Srđan Nogo

Kratke informacije

Ime i prezimeSrđan Nogo
Datum rođenja17. jun 1981.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeDiplomirani pravnik, političar

Biografija

Srđan Nogo je srpski diplomirani pravnik i političar. Do 2019. godine je bio član desničarske stranke „Dveri“. Od tada nastupa samostalno. Rođen je 17. juna 1981. godine u Beogradu. Sa suprugom Suzanom ima troje dece. Živi i radi u rodnom gradu.

Kao student je bio član udruženja „Nomokanon“, a nakon toga je pisao za „Dveri Srpske“. Jedan je od osnivača desničarskog pokreta Dveri koji je kasnije prerastao u političku partiju. Kao član Dveri se nekoliko puta kandidovao za odbornika u Skupštini Beograda, te poslanika u Narodnoj skupštini Srbije.

Mandat poslanika u Skupštini Srbije izborio je 2016. godine. Bio je član nekoliko odbora i grupa prijateljstava.

Nogo je 2019. godine isključen iz stranke zbog „kontinuiranog kršenja odluka organa Pokreta“. Najavio je žalbu protiv te odluke, te nastavio da u Parlamentu deluje kao samostalni poslanik do kraja mandata.

Od tada se u medijima i na društvenim mrežama predstavlja kao „poslanik naroda“.

Detinjstvo i obrazovanje

Srđan Nogo je rođen 1981. godine u Beogradu. Njegov otac, Sreto Nogo je doktor nauka i univerzitetski profesor u penziji, te prema tvrdnjama pojedinih medija, dugogodišnji funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS[1]). Srđanova majka je diplomirana novinarka u penziji.

Srđan Nogo je u mladosti trenirao košarku. Igrao je u Košarkaškom klubu Partizan.

Posle osnovne škole je završio Četvrtu beogradsku gimnaziju. Nakon toga je upisao Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Diplomirao je na međunarodno-pravnom smeru.

Kao student je bio član Udruženja „Nomokanon“. Kako se na njegovom sajtu navodi, učestvovao je u organizaciji više desetina tribina, brojnih manifestacija, protesta i humanitarnih akcija[2].

Od 2008. godine je pisao za časopis „Dveri Srpske“.

Govori engleski jezik.

Politička karijera

Srđan Nogo je sa grupom istomišljenika 2011. godine osnovao organizaciju „Dveri“.

Bio je jedan od govornika na skupu podrške Ratku Mladiću koji je održan u maju 2011. godine u Banjaluci, nakon što je Mladić uhapšen i odveden u Hag. Tom prilikom je, između ostalog, poručio da u Srbiji „ima još Mladića i da će nastaviti tamo gde je on stao[3]„.

Dve godine kasnije je najavio da će Pokret „Dveri“ tražiti kaznene prijave protiv predstavnika vlasti koji su pregovarali sa kosovskim vlastima i potpisali Briselski sporazum o normalizaciji odnosa.

Bio je drugi na izbornoj listi Dveri na izborima 2012. godine. Dve godine kasnije se ponovo kandidovao za poslanika u Skupštini Srbije. Bio je na osmoj poziciji, ali nije tog puta nije uspeo da izbori mandat.

U međuvremenu je učestvovao i na lokalnim izborima u Beogradu, gde takođe nije uspeo da osvoji mandat odbornika. Stranka ni na jednom od izbora nije uspela da pređe izborni prag.

Dveri su pred izbore 2016. godine nastupile u savezu sa Demokratskom strankom Srbije (DSS). Nogo je bio treći na njihovoj izbornoj listi. Osvojili su trinaest mandata, a Srđan Nogo je postao narodni poslanik.

Većinu u parlamentu osvojila je Srpska napredna stranka (SNS) sa svojim koalicionim partnerima, dok su Dveri ostali u opoziciji.

Nogo je u Parlamentu bio član Odbora za prava deteta, zamenik člana Odbora za zdravlje i porodicu, te Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. Bio je i član grupa prijateljstava sa Belorusijom, Kinom, Grčkom, Kazahstanom i Rusijom.

Obavljao je funkciju zamenika predsednika poslaničke grupe Dveri u Skupštine Srbije.

Dveri su i na lokalnim izborima u Beogradu nastupili pod zajedničkom listom. Nogo je bio peti na listi u opštini Savski venac. Lista je dobila dva odbornička mandata, a Nogo nije osvojio dovoljan broj glasova.

U to vreme je bio predsednik organizacije Dveri u Beogradu. Stranka je na izbore za gradsku skupštinu 2018. godine izašla zajedno sa Pokretom „Dosta je bilo“. Nisu uspeli da osvoje niti jedan mandat.

Zbog loših rezultata Nogo je smenjen sa pozicije predsednika beogradskog odbora Dveri. Došlo je do razmimoilaženja u stavovima sa ostatkom rukovodstva stranke, jer se protivio ulasku u opozicioni „Savez za Srbiju“.

Boško Obradović, lider Dveri se u oktobru 2018. godine ogradio od Srđana Noga koji je kazao da predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić treba „da bude obešena istog časa na Terazijama ukoliko je parafirala Dablinski sporazum sa EU o migrantima“. Nakon toga je bio prinuđen da podnese ostavku na mesto člana Predsedništva Dveri.

Zajedno sa još nekoliko drugih opozicionih stranaka, Dveri su početkom 2019. počele bojkot Narodne skupštine, optužujući Aleksandra Vučića za podrivanje demokratije u zemlji. Članovi stranke, uključujući Noga, učestvovali su u raznim antivladinim protestima.

Na protestu „Jedan od pet miliona“ Nogo je nosio maketu vešala, premda su organizatori protesta, uključujući i Dveri, pozvali učesnike da to ne rade. Boško Obradović, predsednik Dveri se ogradio od Noga, a ovaj je istog dana kazao da namerava da se kandiduje za predsednika Dveri.

Disciplinska komisija Dveri je u februaru 2019. godine saopštila da je donela odluku da se Srđan Nogo isključi iz stranke zbog „kontinuiranog kršenja odluka organa Pokreta čime je grubo prekršen Statut“.

Nogo je izjavio da disciplinski postupak nije pokrenut na predviđen način, da je u pitanju „politička eliminacija nezgodnog rivala“ i najavio svoju kandidaturu za novog lidera Dveri.

Poručio je rukovodstvu stranke da Dveri „nisu njihova privatna imovina“, te da moraju da poštuju zakone i stranačke akte.

Najavio je pokretanje sudskog postupka i podnošenje krivičnih prijava. Ipak, dodao je da neće odustati od ideja zbog kojih su Dveri ušle u politiku i da se neće predati od borbe za promenu sistema u Srbiji.

Poslaničku grupu Dveri je zvanično napustio 23. aprila 2019. godine, a od tada je u Skupštini Srbije delovao kao samostalni poslanik.

Podržao je bojkot Parlamentarnih izbora 2020. godine. Kada su novoizabrani narodni poslanici u Skupštini Srbije polagali zakletvu, 3. avgusta 2020. godine, Nogo je zajedno sa još jednim bivšim članom Dveri uhapšen i optužen za podsticanje na pobunu iz člana 309. Kaznenog zakona Srbije.

U jednoj televizijskoj emisiji u novembru 2020. godine Srđan Nogo je izjavio da će „Aleksandar Vučić i cela njegova porodica doživeti tragičan kraj“. Ova izjava naišla je na vrlo oštre reakcije u domaćim medijima.

Tokom Referenduma o izmenama Ustava koji je u Srbiji održan 16. januara 2022. godine Nogo je priveden nakon što je razbio glasačku kutiju na biračkom mestu na Dedinju. Policija je saopštila da mu je po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da je počinio krivično delo sprečavanje održavanja glasanja[4].

Otkako nije član Dveri, niti poslanik u Skupštini, Nogo svoje političke stavove uglavnom iznosi na društvenim mrežama.

Tako je 19. septembra 2022. godine polemišući na „Tviteru“ sa Vladimirom Đukanovićem poručio da će „svi oni koji se zalažu za Otvoreni Balkan biti streljani“. Đukanoviću je kazao da će završiti „ili u zatvoru ili na Terazijama[5]„.

Narednog dana je uhapšen po nalogu Posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva zbog sumnji da je pretio Đukanoviću i Vučiću.

Određeno mu je zadržavanje od 48 sati. Policija je tokom hapšenja izvršila pretres osumnjičenog, a tom prilikom privremeno je oduzeta određena količina informatičke opreme i municija za vatreno oružje[6].

Nogo se istomišljenicima i potencijalnim biračima obraća, između ostalog putem internet platforme „JuTjub“ („YouTube“). Na ovoj platformi ima skoro 30 hiljada pratilaca i oko 6.2 miliona pregleda.

Predstavlja se kao „jedini političar koji je više puta hapšen i pritvaran za vreme režima Aleksandra Vučića“. Tvrdi da ga prisluškuju policija i Bezbednosno-informativna agencija (BIA).

Na svom zvaničnom sajtu navodi da ga to nije odvratilo od „istrajavanja u borbi za ideje koje zastupa i promenu kriminalnog sistema i odgovornosti svih koji su kršili zakon i učestvovali u višedecenijskom uništavanju Srbije[7]„.

Privatni život

Srđan Nogo je rođen 1981. godine u Beogradu. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu. Oženjen je Suzanom koja je po struci diplomirani pravnik. Par ima troje dece, ćerku i dva sina.

Rerference

Srđan Nogo na društvenim mrežama

FacebookSrđan @ Facebook
InstagramSrđan @ Instagram
TwitterSrđan @ Twitter