Esma Voloder

Kratke informacije

Ime i prezimeEsma Voloder
Datum rođenja29. mart 1992.
Mesto rođenjaMelbourne
DržavaAustralija
ZanimanjeGlumica, model, voditeljka
Visina170 cm

Biografija

Esma Voloder je australijska glumica, TV voditeljka, manekenka i model. Rođena je 29. marta 1992. godine u izbegličkom kampu u Austriji kada su njeni roditelji izbegli iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine.

U julu 2017. godine izabrana je za najlepšu devojku u Australiji (Miss World Australia) i predstavljala je tu zemlju na takmičenju za Mis sveta u Kini (Miss World).

Detinjstvo i obrazovanje

Esma Voloder je rođena 1992. godine u izbegličkom kampu u Beču gde su njeni roditelji izbegli početkom rata u Bosni i Hercegovini.

Njena majka Begajeta je poreklom iz sela Babići kod Gračanice, gde danas živi njena baka Esma. Begajetin pokojni otac Bego je, zajedno sa svojim bratom Jusufom sagradio više od 60 džamija i munara u BiH.

Esmin otac Mevludin Voloder je rodom iz Sarajeva.

Kada je Esmi bilo pet meseci preselili su se u Australiju, gde se rodio njen mlađi brat Edin.

Esma je u Melburnu završila osnovnu i srednju školu. Tokom školovanja je igrala balet i svirala klavir, te mnogo puta učestvovala na brojnim takmičenjima.

Diplomirala je psihologiju na Univerzitetu u Melburnu. Trenutno radi kao kriminolog u ovom gradu. Cilj joj je, kaže da nastavi školovanje kako bi mogla samostalno da radi.

Govori engleski i bosanski jezik.

Karijera

Esma Voloder je radila za mnoge poznate modne kuće, te nastupala na najpoznatijim svetskim nedeljama mode. Angažovana je u agenciji „FRM Modeling“, a učestvovala je na Nedelji svadbene mode „Bridla Couture Fashion Week“ u pakistanskom Karačiju.

Sa 16 godina je ponela titulu najlepše tinejdžerke u Australiji (Miss Teen Victoria). Godine 2011. predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na reviji „World Supermodel“ u Tajvanu.

Sledeće godine se takmičila na međunarodnom izboru za Mis turizma Kine i Australije („Miss China Australia International Tourism“).

Esma je 2013. godine predstavljala Australiju na izboru za „Miss Supranational“ kada se plasirala među 10 najlepših devojaka. Naredne godine ponela je titulu najlepše na međunarodnom takmičenju „Miss Globe International“ koje je održano u Bakuu u Azerbejdžanu.

Na izboru za Mis Australije 2017. godine proglašena je najlepšom devojkom u ovoj zemlji, te je Australiju predstavljala na 67. izboru za „Mis sveta“ („Miss World“) u Kini.

Nakon što je proglašena najlepšom kazala je da ponosna što će predstavljati Australiju u Kini, ali da će u srcu predstavljati i Australiju i Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, njenu pobedu nisu svi dočekali s oduševljenjem, jer je Esma muslimanka. Od organizatora su zahtevali da se izbor poništi i ponovi.

Međutim, to se nije dogodilo, a Esma je poručila da se njena vera često pogrešno tumači i predstavlja. Ona je pozvala na razumevanje i toleranciju, te istakla da je islam koji ona poznaje vezan za jedinstvo i mir, a ne užasne stvari koje se trenutno dešavaju u svetu.

Voloder je u Kini uspela da se plasira u polufinale, ali ne i u finale Mis sveta. Tako je prekinula šestogodišnji niz uzastopnih plasmana Australije na Mis sveta koje je trajalo od 2011. do 2016. godine.

Od oktobra 2019. godine je zaposlena kao službenik za odnose s javnošću u koordinator radionica u kompaniji „Bully Zero“ sa sedištem u Australiji.

Bavi se programima prevencije vršnjačkog nasilja u školama, te radi na tome da se podigne svest o zlostavljanju i njegovim razornim posledicama po pojedinca i društvo.

U junu 2021. godine pokrenula je vlastiti brend pod nazivom „Perfume oil expresions“. Reč je o liniji prirodnih parfema za muškarce i žene. Kompanija je smeštena u Australiji, ali su proizvodi dostupni korisnicima širom sveta.

Aktivna je i na društvenim mrežama, a samo na „Instagramu“ je prati skoro 17 hiljada ljudi. Svoju prepoznatljivost, ali i lepotu koristi za saradnju sa brojnim australijskim, ali i svetskim brendovima.

U slobodno vreme…

Esma Voloder često u svojim intervjima ističe da joj bavljenje manekenstvom nikad nije bilo glavno zanimanje. Zato je odlučila da se školuje, te stekla diplomu psihologa. Ističe da, nakon što završi s obavezama koje je dobila nakon izbora za Mis Australije želi da nastavi školovanje.

Esma je takođe poznato TV lice u Australiji. Povremeno radi kao voditeljka na komericijalnim televizijama, te kao promoterka pojedinih brendova. Njen san je da jednog dana vodi izbor za pesmu Evrovizije.

Svoj stil opisuje kao ženstven, nežan, sladak, klasičan i bezvremenski. Sluša različitu muziku, naročito muziku 80-ih, a omiljeni žanr joj je r`n`b.

Voli romantične filmove, ali i filmove o Hariju Poteru (Harry Potter), „Pirate s Kariba“ i sve filmove iz serijala „Gospodar prstenova“.

U slobodno vreme svira klavir, pleše i crta realistične i anima portrete. Sve to, kaže za nju je vid meditacije.

Životni uzor joj je njena majka Begajeta, a divi se ljudima poput Anđeline Džoli (Angelina Jolie) koja ulaže mnogo truda kako bi pomogla drugima.

Tokom kampanje za Mis Australije organizovala je humanitarne akcije za prikupljanje sredstava za decu sa posebnim potrebama o kojima brine udruženje „Variety the Children“.

Osim toga, Esma je ambasador fondacije „Bully Zero Australija“ koja se bavi prikupljanjem novca i borbom protiv vršnjačkog nasilja na internetu.

Direktor „Sarajevske zime“ Ibrahim Spahić objavio je da su organizatori festivala izabrali Esmu Voloder za ambasadorku 34. Internacionalnog festivala u Sarajevu „Sarajevska zima 2018“.

Moto ove manifestacije je „Drugo lice sveta“, a Esma je prihvatila izbor istakavši da joj je čast da predstavlja Sarajevsku zimu. Prva ambasadorka Sarajevske zime je bila pijanistkinja Irena Koblar.

Esma Voloder, iako je skoro ceo život provela u Australiji, za sebe kaže da dušom pripada Bosni i Hercegovini, te da se raduje svakoj novoj poseti Sarajevu.

Ljudima s kojima se susreće često kaže da je BiH predivna zemlja u kojoj žive gostoljubivi i dobri ljudi. U jednom od svojih intervjua rekla je kako joj je najlepše mesto na svetu selo u Bosni u kome je odrasla njena majka, a gde danas živi njena baka Esma po kojoj je dobila ime.

Esma Voloder na društvenim mrežama

FacebookEsma @ Facebook
InstagramEsma @ Instagram
LinkedInEsma @ LinkedIn