Vesna Dedić

Kratke informacije

Ime i prezimeVesna Dedić
Datum rođenja25. decembar 1967.
Mesto rođenjaOsijek
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeKnjiževnica, voditeljka, novinarka

Biografija

Vesna Dedić je srpska književnica, novinarka, voditeljka, urednica i scenarista. Rođena je 25. decembra 1967. godine u Osijeku, a živi i radi u Beogradu.

Privatni život

Vesnini roditelji su Branka i Dragoljub, a ima i tri godina mlađeg brata Đorđa. Pošto je otac bio vojno lice, porodica se često selila. U Trebinju je pohađala osnovnu školu, a u Podgorici je završila gimnaziju Slobodan Škerović. Bila je najbolji đak u odeljenju i bavila se pisanjem i recitovanjem. Njen omiljeni predmet je bila književnost, a iz istorije je išla na savezna takmičenja. U isto vreme je bežala sa časova, pušila na ekskurziji i odbijala da uči marksizam.

1986. godine se preselila u Beograd jer je želela da studira dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti. Pošto nije položila prijemni ispit, upisala je Filološki fakultet, odsek za opštu književnost i teoriju književnosti. Za ovaj smer se odlučila jer je čula da ga je završio srpski književnik Danilo Kiš. Pošto su knjige tada bile skupe, nekoliko naslova je ukrala i plašila se da će je policija zbog toga uhapsiti.

Nakon završene druge godine, otišla je u London. Našla je posao u pabu, čitala je Šekspirove drame u engleskim bibliotekama i išla je na koncerte rok grupa na Vembliju. Umesto dva meseca, tamo je ostala dve godine, a vratila se jer joj je otac rekao da mora da završi fakultet.

1995. godine je upoznala Srđana Milojevića na diplomskoj žurki njene najbolje drugarice. Posle šest meseci poznanstva mu je dozvolila da je poljubi i odmah su počeli da žive zajedno. Deset godina su bili u braku, a 11. januara 2001. godine su postali roditelji devojčice. Kada ju je Vesna prvi put uzela u ruke, na televiziji je počeo dokumentarac o Lenki Dunđerski pa su joj dali ovo ime. Ona je po karakteru isti otac, a interesuje se za umetnost kao majka.

Pošto je patrijarhalno vaspitana, Vesna posle razvoda javnosti nije predstavila nijednog muškarca sa kim je bila u vezi. Smatra da je dobar razvod mnogo bolji od lošeg braka. U njen emotivni život najbolje je upućena ćerka Lenka na čiji je zahtev zadržala prezime bivšeg muža.

Veruje da postoje večne ljubavi i srodne duše koje se traže. Rekla je da se više neće udavati pred matičarem, ali da bi volela da se u manastiru pred Bogom zakune na ljubav.

Privatni život joj je važniji od posla i najsrećnija je kada je u društvu dragih ljudi. Najteže joj je u životu bilo kada se razvodila i kada joj je preminuo otac. Kaje se što nije rodila još jedno dete.

Vesna rado odlazi u kafanu gde naručuje „Hoću da ostarim s’ tobom“ od Saše Matića i sve pesme od Adila, a ponekad i sama peva. Njena najbolja prijateljica je voditeljka Sanja Marinković sa kojom se ludo provodi u noćnim izlascima i deli tajne. U novembru 2016. godine su proslavile 20 godina prijateljstva tako što su napravile žurku „Bulevar ženskih tajni by Sanja & Vesna“ u okviru koje su odgovarale na pitanja svojih gledateljki i čitateljki.

Vesna je veliki borac i sve je sama postigla u životu. Uzela je kredit u švajcarskim francima koji mora da otplaćuje narednih dvadeset godina. Njena ćerka nije zahtevna i razume da postoje periodi u kojima ne može da joj priušti sve što želi.

Ima profile na društvenim mrežama putem kojih se dopisuje sa svojim čitaocima. U junu 2017. godine je prisustvovala inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a na Instagramu je objavila sliku sa radnicima Gradske čistoće.

Vesna važi za jednu od najzgodnijih žena na našoj javnoj sceni. Odlično se snalazi u kuhinji i voli sve da sprema. Nije od onih žena koje misle da nikad nisu dovoljno mršave, a najviše se ugoji kada piše knjige. Ide na masaže i mezoterapiju, a još uvek nije radila estetske korekcije.

Početkom 2017. godine se okliznula na parkingu i pala. Slomila je rame i mesec dana je morala da nosi gips, a nakon toga je počela da ide na fizikalnu terapiju. Pošto je osećala jake bolove, nije mogla da spava, ni da jede pa je počela da vodi računa o ishrani. Dugo je pušila cigarete, ali morala je da prestane kada ju je doktor upozorio da će zbog toga ostati bez glasa.

U detinjstvu se bavila košarkom, a sada vežba u fitnes klubovima. Vatreni je navijač Partizana, a tokom trudnoće je redovno išla na fudbalske utakmice ovog kluba.

Karijera

Novinarstvo i voditeljstvo

Kada je imala trinaest godina, Vesna je započela voditeljsku karijeru. Vodila je dečju emisiju „Suncokrili“ u Radio Titogradu, a obučavao ju je novinar Budimir Kralj.

Dok je išla u gimnaziju, bila je član podgoričkog pozorišta Dodest u kome je režirala, pisala i glumila. Kao studentkinja je radila u dnevnim crnogorskim novinama „Pobjeda“, na Radiu 202 i NTV Studio B. Bila je kolumnista „Politike“, „Profila“ i magazina „Grazzia“.

Kada je završila fakultet, godinu dana je volontirala na Televiziji Beograd. Nakon dobro urađene reportaže sa oficirima UNPROFOR-a, postala je stalni reporter. 1991. godine je počela da vodi i uređuje subotnji Jutarnji program. Njen kolega je bio Bane Vukašinović koji joj je dao dragocene savete.

Nakon porođaja, rukovodstvu televizije Beograd je ponudila koncept emisije „Balkanskom ulicom“, ali oni nisu bili zainteresovani. Zbog toga je Vesna dala otkaz i prešla na TV Politiku gde je radila kao urednik kulturne redakcije i autor pomenute emisije.

2001. godine Aleksandar Tijanić ju je pozvao da se vrati na Javni servis gde je nastavila da vodi emisiju „Balkanskom ulicom“ koja je postala jedna od najgledanijih emisija na srpskim televizijama. Osim voditeljke, Vesna je i autorka ovog ostvarenja.

Ugostila je preko petstotina sagovornika koji su joj pričali svoje životne priče i o tome kako su došli u Beograd i u Balkansku ulicu. Neki od njih su: Olivera Katarina, Tanja Bošković, Nataša Ninković, Marija Šerifović, Lepa Brena, Aca Lukas, Goran Bregović, Sergej Ćetković, itd. Svaki intervju je ostavio trag u njoj, a najviše ju je promenio razgovor sa glumcem Mišom Janketićem koji je rekao da je, nakon tragičnog događaja u detinjstvu, odlučio da se trudi da bude dobar čovek.

U njenoj emisiji Vuk Kostić je rekao da bi svoju devojku ubio iz pištolja ukoliko bi saznao da ga je prevarila. Zbog toga je reagovala nevladina organizacija za zaštitu lezbijskih prava Labris, a RTS je od Vesne tražio da se izvini. Nakon gostovanja Jorgovanke Tabaković i Nikole Selakovića joj je zabranjeno da u emisiju dovodi političare, državne funkcionere i verske poglavare.

Voditeljka bi volela da ima veću slobodu u izboru gostiju, bolje produkcione uslove, da emisija traje 10 minuta duže i da se prikazuje u adekvatnijem terminu. Želela bi da ugosti patrijarha Irineja, Borisa Tadića, Aleksandra Vučića, Majkla Devenporta, Mila Đukanovića, itd.

Književnost

Prva knjiga koju je Vesna objavila su prozni tekstovi „Muškarci devedesetih – jesi li slobodan večeras“.

2002. godine je napisala svoj prvi roman „Kao leto“ čija je glavna junakinja Lola koja se zaljubljuje u slikara Danila.

2006. godine Vesna je sa koleginicom Sanjom Marinković pokrenula radionicu za medije „Oficina“. Deset godina kasnije, radionicu su počele da vode i u Kopenhagenu.

2008. godine je napisala scenarija za sve tri večeri Evrovizije koja je održana u Beogradu. U tome joj je najviše pomogla ćerka Lenka.

2010. godine je napisala roman „Zauvek u srcu“. Ova melodrama govori o tri poznate glumice, Nadeždi, Tamari i Marineli, koje su shvatile da njihovi životi nisu onakvi kakvim su ih zamišljale. Za godinu dana roman je imao 16 izdanja i postao je bestseler.

2011. godine je objavila nastavak prvog romana pod nazivom „Sunce meni, sunce tebi“. Inspiraciju za naslov je pronašla u istoimenoj pesmi Miladina Šobića. U ovom delu je pisala o gej ljubavi.

2012. godine Vesna je javnosti predstavila završni deo trilogije koji je nazvala „Ti si meni sve“. Kritika je za njega rekla da je najzrelije delo ove književnice. Osim u regionu, promociju je održala i u Beču.

2013. godine je napisala istorijsku melodramu „Pola duše“ koja govori o strasti Darinke i oficira Dimitrija Stojkovića, kao i o životu na Cetinju i u Beogradu krajem XIX veka.

Iste godine je osnovala izdavačku kuć „Dedić“, a volela bi da objavljuje dela drugih pisaca kao što su: Mirjana Bobić Mojsilović, Jelena Baćić Alimpić, itd.

2014. godine je promovisala svoj peti roman „Zagrli me – jer sa tobom je sve lepše“. Glavna junakinja dela je Nataša Krstić koja dolazi u Beograd da studira i traži zagrljaj u kome će biti potpuno srećna.

Iste godine je napisala scenario za dečju pozorišnu dramu „Zaljubljeni Deda Mraz“ koja se od tada igra kao novogodišnja predstava u mnogim gradovima u Srbiji. Takođe je uradila dramatizacija trilogije „Zauvek u srcu“ i scenario za 13 epizoda koje još uvek nisu snimljene.

2015. godine je objavila dopunjeno izdanje romana „Kao leto“. Završila je rad na knjizi „Čuvaj me“ koja govori o medicinskoj sestri Marti koja je ostavljena i o hirurgu Jeleni koja očekuje da će doživeti veliku ljubav kakvu su imali njeni roditelji.

U ovom delu se dotakla tema kao što su usvajanje dece i muški sterilitet o kome je dosta saznala od dr Zorice Crnogorac. Promovisala ga je u bašti beogradskog restorana „Tako je suđeno“ i tada joj je uručena nagrada Kulturno prosvetne zajednice Srbije „Zlatna značka“ koja se dodeljuje za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti.

2016. godine je objavila melodramu „Ničija“ čije su teme neverstvo, umiranje ljubavi u braku, greške koje se prave u strahu od samoće, i sl. Inspiraciju za ovu priču je pronašla u pesmama: „Ničija“ Ane Bekute, „Zabranjena ljubav“ Saše Matića i „Olovni vojnik“ Željka Joksimovića koje su ovi pevači uživo pevali u novogodišnjem izdanju emisije „Balkanskom ulicom“.

Tokom rada na ovom delu, konsultovala se sa sudijom, ginekologom i kardiologom od koga je saznala da postoji bolest slomljenog srca koja ima iste simptome kao infarkt. Nekoliko agenata velikih svetskih izdavačkih kuća ju je kontaktiralo u vezi otkupa autorskih prava za ovaj roman.

Iste godine, emisija „Balkanskom ulicom“ je počela da se snima u renoviranom studiju RTS-a, a Vesna je gostima koji su obeležili istoriju duha Beograda uručivala nagradu „Došljak iz Balkanske“.

2017. godine je promovisala roman „Seti se naše ljubavi“ koji govori o četiri generacije žena u jednoj porodici od perioda početka Drugog svetskog rata do danas. Inspiraciju za naslov je pronašla u istoimenoj pesmi Nade Knežević, a za radnju u ideji Olje Ivanjicki koja je maštala da se naspram spomeniku Pobednika napravi spomenik Pobednici koja bi pustila pticu.

Sve svoje romane Vesna je počela da piše na Badnje veče u Budvi. Ima tremu dok ne čuje reakcije svojih čitalaca. Uprkos osporavanjima kritike i svrstavanju u autore lakog štiva, rekla je da će nastaviti da piše ljubavne romane. Cena njenih knjiga je već godinama ista jer spisateljica želi da svi mogu da ih priušte. Planira da otvori knjižaru u kojoj će se okupljati ljudi koji vole ono što ona radi.

Sukobi

2010. godine se u emisiji „I to je život“ sukobila sa Leom Kiš koja smatra da bi deca trebala da upisuju fakultet, a ne kurs novinarstva. Vesna je izjavila da se Lea loše ponaša prema polaznicima njene radionice i da ona u svojoj autorskoj emisiji ne pokazuje da ima diplomu doktora nauka.

Iste godine mediji su pisali da je Vesna odbila da potpisuje svoje knjige istog dana kada i njena koleginica Vesna Radusinović. Ona je to negirala i rekla je da o njoj plasiraju lažne priče oni koji joj zavide na uspehu koji je postigla sa romanom „Zauvek u srcu“. Vesna Radusinović je odgovorila da je ne zanimaju osobe koje su umislile da su veliki pisci.

U junu 2014. godine na dodeli nagrada za najplemenitija dela u Srbiji, Vesna je, na konto golih fotografija Nikoline Pišek koje su dospele u javnost, rekla da će takva lica biti popularna na TV-u samo jednu sezonu.

U februaru 2017. godine je prozvala Nadu Macuru jer u javnosti priča o starletama i muškarcima koji joj se dopadaju, a ne bavi se temperaturom u kolima Hitne pomoći koja zimi iznosi i do -20°C. Nada joj je odgovorila da se za to obrati ministru.

U junu je sa kontroverznim doktorom nauka Miroljubom Petrovićem gostovala u emisiji „Dobro jutro, Srbijo“. Nije se složila sa njegovim stavovima da je obrazovanje žena krivo za belu kugu i nepovoljan položaj u kome se nalaze, da su one ranije živele kao princeze kojima su muževi obezbeđivali sve što im je potrebno, itd. Voditelju Milomiru Mariću je rekla da je njegova dužnost da reaguje i da Miroljubu kaže da nije u pravu.

Citati

  • „Ne osvaja me zavođenje, nego prepoznavanje.“
  • „Promena i iščekivanje su ključ smisla života.“
  • „Sve za čim juriš, baš to ti beži.“ („Zauvek u srcu“)
  • „Tragedije se u životu dešavaju, a sreća se gradi.“
  • „Istovremeno volim i mrzim sebe jer nemam prag tolerancije i granicu bola koji nekad mogu da podnesem.“
  • „Muškarci ‘padaju’ na lepotu i na harizmu, a ako želite da ih podignete na noge i zadržite pored sebe, onda je presudna inteligencija.“
  • „Ljudi se dele na one koji su bili voljeni u svojoj porodici i na one kojima je to bilo uskraćeno što im je kasnije u mnogome odredilo i životni put.“
  • „Žene treba da shvate da je mudrost života prihvatiti ga onakav kakav jeste, a samo ponekad sanjati kakav bi mogao da bude. Najvažnije je da treba postati i ostati dama čak i kada vam se učini da prostakuše bolje prolaze u životu.“
  • „Bila sam u životu i ptica i pobednica, kao svaka žena koja je ikada volela i bila voljena. Ponekad sam uživala da budem ptičica, ali je bilo teško kada bi mi postajalo tesno. Zato je rad jedina vrsta ženske slobode. Ona koja ne nađe smisao u radu provede život između dva ljubavna razočarenja.“
  • „Od vaspitanja, obrazovanja i od onog sa kim se budimo zavisi sa koliko samopouzdanja ćemo koračati kroz kroz život. Čim jedna od ovih karika zataji, dolazi do krize samopouzdanja. Vera u nešto bez samopouzdanja je isto što i naivnost, nada bez pokrića. Samopouzdanje, ono pravo a ne ono koje se glumi, je ono kad ti Bog da i dobre roditelje i jak karakter i sreću u ljubavi.“

Vesna Dedić na društvenim mrežama

FacebookVesna @ Facebook
InstagramVesna @ Instagram