takmičenju, te upisao prvi gol, a Arsenal je zabeležio pobedu od 3:1. Prvi pogodak u Premijer ligi upisao je 28. oktobra „zatresavši mrežu“ Svonsija, te asistirao za drugi gol svog tima na ovom susretu. Utakmica je završena rezultatom 2:1 u korist „Tobdžija“. U oktobru je opet proglašen igračem meseca, ponovo osvojivši više od polovine glasova. Debitantsku sezonu je priveo kraju sa 35 nastupa i pet postignutih golova.

Reprezentativna karijera

Nemačka

S obzirom na mesto rođenja, Sead Kolašinac poseduje državljanstvo Nemačke. Zato je internacionalnu karijeru započeo 2011. godine sa U-18 timom ove zemlje. Nakon toga odigrao je 11 mečeva i postigao dva gola u U-19 selekciji, a sa U-20 timom je upisao dva nastupa i jedan pogodak.

Bosna i Hercegovina

Pošto su njegovi roditelji poreklom iz Bosne i Hercegovine, Kolašinac je izrazio želju da na međunarodnim takmičenjima nosi dres „Zmajeva“. Prvi poziv da zaigra u seniorskom timu BiH stigao je 2013. godine. Njegov otac je u jednom intervjuu priznao da je Seadova želja oduvek bila da nastupa sa reprezentacijom BiH.

Sa seniorskom timom je prvi put nastupio 18. novembra 2013. godine na prijateljskom meču s Argentinom, kada je BiH pretrpela poraz od 2:0. Selektor ga je nakon toga uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, koje je bilo prvo veliko takmičenje na koje se reprezentacija plasirala od svog postanka.

Prvi protivnik BiH na Mondijalu bila je reprezentacija Argentine. Kolašinac je u trećem minutu susreta postigao autogol, koji je proglašen najbržim golom u istoriji ovog takmičenja. Argentina je pobedila rezultatom 2:1, a BiH je eliminisana u grupnoj fazi turnira. Uprkos tome 23 igrača koja su nastupila na Svetskom prvenstvu su u bosanskohercegovačkim medijima proglašeni herojima nacije, jer su prvi put od u istoriji reprezentacije BiH uspeli da odu na ovako veliko takmičenje.

Titule

Klupske titule

  • 2017. Superkup Engleske s Arsenalom

Pojedinačne titule

  • 2016/2017. uvršten u idealnu jedanaestorku Bundeslige
  • 2017. proglašen Arsenalovim igračem meseca avgusta
  • 2017. proglašen Arsenalovim igračem meseca oktobra

Privatni život

Sead Kolašinac je rođen 1993. godine u Karlsrueu na jugozapadu Nemačke. Njegov otac, Faik Kolašinac je poreklom iz Plava u Crnoj Gori, a rođen je u Nikšiću. Porodica se 1969. godine preselila u Čapljinu, gde je upoznao svoju sadašnju suprugu Nefu. Pred početak rata u Bosni i Hercegovini otišli su u Nemačku, a 1993. godine dobili sina Seada.

Od malih nogu je voleo fudbal, a sa osam godina je počeo da trenira u lokalnom klubu. U jednom intervjuu njegov otac Faik je priznao da se i on, kao i njegova braća, te Nefina braća nekad bavili fudbalom, te ne čudi zašto je mladi bek odlučio upravo za ovaj sport.

U Nemačkoj je proveo veći deo svoje dosadašnje karijere, a nakon odličnih partija u Šalkeu uočili su ga skauti Arsenala, te je 2017. godine prešao na Ostrvo. Iako je nastupao sa mlađim selekcijama nemačke reprezentacije, odlučio je da uzme državljanstvo BiH i postane jedan od „Zmajeva“.

Sead je poput svojih roditelja veoma vezan za Čapljinu, gde i danas imaju porodičnu kuću. Voli specijalitete domaće kuhinje poput bureka i sarme, a opušta se uz muziku domaćih folk zvezda. Kada je bio dečak često je bežao iz škole kako bi prisustvovao predavanjima u islamskoj školi. Poput svojih roditelja, bh. Reprezentativac je veliki vernik.

Osim maternjeg jezika govori nemački i engleski jezik.

U dugogodišnjoj je vezi sa Janom, studentkinjom Fakulteta ekonomskih nauka u Gelzenkirhenu.

Sead Kolašinac na društvenim mrežama

FacebookSead @ Facebook
InstagramSead @ Instagram
TwitterSead @ Twitter