Vesna Radusinović

Kratke informacije

Ime i prezimeVesna Radusinović
Datum rođenjaMaj 1969.
Mesto rođenjaCetinje
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeKnjiževnik, novinar

Biografija

Vesna Radusinović je srpska književnica i novinarka. Rođena je maju 1969. godine u Cetinju, Crna Gora. Autorica je brojnih bestselera, između ostalih: „Muškarci su kao čokolada“, „Ostrvo muškaraca, obala žena“, „Ona & ona“.

Karijera

Nakon uspjeha sa prvim izdanjem romana „Srbija ubija“, godine 2010. ovaj roman doživio je drugo izdanje. Roman tematizuje dramu sadašnjeg vremena. Međutim, Vesna je popularnost stekla djelima o muško – ženskim odnosima. Inspiraciju za pisanje pronalazi u životnim situacijama, svojim stanjima i emocijama.

Roman „Vatra i led“ opisuje ljubavne intrige, bol, praštanje, izdaju i smrt. Junak romana je televizijski direktor koji ima ljubavnicu. Kada njegova supruga sazna za njegovu avanturu, on ubrzo gine u saobraćajnoj nesreći. Autorica je opisala i prijateljstvo koje se rodilo između supruge i ljubavnice.

„U godinama koje su nas svojim tokom mijenjale i mljele, događajima i ljudima koji su se pojavljivali, osvjetljavali i mračili, sazrijevala sam i ja u svojoj beskrajnoj i ludoj empatiji i neodoljivoj potrebi da riječima iskažem ono što vidim, čujem i osjećam. Boje mog života se nisu promijenile, ali ja jesam. Ovo sam nova ja, drugačija i nešto borbenija. Još znam da zaplačem, ali umijem i da budem surova kada pogađam istinom koju svi vide, ali o kojoj ne smiju da govore. I zato je roman „Vatra i led“ i za mene zaista poseban“, rekla je Vesna o svom romanu.

U romanu „Crno je bijelo“ skinula je glamur i lažni sjaj sa nekih od javnih ličnosti. Kroz sarkazam i ironiju opisala je osobe i burne događaje iz bliske prošlosti i uspjela u predočavanju surove istine da je i nakon jedne decenije u Srbiji sve ostalo isto. Osim uspješne književne karijere, u kojoj je izdavala sve odreda bestselere, radila je i kao urednik na časopisima „Dama“ i „Profil“. Danas živi i stvara u Beogradu.

Privatni život

Vesnin otac je bio izrazito moralan i tradicionalan čovjek. U periodu odrastanja je strogo vaspitana. Otac joj je četiri godine proveo na Golom otoku.

Osnovnu školu završila je u Podgorici, a gimnaziju u Beogradu. Diplomirala je žurnalistiku, na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gdje je i magistrirala na marketingu.

Njen prvi suprug je bio novinar i filmski kritičar Dževdet Tuzlić. Iz ovog braka rođen je njihov sin Vedran. Živjeli su u Sarajevu, gradu u kome ona nije imala prijatelje i rođake, pa joj je zbog toga, u ovom periodu života, godio i najmanji znak pažnje.

Vesna je u braku sa Dževdetom imala iluziju o tome kako može da ga promijeni. Onda je shvatila da se ljudi ne mijenjaju lako. Jednog dana uzela je sina, sjela u avion i vratila se u Beograd, bez da je znala kakva je budućnost čeka.

Nakon rastave braka ostali su u korektnim odnosima. Nije imala puno vremena da analizira zbog čega se brak raspao jer se brinula o svojoj i djetetovoj egzistenciji, kada je radila po čitav dan. Svoje prezime nikada nije mijenjala.

Ličnu slobodu vidi kao ključ za uspjeh svake veze. Čvrsto vjeruje u sudbinu, pa samim tim i njihovu rastavu sagledava sa aspekta da je sve tako moralo biti. Vesna je Dževdetu bila druga supruga. Njegova prva supruga je bila profesorica slavistike Spomenka Brašić. Njih dvije su postale prijateljice, a i njihova djeca su u dobrim odnosima.

Borila se sa postporođajnom depresijom. U ovom teškom periodu njenog života imala je veliku pomoć stručnih osoba. Nikada se nije smatrala strogim roditeljem. Isto tako, nikada nije žalila za onim što je uradila u životu, više se kajala zbog onoga što nije.

Novinar i pisac Milomir Marić je današnji Vesnin suprug. Osvojio ju je svojim cinizmom, drskošću i humorom. Smatra ga za vrlo duhovitog čovjeka. Međutim, najviše se vezala za njega zbog njegove ljubavi prema njenom sinu Vedranu.

Mišljenja je da se Milomir i ona razlikuju kao nebo i zemlja, ali da ih je ljubav i vjera u porodicu održala dugi niz godina. Njen muž je veliki sakupljač knjiga, pa je i njihov stan oduvijek bio njima zatrpan.

Miomir je u početku svoje karijere stigao u Podgoricu kako bi uradio reportažu o životu mladih. Njihov prvi susret je bio pred pozorištem. Prišao joj je i pozvao da izađu. Istu veče mu je dopustila da je otprati kući, mada ne baš skroz do kuće. Tada nisu počeli vezu, putevi su im se razišli. Početak njihove veze dogodio se nakon dvadeset godina.

Ne misli da je ljubomorna osoba, ali se smatra sujetnom. U javnosti se uvijek pojavljuje sa osmijehom na licu. U jednom restoranu u Podgorici srela je crnogorskog predsjednika Milu Đukanovića, pa se tada fotografisala sa njim i istu fotografiju podijelila.

Bibliografija

 • „Bijelo je crno“
 • „Druga žena“
 • „Grand Show Srbija“
 • „Grešnica“
 • „Muškarci su kao čokolada“
 • „Ona & Ona“
 • „Ostrvo muškaraca, obala žena“
 • „Prijateljice“
 • „Rasprodaja sreće“
 • „Srbija ubija“
 • „Srce od silikona“
 • „Vatra i led“

Vesna Radusinović na društvenim mrežama

FacebookVesna @ Facebook