Kornelija Funke

Kratke informacije

Ime i prezimeKornelija Funke
Datum rođenja10. septembar 1958.
Mesto rođenjaDorsten
DržavaNemačka
PrebivališteBeverli Hils
ZanimanjeKnjiževnica, dečiji pisac

Biografija

Kornelija Marija Funke (Cornelia Maria Funke) je njemačka književnica za djecu. Rođena je u Dorstenu, Severna Rajna-Vestfalija, 10. septembra 1958. godine. Poznata je po pisanju knjiga iz žanra dječije fikcije (fantastike i avanture). Ova autorica najpoznatija je po svojoj trilogiji „Svijet od mastila“.

Mnoga njena djela su prevođena na engleski jezik. Godinama je jedna od najpoznatijih i najprodavanijih dječjih autora u Njemačkoj. U Americi je postala poznata od 2002. godine, kada su se njena djela počela objavljivati na tom kontinentu. Danas Kornelija Funke živi i radi na Beverli Hilsu u Kaliforniji.

Lični život i karijera

Roditelji Kornelije Funke su Karl-Hejnc (Karl-Heinz) i Helma Funke (Helmi Funke). Još kao mala djevojčica bila je maštovita i kreativna. Na pitanje šta bi željela biti kada poraste, odgovarala bi pilot ili astronaut. Ipak, kao djevojka, odlučuje se za studij pedagogije Univerziteta u Hamburgu.

Kada je stekla diplomu, tri godine je obavljala poslove socijalnog radnika. Učestvovala je u programu rada sa djecom iz siromašnih porodica. Nije bila sigurna kojim putem da usmjeri svoju karijeru, pa je odlučila pohađati kurs za ilustraciju knjiga na „Hamburg State College of Design“.

Godine 1981. Kornelija Funke udala za Rolfa Frahma (Rolf Frahm). Njihova ćerka Ana (Anna) rođena je 1989., a sin Ben (Ben), rođen je 1994. godine. Sa porodicom je živjela u Hamburgu 24 godine dok se nisu preselili na Beverli Hils u maju 2005. godine. Muža je izgubila 2006. godine, kada je preminuo od raka.

Književnu karijeru je započela ilustrovajući knjige za druge autore. Njene ilustracije su pozitivno uticale na siromašnu djecu sa kojom je radila kao socijalni radnik. Poslije nekoliko godina, osjećala je da gubi interes za ovaj posao. Priče koje je ilustrovala bile su joj dosadne. Za promjenu, htjela je raditi ilustracije za knjige koje su bile uzbudljive, kao što su knjige o zmajevima i avanturama.

Jedne noći, dobila je inspiraciju da napiše svoju priču. Tada je imala dvadeset osam godina. Tako se preko noći ilustrator pretvorio u autora. Poslala je svoj rukopis u četiri njemačke izdavačke kuće i sve su ga imale namjeru objaviti.

Njene najranije knjige, od kojih je većinu sama ilustrovala, bile su kratke i usmjerene na mlađe čitaoce, od oko osam godina. Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka u Njemačkoj je objavila dvije fantastički orjentisane serije „Lovci na duhove“ („Gespensterjäger“) i „Divlji pilići“ („Wilde Hühner“).

Njena prva duža knjiga za stariju djecu bila je „Zmajev letač“„(Drachenreiter“ ili „Dragonrider“), objavljena u Njemačkoj 1997. godine.

Slijedilo je djelo „Herr der Diebe“ („The Thief Lord“), 2000. godine. Knjiga je imala izuzetan uspjeh u Njemačkoj, ali Funke nije bio zadovoljna. Odlučila je objavljivati na engleskom jeziku, jer je znala da će tako priče dospjeti u ruke većeg broja čitaoca. Funke je zamolila rođaka da prevode „Herr der Diebe“ na engleski. Sa rukopisom u ruci, potražila je engleskog izdavača.

Nekoliko je izdavačkih preduzeća pokazalo interes, među kojima je započela saradnju sa „The Chicken House“, koju je 2000. godine osnovao Beri Kaninghem (Barry Cunningham). On je već imao dugu karijeru u izdavaštvu i bio je poznat po tome što se trudio na angažovanju i promociji novih pisaca. Prvi je odlučio objaviti seriju „Heri Potera“ („Harry Potter“).

Beri je potražio Funke nakon što je primio pismo jedanaestogodišnje djevojčice iz Engleske po imenu Klara (Clara), u kome je pitala zašto njena omiljena autorica (Kornelija Funke) nije objavljena na engleskom jeziku. Klara je govorila njemački i engleski, pa je mogla već godinama uživati u knjigama ove književnice.

Beri je pročitao rukopis i odmah kupio prava na engleskom jeziku za „Herr der Diebe“ i „Drachenreiter“. Godine 2000. „Herr der Diebe“ objavljena je pod naslovom „Gospodar lopova“ („The Thief Lord“) . Na listi bestselera Njujork tajmsa, dugo je bio na drugom mjestu. Knjiga se rasprodala za samo deset dana, fenomen za dječju knjigu.

Dvije godine kasnije, knjiga je debitovala u Sjedinjenim Američkim Državama. Kritičari su pohvalili djelo nazivajući ga neposrednim klasikom. Radnja ovog jako uzbudljivog romana dešava se u Veneciji, a govori o braći, koja bježeći od zle ujne, pokreću avanturu života.

Fantastični roman „Zmajev letač“ („Dragonrider“) iz 2004. godine je bio na listi Njujork tajmsa kao najbolje prodavana knjiga 78 sedmica.

U mnogim intervjuima, književnica Kornelija Funke sebe opisuje kao strastvenog čitaoca. U jednom od intervjua rekla je da joj je jedan od vodećih ciljeva, kao autorice, buđenje strasti za čitanjem, kod djece i odraslih. Jedan od načina na koji ostvaruje svoj cilj je taj da uvodi publiku u klasična djela fikcije. Jedne prilike, Funke je otkrila da su joj omiljene knjige ili priče pred spavanje između ostalih: „Tom Sojer“ od Mark Tvena; „Petar Pan“, „Čarobnjak iz Oza“.

Sljedeći objavljen roman ove autorice je prvi dio trilogije „Svijet od mastila“ koji nosi naslov „Srce od mastila“ objavljeno 2003. godine. Dok sljedeće godine osvaja Buksense nagradu za dječiju knjigu godine.

Radnja romana počinje neobičnim talentom oca dvanaestogodišnje Megi, koji umije da oživljava likove iz knjiga, a sve dok čita naglas. Kada je Megi imala tri godine, nekoliko zloća iz knjige našlo se u njihovoj kući dok je njen otac čitao knjigu „Srce od mastila“. Megi i njen otac tada ulaze u strašnu avanturu koja zauvijek mijenja njihove živote. Knjiga „Srce od mastila“, kao i kompletna trilogija, objavljena je u 27 zemalja.

Drugi dio ove trilogije naslovljen sa „Krv od mastila“ je objavljen 2005. godine. Takođe joj donosi nagradu Buksense za dječiju knjigu godine, za 2006. godinu. Zadnji dio trilogije je knjiga „Smrt mastila“ koja je u Nemačkoj objavljena 2007. godine, a 2008. uslijedila je engleska i američka verzija.

Danas ova autorica broji veliki broj obožavaoca (fanova) koji se nazivaju „Funkis“. Knjiga „Srce od mastila“ filmski je adaptirana. Na ovoj filmskoj adaptaciji Funke je radila kao producent.

Godine 2010. Funke je objavila prvu knjigu serijala „Reckless“, sa nastavkom „Fearless“. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Njena djela su do sada prevedena na više od 30 jezika, a njeni fanovi, sa velikim nestrpljenjem očekuju novu knjigu. Svi su izgledi da će ova književnica zadržati značajno mjesto na listi bestselera.

Bibliografija

Romani:

 • „Gospodar lopova“ (2000. godine)
 • „Zmajev letač“ (2004. godine)
 • „Djed Mraz na Zemlji“ (2006. godine)
 • MirrorWorld serije:
 • „Bezobrazno“ (2010. godine)
 • „Bez straha“ (2013. godine)
 • „Zlatna pređa“ (2016. godine)
 • Trilogija „Svijet od mastila“:
 • „Srce od mastila“ (2003. godine)
 • „Krv od mastila“ (2006. godine)
 • „Smrt mastila“ (2008. godine)

Slikovnice:

 • „Princeza noći“ (2003. godine)
 • „Piratska djevojka“ (2005. godine)
 • „Vragolasti brat“ (2006. godine)
 • „Princeza Pigsti“ (2007. godine)
 • „Piratska svinja“ (2015. godine)
 • „Ema i plavi genij“ (2015. godine)
 • „Knjiga koju niko nikada nije pročitao“ (2017. godine)

Kornelija Funke na društvenim mrežama

FacebookCornelia @ Facebook
TwitterCornelia @ Twitter