Marko Purišić – Bejbi Lazanja (Baby Lasagna)

Kratke informacije

Ime i prezimeMarko Purišić – Bejbi Lazanja (Baby Lasagna)
Datum rođenja5. maj 1995.
Mesto rođenjaUmag
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb - Umag - Kaštel
ZanimanjePevač, tekstopisac, kompozitor
ŽanrRok

Biografija

Marko Purišić, poznatiji kako Bejbi Lazanja (Baby Lasagna) je hrvatski pevač, tekstopisac i muzički producent. Rođen je 5. maja 1995. godine u Umagu. Živi i radi na relaciji Umag – Zagreb – Kaštelir.

Međunarodnu prepoznatljivost je stekao krajem februara 2024. godine kada je na muzičkom takmičenju „Dora“ izabran da predstavlja Hrvatsku na izboru za pesmu Evrovizije.

Odlukom publike i žirija njegova numera „Rim Tim Tagi Dim“ postala je hrvatski predstavnik na Pesmi Evrovizije 2024. godine u Malmeu.

Detinjstvo i obrazovanje

Marko Purišić je rođen 1995. godine u Umagu. Jednom prilikom je izjavio da mu je detinjstvo bilo prekrasno, „baš onakvo kakvo bi poželeo svakom detetu“. U istom intervjuu je kazao da su roditelji njemu i bratu pružali podršku u svemu čime su se bavili – od sporta do muzike.

Ljubav prema ovoj umetnosti nasledio je upravo od njih. I otac i majka umeju da sviraju gitaru. Zato i ne čudi što su ga podsticali i pomagali mu pri muzičkom obrazovanju.

Muzikom počeo da se bavi sa devet godina. Pored toga što svira gitaru i bas gitaru, Marko svira i bubnjeve i klavir, a počeo je da uči i violončelo.

Završio je srednju hotelijersko-turističku školu u Bujama. Na jednom međunarodnom institutu upisao je studije audioinženjeringa i stekao zvanje inženjera zvuka. Nakon toga je upisao studije odnosa s javnošću na Sveučilištu Vern[1].

Karijera

Marko Purišić je muzičku karijeru započeo 2011. godine kao gitarista rok benda Mantra (Manntra). Prve solo korake napravio je dve godine kasnije, a u Mantri je sa prekidima svirao sve do 2022. godine. Na „Dori“, hrvatskom izboru za pesmu Evrovizijie učestvovali su 2019. godine. Njihova pesma „In the Shadows“ je osvojila četvrto mesto.

Purišić je 2022. godine napustio Mantru, nakon čega je usledila saradnja je sa nemačkom rok grupom Mono Inc. Zajedno su snimili album „Ravenblack“ sa 12 pesama, a ova ploča postala je veliki hit u Nemačkoj.

Album se našao na prvom mestu liste najprodavanijih, što je do tada bio najveći uspeh ovog nemačkog benda. Marko je, pored ostalih, napisao hitove „Empire“, „Princess of the Night“, „Lieb mich“, „Heartbeat of the Dead“ i „At the End of the Rainbow“.

U oktobru 2023. godine snimio je prvi samostalni singl „IG Boi“ pod umetničkim imenom Baby Lasagna. Dva meseca kasnije objavio je drugu pesmu – „Don’t Hate Yourself, But Don’t Love Yourself Too Much“.

Nakon toga je počeo da radi na svom prvom samostalnom albumu „Demons and Mosquitos“. Tako je nastala pesma „Rim Tim Tagi Dim“ koja, prema autorovim rečima govori o mladiću koji je u potrazi za boljim životom napustio svoje selo.

Hrvatska radio televizija (HRT) je ovu numeru uvrstila na album „Dora 2024“, kao jednu od četiri rezervne pesme. Pošto je Jelena Žnidarić (Zsa Zsa) odlučila da odustane od takmičenja na „Dori“, Markova pesma „Rim Tim Tagi Dim“ ušla je u izbor.

HRT je numeru objavila na zvaničnom „JuTjub“ („YouTube“) kanalu „Dore“, a Marko je singl zajedno sa spotom na svom kanalu objavio 20. februara 2024. godine. Za tri dana pesma je dostigla preko milion pregleda.

Publici na „Dori“ predstavio ju je tokom druge polufinalne večeri, 23. februara. Pošto je osvojio dovoljan broj glasova publike, našao se u finalu. Numera je osvojila 321 poean publike i žirija, te je postala pobednička pesma „Dore 2024“.

Na izboru za pesmu Evrovizije koji će se održati u Malmeu, Bejbi Lazanja će nastupiti 7. maja, tokom prvog polufinala. Ukoliko uđe u izbor od 10 najboljih po zbiru bodova glasova publike i žirija, svoju pesmu izvešće u finalu Evrosonga 11. maja.

Privatni život

Marko Purišić je rođen 1995. godine u Umagu. Sa dugogodišnjom devojkom Elizabetom Ružić živi u istarskom mestu Kaštelir. Elizabeta je inače radila videoprodukciju za spot za pesmu sa kojom je izborio učešće na Evroviziji.

Jednom prilikom je kazao da, pored strane muzike, sluša domaće izvođače poput Džibonija (Gibonni), Nine Badrić, Tamare Obrovac, Tončija Huljića i drugih. Inspiraciju za pesmu „Rim Tim Tagi Dim“ pronašao je u nemačkom metal bendu Ellectric Callboy.

Pored toga, Bejbi Lazanja inspiraciju za svoje tekstove i kompozicije pronalazi u filmovima, knjigama, te ponekad i u onome što mu se dešava na privatnom planu.

Muzičar u slobodno vreme trenira, piše novele i pesme, gleda televizijske serije. Voli da igra stoni tenis i badminton.

Diskografija

Singlovi

  • 2023. IG Boy
  • 2023. Don’t Hate Yourself, But Don’t
  • 2024. Rim Tim Tagi Dim

Reference

[1] https://www.gloria.hr/gl/scena/price/baby-lasagna-vjerujem-da-mogu-dovesti-eurosong-u-hrvatsku-15433796

 

Marko Purišić – Bejbi Lazanja (Baby Lasagna) na društvenim mrežama

InstagramBaby Lasagna @ Instagram
YoutubeBaby Lasagna @ YouTube